Radi se o sa-x forumu, i sve pomenuto se odnosi na njega.
Stari sam član foruma, još od vremena okupljanja ekipe s foruma na Baricama, roštiljanja, izlazaka i sl. Bio sam tu u vrijeme Babsy, Saiana, Poolla i u vrijeme prestarog izgleda foruma, znači neke 2000. godine... Spašavao sam ovaj forum od hakerskih napada tih godina, jer sam u 4 ujutro zvao tadašnje vlasnike da im ukažem šta se dešava i upravo su zahvaljujući meni spasili dobar dio baze, jer nisu imali sve spašeno.
Ono što se dešava u zadnjim mjesecima pod palicom određenih ljudi koji moderiraju i administriraju ovaj forum je nečuveno. Banovi se dijele k'o jabuke, iako nikome vrlo često nije jasno zašto.
Da pojasnim, dobio sam posljednji ban jer sam ćirilicom napisao na temi o rukometu kako navijam za susjede, tj. za Hrvatsku. Nisam ni vidio da je prije toga upozoreno da će biti banovan ko bude pričao o politici. Btw, koristim podjednako ćirilicu i latinicu, a dobio sam kao razlog bana frazu "antičetnik štit aktiviran". Dakle, nazvan sam četnikom, jer je valja dotični mislio da sam Srbin ili šta već. Toliko o nacionalnoj trpeljivosti famoznog admina (koji očigledno više nije admin, bar nije više bordo boje, nego je zelen:)).
Poslao sam mail na forum@sarajevo-x barem 10 puta, nikad nisam dobio odgovor. Registrovao sam se još nekoliko puta (i zaboga prekršio pravila foruma o ponovnoj registraciji) i svaki put nisam bio odobren, jer se iz maila vidjelo moje ime.
Kad smo kod pravila, da ih malo analiziramo.
registrovati se ponovo ukoliko ste već banovani; Ovo pravilo je više nego smiješno... U doba kad niko živ ne može kontrolisati internet, postoji nekakvo pravilo da ti nešto kao "ne možeš"... niđe veze.
javno diskutovati o radu administratora i moderatora (O administratorima i moderatorima se ne raspravlja - De administratores et moderatores non disputando est.) već takve primjedbe slati kao privatne poruke moderatorima ili administratorima ili na e-mail [email protected]; Kao što rekoh, nikad nisam dobio odgovor. Uvrijedili su me da sam četnik i za to neću ostati dužan. Naravno da ne treba truniti o rado moderatora, jer je normalno da i oni nekad griješe, ali ovo u zadnje vrijeme je strahovlada. Znam bar 10 ljudi koji su zamrzili ovaj forum radi toga. Onda admini počnu zloupotrebljavati svoje ovlasti i nikoga ko im se ne sviđa ne dopuštaju na forum. Moralna obaveza bi im trebala nalagati da se tako ne ponašaju, jer ovo je ipak najpopularniji bh. forum.
otvarati teme tipa "Zašto je taj i taj banovan", "Zašto ovo, a zašto ono?" i sl. (za takve stvari koristiti mail [email protected] ili slati privatne poruke moderatorima). Naravno... I ovo je potpuno zloupotrijebljeno... Tušimire treba ignorisati, ali kritiku na rad moderatora treba prihvatiti konstruktivno. Ili oni taj pojam ne poznaju?
otvarati više tema sa istim sadržajem, kao ni otvarati bezbroj tema dnevno; Otvarati bezbroj tema dnevno? Znači, ne želite da se na vašem forumu "previše" komunicira?
na bilo koji drugi način zloupotrebljavati forum. Ovo je valjda ok.
Rad administratora i moderatora:
administrator/moderator ima pravo pobrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja; Kao i gore pojašnjeno, niđe veze... Zašto je teško reći ova tema ne valja zato i zato, ili bar poslati poruku autoru? Često se dešavalo da neko pokrene temu koja je 2003. bila aktuelna, pa se onda salva kritika na njega svali, jer zaboga nije koristio famoznu "pretragu", koja uopšte ne radi kako treba. Milion puta me prevarila.
svakom korisniku može biti zabranjen pristup forumu, bez najave i objašnjenja; Ovo fašističko pravilo pravdaju time što je forum privatno vlasništvo i kako se ne možemo ovdje pozivati na slobodu govora? A to valjda znači da nekoga možeš nazvati četnikom i da je to sasvim normalno, kao što su mene nazvali. Znači oni mogu ukloniti nekoga bez ikakvog razloga i to je ok? Govorio sam gore o moralnoj obavezi, ugledajte se malo na http://www.forum.hr , nije zgoreg.
svaki korisnik foruma će biti banovan ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korištenja foruma; Banujte koga hoćete, ali dohakaće i vama neko. Niste vi nepoznati likovi po gradu, zna se vrlo dobro ko ste i šta ste. Zvati nekoga četnikom je nekulturno, odvratno i zaslužuje mnogo toga ružnog. Takođe je iritantno da te neko banuje i ne dozvoljava komunikaciju, a nema za to razloga. Iako sam ukupno imao preko 3.000 postova, nikad nisam saznao razlog za ban, dok sam ranije bio član.
administratori/moderatori nisu dužni objašnjavati zašto je neka tema obrisana ili cenzurisana od strane moderatora ili administratora; OK, nisu dužni, ali u duhu normalne komunikacije bi i bilo normalno da se kaže kako tema ne priliči zato i zato. Ljudi koji su dugo tu neće to ni raditi, zašto onda banovati npr. mene nakon 3.000 poruka, pogotovo bez objašnjenja. Kasnije pod drugim nickom ponovo, i ponovo. Ili npr. onaj D2 nije nikoga uvrijedio, čak se niko na njega nije naljutio na temi koju možete naći ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2411875 . Ali dobio je ban.
administrator/moderator foruma ima pravo ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu; Administratori su i sami bezbroj puta prekršili pravila foruma, ali nema ko da ih banuje. Ali avaj, zaboravio sam da ovdje nema slobode govora. Ovu temu će vjerovatno dotični obrisati, iako ću je postaviti i na druge potforume, kao npr. na bez cenzure. Ili je to ipak s cenzurom?
I kažem vam, nakon 3000 postova, nakon mnogo ljudi koje poznajem odavde, nakon mnogo tema koje sam otvorio, neću dozvoliti da me iskompleksirani dijasporaš zove četnikom.
Tu možete i vidjeti kako to izgleda.
Pravila foruma su tu da pojedini članovi, spameri, bezobraznici i sl. ne zloupotrebljavaju forum, a ne da se na normalnim ljudima, koji komuniciraju iz milion razloga. Ja nikad nikog nisam uvrijedio, na bilo kojoj osnovi, nikad nisam postavljao linkove, milion tema, bio dosadan i sl.
Bilo bi lijepo da se ovo na kraju okonča. Ja neću trpiti ove likove i vjerujte mi da ću ih naći, pa ćemo "popričati". Nikog nisam uvrijedio, neće ni mene niko. Spasite ovaj forum, ukoliko ne želite da umre, kao mnogi drugi forumi koji su crkli radi ovih stvari.
Ukoliko tema bude obrisana, na forumu Radio Sarajeva sam postavio istu.