FPN - Međunarodni odnosi i diplomatija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
TheRedhead

#1 FPN - Međunarodni odnosi i diplomatija

Post by TheRedhead »

Zdravo :)

Pročitala sam nekoliko tema na forumu ali bih željela odvojeno pitati, kakva su iskustva i impresije za ovaj smjer - II ciklus, jer sad već ima nekoliko generacija da je studiralo ovo. Imaju li negdje online knjige potrebne za studiranje, da ih već sada počnem pomalo čitati da vidim ugrubo o čemu se radi :)
Također me zanima jer sam čula da postoji razlika između vandrednih i redovnih studenata, tj da vandredni nemaju iste obaveze, da li je to istina?

Hvala Vam svima unaprijed na pomoći. :D
dabarizmabra

#2 Re: FPN - Međunarodni odnosi i diplomatija

Post by dabarizmabra »

Zavrsio sam taj studij, prije nekoliko godina, bio sam generacija 2007. kada je taj studij bio neka kombinacija Bolonje i starog sistema.

U sustini, smjer je bio diplomatija, a predmeti se odnosili na različite aspekte diplomatije (međunarodni odnosi, ekonomska diplomatija, vojna diplomatija, metodologija naučnih istraživanja i još dosta predmeta).

Uglavnom su držali profesori koji drže katedre na FPN plus poneko sa strane (npr. Azra Hadziahmetovic za ekonomsku diplomatiju itd.)

Literatura nije bila skupa, sada ima dosta ovih kopirnica, ali tada nije bilo puno toga na net-u, ne znam ima li sada.
TheRedhead

#3 Re: FPN - Međunarodni odnosi i diplomatija

Post by TheRedhead »

dabarizmabra wrote:Zavrsio sam taj studij, prije nekoliko godina, bio sam generacija 2007. kada je taj studij bio neka kombinacija Bolonje i starog sistema.

U sustini, smjer je bio diplomatija, a predmeti se odnosili na različite aspekte diplomatije (međunarodni odnosi, ekonomska diplomatija, vojna diplomatija, metodologija naučnih istraživanja i još dosta predmeta).

Uglavnom su držali profesori koji drže katedre na FPN plus poneko sa strane (npr. Azra Hadziahmetovic za ekonomsku diplomatiju itd.)

Literatura nije bila skupa, sada ima dosta ovih kopirnica, ali tada nije bilo puno toga na net-u, ne znam ima li sada.
Hvala puno na informacijama. :D
Zato bih i voljela da se neko noviji najvi, nakon što se bolonja uhodala i nakon uvođenja diplomatije na Politologiji :)
TheRedhead

#4 Re: FPN - Međunarodni odnosi i diplomatija

Post by TheRedhead »

.
Post Reply