Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post Reply
amoninan

#526 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Tako nekako.
U toku civilnog rata, kad bi pobunjenici izvršilli napad na neku od njihovih kasarni, patrola itsl.. Ovi ne bi ganjali počiinitelje. Nego bi otišli u selo, gradić, za koji su pretpostavljali da simpatizuje pobunjenike ili da napadači potiču odatle i jednostavno izmasakrirali koga god bi zatekli tu: žene, djecu... I to često mačetama.

Istu stvar su radili Rusi u Čečeniji, danas to rade Kadirovci.

I takvo okruženje je rodilo ove ljude ovdj, Doku Umarova u Čečeniji...

Zanimljivo je da su Alžirci netom prije početka oružane pobune u Sirije bili u Siriji na na poziv Assada. Kako bi prenijeli svoja iskustva SAA... danas možemo vidjeti slične paterne baš kao u Alžiru. Gdje se za haman svaki napad FSA, ofanzivu, odgovara masakrima civila iz regije ili teškim bombardovanjima sela i gradova...
cyprus

#527 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

AleksoMKD wrote:Izgleda da je ipak spaljena biblioteka u Timbaktu-u sa srednjovekovnim manuskriptima.
http://m.guardiannews.com/world/gallery ... es?index=5
http://m.guardiannews.com/world/2013/ja ... anuscripts

WTF? Moze li mi neko objasniti zasto bi ovo uradili?
Islamski spisi, proglaseni za svetsko nasledje od UNESCO-a a spaljeni od ljudi koji sebe zovu muslimanima.
Sta im je koji qurac?

Aj sto su srusili razne grobnice i svetilista jer nisu u skladu sa njihovim (zaostalim) shvatanjem, ali tekstovi?
Pa za njih pismenost valjda predstavlja kugu koju treba iskorijeniti :-D
insomnia78

#528 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Bruka i sramota

s' moje sokocalo
Challenger__

#529 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Bruka i sramota

s' moje sokocalo
Ljudski i civilizacijski otpad.
dječak sa šibicama

#530 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by dječak sa šibicama »

occupylove wrote: inace ;'pustinjski pacovi" jedna od elitnih jedinica Francuske armije ( koja je u BiH pokazala veliku dozu rasizma i korumpiranosti ( moja bivsa djevojka je zamalo silovana od strane tih "prijatelja " zato sto je Muslimanka )
vozdra
Da si ti ziv i zdrav, cuveni "pustinjski pacovi" veze nemaju sa francuzima.

Guglaj malo.

Sent from my PMP5770D using Tapatalk 2
insomnia78

#531 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:
occupylove wrote: inace ;'pustinjski pacovi" jedna od elitnih jedinica Francuske armije ( koja je u BiH pokazala veliku dozu rasizma i korumpiranosti ( moja bivsa djevojka je zamalo silovana od strane tih "prijatelja " zato sto je Muslimanka )
vozdra
Da si ti ziv i zdrav, cuveni "pustinjski pacovi" veze nemaju sa francuzima.

Guglaj malo.

Sent from my PMP5770D using Tapatalk 2
Joj ti se na njegove izjave osvrces.
Htjeli mu silovati curu zato sto je muslimanka:mrgreen::mrgreen: i jos pustinjski pacovi Francuzi

s' moje sokocalo
Opetja033

#532 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:Bruka i sramota

s' moje sokocalo
Ljudski i civilizacijski otpad.
Pa stani sad, da li ti podrzavas intervenciju ili ne? Kontradiktoran si.
AleksoMKD

#533 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by AleksoMKD »

insomnia78

#534 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

AleksoMKD wrote:Britanci salju borbene jedinice http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -Mali.html
Nece ucestvovati u borbi, samo ce pruzati podrsku Francuzima i obuku vojsci Malija

s' moje sokocalo
Herr Flick

#535 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Herr Flick »

Alfons Kauders wrote:
Herr Flick wrote:Gledajte Paralele NA FTV svakog utorka uvece,Mladen objasni sve :thumbup: :thumbup:
covjek zbog kojeg s ponosom uvijek izjavim da ne placam pretplatu :D prvoklasni degenerik kojem je neki jos veci konj dao sat sedmicno da vazi jos vecim glupanima koji vjeruju u njegova sranja... :D

srecom po njega... glupana u bosni nikad nije falilo... :D
Pa onda ti i dalje vjeruj Obami,Americi,zapadu kako zele da donesu demokratiju :D :D :D
cyprus

#536 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

Herr Flick wrote:Pa onda ti i dalje vjeruj Obami,Americi,zapadu kako zele da donesu demokratiju :D :D :D
Zašto bi iko razuman u to vjerovao? Cilj Obame, Amerike, zapada je očuvanje njihovih interesa... Kao što je cilj i tebe i mene i bilo koga ovdje, od nivoa pojedinaca do različitih vrsta grupa očuvanje vlastitih interesa... Zašto bi Obama, Amerika i zapad trebali da budu drugačiji?
insomnia78

#537 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

cyprus wrote:
Herr Flick wrote:Pa onda ti i dalje vjeruj Obami,Americi,zapadu kako zele da donesu demokratiju :D :D :D
Zašto bi iko razuman u to vjerovao? Cilj Obame, Amerike, zapada je očuvanje njihovih interesa... Kao što je cilj i tebe i mene i bilo koga ovdje, od nivoa pojedinaca do različitih vrsta grupa očuvanje vlastitih interesa... Zašto bi Obama, Amerika i zapad trebali da budu drugačiji?
Posteno

s' moje sokocalo
Alfons Kauders

#538 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Alfons Kauders »

Herr Flick wrote:
Alfons Kauders wrote:
Herr Flick wrote:Gledajte Paralele NA FTV svakog utorka uvece,Mladen objasni sve :thumbup: :thumbup:
covjek zbog kojeg s ponosom uvijek izjavim da ne placam pretplatu :D prvoklasni degenerik kojem je neki jos veci konj dao sat sedmicno da vazi jos vecim glupanima koji vjeruju u njegova sranja... :D

srecom po njega... glupana u bosni nikad nije falilo... :D
Pa onda ti i dalje vjeruj Obami,Americi,zapadu kako zele da donesu demokratiju :D :D :D
pa bili su ti zlocesti amerikanci kod nas u tuzli, godinama... :D zulum nevidjeni cinili, ostavljali pare po kafanama, znali su osvanut u HDu i jos zvat ture, cak su tjerali ljude da rade za njih... neki se i ozenise ovdje, otese nam zene eee bolan... :D i na kraju kad su otisli, oteli su pet hiljada ljudi i poveli ih sa sobom u irak i afganistan... da rade za crkavicu... od pet milja dolara mjesecno... :D sjeme im se zatrlo... :D
nosara

#539 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by nosara »

cyprus wrote:
Pa nije bas legitimno svjesno naskodit nekom zbog svog interesa... Nadam se da ti to ne radis... :D
insomnia78

#540 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Kad vam vec toliko smeta zulum Amerike i ostalih imate desetine ako ne i stotine grupa, drzava, vodja pa bujrum prikljucite se borbi za pravu stvar.
A ne ko ovaj okupaj, ima ON linkove o ratnim zlocinima Francuza, pa bujrum posalji ih u Hag nek se podignu optuznice.

s' moje sokocalo
Alfons Kauders

#541 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote:Kad vam vec toliko smeta zulum Amerike i ostalih imate desetine ako ne i stotine grupa, drzava, vodja pa bujrum prikljucite se borbi za pravu stvar.
A ne ko ovaj okupaj, ima ON linkove o ratnim zlocinima Francuza, pa bujrum posalji ih u Hag nek se podignu optuznice.

s' moje sokocalo
joj i tebe... ti mislis da ljudi trebaju stati iza svojih rijeci... i otici u rat, u vukojebine... bez interneta...

kako ce onda braniti svijet od globalizma, od zlocestog americkog imperijalizma i od zavjere bankara (sto je zapravo samo politicki prihvatljiv naziv za jevreje)...

nemre druze, za rat je potrebna tastatura i adsl... :D

Paranoid

#542 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Paranoid »

Francuska već sada stvara podlogu za svoj dugotrajni boravak u naftom i zlatom bogatoj državi Mali.

...a zašto??

http://www.express.co.uk/posts/view/374185

...Zato !
insomnia78

#543 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Paranoid wrote:Francuska već sada stvara podlogu za svoj dugotrajni boravak u naftom i zlatom bogatoj državi Mali.

...a zašto??

...Zato !
Francuska je svakako vec dugo stacionirana u africi.
I ne znam odakle samo izvadite te podatke o nafti i zlatu.
Osim toga po hiljaditi put, Francuzi samo provode rezoluciju UN-a (koja se u potpunosti poklapa sa njihovim interesima) koja je jednoglasno izglasana u SB, plus pogledaj samo spisak zemalja koje su ukljucene u operaciju ukljucujuci i oponente poput Rusije.

s' moje sokocalo
Paranoid

#544 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Paranoid »

insomnia78 wrote:
Paranoid wrote:Francuska već sada stvara podlogu za svoj dugotrajni boravak u naftom i zlatom bogatoj državi Mali.

...a zašto??

...Zato !
Osim toga po hiljaditi put, Francuzi samo provode rezoluciju UN-a (koja se u potpunosti poklapa sa njihovim interesima) koja je jednoglasno izglasana u SB, plus pogledaj samo spisak zemalja koje su ukljucene u operaciju ukljucujuci i oponente poput Rusije.

s' moje sokocalo
Sorry, mislio sam da ima veze sa mogućim bankrotom Francuske i opravdane agresije (UN) na Mali..
....to možda i jest iz pravnog aspekta tako, no u stvarnosti radi se samo o malo složenijoj izvedbi koja vodi u vojnu agresiju. Slično kao i kada Obama tvrdi da nije SAD napao Libiju, već "međunarodna zajednica".

http://www.advance.hr/vijesti/hollande- ... -povecava/
...a evo ti odakle crpim informacije i ako saznam da oni lažu onda ću ubuduće tebe pitat, šta se dešava u africi...
insomnia78

#545 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Paranoid wrote:
insomnia78 wrote:

...a zašto??

...Zato !

s' moje sokocalo
Sorry, mislio sam da ima veze sa mogućim bankrotom Francuske i opravdane agresije (UN) na Mali..
....to možda i jest iz pravnog aspekta tako, no u stvarnosti radi se samo o malo složenijoj izvedbi koja vodi u vojnu agresiju. Slično kao i kada Obama tvrdi da nije SAD napao Libiju, već "međunarodna zajednica".

http://www.advance.hr/vijesti/hollande- ... -povecava/
...a evo ti odakle crpim informacije i ako saznam da oni lažu onda ću ubuduće tebe pitat, šta se dešava u africi...
Mali je najveci izvoznik pamuka i vecina stanovnistva se bavi poljoprivredom, nesto malo stocarstvom.
Ovdje u tekstu se pominje kako ce Mali biti novi Afganistan sto zbog vise faktora nije moguce.
Arapi i Tuarezi uopste nemaju podrsku lokalnog crnackog stanovnistva iako je muslimansko sto nije slucaj u Afganistanu.
Konfiguracija terena je dosta nepovoljna za gerilsko ratovanje jer je sjeverna teritorija vecinom pustinja, nema planina u kojima se gerilci mogu kriti ko u Afganistanu.
Jednom kad ih istjeraju iz gradova zbrisace ih avijacijom i helikopterima na otvorenom.
Koliko god Arapi i Tuarezi bili vicni ratovanju u pustinji i dobro naoruzani vidi se nadmoc Francuza koji imaju veoma dugu tradiciju sukoba na teritoriji Afrike i nadmoc u naoruzanju o cemu dovoljno govori podatak da od pocetka akcije Francuzi imaju samo jednog poginulog pilota helikoptera u prvom danu akcije.

s' moje sokocalo
jeza u ledja

#546 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Pa valjda su Francuzi nesto naucili iz gresaka Amerikanaca u Afganistanu?

Nije valjda da im iste te stvari nisu pale na pamet.
Challenger__

#547 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Challenger__ »

...
amoninan

#548 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:Pa valjda su Francuzi nesto naucili iz gresaka Amerikanaca u Afganistanu?

Nije valjda da im iste te stvari nisu pale na pamet.
Nisu se ni oni tamo baš najbolje proveli.

Najbolje su prošli Talijani, iskeširali talibane da ih ne diraju a francuzi nadrljali :D
jeza u ledja

#549 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Talijani u svakom ratu najbolje prodju. :D
amoninan

#550 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:Talijani u svakom ratu najbolje prodju. :D
:D

A pametni materemi, prvi skontali stvari. Zašto bi ginuli za američke interese. Neki dan gledam dokumentarac o britanskim trupama, jako zanimljiv. Pošto je ustvari kolekcija snimaka koje su vojnici sami snimali ono da imaju za uspomenu. I 90% njih na kraju ono kaže, šta mi radimo ovdje, za šta se borimo, za koga ginemo?
Post Reply