FPN(fakultet politickih nauka)?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
latinalover

#1 FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

slusajuci raznorazne price, o ovom fakultetu i kvalitetu doticnog faksa,
bas mi nije jasno sta ce darade i gdje da budu smjesteni, ljudi kjoi studiraju ili su diplomirali na tom faksu..

prvo i prvo, to je vjerovatno jedan od laksih fakulteta...

po pricama svih koje poznajem i onih koji studiraju i onih koji ne studiraju ,ali su upuceni, i profesora kji su malo vise upuceni....ispada da od tog fakulteta nema velike koristi,koju mozes imati kad diplomiras....

za tu zurnalistiku,koliko ih ima da studira...a pola ih nece biti ni novinari...

i opcenito kvalitet nastave i kvalitet cjelokupnog faksa(organizacija i sve ostalo), po prici mnogih ,nije na nivou na kojem bi trebao biti...

cast izuzecima,koji ipak uspiju da se zaposle sa diplomom tog faksa,(u bransi koju su studirali),ali govoreci generalno...tesko da ce daleko dogurati samo na osnovu diplome, ukoliko nisu sami od sebe sposobni...to je diploma vise radi sminke..

meni kad neko kaze "diplomirao na FPN", ..to mi je daleko od toga ,kad se kaze"diplomirao na ETF,Pravu ,Ekonomiji,Saobracajnom,.."

ruku na srce, zvuci nekako odbojno...isto ko da nije ni zavrsio faks....
a i govore raja..to ko skola dodje...
evo komentara sa teme"lista prizna visokoskolskih ustanova":

globalbih (citat):
9. Fakultet političkih nauka;

ljubi te majka tako lijepog i finog i beskorisnog sjeme ti se zatralo Mad mislio sam da neće biti na spisku Very HappyVery HappyVery Happy
Hendrix

Post by Hendrix »

Žalosno je to jer ima ljudi kojima se taj poziv stvarno sviđa i došli su na taj fakultet željni znanja a kraj njih bruka raje koja je došla jer nije mogla upisati ništa drugo.Na kraju svi završe.
O težini nema rasprave uopšte , poznajem bruku ljudi sa FPNa od kojih malo koji prizna koliko stvarno uči ali se to vidi po njima i kako polože ispita u jednom roku ko neki u godini.
Pa moja rodica je zamalo obnovila razred u srednjoj školi , i danas se ne zna izražavati kako treba , prava glupača iako mi je rod i to svi znaju , otišla na FPN i daje godinu za godinom , i rođena joj se mati začudila kako dijete pametno postade odjednom, u jedno sam siguran nije se preko noći opametila.
Malo po malo pođe familija pričati o njoj kao o uspješnom studentu koji radi marljivo a meni smiješno , naravno niko ne konta koliko mala stvarno radi a koliko prepisuje na ispitima što mi je dotična studentica i sama priznala.
Zaboravih , ima i štelu za posao poslije faxa , idealno.
latinalover

Post by latinalover »

citam na njihovom forumu..da jedan dio profesora uopste ne dolazi na predavanja.....pa mi majke mi ,zao bude, kad pomislim na studentE(pogotoveo one koji su dosli sa strane),koji su dosli da slusaju predavanja,a zbog odsustva profesora, docekaju ih zatvorena vrata.....bas mi jer zao tih kjima se kako si rekao poziv svidja, i moraju biti zrtve (ne)kvaliteta cjelokupnog naucnog procesa koji pruza fpn

i sta kad se organizacija tog fakulteta pordi npr, sa organizacijom eknomije i pravnog faksa?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ima tu jos fakulteta. :roll: Masinstvo se zavrsi bez dana praxe :(
Laze, za pet godina jednom su ih vodili u Kakanj :(
tempora

#5 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by tempora »

latinalover wrote:slusajuci raznorazne price, o ovom fakultetu i kvalitetu doticnog faksa,
bas mi nije jasno sta ce darade i gdje da budu smjesteni, ljudi kjoi studiraju ili su diplomirali na tom faksu..

po pricama svih koje poznajem i onih koji studiraju i onih koji ne studiraju ,ali su upuceni, i profesora kji su malo vise upuceni....ispada da od tog fakulteta nema velike koristi,koju mozes imati kad diplomiras....

za tu zurnalistiku,koliko ih ima da studira...a pola ih nece biti ni novinari...

i opcenito kvalitet nastave i kvalitet cjelokupnog faksa(organizacija i sve ostalo), po prici mnogih ,nije na nivou na kojem bi trebao biti...

cast izuzecima,koji ipak uspiju da se zaposle sa diplomom tog faksa,(u bransi koju su studirali),ali govoreci generalno...tesko da ce daleko dogurati samo na osnovu diplome, ukoliko nisu sami od sebe sposobni...to je diploma vise radi sminke..

meni kad neko kaze "diplomirao na FPN", ..to mi je daleko od toga ,kad se kaze"diplomirao na ETF,Pravu ,Ekonomiji,Saobracajnom,.."

globalbih (citat):

ljubi te majka tako lijepog i finog i beskorisnog sjeme ti se zatralo Mad mislio sam da neće biti na spisku Very HappyVery HappyVery Happy
Mahalska analiza, kao i analiza komentara koji si naveo. :roll:
denny84

#6 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by denny84 »

latinalover wrote:slusajuci raznorazne price, o ovom fakultetu i kvalitetu doticnog faksa,

globalbih (citat):

A šta ti studiraš sviju ti? Ko mi te to nauči da tako lijepo pišeš?
HiBreeD

Post by HiBreeD »

I ja sam bas htio pitat a sta to ti studiras i zasto se ti brines za sudbinu ljudi koji diplomiraju na tom faksu i poslije s tom diplomom traze zaposlenje...ne kontam :roll: :roll:

Urbanih legendi o ovom i inim fakultetima sam se naslus'o mnogo, stoga ne vidim smisao teme 8)
tempora

Post by tempora »

Sud o tezini i kvalitetu jednog fakulteta, moze dati samo onaj koji studira na istom fakultetu.A i to je ipak i opet individualna stvar.Da se diskusija vodi u pravcu sadrzaja fakulteta, nacina predavanja, prakticnih stvari-uredu, ali ovo? Ne kontam. :shock:
Miki123

Post by Miki123 »

tempora wrote:Sud o tezini i kvalitetu jednog fakulteta, moze dati samo onaj koji studira na istom fakultetu.A i to je ipak i opet individualna stvar.Da se diskusija vodi u pravcu sadrzaja fakulteta, nacina predavanja, prakticnih stvari-uredu, ali ovo? Ne kontam. :shock:
Hajmo temu preusmjeriti onda. Mene, koji nisam student FPN-a, zanima jer je taj fakultet, donekle, srodan sa mojim i možda bih čak i postdiplomski na njemu mogao upisati. Zato, hajde da čujemo.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja sam napustila zurnalistiku na II godini...shvatila da od toga hljeba nema..nikakve veze sa novinarstvom nije imalo...Gulis IV godine da bi opet ganjao stele i stelice za posao od 300-500 KM...to mogu zaraditi i bez fakul. diplome. Neka teme. Treba mladom svijetu ukazati na sve negativne stvari sa tog faxa.Taj fakultet odgovara vojnicima, koji su dosli do cinova a imaju samo SSS. Odgovara i novinarima koji su dogurali do nekih levela, a i oni imaju samo SSS. Ja sam bila NN na tom faxu. Nije mi ni prezime zvucno, niti sam bila lice sa ekrana...
Ipak, moram da priznam da sam poznavala zaista dobrih studenata, kojima su licno profesori govorili da su promasili fakultet i da na vrijeme trebaju da odu.

i samo da kazem da se predmeti sa FPN tesko priznaju. Statistika kod Zolica je bio jedan od najtezih predmeta...i na E.F. kod Rabije nije priznat. Iako je puno vise gradiva obuhvatalo na FPN...al nedaju reci...nego polazi ponovo...tako i sa uvodom u ekonomiju, i sa pravom itd itd...

...hoce da vani priznaju diplome... a izmedju sebe se ne priznaju...
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

mamica papucarka wrote:ima tu jos fakulteta. :roll: Masinstvo se zavrsi bez dana praxe :(
Laze, za pet godina jednom su ih vodili u Kakanj :(
Kakve prakse? Da brusimo, varimo, glodjemo ili shta?
Praksa mashinskog inzinjera je da projektuje, a on se ispraksira i to podosta dok iscrta sve projekte kroz koje prodje na faxu. Vidi laboratorija vishe nego vecina studenata u ovoj drzavi... Normalno da moze bolje, ali za mashinstvo u ovakvim uslovima kakvi su, i kakva je ta industrija, mislim da je dobro...

Da vidim nekog ko je zavrsio taj fax bez da je ucio... da ne kazem patio se.
Poslije medicine, etf-a.. sigurno najtezi fax.. ustvari arhitektura i gradjevina su tu...
latinalover

Post by latinalover »

Amazonka27 wrote:ja sam napustila zurnalistiku na II godini...shvatila da od toga hljeba nema..nikakve veze sa novinarstvom nije imalo...Gulis IV godine da bi opet ganjao stele i stelice za posao od 300-500 KM...to mogu zaraditi i bez fakul. diplome. Neka teme. Treba mladom svijetu ukazati na sve negativne stvari sa tog faxa.Taj fakultet odgovara vojnicima, koji su dosli do cinova a imaju samo SSS. Odgovara i novinarima koji su dogurali do nekih levela, a i oni imaju samo SSS. Ja sam bila NN na tom faxu. Nije mi ni prezime zvucno, niti sam bila lice sa ekrana...
Ipak, moram da priznam da sam poznavala zaista dobrih studenata, kojima su licno profesori govorili da su promasili fakultet i da na vrijeme trebaju da odu.

i samo da kazem da se predmeti sa FPN tesko priznaju. Statistika kod Zolica je bio jedan od najtezih predmeta...i na E.F. kod Rabije nije priznat. Iako je puno vise gradiva obuhvatalo na FPN...al nedaju reci...nego polazi ponovo...tako i sa uvodom u ekonomiju, i sa pravom itd itd...

...hoce da vani priznaju diplome... a izmedju sebe se ne priznaju...

evo vam odgovora...i sigurno nije jedina koja ima ovakvo iskusto vezano za doticni faks...
zenny

Post by zenny »

znaci bolje da se ispisem odmah :roll:
latinalover

Post by latinalover »

zenny wrote:znaci bolje da se ispisem odmah :roll:
nisam to mislio..nego kazem ovim sto me osporavaju u tome sto sudim kvalitet nastave..
Kwaheri

Post by Kwaheri »

zasto?

Ukoliko si odabrao smjer koji tebi odgovara ili je bar priblizan onome sto bi volio raditi u zivotu, zavrsi tu skolu. Bez obzira na profesore koji ne zele i neki od njih ne znaju, raditi svoj posao, na vama je koji ste odabrali taj studij da mu podignete nivo, bilo kao buduci predavaci na istom, bilo kao cestiti svrsenici tog fakulteta, ako se zaista zelite baviti tim poslom.
Na one koji omalovazavaju vas studij, ne obazirite se. Vasa diploma, diploma je fakulteta drustvenih nauka, i vrijedit ce onoliko koliko vi budete radili na sebi, u smislu stalnog obrazovanja u struci. Bilo ko, ko je zavrsio neki studij drustvenih nauka, zna da studij daje osnove, i da uspjeh ne garantira zavrsen studij, nego individualni angazman u određenom polju djelovanja.
Mahalanje ostavite onima, koji time hrane dusu... To nije kriticki odnos prema sistemu obrazovanja, vec pljuvanje koje cestiti studenti tog fakulteta nisu zasluzili. Oni koji ne vrijede, oni ne vrijede ni na fakultetu islamskih nauka, politickim naukama, filozofiji, pa i medicini...

p.s.
U filmu "Tesko je biti fin", postoji jedna scena koja vrijeđa i omalovažava studentice FPN. Tako su i filmadzije dale svoj "doprinos", iako ta ista scena moze biti, prema mahalskim pricama, slika studenata i studentica odsjeka glume na Akademiji scenskih umjetnosti...
latinalover

Post by latinalover »

zena wrote:
zasto?

To nije kriticki odnos prema sistemu obrazovanja, vec pljuvanje koje cestiti studenti tog fakulteta nisu zasluzili. Oni koji ne vrijede, oni ne vrijede ni na fakultetu islamskih nauka, politickim naukama, filozofiji, pa i medicini...

fino receno..ali nazalost na FPN ima dosta onih sto ne vrijede,pa je mozda zbog toga slika o fakultetu losa....
razmazena

Post by razmazena »

Znam par tatinih sinova i maminih kceri, koji i nisu olicenje neke pameti i sposobnosti, pa ni volje i zelje. Ali roditelji jesu, pa djecica zavrsise medicinu. Kako? Lahko. I njih niko ne osudjuje, jer su, zaboga, zavrsili medicinu (osude ih mozda onda, kad ubiju nekog, a mnoge ni tad).
I ne branim ove s FPN-a, ali ne mozemo na osnovu pojedinaca suditi o svima. Onaj ko hoce, citat ce, uciti, itd. i bez profesora, koji su ovakvi ili onakvi. I opet zbog tih profesora, ovakvih ili onakvih, ne mozemo sve nijh svesti pod isto, jer su samo FPN zavrsili.
bravo ja

Post by bravo ja »

Zavrsila sam Politologiju i ja, i moje kolege zahvaljujuci postovanim profesorinma Šimicu, Pejanovicu, Ibrahimagicu, Filandri,Durakovicu
... su ponosne sto su imale cast uciti i raditi s ovim ljudima. Na svakom fakultetu mozes se truditi manje ili vise, studirati godinama i zvrsiti s nikakvim znanjem. Ja sam zadovoljna sa stecenim znanjem jer su me ti ljudi upucivali i na literaturu koja ce dopuniti moje znanje.Pogotovo za poziv jednog Politologa,jako je bitno imati siroko opste znanje.Naravno postoje i pojedinci koji nisu shvatali koliko je bitan taj individualni rad pa su onako... hajd samo da se prode studirali.Ne zelim reci da u toj ustanovi sve funkcionise kako treba, ima dosta propusta, toga ima na svakom faxu. Trenutno sam sprijecena ali cim budem u mogucnosti,upisat cu i postdiplomski studij diplomatije.Poruka onima koji razmisljaju o tom faxu:sve je do individue koliko zeli da radi!
razmazena

Post by razmazena »

bravo ja wrote:Zavrsila sam Politologiju i ja, i moje kolege zahvaljujuci postovanim profesorinma Šimicu, Pejanovicu, Ibrahimagicu, Filandri,Durakovicu
... su ponosne sto su imale cast uciti i raditi s ovim ljudima. Na svakom fakultetu mozes se truditi manje ili vise, studirati godinama i zvrsiti s nikakvim znanjem. Ja sam zadovoljna sa stecenim znanjem jer su me ti ljudi upucivali i na literaturu koja ce dopuniti moje znanje.Pogotovo za poziv jednog Politologa,jako je bitno imati siroko opste znanje.Naravno postoje i pojedinci koji nisu shvatali koliko je bitan taj individualni rad pa su onako... hajd samo da se prode studirali.Ne zelim reci da u toj ustanovi sve funkcionise kako treba, ima dosta propusta, toga ima na svakom faxu. Trenutno sam sprijecena ali cim budem u mogucnosti,upisat cu i postdiplomski studij diplomatije.Poruka onima koji razmisljaju o tom faxu:sve je do individue koliko zeli da radi!

Samo naprijed!;)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

latinalover wrote:
zena wrote:
zasto?

To nije kriticki odnos prema sistemu obrazovanja, vec pljuvanje koje cestiti studenti tog fakulteta nisu zasluzili. Oni koji ne vrijede, oni ne vrijede ni na fakultetu islamskih nauka, politickim naukama, filozofiji, pa i medicini...

fino receno..ali nazalost na FPN ima dosta onih sto ne vrijede,pa je mozda zbog toga slika o fakultetu losa....
dosta onih sto ne vrijede? kakvo je stanje nas drugim fakultetima, posebno fakultetima drustvenih nauka? nemojmo se lagati, na svakom odsjeku imas najvise dvoje da zna zasto je tu, i sta bi sa sobom... neki isplivaju, neke vile pronosaju, vecina nikad ne zavrsi zapoceti studij... Primjera radi, fakultet koji daje informacije o svojim studentima je FIN, pa od 1977. godine kada je osnovan, upisano je 2380 , diplomiralo 533 studenta, a magistriralo 22...za cijelih 30 godina rada. Dakle 1847 studenata nikada nije zavrsilo zapoceti studij.
bravo ja

Post by bravo ja »

razmazena wrote:Znam par tatinih sinova i maminih kceri, koji i nisu olicenje neke pameti i sposobnosti, pa ni volje i zelje. Ali roditelji jesu, pa djecica zavrsise medicinu. Kako? Lahko. I njih niko ne osudjuje, jer su, zaboga, zavrsili medicinu (osude ih mozda onda, kad ubiju nekog, a mnoge ni tad).
I ne branim ove s FPN-a, ali ne mozemo na osnovu pojedinaca suditi o svima. Onaj ko hoce, citat ce, uciti, itd. i bez profesora, koji su ovakvi ili onakvi. I opet zbog tih profesora, ovakvih ili onakvih, ne mozemo sve nijh svesti pod isto, jer su samo FPN zavrsili.
Potisujem i dodajem da znam da se na medicini placaju ispiti, namjestaju ispitivaci,rokovi, termni pa i polaze uz pomoc bubice. Naravno nisu svi takvi...ali neka se i to zna.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

bravo ja wrote:
razmazena wrote:Znam par tatinih sinova i maminih kceri, koji i nisu olicenje neke pameti i sposobnosti, pa ni volje i zelje. Ali roditelji jesu, pa djecica zavrsise medicinu. Kako? Lahko. I njih niko ne osudjuje, jer su, zaboga, zavrsili medicinu (osude ih mozda onda, kad ubiju nekog, a mnoge ni tad).
Potisujem i dodajem da znam da se na medicini placaju ispiti, namjestaju ispitivaci,rokovi, termni pa i polaze uz pomoc bubice. Naravno nisu svi takvi...ali neka se i to zna.
O Boze Milosni, to sto rade na medicini, na pravu itd. ne moze oprati ono sto se radi na FPN-u... ne smije biti opravdanje. Vi, studenti, se morate izboriti za to. Ali, prvo to trebate prihvatiti u svojim glavama, korupcija vama ne smije biti prihvatljiva...
leedeejah

Post by leedeejah »

:roll: Blago se buducim narastajima :roll: ko ce nas lijeciti, izvjestavati :roll: :roll: :roll:

Na svakom fakultetu ima prljavog vesa, samo ga "kriju" :roll:
bravo ja

Post by bravo ja »

zena wrote:
bravo ja wrote:
O Boze Milosni, to sto rade na medicini, na pravu itd. ne moze oprati ono sto se radi na FPN-u... ne smije biti opravdanje. Vi, studenti, se morate izboriti za to. Ali, prvo to trebate prihvatiti u svojim glavama, korupcija vama ne smije biti prihvatljiva...

Zeno....
Niko nije napisao da opravdavamo korupciju...pazljivije citaj postove.Naglasak je bio na individualnom trudu i zalaganju a osudivanju korupcije,stele itd...samo sto smo na to, kolegica razmazena i ja ukazale 'izmedu redova' al eto ne zna svako citati izmedu redova
razmazena

Post by razmazena »

bravo ja wrote:
zena wrote:
bravo ja wrote: Potisujem i dodajem da znam da se na medicini placaju ispiti, namjestaju ispitivaci,rokovi, termni pa i polaze uz pomoc bubice. Naravno nisu svi takvi...ali neka se i to zna.

Zeno....
Niko nije napisao da opravdavamo korupciju...pazljivije citaj postove.Naglasak je bio na individualnom trudu i zalaganju a osudivanju korupcije,stele itd...samo sto smo na to, kolegica razmazena i ja ukazale 'izmedu redova' al eto ne zna svako citati izmedu redova

A neki ne znaju citati nikako.:D
Mora da su s FPN-a.:D
Locked