Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
azrica87

#1001 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by azrica87 »

specifikacija wrote:
azrica87 wrote:speci kao moj privatni vodic, trebao bi mi reci kako cu doci od CDG do pigalle ili abbeses :D
Zar crnokosi to vec nije provjerio? :D
RER B, a izlazis na "Gare du Nord", te pratis indikacije i prolazeci kroz duge i mracne tunele dolazis do stanice " la Chapelle"! To je linija br.2 - pravac "Porte Dauphine", i izlazis na stanici Pigalle :D Iznenadice te broj sex shopova u tom kvartu :D
da jest, nebi tebe pitala :D

hvala ti puno :thumbup:
Eborg

#1002 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

Ma u Parizu vam je dobro organizovan javni saobraćaj.

Kupite ovu "Paris Visite" kartu i to vam pokriva sve (metro-M, voz-RER te autobus), imate čak i neke popuste s njom za muzeje i sl. Sve je povezano tako da ako se vozite vozom provjerite na kojoj stanici se kopča sa metroom da možete promijeniti. Unutar ste sistema tako da ako uđete na voz možete nastaviti metroom od neke druge stanice.

Mislim da obična karta traje oko 45 min ili tako nekako i to je više nego dovoljno vremena, dok god ne izađete iz sistema, mislim da je jedna karta oko 1,20 EUR. Sa ovom "Paris Visite" možete pržiti neograničeno, ovisno koliko ste dana uzeli. BTW, ako vam se ne isplati kupovati "Paris Visite" kartu, na automatima kupite "carnet" koji je zapravo komplet od 10 karata ako se ne varam i on je 11 EUR, to bi vam trebalo biti dovoljno.

Imajte u vidu da ljudi na šalterima koji prodaju te karte uglavnom ne govore strane jezike pa se morate osloniti na francuski (osim ako ne naletite na nekog imigranta :D ) ili na automate ("Paris Visite" se prodaje samo na šalteru).

Nemojte se provlačiti i/ili preskakati bez karte kao većina omladine tamo vodeći se da nema nigdje revizora. Ima ih, nalete iza ćoškova i vrlo su zeznuti. :D
Last edited by Eborg on 17/09/2011 17:08, edited 1 time in total.
specifikacija

#1003 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by specifikacija »

azrica87 wrote:
specifikacija wrote:
azrica87 wrote:speci kao moj privatni vodic, trebao bi mi reci kako cu doci od CDG do pigalle ili abbeses :D
Zar crnokosi to vec nije provjerio? :D
RER B, a izlazis na "Gare du Nord", te pratis indikacije i prolazeci kroz duge i mracne tunele dolazis do stanice " la Chapelle"! To je linija br.2 - pravac "Porte Dauphine", i izlazis na stanici Pigalle :D Iznenadice te broj sex shopova u tom kvartu :D
da jest, nebi tebe pitala :D

hvala ti puno :thumbup:
Molim :D
lady____

#1004 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by lady____ »

specifikacija wrote:Evo malo paznje i za forumasicu lady__ :D

Zelim svima ugodan dan :thumbup:

e to je vec bolje! ne smijem te vise ostavljat samog ovdje, jer vidim ja dje to vodi... :-D
azrica87

#1005 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by azrica87 »

Eborg wrote:Ma u Parizu vam je dobro organizovan javni saobraćaj.

Kupite ovu "Paris Visite" kartu i to vam pokriva sve (metro-M, voz-RER te autobus), imate čak i neke popuste s njom za muzeje i sl. Sve je povezano tako da ako se vozite vozom provjerite na kojoj stanici se kopča sa metroom da možete promijeniti. Unutar ste sistema tako da ako uđete na voz možete nastaviti metroom od neke druge stanice.

Mislim da obična karta traje oko 45 min ili tako nekako i to je više nego dovoljno vremena, dok god ne izađete iz sistema, mislim da je jedna karta oko 1,20 EUR. Sa ovom "Paris Visite" možete pržiti neograničeno, ovisno koliko ste dana uzeli. BTW, ako vam se ne isplati kupovati "Paris Visite" kartu, na automatima kupite "carnet" koji je zapravo komplet od 10 karata ako se ne varam i on je 11 EUR, to bi vam trebalo biti dovoljno.

Imajte u vidu da ljudi na šalterima koji prodaju te karte uglavnom ne govore strane jezike pa se morate osloniti na francuski (osim ako ne naletite na nekog imigranta :D ) ili na automate ("Paris Visite" se prodaje samo na šalteru).

Nemojte se provlačiti i/ili preskakati bez karte kao većina omladine tamo vodeći se da nema nigdje revizora. Ima ih, nalete iza ćoškova i vrlo su zeznuti. :D
znaci: de deux cartes "paris visite" pour 3 jours s'il vous plait :D
specifikacija

#1006 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by specifikacija »

Obicna karta traje 1h30 i mislim da je cijena iste 1,70 eura, dok paket od 10 karata kosta 12,5 eura ! Saltera nema na svakoj stanici, tako da se karte kupuju na automatima :D

Ostalo stoji :thumbup: ali, izazov je preskociti one prepreke :) i voziti se ilegalno. U tome ima nesto posebno :D
Last edited by specifikacija on 17/09/2011 17:17, edited 1 time in total.
specifikacija

#1007 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by specifikacija »

lady____ wrote:

e to je vec bolje! ne smijem te vise ostavljat samog ovdje, jer vidim ja dje to vodi... :-D
U svemu je bitna ta dinamika koja negdje vodi :D Idem sada. Svima zelim divan dan, po drugi put :-D
Last edited by specifikacija on 17/09/2011 17:22, edited 1 time in total.
Eborg

#1008 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

@azrica87: Opa! :D Samo ako ti postavi neko dodatno pitanje šta ćeš onda, sjećam se da je trebalo neke sitnice utanačiti? :D Plus što se jako slabo čuje jer je šalteruša hermetički zatvorena pa govoriš u onaj mikrofon a buka je na nivou. :D

@specifikacija: Tako je. :thumbup: Mada je reva žestoko zeznuta, hrvački zahvate one Afrikance kada se počnu frajerisati. :D Znam da 100% ima šalter na stanici kod Notre Dame pa ako neko hoće da kupi "Paris Visite" da ne mora tražiti gdje ima šalter. :thumbup:
azrica87

#1009 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by azrica87 »

Eborg wrote:@azrica87: Opa! :D Samo ako ti postavi neko dodatno pitanje šta ćeš onda, sjećam se da je trebalo neke sitnice utanačiti? :D Plus što se jako slabo čuje jer je šalteruša hermetički zatvorena pa govoriš u onaj mikrofon a buka je na nivou. :D

@specifikacija: Tako je. :thumbup: Mada je reva žestoko zeznuta, hrvački zahvate one Afrikance kada se počnu frajerisati. :D Znam da 100% ima šalter na stanici kod Notre Dame pa ako neko hoće da kupi "Paris Visite" da ne mora tražiti gdje ima šalter. :thumbup:
ako sta pita, gotova sam :-) ja cu samo govoriti oui, oui madame :D
Eborg

#1010 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

Nauči brojeve i nema frke. Lova radi! :D
armin-sa

#1011 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by armin-sa »

specifikacija wrote:
manchester wrote:
specifikacija wrote:Evo i moj doprinos za Azru, jedna lijepa pjesma :)

http://www.youtube.com/watch?v=si7Z1M3F ... re=related
ovo apsoluto podrzajem cak sta vise i dizem za

http://youtu.be/sR8OFT6Tifs
Zbog Mostara :) a zaista je najljepsi grad u BiH!
hm volim Mostar divan je..al moje rajvosaaaaa je najljepse 8-)
Edin H.

#1012 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Edin H. »

Je li ovaj Orlie aerdorom peta zona?
lady____

#1013 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by lady____ »

specifikacija wrote:
lady____ wrote:

U svemu je bitna ta dinamika koja negdje vodi :D Idem sada. Svima zelim divan dan, po drugi put :-D
a tebe ce da dovede znas vec dje...ili hoces da ja dolazim po tebe :lol: :lol:

tako, pozdravi se s rajom i pozuri!! :P
Last edited by lady____ on 17/09/2011 17:55, edited 1 time in total.
armin-sa

#1014 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by armin-sa »

specifikacija wrote:
insertdelete wrote:Sad nesta googlam, i naletim na ovo

http://www.transilien.com/web/site/accu ... te/lang/en

Ja sam u parizu 3 dana, jel se isplati uzet ova karta - 3 dana - 20 eura.
Kako sam skonto, vrijedi za sav javni prevoz i neograniceno se mozes vozat :D
Naravno da se isplati! Ova karta vazi za prve tri zone, vodi racuna o tome da se i hotel nalazi u tom okviru :D
jeli stadion spada u prve 3 zone?
hotel Novotel u Gare de Lyon garant je zona 1!
Eborg

#1015 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

@Edin H.: To ne bih znao, možda će ti neko dati odgovor. No evo link, mislim da "Paris Visite" te obične karte ne važe za tu udaljenost:

http://parisbytrain.com/transportation-paris-orly/

Pogledaj kartu (desni klik->View za punu sliku), u legendi ima ova kao crvena linija sa kvačicom kroz nju. Gdje god to vidiš (nebitna je boja linije), znači da dalje ne važi "Paris Visite" već samo do te tačke. Nisam siguran za obične karte.

Image
Eborg

#1016 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

Znači ako dolaziš sa Orlya, sjedaš na ovu žutu (skroz južno) liniju, hvataš plavi RER voz i pržiš skroz na sjever bez presjedanja do La Plaine Stade de France, mada izgleda da je i ona izvan "Paris Visite" djelokruga.

I vrlo važno. NE BACAJTE KARTE kada se vozite vozom, nakon što je potrošite na ulasku. Na stranu revizori, ali trebat će vam ista i pri izlasku da je stavite u onu automatsku pregradu, u suprotnom nećete moći izaći, pazite da ne pomiješate karte sa ostalima.
Edin H.

#1017 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Edin H. »

Evo nasao sam neki link, za dva da 29.50 eura, zone 1 - 5 :-)

http://www.ratp.fr/en/ratp/c_21894/paris-visite/
masinac007

#1018 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by masinac007 »

specifikacija wrote:@masinac 007, onda hapi brzdej tu ju, hepi brzdej tu ju, hapi brzdej dir masinac :D I kakav je osjecaj napuniti XY godina :D i je l' bilo kakvih konkretnih poklona ili je bila ona prica o dugom zivotu, zdravlju, te kako si fin, te da se ozenis, te milion nekih lijepo upakovanih zelja? :mrgreen:
Hvala specifikacija. Bilo je svaga :D
Eborg

#1019 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Eborg »

Ako sam dobro shvatio, možda nema potrebe za tim. Uzmi obični carnet sa 10 karata što je 12,50 EUR za "po gradu" a plati samo dvaput kartu od i na Orly, nisam siguran za cijenu iste. To je sve pod uslovom da ti je smještaj negdje u gradu, unutar dometa ovih metro linija o kojima sam pisao iznad.

Ako su te dvije "dodatne karte" oko 9-10 EUR koliko sam upratio, onda ništa, "Paris Visite 1-5" i šta ćeš. :-)
Edin H.

#1020 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Edin H. »

Eborg wrote:Ako sam dobro shvatio, možda nema potrebe za tim. Uzmi obični carnet sa 10 karata što je 12,50 EUR za "po gradu" a plati samo dvaput kartu od i na Orly, nisam siguran za cijenu iste. To je sve pod uslovom da ti je smještaj negdje u gradu, unutar dometa ovih metro linija o kojima sam pisao iznad.

Ako su te dvije "dodatne karte" oko 9-10 EUR koliko sam upratio, onda ništa, "Paris Visite 1-5" i šta ćeš. :-)
Hvala, da li je neko bio u nekom hotelu u Parizu da ga toplo :D preporucuje, ono kvalitet u odnosu na cijenu.
U kom centralnom dijelu preporucujete da se trazi hotel?
Hoteli u centru znaju biti zeznuti zbog buke.
Chuckie

#1021 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Chuckie »

Pješke se mora ići na stadion, ima da bude ko u Lisabonu

http://www.youtube.com/watch?v=4rJ7W1fF ... re=related

:D

Pazi crnju na 5:10 :lol:
mostarurscu

#1022 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by mostarurscu »

specifikacija wrote:Ja sam iz pouzdanih izvora cuo da mostarurscu planira da skoci "lastu" sa starog mosta, ukoliko Francuze posaljemo u baraz :D

Nadam se da se nece naljutiti na zezu :D

http://www.youtube.com/watch?v=bEqAhJIzbzo

Ja sam ovaj drugi skakac :D
kakvog Starog mosta bola..skoćit ću s munare Koskine džamije drito u Neretvu , a to ti je ako ne znaš još jedno 25 metara više od Starog...
evo odavde cu skočit :
Image :mrgreen:

prije 20 minuta sam bio na ovoj munari ..zovu me prije sat neki prijatelji da ih vodim tamo te se popeo gore po milioniti put ...ko nije nek proba ..strasna panorama Starog mosta ...
mostarurscu

#1023 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by mostarurscu »

Chuckie wrote:Pješke se mora ići na stadion, ima da bude ko u Lisabonu

http://www.youtube.com/watch?v=4rJ7W1fF ... re=related

:D

Pazi crnju na 5:10 :lol:

:lol: legendarno
king31

#1024 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by king31 »

:bih:
Last edited by king31 on 18/09/2011 14:24, edited 1 time in total.
Chuckie

#1025 Re: Francuska - BiH (Pariz, 11. Oktobar 2011- Karte/Prevoz...)

Post by Chuckie »

mostarurscu wrote:
specifikacija wrote:Ja sam iz pouzdanih izvora cuo da mostarurscu planira da skoci "lastu" sa starog mosta, ukoliko Francuze posaljemo u baraz :D

Nadam se da se nece naljutiti na zezu :D

http://www.youtube.com/watch?v=bEqAhJIzbzo

Ja sam ovaj drugi skakac :D
kakvog Starog mosta bola..skoćit ću s munare Koskine džamije drito u Neretvu , a to ti je ako ne znaš još jedno 25 metara više od Starog...
evo odavde cu skočit :
Image :mrgreen:

prije 20 minuta sam bio na ovoj munari ..zovu me prije sat neki prijatelji da ih vodim tamo te se popeo gore po milioniti put ...ko nije nek proba ..strasna panorama Starog mosta ...
Drug i ja sam studirao u Mo, živio na carini u Lacinoj. :D
Locked