Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
- insomnia78
#1 Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Jucer je Francuska vojska (na kako oni kazu poziv vlade Malija i oslanjajuci se na rezoluciju 2085 UN-a od 20 decembra prosle godine o slanju medjunarodnih i africkih trupa u Mali a sa ciljem prevencije stvaranja drzave pod teroristickom vlascu) pocela intervenciju pomoci vojsci Malija protiv islamista koji drze sjever ove zemlje i koji su u cetvrtak zauzeli strateski vazan grad Konu. Prema dosadasnjim vjestima Kona je oslobodjena Francuzi imaju jednog mrtvog vojnika i salju jos snaga.
Skoro u isto vrijeme Francuski komandosi u Somaliji izvode akciju oslobadjanja jednog Francuskog taoca koji je u zarobljenistvu od 2009-e
Akcija je dozivjela fijasko, dva vojnika su poginula, jedan se vodi kao nestao, za taoca se isto predpostavlja da je mrtav mada teroristi tvrde da je jos uvijek ziv i pod njihovom kontrolom.
Vasa misljena o ovom sukobu su...
s' moje sokocalo
Skoro u isto vrijeme Francuski komandosi u Somaliji izvode akciju oslobadjanja jednog Francuskog taoca koji je u zarobljenistvu od 2009-e
Akcija je dozivjela fijasko, dva vojnika su poginula, jedan se vodi kao nestao, za taoca se isto predpostavlja da je mrtav mada teroristi tvrde da je jos uvijek ziv i pod njihovom kontrolom.
Vasa misljena o ovom sukobu su...
s' moje sokocalo
Last edited by insomnia78 on 12/01/2013 19:40, edited 2 times in total.
- Challenger__
#2 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Francuska je bivša država, samo joj to još nisu rekli.
- Opetja033
#3 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Pojasni molim te?Challenger__ wrote:Francuska je bivša država, samo joj to još nisu rekli.
-
radostan dan
#4 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Challenger__ wrote:Francuska je bivša država, samo joj to još nisu rekli.
- Challenger__
#5 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Drugi put. Mrzi me sada. Ukratko, to je država čiji je vijek trajanja sasvim pri kraju. Detaljnije, drugi put.Pojasni molim te?
- Challenger__
#6 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Doduše, kad malo bolje skontam... Možda će događaji biti brži od moje elaboracije pa će ti se samo kazati... 
- insomnia78
#7 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
To opet teorija zavjere?
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- Challenger__
#8 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Ma *ebo ga ti i tvoje sokoćalo i tvoja jareća bradica; LOL! Ti ko ono djete koje ne konta formulu sa dvije nepoznate pa matematiku proglasi teorijom zavjere...insomnia78 wrote:To opet teorija zavjere?
s' moje sokocalo
- insomnia78
#9 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Pa de nam objasni na sta mislis, nemoj ds mi pogadjamo.Challenger__ wrote:Ma *ebo ga ti i tvoje sokoćalo i tvoja jareća bradica; LOL! Ti ko ono djete koje ne konta formulu sa dvije nepoznate pa matematiku proglasi teorijom zavjere...insomnia78 wrote:To opet teorija zavjere?
s' moje sokocalo
Po cemu je to Francuska "bivsa" i jel ima neke veze da operacijom u Maliju jer ipak je to tema ove emisije
s' moje sokocalo
- Cyrax
#10 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Dugo su Tuarezi imali drzavu
Sad ce zabojedi da ih umlate i njih i islamiste a Mali ce to da plati debelo.
- It_is_a_Leclerc
#11 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Francuskoj odbrojavaju dane svi od reda.. Od engleskih kraljeva, preko Hitlera, do ovih domicijelnih euroskeptika.. Pa ništa.
Meni je samo žao Somalije. Tragična sudbina jedne države u kojoj je toliko patnje i bola da je to jednostavno teško i pojmiti. Većina stanovništva su muslimani. Većina stanovnika su gladni.
Meanwhile, saudijski kralj kupuje novu jahtu. In the name of God.
Meni je samo žao Somalije. Tragična sudbina jedne države u kojoj je toliko patnje i bola da je to jednostavno teško i pojmiti. Većina stanovništva su muslimani. Većina stanovnika su gladni.
Meanwhile, saudijski kralj kupuje novu jahtu. In the name of God.
-
udrch
#12 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
ma ova Afrika je ružno iscrtana..tamo su namjerno ostavljeni korijeni sukoba..
nasuprot Somalije, u Džedi treba da se pravi neboder visine 1600 metara koji bi trebao koštai oko 195 milijardi dolara..
kada bude izgrađen skoro će ga vidjeti gladni somalijci..
inače sam neki dan vidio informaciju da nekoliko somalskih pokrjaina ne priznaju vladu, žive plemenski, nemaju sukoba i ekonomski su samoodrživi..nema gladnih..
nasuprot Somalije, u Džedi treba da se pravi neboder visine 1600 metara koji bi trebao koštai oko 195 milijardi dolara..
inače sam neki dan vidio informaciju da nekoliko somalskih pokrjaina ne priznaju vladu, žive plemenski, nemaju sukoba i ekonomski su samoodrživi..nema gladnih..
-
Hodidid
#13 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Somaliland je samostalan. Kod njih su te pokrajine imale razlicite kolonijalne okupatore. Cini mi se da su ove regije gdje se najvise tuku drzali talijani a Somaliland su drzali cini mi se englezi pa su im usadili i nesto drugaciji sistem vrijednosti i pogleda na drustveno uredjenje.udrch wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
I mene zanima sto je Francuska bivsa drzava? Francuze jos niko nikad nije uspio zahebati dosad pa me zanima ko je taj majstor kome ce to uspjeti.
-
matematicar_teski
#14 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Oboren francuski helikopter, izgleda da su dolje dobro naouruzani.
- insomnia78
#15 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Izgleda da fakat jesu.matematicar_teski wrote:Oboren francuski helikopter, izgleda da su dolje dobro naouruzani.
Pilot je poginuo
s' moje sokocalo
-
dječak sa šibicama
#16 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Pretpostavljam da uvazeni strucnjaci pod "bivsa" misle da ce uskoro u Francuskoj biti vise crnaca nego bijelaca.
Tipicno razmisljane prosjecnog "strucnjaka" koji gleda malo fudbala pa vidi kod Francuza sve crnci = vise crnaca nego bijelaca. Jebo statistiku, popis stanovnistva koji kaze da je 50 miliona ili 85% stanovnika Francuske bijelci, bijeli Francuzi, autohtoni, eno im reprezentacije
Tipicno razmisljane prosjecnog "strucnjaka" koji gleda malo fudbala pa vidi kod Francuza sve crnci = vise crnaca nego bijelaca. Jebo statistiku, popis stanovnistva koji kaze da je 50 miliona ili 85% stanovnika Francuske bijelci, bijeli Francuzi, autohtoni, eno im reprezentacije
- Asamoah Gyan
#17 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
ma islam će im dohakati
samir nasri i karim benzema
- jeza u ledja
#18 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
udrch wrote: nasuprot Somalije, u Džedi treba da se pravi neboder visine 1600 metara koji bi trebao koštai oko 195 milijardi dolara..
Otvori mapu jebo ga ti prije nego sto ovako nesto napises.
To je tako vec 20 godina. Somalija kao drzava postoji samo na mapi, a u sustini je skup prakticno nezavisnih banana-drzavica.inače sam neki dan vidio informaciju da nekoliko somalskih pokrjaina ne priznaju vladu, žive plemenski, nemaju sukoba i ekonomski su samoodrživi..nema gladnih..
- Klavikula
#19 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
nakon pada Libije, Tuarezi, koji su se borili na strani Gadaffia, su sa sobom povukli velike kolicine oruzja.insomnia78 wrote:Izgleda da fakat jesu.matematicar_teski wrote:Oboren francuski helikopter, izgleda da su dolje dobro naouruzani.
Pilot je poginuo
s' moje sokocalo
- jeza u ledja
#20 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Kao i svugdje drugo, dobro placeni islamisti su najglasniji i najjaci, pa su tako preoteli pobunjenicki pokret od Tuarega. Kad pocnes sjebavati jedan tako lijep grad i sve ono sto on predstavlja (Timbuktu) i praviti od njega Afganistan mozes ocekivati da ce ti neko baciti bombicu.Cyrax wrote:Dugo su Tuarezi imali drzavu![]()
Inace Mali je samo jos jedan primjer sukoba izmedju "arapske" i crne Afrike. Steta, jer je Mali bio jedna od rijetkih drzava dole gdje nije bilo ratova, ali eto kreteni moraju sve sjebat.
-
Nebitan32
#21 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.udrch wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
U Europi se stoljecima krvarilo dok se nisu stvorile etnicki, vjerski i jezicno homogene drzave. To je doprinijelo stabilnosti. Mozda zvuci grubo ali je tako. Mi smo u ex SFRJ zakasnili s tim.
Neki kazu da je Juzni Sudan prva moderna africka drzava koju su stvorili....sami afrikanci.
-
Bodkin
#22 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
podsjeca me ovo ostavljanje plemena u vise drzava na nesto jako bliskoNebitan32 wrote:To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.udrch wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
U Europi se stoljecima krvarilo dok se nisu stvorile etnicki, vjerski i jezicno homogene drzave. To je doprinijelo stabilnosti. Mozda zvuci grubo ali je tako. Mi smo u ex SFRJ zakasnili s tim.
Neki kazu da je Juzni Sudan prva moderna africka drzava koju su stvorili....sami afrikanci.
-
Nebitan32
#23 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
dječak sa šibicama wrote:Pretpostavljam da uvazeni strucnjaci pod "bivsa" misle da ce uskoro u Francuskoj biti vise crnaca nego bijelaca.
Nisu samo u pitanju samo sportisti (mada je i to dobar pokazatelj).
Izgleda da ni ti nisi provjerio svoje informacije. Francuska je 2012 imala 65.350.181 st. Tvojih 50 miliona daje procenat od +- 76.5%. Dakle +-10% manje nego sto tvrdis. To je ogromna razlika Izmedu ostalog zelio bih da mi kazes gdje si nasao taj podatak o 50 miliona bijelaca?
Ostanu li svi faktori konstantni, bijelci ce definitivno biti manjina u Francuskoj. Jedini nacin da bi se to sprijecilo je rat ili masovni progon.
Ispod imaju podaci o zivorodenim u Francuskoj. Rasporedeni po nacionalnosti. Nacionalnosti oba roditelja ili samo oca ili majke.
http://www.insee.fr/fr/themes/tableau.a ... ATTEF02233
Zivim na francuskom govornom podrucju, pricam francuski i dobro sam upucen u demografska kretanja.
- @mba
#24 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
ma ja bitno je ici u mali, a u sirji sto onaj smrad ubija kao karadzic..ma to nije tako bitno!
evropa stara kurva!
evropa stara kurva!
- Klavikula
#25 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
@mba wrote:ma ja bitno je ici u mali, a u sirji sto onaj smrad ubija kao karadzic..ma to nije tako bitno!
evropa stara kurva!