Francuska

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#576 Re: Francuska

Post by _BataZiv_0809 »

Samo nek dodju neki koji ce biti blagonakloni na nasem EU putu
HelaS

#577 Re: Francuska

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 07/07/2024 22:08 Samo nek dodju neki koji ce biti blagonakloni na nasem EU putu
Upravo :thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#578 Re: Francuska

Post by Velkoski »

dobro je, debilka Le Pen je već sinoć laprdala kako će zabraniti da Ukrajina koristi francusko oružje

jedan putinov ker manje
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#579 Re: Francuska

Post by sime_cipol »

Veliki udarac za sve desničare u evropi, jer ljudi su vidjeli sta se desilo u Francuskoj i Nece dopustiti da se desi i kod njih. Prije svega mislim na Njemačku i AfD.
Dan zalosti u Moskvi, Budimpešti, Beogradu...
HelaS

#580 Re: Francuska

Post by HelaS »

sime_cipol wrote: 07/07/2024 23:14 Veliki udarac za sve desničare u evropi, jer ljudi su vidjeli sta se desilo u Francuskoj i Nece dopustiti da se desi i kod njih. Prije svega mislim na Njemačku i AfD.
Dan zalosti u Moskvi, Budimpešti, Beogradu...
Danas je bio 9. Maj
skupljac_zeljeza

#581 Re: Francuska

Post by skupljac_zeljeza »

_BataZiv_0809 wrote: 07/07/2024 22:08 Samo nek dodju neki koji ce biti blagonakloni na nasem EU putu
Prvo takvi moraju doći kod nas.
dječak sa šibicama

#582 Re: Francuska

Post by dječak sa šibicama »

Mediji slave ono sto se i ocekivali, potencirajuci "veliki poraz ekstremne desnice" a dogodilo se manje vise ocekivano, tri nepomirljiva bloka i kriza vlasti u Francuskoj, o cemu tek neki mediji izvjestavaju onako pri kraju izvjestaja.

Kriza vlasti jer po ustavu Francuske, izbori se ne mogu ponoviti narednih godinu dana, a ova tri bloka nijedan nema dovoljno ruku za samostalno formiranje vlasti, dok je "relativni pobjednik" ljevica zapravo skup vise desetina pokreta i stranaka koji nemaju skoro nista zajednicko osim protivljenja "ekstremnoj desnici". Nekoliko zelenih stranaka, nekoliko komunistickih medjusobno posvadjanih stranaka, socijalisti par komada, korzikanci, baski, bretonci i svi ovi regionasi redom izrazito antifrancuski orjentisani separatisti, cijeli blok ljevice se ne moze dogovoriti sam sa sobom.
breuer

#583 Re: Francuska

Post by breuer »

jel tačno da je i ovaj Melanšon bio, ili je i dalje prilično popustljiv po pitanju aneksije Krima i ostalog prema Putinu...

ne znam, pitam...
Hakiz

#584 Re: Francuska

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 07/07/2024 23:45 Mediji slave ono sto se i ocekivali, potencirajuci "veliki poraz ekstremne desnice" a dogodilo se manje vise ocekivano, tri nepomirljiva bloka i kriza vlasti u Francuskoj, o cemu tek neki mediji izvjestavaju onako pri kraju izvjestaja.

Kriza vlasti jer po ustavu Francuske, izbori se ne mogu ponoviti narednih godinu dana, a ova tri bloka nijedan nema dovoljno ruku za samostalno formiranje vlasti, dok je "relativni pobjednik" ljevica zapravo skup vise desetina pokreta i stranaka koji nemaju skoro nista zajednicko osim protivljenja "ekstremnoj desnici". Nekoliko zelenih stranaka, nekoliko komunistickih medjusobno posvadjanih stranaka, socijalisti par komada, korzikanci, baski, bretonci i svi ovi regionasi redom izrazito antifrancuski orjentisani separatisti, cijeli blok ljevice se ne moze dogovoriti sam sa sobom.
Neka se danas raduju. Sutra, kada se otrijezne, zaboljet će ih glava.
ultima_palabra

#585 Re: Francuska

Post by ultima_palabra »

breuer wrote: 07/07/2024 23:49 jel tačno da je i ovaj Melanšon bio, ili je i dalje prilično popustljiv po pitanju aneksije Krima i ostalog prema Putinu...

ne znam, pitam...
Tacno, ekstremna ljevica i desnica cesto konvergiraju na tom pitanju. Kao sto se slavila pobjeda Lule u Brazilu, a on se ljubaka s Putinom u svakoj prilici.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#586 Re: Francuska

Post by Truba »

poljaci su uvijek u pravu :D
pa me malo trgnula izjava donalda tuska
dobro je
moglo je i gore
sinuhe

#587 Re: Francuska

Post by sinuhe »

10 miliona glasalo za Le Pen ili preko 50 poslanika vise u odnosu na prosle izbore 2022. Za Macrona kao i za ljevicu oko 7 miliona.
Nekad se ovo zvalo usponom desnicara a danas porazom. :D
Sjecam se kakav je potres uzrokovao stari Le Pen kada je pocetkom vijeka prosao u u drugi krug predsjednickih izbora.
Truba

#588 Re: Francuska

Post by Truba »

da...tad smo na faksu imali mentalne vratolomije
u zemlji sda sds i hdz ono propovijeda o francuskoj i bušu :D

mada cini mi se tad je alijansa za promjene bila
jeza u ledja

#589 Re: Francuska

Post by jeza u ledja »

dječak sa šibicama wrote: 07/07/2024 23:45 Mediji slave ono sto se i ocekivali, potencirajuci "veliki poraz ekstremne desnice" a dogodilo se manje vise ocekivano, tri nepomirljiva bloka i kriza vlasti u Francuskoj, o cemu tek neki mediji izvjestavaju onako pri kraju izvjestaja.

A cak, Le Pen nije ekstremna desnica? Zasto stavljas pod navodnike?
dječak sa šibicama

#590 Re: Francuska

Pod navodnike jer mediji to tako potenciraju, recimo ove druge ne zovu "ekstremna ljevica" iako to jesu.
Truba

#591 Re: Francuska

Post by Truba »

ne znam iskreno možda sam ja u krivu..često se pitam

zašto nama u dajtonu nisu ovakve izbore nametnuli
i francuzi su sudjelovali

a ne 30 godina političari i načelnici dobivaju sa po 23% vlast
bez drugog kruga
jeza u ledja

#592 Re: Francuska

Post by jeza u ledja »

dječak sa šibicama wrote: 08/07/2024 10:28 Pod navodnike jer mediji to tako potenciraju, recimo ove druge ne zovu "ekstremna ljevica" iako to jesu.
Evo ja sad otvorio NY Times i prvi clanak od francuskim izborima, i u clanku pise bukvalno ovo:

“The president now has the duty to call the New Popular Front to govern,” said Jean-Luc Mélenchon, the far-left leader who is the charismatic but polarizing voice of the left-wing alliance. “We are ready.”
Znaci nisam uopste guglao da nadjem nesto nego prvi clanak na koji sam naletio.

https://www.nytimes.com/2024/07/07/worl ... urges.html
dječak sa šibicama

#593 Re: Francuska

Nije ni slucajno, covjek ima simpatije prema Putinu pa je i far left, jbg nikako da im se namjesti Macronova linija.

Borili se protiv far right, dobili far left, a oba hoce ukinuti pare za Kijev.
geralt

#594 Re: Francuska

Post by geralt »

dječak sa šibicama wrote: 08/07/2024 10:28 Pod navodnike jer mediji to tako potenciraju, recimo ove druge ne zovu "ekstremna ljevica" iako to jesu.
A kako bi ti nazvao stranku ciji kandidati izjavljuju kako Hitler nije pobio dovoljno Roma?

Dok s druge strane imas koaliciju ciji je jedan od lidera Hollande, koji ne samo da nije ekstreman, vec je upitno moze li se i nazvati ljevicom.
Borili se protiv far right, dobili far left, a oba hoce ukinuti pare za Kijev.
Dzaba se nadas.
The Front promised unwavering support for Ukraine and its defense against Russian aggression, and is supportive of military aid to Ukraine, calling upon France and the West to do more to support Ukraine, while committing to no direct French military intervention. Its platform states it "unconditionally supports the sovereignty and liberty of the Ukrainian people as well as the integrity of their borders", and it addition to further military aid, it calls for the cancellation of Ukrainian foreign debt and the seizure of assets in France owned by Russian oligarchs.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#595 Re: Francuska

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: 08/07/2024 00:53
breuer wrote: 07/07/2024 23:49 jel tačno da je i ovaj Melanšon bio, ili je i dalje prilično popustljiv po pitanju aneksije Krima i ostalog prema Putinu...

ne znam, pitam...
Tacno, ekstremna ljevica i desnica cesto konvergiraju na tom pitanju. Kao sto se slavila pobjeda Lule u Brazilu, a on se ljubaka s Putinom u svakoj prilici.
Na pitanju odnosa prema Rusiji?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#596 Re: Francuska

Post by Velkoski »

nije to toliko Rusija, koliko 'ideal' nekakvog komunizma (koji uopšte i ne postoji :D)

takozvani tankie likovi
Truba

#597 Re: Francuska

Post by Truba »

Jel taj sto je o romima rekao odlezao ili platio kaznu?

Ima li medju lijevima onih koji govore kako staljin nije dovljno ubijao
dječak sa šibicama

#598 Re: Francuska

Melenchon danas obecao da ce "za 15 dana rasturiti" cjelokupnu Macronovu visegodisnju ekonomsku politiku.

U ocajnickom pokusaju da sprijece Le Pen da dodje na vlast, kako to obicno biva, doveli su frankenstajna na rub vlasti. Sto bi narod rekao, tjerali zeca istjerali medzeda.

A mediji i dalje trube kako ce Macron i Melenchon harmonicno formirati novu vladu, iako imaju nepomirljive stavove.

Francuska inace ima predsjednicki sistem, pa se Macron dosta toga pita, uglavnom kriza republike na pomolu.
eltroxin

#599 Re: Francuska

Post by eltroxin »

Steta sto nije Rassemblement National dobio izbore, onda ne bi bilo krize :-)
geoxx

#600 Re: Francuska

Post by geoxx »

Bitno je da vjestica nece formirati vlast. Jednako tako je i bitno da nije ni relativni pobjednik, te da nije ni blizu relativne pobjede jer sve to skupa u kontekstu naleta desnice ima reperkusije van Francuske.

A kako ce se formirati vlast u Francuskoj, zaboli me Hasim. Svakako je Macron znao ili morao znati da ce u daleko najboljem slucaju i ishodu izbora doci do ovakve situacije.
Post Reply