Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post Reply
occupylove

#451 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by occupylove »

svi nezavisni mediji reagiraju na mocan govor u Belgijskome parlamentu Laurenta Luisa

u vezi rezolucije u kojoj Belgija treba pomoci Francuskoj u vezi agresije na Mali
sasuo im je sve u lice i poslao ih u sto p..materini :D
momak ima muda do poda ;

http://maxkeiser.com/2013/01/27/belgian ... nda-cover/
insomnia78

#452 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Nema veze, Belgija im i ne treba, rat je svakako skoro gotov.
Francuzi su oslobodili grad Gao u kojem se sad rasporedjuju africke trupe.
A sljedeci je Timbuktu.
Tuarezi se lagano dinstaciraju od bradatih debila i pokazuju zelju za razgovorom.

s' moje sokocalo
occupylove

#453 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by occupylove »

pa pogledajte video , nije on nikakav levat vec visoki Belgijski zvanicnik , sve im rekao i opsovao im mater
momak je legenda :thumbup:
ne mozes mu zrno odbiti , sve tacno rekao
izgleda da se pogotovo medju Evropskim zvanicnicima sve vise javlja probudjena svijest
nije on jedini, Evropljani se bude iz kome :thumbup:
insomnia78

#454 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Ko sto rekoh Belgija im ne treba, potrazi spisak zemalja koje na neki nacin ucestvuju u Maliju

s' moje sokocalo
amoninan

#455 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

insomnia78 wrote:Nema veze, Belgija im i ne treba, rat je svakako skoro gotov.
A sljedeci je Timbuktu.
Tuarezi se lagano dinstaciraju od bradatih debila i pokazuju zelju za razgovorom.

s' moje sokocalo
Ovo je po svoj prilici daleko od gotovog. Gradovi su totalno nebitni. Maltene su im ih prepustili. Nisu ludi da budu glineni golubovi za francusku avijaciju.
amazon

#456 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amazon »

occupylove wrote:pa pogledajte video , nije on nikakav levat vec visoki Belgijski zvanicnik , sve im rekao i opsovao im mater
momak je legenda :thumbup:
ne mozes mu zrno odbiti , sve tacno rekao
izgleda da se pogotovo medju Evropskim zvanicnicima sve vise javlja probudjena svijest
nije on jedini, Evropljani se bude iz kome :thumbup:
Jeste, eno ih vec na ulicama, svi se probudili..joj kako ste vi navijacki raspolozeni..
insomnia78

#457 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

amoninan wrote:
A sljedeci je Timbuktu.

s' moje sokocalo
Ovo je po svoj prilici daleko od gotovog. Gradovi su totalno nebitni. Maltene su im ih prepustili. Nisu ludi da budu glineni golubovi za francusku avijaciju.
Naravno, pustinja je bitna, tu ce biti zaklonjeni od francuske avijacije.
Moglo bi se ovo puno krvavo zavrsiti za tuarege i bradate debile, posebno kad pogledas koje su im zemlje u okruzenju.
Nemaju bas izbora sto se tice bjega

s' moje sokocalo
amoninan

#458 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

insomnia78 wrote:
amoninan wrote:
A sljedeci je Timbuktu.

s' moje sokocalo
Naravno, pustinja je bitna, tu ce biti zaklonjeni od francuske avijacije.
Moglo bi se ovo puno krvavo zavrsiti za tuarege i bradate debile, posebno kad pogledas koje su im zemlje u okruzenju.
Nemaju bas izbora sto se tice bjega

s' moje sokocalo
Upravo, Francuzi žele "brzi rat"... Dok ovi, "dugi rat".. Gerilski... Drugi su spremni i na godine ratovanja. Prvi, ne znam baš. Kad počnu dolaziti Francuzi u kovčezima kući, kako će reagovati francuska javnost..

Libija, Nigerija ?
insomnia78

#459 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Kad ih istjeraju iz gradova u pustinju ne ostaje im bas puno manevarskog prostora protiv avijacije.
A sto se tice zemalja u okruzenju vecinom su vec pune francuske vojske a i njihovi vojnici vecinom ucestvuju u akciji u maliju.
I cisto sumnjam da ce sa eventualnim primanjem pobunjenika na svoju teritoriju rizikovati novi Mali i izvjesni napad Francuza i ostalih

s' moje sokocalo
amoninan

#460 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

insomnia78 wrote:Kad ih istjeraju iz gradova u pustinju ne ostaje im bas puno manevarskog prostora protiv avijacije.
A sto se tice zemalja u okruzenju vecinom su vec pune francuske vojske a i njihovi vojnici vecinom ucestvuju u akciji u maliju.
I cisto sumnjam da ce sa eventualnim primanjem pobunjenika na svoju teritoriju rizikovati novi Mali i izvjesni napad Francuza i ostalih

s' moje sokocalo
Druže, to nisu EU granice. Bukvalno postoje kilometri i kilometri "granice" gdje možeš preći ko iz mahale u mahalu. O koruptivnosti graničara da ne govorim, pa i vojske.
Recimo napad na jednu od kasarni Malijske vojske od prije nekih 3-4 mjeseca, jednostavno su dali koji dolar patroli u blizini koja je kao trebala biti izvidnica i uletili u kasarnu dok su ovi na ručku bili (karikiram)...

U napadu u Alžiru, automobili su nosili registracije 3 države; Mali, Libija, Alžir.

A sama strana intervencija, će im obezbjediti i više nego dovoljno simpatija među muslimanima u regiji na svim nivoima. Sve što duže Zapadnjaci okupiraju i vrše operacije koje će neminovno dovoditi i do civilnih žrtava ( već su dokumentovane egzekucije civila u novosvojenim gradovima) regruta iz cjele regije im neće faliti.

Možda i griješim, ali sumnjam...
insomnia78

#461 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Ali kad izadju iz gradova u pustinju a vecina sjevera je pustinja, avioni i helikopteri ce ih poderati.
Cini mi se da je dio Tuarega shvatio da su se debelo zajebali zbog saveznistva sa islamistima i to ce ih izgleda debelo kostati

s' moje sokocalo
cyprus

#462 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

Gerilski rat u pustinji? :mrgreen: Francuska agresija na Mali? :mrgreen:

Joj...
Cyrax

#463 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Cyrax »

To im je najveca sansa sto granica haman i da nema. Francuze and co. ionako zanima "zeleni" jug, ko ce se gnjaviti po pustinji?
Gojeni H

#464 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Gojeni H »

Mali a pogotovo Alzir su preblizu Evropi. Nakon teroristickog napada u Alziru, evropske zemlje su preko noci dale pomoc Francuskoj.
Maliju ce ovo smiriti situaciju nakratko. Bivsi sverceri duhana i hasisa su sami krivi sto im se desava.
Na zalost opet ce narod biti pod okupatorskom cizmom, a imaju dovoljno problema bez njih.
insomnia78

#465 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Cyrax wrote:To im je najveca sansa sto granica haman i da nema. Francuze and co. ionako zanima "zeleni" jug, ko ce se gnjaviti po pustinji?
Gnjavice se avijacija.
Volio bi da grijesim zbog Tuarega al ne pise im se dobro, cisto iz razloga sto se u sve to ukljucilo par hiljada africkih vojnika a kod njih ljudski zivot bas i ne vrijedi i nema zarobljenih, vidjeli smo kako Alzirska vojska "oslobadja" taoce
Vec dolaze izvjestaji o egzekucijama i zlocinima vojske Malija na oslobodjenim teritorijama.
Sto se tice okolnih zemalja Francuzi imaju rasporedjene snage u Nigeru, Alziru a vjerujem i u ostatku

s' moje sokocalo
amoninan

#466 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

insomnia78 wrote:Ali kad izadju iz gradova u pustinju a vecina sjevera je pustinja, avioni i helikopteri ce ih poderati.
Cini mi se da je dio Tuarega shvatio da su se debelo zajebali zbog saveznistva sa islamistima i to ce ih izgleda debelo kostati

s' moje sokocalo
To su mislili i u Afganistanu. Još niko nije porazio gerilu, a ljudi protiv kojih se bore imaju decenije iskustva od Alžira preko Afganistana... Vidjećemo kako će se odvijati.. Ono što je sigurno po mom mišljenju je da im je cilj bio upravo da uvuku Francuze i Zapad u rat na još jednom frontu...

Belmokhtar’s fellow jihadist Abdulhamid Abu Zeid arrived in the Malian town of Diabaly, took over civilian homes with the help of veterans from Iraq and Afghanistan, hid to avoid French air strikes, gave gifts to children, offered to pay rent and money for water and, guarded by five armed men, ate boxes of food imported from Algeria. “He ate spaghetti and powdered milk, read the Koran and planned a war,”

And there you have it. Ignore them, and you have lost the “war on terror”. Fight them, and you face humiliation. The Algerian Belmokhtar understands this. We do not.

cjeli članak Roberta Fiska

http://www.independent.co.uk/news/world ... rnalSearch
insomnia78

#467 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Drugacija je konfiguracija terena, nema planina ko u Afganistanu.

s' moje sokocalo
Cyrax

#468 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Cyrax »

Tuga je sto su se borili i izborili sa svoju drzavu i ne bi ih Europa dirala sigurno sve dok se drze pustinje (sjevera) ALI to nije bilo u planovima kojekakvih boraca za emirate, kalifate, kerefeke. Prvo sto ih oni isprebijase a sad jos i Francuzi :-)
Francuz ih juce naoruzavao protiv Gadafija, danas im baca bombe na glavu.
politika je kurva :D
insomnia78

#469 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Cyrax wrote:Tuga je sto su se borili i izborili sa svoju drzavu i ne bi ih Europa dirala sigurno sve dok se drze pustinje (sjevera) ALI to nije bilo u planovima kojekakvih boraca za emirate, kalifate, kerefeke. Prvo sto ih oni isprebijase a sad jos i Francuzi :-)
Tako je jbg.
Sa ovim islamistima definitivno je nemoguce pregovarati, saradjivati, trgovati, ne postoji nacin osim da ih se zatre.
Najveca greska Tuarega je saveznistvo sa njima
s' moje sokocalo
amoninan

#470 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Cyrax wrote:Tuga je sto su se borili i izborili sa svoju drzavu i ne bi ih Europa dirala sigurno sve dok se drze pustinje (sjevera) ALI to nije bilo u planovima kojekakvih boraca za emirate, kalifate, kerefeke. Prvo sto ih oni isprebijase a sad jos i Francuzi :-)
Nikad oni sami ne bi mogli zadržati Ahawaz i otjerati vojsku Malija bez islamskih frakcija. Nikad. A Mali nije imao namjeru da im da više od pola zemlje.
Cyrax

#471 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Cyrax »

Ne bi ni oni bez Tuarega :D
Ja razumijem da ih branis ali su namagarcili Tuarege samo tako.
Na kraju krajeva oni ce preci u drugu drzavu da prave "kalifat" a Tuarezi ce ostati donji. Valjda znas koliko ih crnci vole...
insomnia78

#472 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Nego danas gledam u onom oslobodjenom gradu pitaju novinari stanovnistvo kako im je bilo, kaze jedan mrki natjerali nas da skratimo nogavice:mrgreen::mrgreen::mrgreen: a zene da se pokriju

s' moje sokocalo
amoninan

#473 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

Cyrax wrote:Ne bi ni oni bez Tuarega :D
Ja razumijem da ih branis ali su namagarcili Tuarege samo tako.
Na kraju krajeva oni ce preci u drugu drzavu da prave "kalifat" a Tuarezi ce ostati donji. Valjda znas koliko ih crnci vole...
Ama ne branim ba. To su jednostavno činjence. Tuarezi da su mogli sami, odradili bi. Ali nisu. Slični pokreti su proizvod desetljeća brutalnosti režima i nepravde spram miliona ljudi u toj regiji... Oni us posljedica, ne uzrok. Možda neko konta da je svijet crno-bijeli, nije ba. Ako ih ja podržavam, podržava ih i Fisk, Margolis i da ne nabrajam ostale...

Lahko je nama ovdje pametovati, ili nekom u Parizu.. Pitao bi ga ja da je proživio ono što su proživjeli ljudi u Alžiru, Afganistanu, Čečeniji a sve uz blagoslov Zapada...
jeza u ledja

#474 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

@ anoniman

Ti u startu pravis gresku zato sto gledas na ovo kroz prizmu americke intervencije i okupacije u Afganistanu/Iraku.

Nije svugdje ista situacija i nisu svi ljudi isti. Ni blizu.

Sumnjam da Francuzi mislte praviti iste greske. Sumnjam da stanovnistvo sjevernog Malija ima namjeru praviti od sebe mucenike i da ovi sto ih sad drze uopste imaju podrsku stanovnistva, bar ovi kalifati kurci palci. I trece, kao sto ti rekose ovdje se radi o pustinji. U pustinji ne zive ljudi tek tako VAN naseljenih mjesta. Znaci ako ih istjeras vani ovi sto hoce gerilu nece imati mala seoca u kojima se mogu kriti i regrutovati ljude, vec eventualno kakav grm, brdo ili pecine. Tamo mogu kurcem mahati.

Ljudi jebote sve sto se desava u svijetu u zadnjih 10 godina svode na isto - zapadna intervencija, otpor stanovnistva. Nece to tako biti.

I dvije ispravke - insomnia, Francuzi nikako ne mogu imati svoje trupe u Alziru, te dvije zemlje se ne podnose.
anonimni, nije Ahawaz vez Azawad. :D
amoninan

#475 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by amoninan »

See you point.

No Mali nije ovdje fokus, nego zemlje u regionu. Mali je samo poligon, generator... Haman ništa više.
Uglavnom vrijeme će pokazati....

Ja ba, Azawad... znao sam da nije to-to. Ali mrsko mi se bilo ispravljat :D
Post Reply