Forumska kriminologija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste bili žrtvom krađe?

Da
14
45%
Ne
2
6%
Da, više puta
10
32%
Ne, osim indirektno (nekom mom bliskom se desilo)
5
16%

Total votes: 31

DaysleepeR

#1 Forumska kriminologija

Post by DaysleepeR »

Interesuje me koliko ste puta bili žrtve krađe?
Imam osjećaj da je ogroman procenat ljudi od rata pa na ovamo bilo žrtvom bilo kakvog otuđenja imovine, bilo da je to mobitel, kasetofon u autu i sl.

Zašto ovo pitam i zašto kriminologija?

Prvo, jutros kad sam krenuo na posao ustanovio sam da mi je auto ukradeno.

Drugo, kao propali student kriminalistike naučio sam :D da se kriminologija bavi analizom razloga pojave kriminaliteta a kriminalistika nastupa nakon što se kriminal ili zločn desi.

Nadam se da ćemo imati pristojnu diskusiju i puno javljanja na anketu i nadam se da mi auto neće završiti kao auto bomba ili sredstvo za pljačku makar ga nikad ni ne našli.

Elem, tema nije o mom autu nego o svima nama i tome koliko smo puta bili žrtve krađe.
Mahalac

Post by Mahalac »

Da, vise puta sam bio zrtvom kradje i vise puta sam ustanovio da policija sluzi samo kao zapisnicar pocinjenog djela a u onim krupnijim i saradjuju ili samo presucuju :shock:
Sudeci po kolicini stakla po parkinzima koje nalazim svaki dan kuda hodam vidim da trend kradje i provala u auta ne opada.
Prije neki dan komsiji dok je bio na dzenazi ukrali s auta karambolke :shock: i izvadili akumulator :shock: :shock: tako da mislim da smo trenutno dotakli dno dna. Potrebne su radikalne mjere.
Mislim da prvo treba promjeniti zakon i ugraditi mnogo jace kazne u isti, prvenstveno za maloljetnike!. Promjeniti strukturu policije-BESKOMPROMISNO, povecati im plate te isplacivati nagradu na platu "po ucinku".

Zaduziti im jos po jedan pendrek da mlate obadvjema rukama :oops:

u sustini suplja prica kao i sve kod nas.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

mene su pokusali izbunariti u polupraznom tramvaju
sestri dva puta mobitel ukrali iz tasne, sad ga nosa kao dijete oko vrata
zetu dva puta razbijali sofersajbu i staklo na vratima, da bi ukrali radio (hajd sto su ga ukrali, vec su razbili i centralnu plocu (mislim da se tako zove) te je sve skuplje doslo nego radio)
drugoj sestri neki dan ukrali sve 4 radkape sa auta, prijateljica javlja juce, njoj digli u nedelju vece sve 4 radkape (i to su plasticne bile)

ma bjazi, svaki dan cujem neko nekom nesto ukrao. pa dokle?
glasam za strozije kazne!
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

ja_cura_ wrote:mene su pokusali izbunariti u polupraznom tramvaju
sestri dva puta mobitel ukrali iz tasne, sad ga nosa kao dijete oko vrata
zetu dva puta razbijali sofersajbu i staklo na vratima, da bi ukrali radio (hajd sto su ga ukrali, vec su razbili i centralnu plocu (mislim da se tako zove) te je sve skuplje doslo nego radio)
drugoj sestri neki dan ukrali sve 4 radkape sa auta, prijateljica javlja juce, njoj digli u nedelju vece sve 4 radkape (i to su plasticne bile)

ma bjazi, svaki dan cujem neko nekom nesto ukrao. pa dokle?
glasam za strozije kazne!
koliko ti imaš sestara

mogli bi se organizovati, mislim na policiju :D
mamica papucarka

#5 Re: Forumska kriminologija

Post by mamica papucarka »

DaysleepeR wrote:Interesuje me koliko ste puta bili žrtve krađe?
Imam osjećaj da je ogroman procenat ljudi od rata pa na ovamo bilo žrtvom bilo kakvog otuđenja imovine, bilo da je to mobitel, kasetofon u autu i sl.

Drugo, kao propali student kriminalistike naučio sam :D da se kriminologija bavi analizom razloga pojave kriminaliteta a kriminalistika nastupa nakon što se kriminal ili zločn desi.

Nadam se da ćemo imati pristojnu diskusiju i puno javljanja na anketu i nadam se da mi auto neće završiti kao auto bomba ili sredstvo za pljačku makar ga nikad ni ne našli.

Elem, tema nije o mom autu nego o svima nama i tome koliko smo puta bili žrtve krađe.
ajjjmeeeeee :(
zadji po gradu, pa gledaj. Mom tati su tako nekad ukrali, pa brat i jaran mu zasli gradom i zagledali auta . I nasli ga zaista nevjerovatno i to negdje na Obali. Obili ga, izvozali i ostavili :roll:

a mene su izbunarili 100 puta. Auto su nam skoro obili u Skrelicevoj :oops: :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

"Umjetnik a"

koliko ti imaš sestara mogli bi se organizovati, mislim na policiju :D
samo dvije i ja - dosta :D

jedno ljeto, mama otisla na more, ja sama sa jednom sestrom kod kuce (ova druga ne zivi s nama) kad me trznu sestra, veli cula nesto, mozda je lopov. ja ni pet ni sest telefon uzmem i nazovem zeta, u roku dvije minute je bio ispred kuce sa jos jednim jaranom i sa toljagama haha.. hvala bogu, lazna uzbuna, zao mi bi sto je i jarana bezveze nadigao. na svu srecu, zet zivi samo dvije trolejbuske dalje od mene, pa je za tren kod mene :D
faye

Post by faye »

ja bih da iskoristim ovu priliku da prijavim jednog forumasa... ukrao mi je srce :oops:

inace, da, vise puta, jednom su mi cak cigare ukrali u trolejbusu... :-? a bilo je i vecih kradja.. :x

i izgleda da vecina, nazalost, ima neko slicno iskustvo :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

STan obijen 3 puta, cetvrti put je Orhan Celja usao u sobu u 7 ujutro, ja spavala ko velika, uzeo moju tasnu i mobitel. 2 puta mi je stan obio Mirnes Memisevic zvani Spajdermen.
Mami auto obili 2 puta, sestri jednom, moju bubu probali ukrasti, sreca nije bilo goriva :D
Sestri mobitel oteli iz ruke ispred USAIDove zgrade.
Izbunarili me u tramvaju JEDNOM, u pitanju je bila gdja, Seferovic. Dragom su u subotu uzeli mobitel sa stola na poslu. Jednom bio pokusaj otudjivanja telefona na Dobrinji, sta ces dijete nije znalo gdje je.
Milion sitnih pokusaja. Milion provala bez vece stete...
DobroJutroKolumbo

#9 Re: Forumska kriminologija

Post by DobroJutroKolumbo »

Prijatelju svaka cast kad tako dozivljavas kradju auta...ono coolerski na forumu postaviti temu, a jutros ti auto ukradeno... :D :D :D :lol: :lol: :lol: Izvini sto se smijem ali svaka ti cast kad si takav flegman... :D
DaysleepeR

#10 Re: Forumska kriminologija

Post by DaysleepeR »

DobroJutroKolumbo wrote:

Prijatelju svaka cast kad tako dozivljavas kradju auta...ono coolerski na forumu postaviti temu, a jutros ti auto ukradeno... :D :D :D :lol: :lol: :lol: Izvini sto se smijem ali svaka ti cast kad si takav flegman... :D
ma samo nek nije motor :D
medda

Post by medda »

Samo da se prijavim da sam dosad "izgubila" 7-8 bicikala, jer ih nisam dobro vezala lancem
Odsad kupujem samo do 20 eura :x
jefferson

Post by jefferson »

Krenuo na trcanje i fino izadjem iz auta, udaljim se 20m, kad alarm se upali. Frajer nije cekao ni da odem kako treba nego odmah razbi staklo na autu dok ja to sve gledam.
Samo zajebao se jer je trebao pokusati razbiti staklo nekom ko sah igra :-D
Nas krivicni zakon treba hitno mijenjati. Kazne povecati kao u americi (bez smrtne kazne, iako za neke slucajeve predlazem i javno vjesanje). I kakvo je ono sranje sa dopustom za vikend, ko da su u vojsci a ne zatvoru!
djugum

Post by djugum »

mIRCerka wrote:STan obijen 3 puta, cetvrti put je Orhan Celja usao u sobu u 7 ujutro, ja spavala ko velika, uzeo moju tasnu i mobitel. 2 puta mi je stan obio Mirnes Memisevic zvani Spajdermen.
Mami auto obili 2 puta, sestri jednom, moju bubu probali ukrasti, sreca nije bilo goriva :D
Sestri mobitel oteli iz ruke ispred USAIDove zgrade.
Izbunarili me u tramvaju JEDNOM, u pitanju je bila gdja, Seferovic. Dragom su u subotu uzeli mobitel sa stola na poslu. Jednom bio pokusaj otudjivanja telefona na Dobrinji, sta ces dijete nije znalo gdje je.
Milion sitnih pokusaja. Milion provala bez vece stete...
:shock: :shock:

Boze sacuvaj, nista dok gradjani ne uzmu pravdu u svoje ruke, mada kad bolje razmislim, vjerovatno ni to nebi dalo zeljene rezultate. Ali bi bar diglo moral slomiti taj kriminalni olos!
Edin H.

Post by Edin H. »

Osiguran siguran :-)
karanana

Post by karanana »

Ma zakon u svoje ruke, tacno tako. Jebote, samo u ovoj drzavi ako ti lopov provali u stan i ti ga uhvatis i nalemas, ti bi bio taj koji bi odgovarao za fizicki napad. u americi nema tog sranja, neko ti nagazi na travnjak ti fino dvocjevku probusis ga, odes u policiju ispunis 2-3 papira i kuci si do rucka.
Kod mene je u autu u kaseti flasa ballantine viskija sa pozamasnom dozom otrova za pacove pomijesanog sa viskijem. nek se lopovi malo pocaste kad ga il ukradu il obiju.
Last edited by karanana on 05/02/2008 15:43, edited 1 time in total.
Kaiser

Post by Kaiser »

Odlična tema :thumbup:

Ako se izuzme jedan neuspio pokušaj otuđenja mog starog auta i jedna neuspjela iznuda, ja nisam imao drugih problema.

Pa da parafraziram direktora policije RS-a Uroša Penu: U Sarajevu sigurnost nije ugrožena! 8-) :-)
djugum

Post by djugum »

karanana wrote:Ma zakon u svoje ruke, tacno tako. Jebote, samo u ovoj drzavi ako ti lopov provali u stan i ti ga uhvatis i nalemas, ti bi bio taj koji bi odgovarao za fizicki napad. u americi nema tog sranja, neko ti nagazi na travnjak ti fino dvocjevku probusis ga, odes u policiju ispunis 2-3 papira i kuci si do rucka.
Kod mene je u autu u kaseti flasa ballantine viskija sa pozamasnom dozom otrova za pacove pomijesanog sa viskijem. nek se lopovi malo pocaste kad ga il ukradu il obiju.

Ovo mi se svidja, jos samo fali meza od kravljeg ludila i dobio je sta je zasluzio!
karanana

Post by karanana »

djugum wrote: Ovo mi se svidja, jos samo fali meza od kravljeg ludila i dobio je sta je zasluzio!
Ma trazio sam i to, ali jebeno naci u Bosni. Rekli mi da ima u Engleskoj da se uzme, ali ko ce gore ici.
obuca

Post by obuca »

karanana javi ako bude ucinka :thumbup:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

obuca wrote:karanana javi ako bude ucinka :thumbup:
ne, treba ukloniti svoje postove onda jer ce on odgovarati sto je najgore...
Dori

#21 Re: Forumska kriminologija

Post by Dori »

DaysleepeR wrote: Prvo, jutros kad sam krenuo na posao ustanovio sam da mi je auto ukradeno.
Pokradeno - sve iz njega ili ukradeno - kao nema vise auta :shock:

Mani je prije 3 godine provaljeno u stan. Ukrali su didgitalnu kameru, sav nakit i jos neke sitnice, ali jos uvijek se oporavljam od onog soka da mi je neko bio u stanu i dirao moje stvari.
I dan danas udjem i stan, ali ne zakljucavam, vec prvo sve pregledam.....
karanana

Post by karanana »

Necu uklanjati postove, jer ja mislim, i vec sam o ovome pisao da bi se fino mogao obraniti na sudu ako bi se ovako nesto desilo iako zakon nije na mojoj strani. Ko im je kriv sto chaprkaju po mojim stvarima.

Sta sad, lopov ti provali u stan i slucajno ga spuca struja dok ti krade tv, hoces i zbog tog odgovarati? kakim se na ovaj zakon.
mIRCerka

#23 Re: Forumska kriminologija

Post by mIRCerka »

Dena wrote:
DaysleepeR wrote: Prvo, jutros kad sam krenuo na posao ustanovio sam da mi je auto ukradeno.

Mani je prije 3 godine provaljeno u stan. Ukrali su didgitalnu kameru, sav nakit i jos neke sitnice, ali jos uvijek se oporavljam od onog soka da mi je neko bio u stanu i dirao moje stvari.
Ja prvo postrojim macke. Meni je upravoto najodvratnije, ebo sve sto je uzeto, od shoka kad vidis svoje gace po cijelome stanu, racuni ispreturani, slike pobacane s polica i zidova... uff
Umjetnik a

#24 Re: Forumska kriminologija

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:
Dena wrote:

Ja prvo postrojim macke. Meni je upravoto najodvratnije, ebo sve sto je uzeto, od shoka kad vidis svoje gace po cijelome stanu, racuni ispreturani, slike pobacane s polica i zidova... uff

:lol:
DaysleepeR

#25 Re: Forumska kriminologija

Post by DaysleepeR »

Dena wrote:

nema auta, učinilo - puf :D
Post Reply