Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post Reply
svjezi_ustipak

#326 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by svjezi_ustipak »

occupylove wrote:
a sto se tice Malija ? Francuzima ne ide bas po planu , vode ulicne borbe , uprkos nadanju da ce tehnicka i zracna nadmoc brzo skrsiti otpor extremista
??? odakle ti ovo da ne ide po planu i da su se nadali da ce u dva dana skrsiti otpor?

i kako komentarises podrsku africkih zemalja francuskoj intervenciji i podrsku Organizacije islamskih zemalja?
rajv0sa

#327 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by rajv0sa »

svjezi_ustipak wrote:
nemoguce vruce wrote: Kako to da Rusi svima dozvolise mirnim putem rasap sijelo ( da ne nabrajam sve drzave bivseg SSSr-a ), samo Ceceniji i Dagestanu ne?
SSSR se sastojao od 15 socijalističkih republika koje su raspadom proglasile nezavisnost. Cecenija nikad nije bila samostalna republika u SSSR nego autonomna oblast unutar Rusije. Zato su Rusi i mogli intervenisati u Ceceniji a nisu mogli u npr. Kazahstanu.

Sto se tice Timora tamo su ti muslimani radili komsijama ono sto su pravoslavci radili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. To su ti serijatski cetnici koje treba pod hitno u Haag da se malo upoznaju sa drugovima iz bivse Jugoslavije.
Kad se vec spominje gdje muslimani ugrozavaju manjine mozes tu ubrojati Sudan i ono sto dzandzavidi rade u Darfuru je jednako onome sto je Mladic radio ovdje, unistavanje manjina u Afganistanu pod talibanima, napadi na Kopte u Egiptu, Indonezija i genocid u Zapadnoj Papui...ima toga na bacanje. Govna su govna, ista su jal se krstila ili klanjala.
:thumbup:
Bodkin

#328 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Bodkin »

svjezi_ustipak wrote:
occupylove wrote:
a sto se tice Malija ? Francuzima ne ide bas po planu , vode ulicne borbe , uprkos nadanju da ce tehnicka i zracna nadmoc brzo skrsiti otpor extremista
??? odakle ti ovo da ne ide po planu i da su se nadali da ce u dva dana skrsiti otpor?

i kako komentarises podrsku africkih zemalja francuskoj intervenciji i podrsku Organizacije islamskih zemalja?
ma to su njima pitanja kao na filmu kad daju racunaru nerjesiv problem pa on prokuha :D
Barack

#329 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Barack »

occupylove wrote: a sto se tice Evrope ?
iz koje je pokrenuta dva svjetska rata , koji su pobili milione ljudi , a svojom neokolonijalnom politikom u crno su zavili jos milione ostalih uz bespostednu pljacku i iskoristavanje
pogledajte samo postavke Evropskih muzeja , izlozba opljacakanoga blaga i umjetnina iz drzava trecega svijeta , sve sto Evropa bijela covjeka ima ?
steceno je krvlju i pljackom
bacivsi milione ljudi u bijedu i ocaj i sada u zadnjoj deceniji u ovome beskonacnom laziranom i suludom "ratu protiv terora " broj mrtvih i broj unistenih drzava i dalje raste
i ti se usudjujes da bilo sta kazes o staroj kurvetini Evropi koja eto i svoje Evropljane , poput Grka i Spanaca ostavlja na cjedilu ili tacnije ponasa se kao neokolonijalna sila
i koja je dozvolila genocid u BiH
ali zapamtite ? karma je cudna stvara
mecka igra pred vratima , potpuno zasluzeno
S tobom nema potrebe uopće ulazit u diskusiju.. al pitam te, šta čekaš?! ima mnogo vojski koje simpatiziraš i koje jedva čekaju da regrutiraju mladog bijelca europjca kao što si ti..
insomnia78

#330 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

De da se malo drzimo teme.
U Alziru se zakomplikovalo.
CNN kaze da ima najmanje 41 talac, najmanje jedan mrtav.
Francuski mediji prenose da takodje ima oko150 alzirskih radnika koji su taoci, sto se tice stranaca do dada su Amerika, V.B, Irska, Japan i Norveska potvrdili otmicu svojih gradjana
Francuzi takodje kazu da su otmicari alzirci i da otmica nema veze sa napadom u Maliju kako je ranije receno posto traze oslobadjanje 100 islamista iz alzirskih zatvora u zamjenu za taoce

s' moje sokocalo
jeza u ledja

#331 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Hocel Buteflika zvat Francuze u intervenciju? :D
hrle1976

#332 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hrle1976 »

Bodkin wrote:
nicaze_072 wrote:
em11r wrote:Za ove koji spore challengerovu izjavu da je .fr vec bivsa drzava video koji to malo i matematicki objasnjava

Vjerujem da je bio x puta na forumima ali vrijedi opet pogledati.

Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska... :lol:
bice bice :D samo nek se oni stancaju ko zecevi i nek vjeruju u demografiju :-) nemoj slucajno da se potegne i uradi nesto

pa kad bi se budisti i hindijci kurcili toliko koliko pojedini muslimani gdje bi im bio kraj... ja neznam koja religija kriscansko-katolicka ili islamska je poganija... sve u svemu svi ti kazu kriv si i mi tu samo mozemo ponuditi neku opastaj uz odrecenju kauciju i avans % jooj u sta sve ljudi vjeruju :lol: da budala na ovom svijetu ima ima, ali voliko borj jooj je jada i bjede nema ni za kaladonta ali religija je broj jedan... sto bi u kirurgiji rekli jel sad ima mrtav mozak.
jeza u ledja

#333 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

sta bolan?
hrle1976

#334 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hrle1976 »

jeza u ledja wrote:sta bolan?

Ovi vjernici, kad ih vidim odmah se sjetim Darvinove teorije :wink:
jeza u ledja

#335 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Aha, ma dobro to. Ne vjeruju oni u Darwina tako da ti se to ne racuna.
Bodkin

#336 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Bodkin »

hrle1976 wrote:

jos bolja kategorija su selektivni vjernici. uzimaju i kritikuju samo kad njima odgovara :D
hrle1976

#337 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hrle1976 »

jeza u ledja wrote:Aha, ma dobro to. Ne vjeruju oni u Darwina tako da ti se to ne racuna.
Nisam ja mislio da su oni refleksija Darvinove teorije - nego da je Darvin aboslutno u pravu...idiotizam se prenosi sa koljena na koljeno znaci kao i geni i mutacija.
svjezi_ustipak

#338 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by svjezi_ustipak »

Bodkin wrote:
hrle1976 wrote:

jos bolja kategorija su selektivni vjernici. uzimaju i kritikuju samo kad njima odgovara :D
ne gledaj mrvu oku brata svoga a da ne vidis balvan u oku svome... :D

srecom ima dan kad cemo svbi moci transparentno objasniti sve sto smo mislili, rekli, uradili. Tako i ovi selektivni... ;-)
hrle1976

#339 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hrle1976 »

nisam ja nikakv selektivni vjernik, ja nisam vjernik, ja u te hokus-pokus i cirkus vjere nevjerujem kratko i jasno, vjerujem u nesto sasvim drugo ali ljude oko sebe ne opterecujem, jer je to moja licna stvar - a ne ko ovi jadnici i sluge nekih vjerskih ideala pa dosadjuju samom sebi a i okolini.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#340 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote:
El_comadante wrote:a kako je taj predsjenik došao na vlast u Maliju? da li ima legalitet i legimitet čitavog naroda? da se Dodik ocjepi i pozive NATO da ga brane od federacije da li bi imao legimitet jer je i on Predsjenik?
Tacno je da nema bas legalitet jer su dosli na vlast vojnim pucem prije nesto manje od godinu. Povod za to je ovaj rat na sjeveru zemlje, za koje su generali smatrali da tadasnji predsjednik nije radio dovoljno. I dok se zapad snebivao uzurpiranjem demokracije u Bamaku, prekidao diplomatske relacije s novom vlascu, uvodio sankcije i kurce palce, pobunjenici na sjeveru su uzimali jedan po jedan grad, a mudzahedinska struja medju njima preuzimala primat. Sad kad su okolne zemlje i Francuzi vidjeli da je vrag odnio salu odlucili da napokon nesto urade.

Moze se govoriti o tome da je trenutna vlast u Maliju nelegalna, mada su u medjuvremenu valjda poduzeli neke korake da organizuju novu , legitimnu vladu, ali budi uvjeren da svako dole iz nove ili iz stare vlasti zeli da se pobunjenici na sjeveru pobjede. Dakle nije razlika izmedju otjeranog predsjednika i ovog novog privremenog u odnosu prema pobunjenicima.
Inace 90% Malijaca zivi u juznoj polovini drzave, van pustinje koju kontrolisu Tuarezi.

Pa ako ih 90% zivi na jugu, neka onda prave svoju juznu drzavu kao i oni u Sudanu. Ono pustinje sto je ostalo neka daju Tuaregima pa neka oni upravljaju kako im volja. ;-)

Jednostavno, hah. :lol:

Nije! :lol: Veliki se razlog krije ispod onog pustinjskog pjeska kojeg je Allah podarijo ondasnjim stanovnicima, a ne Francusima i ostalim kolonizatorima. ;-)

A sto se tice onih "islamista", al -kaide i ostalih trica koje ni ja ne mirisem-najbolje bi bilo pomoci Tuarege da ih se rijese bez francuskog uplitanja. ;-)
Bodkin

#341 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Bodkin »

svjezi_ustipak wrote:
Bodkin wrote:
ne gledaj mrvu oku brata svoga a da ne vidis balvan u oku svome... :D

srecom ima dan kad cemo svbi moci transparentno objasniti sve sto smo mislili, rekli, uradili. Tako i ovi selektivni... ;-)
ja sam selektivan ali bar priznam i ne gledam kroz vjernici-nevjernici i hriscanstvo-islam prizmu cijeli svijet :D eto jesam naglasio svoj balvan :P
jeza u ledja

#342 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Pa sto se mene tice nek se dijele kako hoce ako im je vec to ceif. Samo ne mogu podrzavati neke tamo divljake koji bi da od te nove drzave prave kazamat. Mislim ono, kazem steta generalno se cinila kao ok drzava do prije par godina. A sad kolaps.
Sto se tice rudnih bogatstava, nema nista vrijedno specijalnog truda. Barem ne javno.
Last edited by jeza u ledja on 16/01/2013 22:22, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#343 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

nemoguce vruce wrote:@jeza u ledja...
Kako to da istoci Timor i juzni Sudan,maltene preko noci postanu drzave, iako nikada u historiji nisu bile drzave, vec dio Indonezije odnosno Sudana, a Palestina vec 60 godina ni da primirise necemu nalik na drzavu? O etnickoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti tih naroda mozes i sam proguglati.
Kako to da u prva dva slucaja, sve relevantne organizacije ( UN, EU i ostale...), ekonomski, politicki, vojno pomazu ovim dvjema retortnim teritorijama, a u slucaju Palestine, iste te organizacije libo ona stvar?
Kako to da da se nove granice na svjetskoj mapi crtaju upravo na terotorijama islamskih zemalja?
Kako to da Rusi svima dozvolise mirnim putem rasap sijelo ( da ne nabrajam sve drzave bivseg SSSr-a ), samo Ceceniji i Dagestanu ne?
Metoda i ciljevi su jasni. Tamo gdje je su muslimani, odnosno njihova zemlja i rudna bogatstva tih zemalaj, svi medjunarodni zakoni standardi padaju u vodu.
Ako se kojim slucajem domicilno stanovnistvo drzne da pruzi otpor okupatorima, na scenu stupa medijska mantra o islamskim teroristima i fanaticima.
Pod izgovorom borbe protiv tkz. islamskih terorista, vrsi se masovno ubijanje, protjerivanje i tlacenje stanovnistva, a rudna bogatstva se nesmetano eksploatisu.
:thumbup:
udrch

#344 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by udrch »

jebo vas politika..
kakava je situacija na terenu..sad na ALJ kažu da nisu ušli ni u Konnu i da su se susreli sa jakim otporom na terenu..
hrle1976

#345 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hrle1976 »

Evo na SKY NEWS francuskim legionerima stizu u pomoc danski specialiti... ovo ce biti FN udruga protiv te sake idiota. Treba ih sve od reda pomlatiti! I Africka Unija podtrzava vojni inciativu protiv tih mozak opranih jada.
Ima Bosne_Bice Bosne

#346 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

jeza u ledja wrote:Pa sto se mene tice nek se dijele kako hoce ako im je vec to ceif. Samo ne mogu podrzavati neke tamo divljake koji bi da od te nove drzave prave kazamat. Mislim ono, kazem steta generalno se cinila kao ok drzava do prije par godina. A sad kolaps.
Sto se tice rudnih bogatstava, nema nista vrijedno specijalnog truda. Barem ne javno.

Tako se isto mislilo i za pustinje Arabije, Iraka, Irana, LIbije, itd, prije stotinjak godine.

Ima, ima mnogo toga vrijednog. ;-)
jeza u ledja

#347 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by jeza u ledja »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
jeza u ledja wrote:Pa sto se mene tice nek se dijele kako hoce ako im je vec to ceif. Samo ne mogu podrzavati neke tamo divljake koji bi da od te nove drzave prave kazamat. Mislim ono, kazem steta generalno se cinila kao ok drzava do prije par godina. A sad kolaps.

Tako se isto mislilo i za pustinje Arabije, Iraka, Irana, LIbije, itd, prije stotinjak godine.

Prije stotinjak godina tehnologija je bilo na nivou kamenog doba. Kakva je to usporedba?
svjezi_ustipak

#348 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by svjezi_ustipak »

cega vrijednog ima mudrace? otkrij nama i stanovnicima Malija koji zive u jednoj od najsiromasnijih zemalja na svijetu radi togasto ih priroda nije bas obdarila ikakvim bogatstvima.
insomnia78

#349 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

udrch wrote:jebo vas politika..
kakava je situacija na terenu..sad na ALJ kažu da nisu ušli ni u Konnu i da su se susreli sa jakim otporom na terenu..
Pa nije im protivnik za podcjeniti, imaju dugogodisnje iskustvo u borbama, posebno u pustinjskom okruzenju, dobro su naoruzani i moralisani da ubijaju mrske okupatore.
Francuska pjesadija se tek danas ukljucila u borbu, gledam na TV-u vecinon "djeca".
Francuzi danas napadaju Diabaly, koji su pobunjenici osvojili isti dan(?) kad su izgubili Konu.

s' moje sokocalo
Ima Bosne_Bice Bosne

#350 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

jeza u ledja wrote:

Prije stotinjak godina tehnologija je bilo na nivou kamenog doba. Kakva je to usporedba?
Upravo to, ta tehnologija je dosla i u pustinje Malija. :D
Post Reply