NIN wrote:ovo_mi_je_nick wrote:ludacha wrote:P.s. ako je fotka namijenjena za komercijalizaciju onda mora postojati pismena suglasnost/dozvola osoba na fotki a cija su lica jasno vidljiva, prepoznatljiva

zavisi, ... ako fotografiju
odredjene osobe kontas
iskoristit u licne komercijalne i konkretne svrhe fotografirajuci je onda da, moras imat ugovor, ali ako slikas ulicu sa svim ljudima koji su prisutni u kadru onda ne moras, iako ces iskoristiti te fotografije za licnu korist i profit.
Ima tu jedan problem. Ne mozes fotorafiju osobe koju si sasvim legalno uslikao na ulici upotrijebiti na nacin koji moze narusiti ugled te osobe, osim ako ja ta osoba vec u situaciji u kojoj joj se ugled narusava. Na primjer. Uslikas nekoga kako tuce zenu na ulici. To mozes objaviti jer nisi ti narusio ugled nasilnika nego je on sam sebi to to uradio onim sta radi. Ali moras zastiti identite zrtve, dakle zene (zatamniti lice i l idrugacije), ne moras nasilnika. Sa druge strane, uslikas zgodnu zenu na ulici. I objavis je uz clanak koji govori o prostituciji ili trgovini zenama. Tako mozes napraviti utisak da je uslikana osoba prostitutka ili zrtva trgovine ljudima, sto je laz. I to ti nije dozvoljeno.
Sa druge strane, imas situaciju u kojoj mozes iskoristiti uslikanu osobu u licne i komercijalne svhe bez njenog dopustenja. A to je ako pravis izlozbu svojih fotografija ap bila ona i prodajna, ili izdajes knjigu svojih fotografija. Pa cak i u svrhe samopromocije. Ali ako, na primjer, uslikas osobu koja se spotakla na ostecen trotoar i pala, i tu fotografiju ti neki advokat zeli kupiti kako bi ilustrovao svoju praksu bavljenja tim slucajevima, u tom slucaju moras imati pisanu saglasnost uslikane osobe.
Imaju zakoni koji definisu tu oblast, ali ima tu puno sivog podrucja. Uglavnum primijetio sam da se u zadnjih 5 do 10 godina sve cesce na konkursima i takmicenjima iz oblasti fotografije traze pisane saglasnosti svih osoba na fotografijama, a sto se prije 10ak godina nije trazilo. Ljudi se zele zastititi jer kada se udje u pravnu sivu zonu onda odluka hoces li platiti odstetu ili ici uzatvor ne zavisi vise od pisane norme nego od pojedinih licnosti, dakle kako sudije ili porote shvate sta je u toj sivoj zoni dozvoljeno a sta ne.
I jos jedna stvar. Cesto se tolerise da se javne licnosti fotografisu i te fotografije objavljuju i u slucajevima kada bi fotograf imao lose posljedice da tako fotografise i objavi fotografiju neke anonimna osoba. To jeste, kada je neko javna osoba (politicar, novinar, umjetnik, zabavljac, znaci neko ko zivi od javnosti) manje je zasticen nego "obican gradjanin". BArem u teoriji i u zemljama u kojima su ove stvari davno definisane.