Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
-
ovo_mi_je_nick
#1 Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Svakodnevno vidjamo fotografije sa nasih ulica, momaka, djevojaka, parova, zena... na portalima a naravno i klix-u.
Posto nisam nesto upucen u Zakon o fotografisanju molim nekog strucnog da mi pojasni (ne samo meni nego i svima) i navede clan (ako postoji) da li je zabranjeno fotografisati neku djevojku na javnom mjestu i objaviti njenu fotografiju bez njenog znanja i odobrenja, u ovom slucaju na klix-u.
Ako je dozvoljeno onda da lijepo uzivamo i gledamo te fotografije jer ponekada fotografi lijepo zumiranju zadnjice ljepseg spola.
Posto nisam nesto upucen u Zakon o fotografisanju molim nekog strucnog da mi pojasni (ne samo meni nego i svima) i navede clan (ako postoji) da li je zabranjeno fotografisati neku djevojku na javnom mjestu i objaviti njenu fotografiju bez njenog znanja i odobrenja, u ovom slucaju na klix-u.
Ako je dozvoljeno onda da lijepo uzivamo i gledamo te fotografije jer ponekada fotografi lijepo zumiranju zadnjice ljepseg spola.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
stavljaju gole sise na fejs
ovo im dođe kao bingo
još obučene
sumnjam da se iko bunio
možda neka femi ili baba
rugoba
ovo im dođe kao bingo
još obučene
sumnjam da se iko bunio
-
ovo_mi_je_nick
#3 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Pa dobro nije problem da li im godi il ne. Pitam iz razloga ako je zabranjeno da se malo advokati pozabave onako usput 
- Qler
#4 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Mislim da nije zabranjeno na javnim mjestima, samim time, sto su javna, svijestan si da si izlozen pogledima, snimanjima i slikanju...
-
ovo_mi_je_nick
#5 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Hajd dobro za fotografisanje ali objavi na portalima ?.... 
- Arata
#6 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Evo im novi izazov, neka fotografišu djevojke ispred američke ambasade 
Na kliksu je sve moguće... maloljetnika linčuju jer je slike djevojaka (koje su one stavile na facebook-u) stavio u svoju grupu, a oni slikaju zadnjice djevojaka koje šetaju gradom i bez dozvole ih objave...
Na kliksu je sve moguće... maloljetnika linčuju jer je slike djevojaka (koje su one stavile na facebook-u) stavio u svoju grupu, a oni slikaju zadnjice djevojaka koje šetaju gradom i bez dozvole ih objave...
-
azdralovic
- sarajlija80
#8 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
ja samo znam jedno ,kada bi vido nekoga da bez moga dopustenja me snima ,slika taj se ne bi dobro proveo.Odakle nekome pravo da te slika snima bez tvoga dopusenja 
Last edited by sarajlija80 on 30/04/2014 11:37, edited 1 time in total.
- Qler
#9 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
-
ovo_mi_je_nick
#10 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Na osnovu linka azdralovica:
"Fotografisanje na javnoj površini
Kada je u pitanju fotografisanje na javnoj površini u suštini je dozvoljeno slikati sve i svašta sve dok na za javnost pristupačnoj povrsini nije vidljiva oznaka koja kaže suprotno (blizine strateških objekata npr.). Također, slikati djecu u javnosti nije kažnjivo zakonom osim ako se snimljeni materijal ne koristi u zlonamjerne svrhe navedene u članu zakona. Slikati javne ustanove, višenamjenske javne objekte, stadione ili infrastrukturu, kao i ljude koji ih posjećuju, je dozvoljeno osim, naravno, ako nije zabrana već postavljena na vidljivo mjesto.
Slikati se može bilo ko (u suštini punoljetan) sve dok je taj neko na javnoj površini. Recimo, imamo mladi par u parku koji uživa u čarima ljubavi. Slikati ih, čak i bez njihovog znanja ili odobrenja, nije nikakav problem kao što nije problem tu fotografiju postaviti/objaviti bilo gdje (dati na uvid trećem licu, pravno govoreći). Iako im je narušena intimnost, oni su je svjesno izložili javnosti samim tim sto su je upražnjavali u istoj. Da su se kojim slučajem mazili u nečijem, privatnom stanu (nebitno čijem, prijateljevom ili njihovom), dvorištu, bazenu, tavanu, plaži, terenu za golf ili bilo čemu drugom što može biti u nečijem privatnom vlasništvu oni te itekako mogu tužiti jer si narušio njihovu privatnost objavljujuci fotografije u javnosti. Recimo, baš u ovome i leži suština posla paparazza jer i oni znaju kada i gdje smiju slikati poznate ličnosti."
Cim ovo sunce oblaci pokazu i minice se ukazu ima da me prst zaboli okidajuci

"Fotografisanje na javnoj površini
Kada je u pitanju fotografisanje na javnoj površini u suštini je dozvoljeno slikati sve i svašta sve dok na za javnost pristupačnoj povrsini nije vidljiva oznaka koja kaže suprotno (blizine strateških objekata npr.). Također, slikati djecu u javnosti nije kažnjivo zakonom osim ako se snimljeni materijal ne koristi u zlonamjerne svrhe navedene u članu zakona. Slikati javne ustanove, višenamjenske javne objekte, stadione ili infrastrukturu, kao i ljude koji ih posjećuju, je dozvoljeno osim, naravno, ako nije zabrana već postavljena na vidljivo mjesto.
Slikati se može bilo ko (u suštini punoljetan) sve dok je taj neko na javnoj površini. Recimo, imamo mladi par u parku koji uživa u čarima ljubavi. Slikati ih, čak i bez njihovog znanja ili odobrenja, nije nikakav problem kao što nije problem tu fotografiju postaviti/objaviti bilo gdje (dati na uvid trećem licu, pravno govoreći). Iako im je narušena intimnost, oni su je svjesno izložili javnosti samim tim sto su je upražnjavali u istoj. Da su se kojim slučajem mazili u nečijem, privatnom stanu (nebitno čijem, prijateljevom ili njihovom), dvorištu, bazenu, tavanu, plaži, terenu za golf ili bilo čemu drugom što može biti u nečijem privatnom vlasništvu oni te itekako mogu tužiti jer si narušio njihovu privatnost objavljujuci fotografije u javnosti. Recimo, baš u ovome i leži suština posla paparazza jer i oni znaju kada i gdje smiju slikati poznate ličnosti."
Cim ovo sunce oblaci pokazu i minice se ukazu ima da me prst zaboli okidajuci
-
swanfilter
#11 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Nemoj se bojati .. Niko tebi nece prici u lice i uslikati te. A, ako se i desi ima tuzba, ... Ono slikanje terasa kafica, parkova, setalista, ..., tu ne mozete nis uraditi ...
- Qler
#12 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Meni samo nije jasno, kojom logikom postavljac teme misli da je zabranjeno slikanje na ulici, po stoti put, na javnom mjestu? Samo me zanima kojom se logikom vodio kad je skontao da je to zabranjeno?
- sarajlija80
#13 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Qler wrote:Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
pusti ba tu suplju JAVNO mjesto ,niko te nema pravo slikati snimati pa makar bio na marsu ako ti ne zelis to je udar na privatnost licnost.
-
rekla-kazala
#14 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
dozvoljeno fotografisanje i snimanje na javnim površinama svih objekata, ljudi pa i djece bez obzira na situaciju, njihov izgled i stanje.
Zabranjeno je samo fotografisanje i snimanje unutrašnjosti objekata i osoba u njihovim prostorijama ( privatnom prostoru) bez njihove saglasnosti.
Nijemci su prije mjesec dana uradili izmjene zakona pa su sad rigorozne kazne ( koliko se sjećam do 6 godina zatvora) za snimanje, fotografisanje i objavljivanje polugolih i golih maloljetnih osoba. Sad je zabranjeno i snimanje i objavljivanje osoba na javnim površinama ukoliko snimak narušava ugled ili vrijeđa osobu koja se snima.
Dakle ako je neko u pijanom stanju, u nekoj "nezgodnoj" situaciji, onda je kažnjivo objavljivanje takvih snimaka.
Zabranjeno je samo fotografisanje i snimanje unutrašnjosti objekata i osoba u njihovim prostorijama ( privatnom prostoru) bez njihove saglasnosti.
Nijemci su prije mjesec dana uradili izmjene zakona pa su sad rigorozne kazne ( koliko se sjećam do 6 godina zatvora) za snimanje, fotografisanje i objavljivanje polugolih i golih maloljetnih osoba. Sad je zabranjeno i snimanje i objavljivanje osoba na javnim površinama ukoliko snimak narušava ugled ili vrijeđa osobu koja se snima.
Dakle ako je neko u pijanom stanju, u nekoj "nezgodnoj" situaciji, onda je kažnjivo objavljivanje takvih snimaka.
- hopcup
#15 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
sve ok, al nađi zakon koji to definiše, kao što je neko postavio zakon koji dopušta fotografisanje na javnom mjestusarajlija80 wrote:Qler wrote:Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
pusti ba tu suplju JAVNO mjesto ,niko te nema pravo slikati snimati pa makar bio na marsu ako ti ne zelis to je udar na privatnost licnost.
- Qler
#16 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Kakva privatnost kad si na ulici? Gdje je tu privatnost? Sve sto radis na ulici, je javno, i snosis posljedice i odgovornost toga. Kad se pobijes, ne narusavas privatni red i mir, nego javni. Ili kazes ovo mi privatno rjesavamo probleme, u redu je policija...sarajlija80 wrote:Qler wrote:Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
-
ovo_mi_je_nick
#17 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Nema potrebe za takvim tonom.Qler wrote:Meni samo nije jasno, kojom logikom postavljac teme misli da je zabranjeno slikanje na ulici, po stoti put, na javnom mjestu? Samo me zanima kojom se logikom vodio kad je skontao da je to zabranjeno?
Procitaj fino, fotkanje na javnom mjestu i objavljivanje na portalima (to me prvenstveno zanimalo kroz dopustanje u Zakonu). Ustanovili smo da je dozvoljeno fotografisanje i objavljivanje nema potrebe da se nerviras (jos ako si neki od fotografa
- Qler
#18 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Izvini ti, ako sam zvucao ters
nisam fotograf, imam mobitel samo
ali poznajem neke osnove zakona, a i logicno razmisljam. A to sto je na portalu, imas u onom tekstu napisano, ako si na javnoj povrsini, moze sta hoce. Imas tonu kamera po gradu snimaju te po citav dan, mobitel ti prati GPS lokaciju gdje si, tako da slikanje na javnoj povrsini je najmanja povreda privatnosti.
ISP-ovi vide sve sto surfas, svi ti se mailovi citaju, telecom operateri prisluskuju razgovore... nema privatnosti...
ISP-ovi vide sve sto surfas, svi ti se mailovi citaju, telecom operateri prisluskuju razgovore... nema privatnosti...
- OldMayor
#19 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Pa i ja ne kontam logiku.ovo_mi_je_nick wrote:Nema potrebe za takvim tonom.Qler wrote:Meni samo nije jasno, kojom logikom postavljac teme misli da je zabranjeno slikanje na ulici, po stoti put, na javnom mjestu? Samo me zanima kojom se logikom vodio kad je skontao da je to zabranjeno?
Procitaj fino, fotkanje na javnom mjestu i objavljivanje na portalima (to me prvenstveno zanimalo kroz dopustanje u Zakonu). Ustanovili smo da je dozvoljeno fotografisanje i objavljivanje nema potrebe da se nerviras (jos ako si neki od fotografa)
Ne smeta ti da izadjes na ulicu gdje ce te vidjeti min 5000 ljudi.
Ali ti smeta ako te stave na portal i ako te vidi opet tih 5000 ljudi (od kojih mozda i 50% istih oni sto su te vidjeli u gradu).
Izasao si ba na ulicu, na javnu povrsinu. Isti znaci qrac il te vidio na klupi u gradu, il otvorio klix i vidio te na slici na klupi u gradu.
Znaci sanse su prakticno iste da ce te neko vidjet dal' u gradu dal' na portalu.
- sinuhe
#20 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Sigurno da je nepristojno trcati za zenama, starijim tinejdzerkama i mladjim punoljetnicama, i slikati guzice a onda objaviti.
Zavisi koliko ko nisko ili visoko postavi prag pristojnosti.
Zavisi koliko ko nisko ili visoko postavi prag pristojnosti.
- OldMayor
#21 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
O kakvoj ti privatnosti govoris kad izadjes na ulicu medju 1000 ljudi? Kontas?sarajlija80 wrote:pusti ba tu suplju JAVNO mjesto ,niko te nema pravo slikati snimati pa makar bio na marsu ako ti ne zelis to je udar na privatnost licnost.Qler wrote:Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
Tu nemas vise privatnostni, postajes dio gomile.
Da neko dodje na tvoj prozor, pa te uslika u spavacoj, e to je onda udar na privatnost.
-
ovo_mi_je_nick
#22 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
Ako je JAVNO to ne znaci da je sve tu i dopusteno. Ako ja roknem lika na javnom mjestu necu biti kaznjem samo zato sto je JAVMO MJESTO. Ali je Zakon tacno definisao sta se smije a sta ne smije na JAVNIM MJESTIMA.Qler wrote:Ako si na uluci, JAVNO mjesto, shvatas li? Odakle tebi pravo da me gledas kad hodam ulicom?
- Qler
#23 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
@sinuhe:
Vidi, to je stvar kulture, bontona, pristojnosti a i opsteg obrazovanja izmedju ostalog. Nema veze sa zakonom i logikom
To je sad kao ona tema o Omaru Mjesecaru i njegovom stajlingu u sudu. To sto ide na džoging nije problem, ali što sa istog ode pravo na sud, je nepristojno...
A za javno mjesto i pravila ponasanja, imas zakon o javnom redu i miru... opet logika...
Vidi, to je stvar kulture, bontona, pristojnosti a i opsteg obrazovanja izmedju ostalog. Nema veze sa zakonom i logikom
To je sad kao ona tema o Omaru Mjesecaru i njegovom stajlingu u sudu. To sto ide na džoging nije problem, ali što sa istog ode pravo na sud, je nepristojno...
A za javno mjesto i pravila ponasanja, imas zakon o javnom redu i miru... opet logika...
Last edited by Qler on 30/04/2014 11:58, edited 1 time in total.
-
ovo_mi_je_nick
#24 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
MA ja to je to. Smije se fotografisati i objavljivati. KAd idemo slikati raju ?Qler wrote:Izvini ti, ako sam zvucao tersnisam fotograf, imam mobitel samo
ali poznajem neke osnove zakona, a i logicno razmisljam. A to sto je na portalu, imas u onom tekstu napisano, ako si na javnoj povrsini, moze sta hoce. Imas tonu kamera po gradu snimaju te po citav dan, mobitel ti prati GPS lokaciju gdje si, tako da slikanje na javnoj povrsini je najmanja povreda privatnosti.
-
b.boja
#25 Re: Fotografisanje osoba na ulici i postavljenje na portale
ako snimas na javnom mjestu u komercijalne svrhe, moras traziti dozvolu od "modela".