Fra Marko Gelo (1950-2009)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zimomor

#1 Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by zimomor »

Veliki gubitak za franjevacki red, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

Preminuo fra Marko Gelo

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, FRA MARKO GELO, župni vikar u Podhumu kod Livna, preminuo je 21. 08. 2009. u 18 sati u Podgorici (Crna Gora), od posljedica srčanog udara. Mjesto i datum Mise zadušnice i sahrane bit će određeni naknadno.

Fra Marko Gelo, sin Jakova i Jele r. Rimac, rođen je u Kovačiću, župa Ljubunčić, 01. 01. 1950. Osnovnu školu završio je u Strupniću i Čelebiću, a srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.
Franjevački habit obukao je 14. 07. 1972. u Visokom.
Godinu novicijata proveo u Kraljevoj Sutjesci, gdje je položio i prve zavjete 17. 09. 1973.
Svečane je zavjete položio u Sarajevu, na Bistriku, 19. 10. 1977.
Za svećenika je zaređen 12. 05. 1979. u Münsteru (Njemačka).
Služio je kao župni vikar na Petrićevcu (1979-1982), Novom Šeheru (1982-1985), Livnu (1985-1987), u Vodošima (1997-2000) i Podhumu (od srpnja 2009). Službu župnika obavljao je u Bihaću (1987/88), u Livnu (1988-1997), u Vidošima (2000-2003), te ponovno u Livnu (2003-2009). U međuvremenu je bio i član Uprave Franjevačke Provincije Bosne Srebrene (definitor), 2000-2003.
Smrt ga je zatekla na službi župnog vikara u Podhumu kod Livna.
Preminuo je od posljedica srčanog udara, 21. 08. 2009. u 18 sati u Podgorici (Crna Gora).
Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

http://www.bih-rss.net/article_video_pr ... 039405.htm

Molio bih da ako neko ima postavi posljednje izdanje emisije "Posteno" u kojoj je gost bio fra Gelo. Sjecam se da je u jednom trenutnku rekao nesto poput "Bosna je imala mnogo Dodika i svakog je prezivjela, pa i ovog ce".

Hvala mu i nek mu je vjecni mir.
Last edited by zimomor on 25/08/2009 14:43, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#2 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by mrtva kokoš »

nek je lahka zemlja svim dobrim ljudima...sto zasigurno Fra Marko i jeste bio...
shalaedin

#3 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by shalaedin »

R.I.P.
sinus

#4 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by sinus »

shuriken

#5 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by shuriken »

mislim da je u toj emisiji rekao da bi se narod za razliku od politicara zacas dogovorio o postenijoj i pravednijoj BiH.
pravila, koja vrijede za sve, treba odredjivat narod koji je manjinski
kako jednostavno i kako posteno!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by PipiDugaDevetka »

R.I.P. :(
izzy131

#7 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by izzy131 »

Evo 2 dana pokusavam smisliti sta reci o ovom COVJEKU, sve mislim da cu pogrijesiti negdje ili napisati suvisnu rijec. Vidim da mnogi ne znaju o kakvom se bicu radi i sta je BiH izgubila. Kao da i sam Bog stvara ironiju s nama, i nase najbolje ljude uzima sebi prije vremena i u ovolikoj potrebi za njima. Katolik nisam, ali veceg i jaceg Bozijeg Covjeka jos nisam upoznao niti cuo za njega u sve 3 vjerske zajednice BiH.

Fra Gelu necu nikada zaboraviti - On je jedno od sjecanja koja su me formirala kao covjeka. Jedno od sjecanja rata koja svi imamo, prve slike, asocijacije koje se pojave u mislima kad ti neko spomene one devedesete - kod mene u sjecanju postoji: pad Starog mosta, Srebrenica, Markale, tuzlanska Kapija i Fra Gelo. S tim da je Fra Gelo jedini pozitivan lik i sjecanje od nabrojanih, te lik koji je personificirao nadu da se ono negativno vise nece ponoviti. On je jedan od najboljih ljudi, a Svestenik bez premca, kojeg sam upoznao. U ratnom vihoru i vremenu najgorih (radnja se odvija u Livnu), znao je doci na mjesto u gradu gdje se moje drustvo okupljalo. A mi svi metalci, odrpani, dugokosi, trasheri, koji su zaklapali usi na ezan i zvona Crkve.. :) Dodje Fra Gelo u prekidu setnje, onako u mantiji i kaze: "Ja s vama najvise volim stati djeco, ova ostala rulja me ne zanima", pokazujuci prstom na prolaznike koji su u najvecem broju birali i gurali se da budu prvi u crkvama i safovima, te birali rat i ubijanje, pozivanje na to - kao put za "bolju buducnost" koji su im u umove ucrtale masovne ubice (kod nas poznatiji pod imenom politicari) kojima danas svijet sudi za ono sto su ucinili. Policija nas je znala cesto jednostavno otjerati jer se kao drustvo nikada nismo podijelili po nacifasistickoj osnovi. Posto je znao da se nikada nismo podijelili (sve nas je upoznao osobu po osobu), uvijek nam je pricao o buducnosti, davao nadu, govorio da ostanemo kakvi jesmo i da nikad ne dopustimo da budemo kao "oni". Znao je bacati stos, svaki put, kaze "eh, djeco, znate li onu pjesmu od Indexa, Da sam ja neko".. A dobio je batine na sred ulice od lokalnog kretena koji je mislio da je veci katolik i Hrvat od Fra Gele, a batine je Gelo dobio jer iz Crkve nije pozivao na rat, nego na MIR, sto su mu oni koji su uzurpirali rijec Boziju zamjerili. I ponovo sve prodje i Fra Gelo zablista
LIVNO- Osnovna škola "Fra Lovro Karaula"

Da je Bosna i Hercegovina sređena država i mirno društvo, sa svim svojim vjerskim i kulturalnim različitostima, vijest koja je ovih dana došla iz Livna bila bi sasvim obična i ne bi na sebe svraćala posebnu pažnju. Šta se dogodilo? U dva odjeljenja petih razreda Osnovne škole "Fra Lovro Karaula" održan je zajednički čas vjeronauke iz sve tri "vladajuće" monoteističke religije u ovom kraju. Predavači su bili livanjski župnik fra Marko Gelo, paroh Željko Đurica i imam Samir Đonlagić. Voditeljica ovog zanimljivog projekta je psihologinja Jasminka Borković. Prema pisanju novina, atmosfera u učionici odisala je blagošću, a interakcija između predavača i učenika bila je intenzivna. Dječija pitanja bila su u isto vrijeme naivna i od najtežeg teološkog "kalibra": "Je li Bog vremenski i prostorno ograničen, zašto je Bog žrtvovao svog sina i je li se zlo moglo pobijediti na drugi način, može li se Bogu moliti samo u crkvi i u džamiji, itd." Rekosmo, da je Bosna i Hercegovina sređena, uredna i mirna, ovakvih bi nastupa bilo više i na mnogim mjestima. Možda bi čak zasluživali i kritičku opasku, jer u takvoj Bosni i Hercegovini pretjerivanja s religijom u školi, makar i na najljepši način, ne bi bila ni normalna ni dobrodošla. Ovako, u okolnostima u kojima religije i njihovi predstavnici mnogo češće produbljuju društvenu podijeljenost i nesklad, livanjski svećenici, uprava škole i voditeljica projekta predstavljaju izvanredan izuzetak i zaslužuju svaku pohvalu.

Dani, 19. mart 2009 Bosanski barometar, oznaceno kao vrlo dobar potez
I ODE NAM FRA GELO, bolja buducnost, nada u nju, njen lik i ukazanje - nadam se da i bolja buducnost nije otisla s njim. :( NIKADA necu zaboraviti Fra Gelu, on je dio mog identiteta i karaktera!!!

Pocivao u Miru Bozijem i Zemlji B'sanskoj, jedini, voljeni, pravi, ispravni COVJECE.

Hvala mu i vjecna slava!
Maraschino

#8 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by Maraschino »

Neka mu je lahka zemlja Bosanska.

Pocivao u miru Bozijem.

:(
Judge_Dread

#9 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 22:06, edited 1 time in total.
rimac

#10 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009) - IMAM O FRATRU

Post by rimac »

Ovo je najljepše što sam čuo, možda već dugo iz bh. stvarnosti, preneseno s Radija Livno, emisija 27.8.2009. http://radiolivno.info/radio/data/upima ... moriam.mp3

Danas je na Radio Livnu livanjski imam Dževad Hadžić u suzama izjavio da mu je fra Marko Gelo, 20.8.2009. u 14:49 poslao SMS poruku s čestitkama povodom početka Ramazana. Poruku je poslao s godišnjeg odmora u Herceg Novom (kad većina nas zaboravi sve osim mora, odmora....), samo sat ili dva prije nego što će ga izdati srce i utopiti se u moru.

„Sretan prvi dan posta Ramazana i cijeli post do kraja da urodi plodovima slobode i mira, osobne sreće i životne radosti, vama, obitelji i svim vjernicima. Fra Marko iz Herceg Novog“, glasio je tekst SMS-a.

Imam je takođ rekao da je došao u Livno prije 10 godina i da nema osobnog iskustva ali su mu „Muslimani govorili vrlo toplo o tom čovjeku... Pomagao je uvijek kad je bilo najteže... Zato u ime sviju muslima, Islamske zajednice i u svoje osobno ime želim kazati samo ono što sam u odgovorio u poruci Hvala Vam fra Marko“, zaključio je Hadžić.
zimomor

#11 Re: Fra Marko Gelo (1950-2009)

Post by zimomor »

FOTO:Tisuće ljudi na pogrebu fra Marka Gele

Image

Image

http://www.livno-online.com/zupanija/13 ... marka-gele
Post Reply