Izvini al mislim da nisi u pravu za ovaj boldani dio jer finansijski rashodi su vezani uglavnom za kamate, kursne razlike, gubitak od prodaje dionica, poslovnih udjela tj. sve sto se veze sa novcem i oni se vode pod razredom PRIHODI I RASHODI( ima par izuzetaka ali oni nisu pravilo) i nemaju nikakve veze sa naknadama za bolovanje i ostale naknade prema zaposlenim mimo plate koji se vode pod razredom TROSKOVI POSLOVANJA.Dozer wrote:Zapravo, plate su troskovi koji spadaju u poslovne troskove (tacno), kao poseban razred (52), i spadaju pod rashode koji imaju 10 osnovnih razreda (klasa) - 50 do 59.mirsek wrote: Troskovi su poseban razred tj. vode se posebno od rashoda i koliko se sjecam sa faksa plate spadaju pod razred TROSKOVI POSLOVANJA.
A troskovi idu pod rashode kad se gleda dugorocno tj. dugorocni troskovi idu u rashode.
Svaka klasa se dalje dijeli na podklase, koje onda mogu imati i svoje podklase, koje dalje imaju svoje sifre, tj. konta.
Plate, konkretno, spadaju u Klasu 5, podklasu 52, koja se dalje dijeli na 6 podklasa 52x, a one na, cini mi se, 41 konto oznacen sa 52xx, ili podkonto koji se oznacava sa 52xxx
I sve ovo spada u rashode, odnosno troskove bruto plata, naknada za otpremnine, dnevnice, plata na bolovanju, naknada clanovima UO, itd.itd.itd.
U zavisnosti od vrste troska, odredjuje se i pripadnost, tj. da li se radi o poslovnom ili finansijskom trosku. Poslovni troskovi su sve ono sto je direktno vezano za poslovanje i produktivnost u nekom vremenskom periodu, a finansijski su ono sto je indirektno vezano za to (povremene naknade, naknade na bolovanju, i sl.), tj. za ono sto u datom periodu ne utice direktno na produktivnost.
Forumasi zaposljavaju
Moderator: anex
- mirsek
#2301 Re: Forumasi zaposljavaju
Last edited by mirsek on 09/03/2018 15:48, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#2302 Re: Forumasi zaposljavaju
Mirsek, ne kontam što se ubjeđuješ s likom koji hladno napiše da se plate ispaćuju iz profita.

- Dozer
#2303 Re: Forumasi zaposljavaju
Nego iz cega se isplacuju ako ne iz profita/dobiti? Iz gubitka? 
@Mirsek
Da, u pravu si.
Vjerovatno sam trebao reci da mnogi poslodavci smatraju da su im onakve stavke finansijski gubitak, ne da to tako knjize. Do mene.
@Mirsek
Da, u pravu si.
Vjerovatno sam trebao reci da mnogi poslodavci smatraju da su im onakve stavke finansijski gubitak, ne da to tako knjize. Do mene.
- JThomas
#2304 Re: Forumasi zaposljavaju
profit je po definiciji ono poslije troškova. a plate su trošak. ako pričamo iole obrazovanim žargonom.
-
Strpljiva
#2305 Re: Forumasi zaposljavaju
Ono kad pravnik zna vise od ekonomiste.
- mirsek
#2306 Re: Forumasi zaposljavaju
Dobro, necemo sad prejerivati. Ono sve ostalo sto je Dozer nabrojao ne zna vecina pravnika, racunovodstvo je ogromna oblast kad se detaljno proucava. Moguce je da se neke stvari zaborave ako dugo ne radis svoj fah, tako je u svakoj struci.Strpljiva wrote:Ono kad pravnik zna vise od ekonomiste.
@ Dozer, ne isplacuje se plata iz dobiti nikako jer je dobit ono sto ostane na kraju kad se svi rashodi namire racunajuci i troskove plata.
Dobit se koliko se sjecam moze raspodjeliti npr. kod DD-a u dividende, investicije ili ostati nerasporedjena dobit ali sa troskovima plata to nema nikakve veze.
- Dozer
#2307 Re: Forumasi zaposljavaju
Mislio sam da pricamo pojednostavljeno, a ne da ulazimo u sve moguce varijante poslovanja... Ali, hajde... pokusacu sve prikazati na jednostavom primjeru.
Dobit = Ukupni prihod - Ukupni rashodi. Ovo je osnova, logicno.
Plate jesu dio troskova koji spadaju u rashode, i ovo je takodjer ekonomska cinjenica.
Iz ovoga onda, opet logicno, proizilazi da se plate ne isplacuju od profita / dobiti. Izgleda logicno.
Iz cega se onda isplacuju plate?
Npr.(karikiram primjer, ne lijepite se ni za sta konkretno):
Registruje se SUR (gril recimo) i pocetni kapital je recimo 10.000 KM, i zaposle se 2 radnika s neto platom od 500 KM mjesecno, a onda se:
- za 1.800 zakupi poslovni prostor na 6 mjeseci (6 x 300),
- za 4.000 se kupe potrebni uredjaji (frizider, rostilj, pult, police, plin ili cumur, itd.)
- za 1.000 se kupe inicijalne potrepstine (hrana, dodaci, itd.)
- 3.200 se ostavi kao rezerva za pokrivanje pocetnih troskova tokom uhodavanja posla.
I pocinje se s radom, s marzom od recimo 50% (radi lakseg racunanja).
Recimo da su ostali troskovi 500 KM mjesecno (struja, voda, itd.)
Prvi mjesec je prihod od prodaje bio 500 KM, sto znaci da je profit bio 250 (marza).
Radnicima se isplatilo 1.000 neto (zanemarimo doprinose, poreze, itd. sad), platile su se rezije u iznosu od 500, i namirili se utroseni materijali u iznosu od 250. Dakle, prihod 250 - mjesecni troskovi 1.750 = -1.550. Ok, pokriveno iz inicijalne rezerve koja je i namijenjena za ovo i u kojoj je sada ostalo 1.650.
Sljedeci mjesec se ponovi isti scenario, sto nas dovodi u bilans od -100 KM. Iz cega cemo isplatiti plate u trecem mjesecu ako se ponovi isti scenario?
Naravno, mozemo pricati o razlicitim vrstama poslovanja, firmi, itd., ali to je onaj siri kontekst koji se tice d.d., d.o.o., kontnih planova, itd., a ja samo pokusavam plastificirano prikazati kako stvari zaista funkcionisu. Logicno, svaka vrsta biznisa i firme ima neka svoja pravila i obaveze.
Dobit = Ukupni prihod - Ukupni rashodi. Ovo je osnova, logicno.
Plate jesu dio troskova koji spadaju u rashode, i ovo je takodjer ekonomska cinjenica.
Iz ovoga onda, opet logicno, proizilazi da se plate ne isplacuju od profita / dobiti. Izgleda logicno.
Iz cega se onda isplacuju plate?
Npr.(karikiram primjer, ne lijepite se ni za sta konkretno):
Registruje se SUR (gril recimo) i pocetni kapital je recimo 10.000 KM, i zaposle se 2 radnika s neto platom od 500 KM mjesecno, a onda se:
- za 1.800 zakupi poslovni prostor na 6 mjeseci (6 x 300),
- za 4.000 se kupe potrebni uredjaji (frizider, rostilj, pult, police, plin ili cumur, itd.)
- za 1.000 se kupe inicijalne potrepstine (hrana, dodaci, itd.)
- 3.200 se ostavi kao rezerva za pokrivanje pocetnih troskova tokom uhodavanja posla.
I pocinje se s radom, s marzom od recimo 50% (radi lakseg racunanja).
Recimo da su ostali troskovi 500 KM mjesecno (struja, voda, itd.)
Prvi mjesec je prihod od prodaje bio 500 KM, sto znaci da je profit bio 250 (marza).
Radnicima se isplatilo 1.000 neto (zanemarimo doprinose, poreze, itd. sad), platile su se rezije u iznosu od 500, i namirili se utroseni materijali u iznosu od 250. Dakle, prihod 250 - mjesecni troskovi 1.750 = -1.550. Ok, pokriveno iz inicijalne rezerve koja je i namijenjena za ovo i u kojoj je sada ostalo 1.650.
Sljedeci mjesec se ponovi isti scenario, sto nas dovodi u bilans od -100 KM. Iz cega cemo isplatiti plate u trecem mjesecu ako se ponovi isti scenario?
Naravno, mozemo pricati o razlicitim vrstama poslovanja, firmi, itd., ali to je onaj siri kontekst koji se tice d.d., d.o.o., kontnih planova, itd., a ja samo pokusavam plastificirano prikazati kako stvari zaista funkcionisu. Logicno, svaka vrsta biznisa i firme ima neka svoja pravila i obaveze.
Last edited by Dozer on 09/03/2018 21:48, edited 1 time in total.
- karanana
#2308 Re: Forumasi zaposljavaju
250 je bruto profit a ne profit. bruto profit su prihodi minus troskovi prodane robe (materijal, hrana). nakon toga dolaze voda struja plin plate kirija porez....i onda je profit. dakle plate se ne isplacuju iz profita. one su dio standardnih troskova. ako nemas da ih isplatis znaci prodaja ti ne ide dobro, kljuc u bravu.
- Dozer
#2309 Re: Forumasi zaposljavaju
A ja fino rekao ne fatajte ni za sta jer pojednostavljujem 
Da, tacno tako. Ali zar i bruto profit nije profit?
Da, tacno tako. Ali zar i bruto profit nije profit?
Last edited by Dozer on 09/03/2018 21:50, edited 1 time in total.
- Magarece_godine
#2310 Re: Forumasi zaposljavaju
Dobit i profit nisu isto....Neto profit i Gross profit nisu isto...
- Dozer
#2311 Re: Forumasi zaposljavaju
Nisu, naravno. 
Ali, profit = zarada. Ako nema zarade, pa nebitno da li je bruto ili neto, nema ni poslovanja. Stecaj i kljuc u bravu, ili samo kljuc u bravu, zavisno od vrste biznisa i firme.
I ovo je sva poenta.
Ali, profit = zarada. Ako nema zarade, pa nebitno da li je bruto ili neto, nema ni poslovanja. Stecaj i kljuc u bravu, ili samo kljuc u bravu, zavisno od vrste biznisa i firme.
I ovo je sva poenta.
-
zippoo87
#2312 Re: Forumasi zaposljavaju
joj oko cega se vi peglate...nije normalno
nadam se da ce zadnje 2 stranice moderacija obrisati (ukljucujuci i ovaj post)....jer navlacite mak na konac...neki pokusavaju prodati neke svoje ekonomske vjestine ili sta vec,drugi ono klasicno bosanski "ta ti znas,vidi ti glave"...bas glupa prica
niko da koga zaposli a to je tema
onako laicki kontamo svi ovo sto dozer pise...e sada ne vidim nikakvu svrhu ulaska u racunovodstvenu terminologiju i peglanje izrazima
hajmo "ekonomisti",zaposlite koga ...dosta palamudjenja
nadam se da ce zadnje 2 stranice moderacija obrisati (ukljucujuci i ovaj post)....jer navlacite mak na konac...neki pokusavaju prodati neke svoje ekonomske vjestine ili sta vec,drugi ono klasicno bosanski "ta ti znas,vidi ti glave"...bas glupa prica
onako laicki kontamo svi ovo sto dozer pise...e sada ne vidim nikakvu svrhu ulaska u racunovodstvenu terminologiju i peglanje izrazima
- mad_max_ba
#2313 Re: Forumasi zaposljavaju
zippoo87 wrote:joj oko cega se vi peglate...nije normalno
-
Heller
#2315 Re: Forumasi zaposljavaju
Što morete srat
- mirsek
#2316 Re: Forumasi zaposljavaju
Magarece_godine wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Dobit i profit nisu isto....Neto profit i Gross profit nisu isto...
Ovo prvi put cujem.
A jesu li isto rabat i diskont ?
- Dozer
#2317 Re: Forumasi zaposljavaju
Ja sam odustao 
-
hurmasica
#2318 Re: Forumasi zaposljavaju
Imal posla kakvog?
-
Bellomo
#2319 Re: Forumasi zaposljavaju
Evo da i ja probam. Ne mogu ništa izgubiti. 
Odavno tražim posao, na zadnjem poslu sam bio "višak". To je bilo pred kraj prošle godine. Svugdje sam radio, imam svakakvog radnog iskustva. Dok sam student bio, dok nisam bio student, dok sam u srednju išao također.
Dva fakulteta sam morao napustiti zbog privatnih problema, oba puta sam bio na trećoj godini.
Vrijedan sam, nisam glup ni lijen, govorim engleski ko maternji, njemački i talijanski solidno i pomalo arapski. Rad na računaru poznajem. Snalazim se u svemu, a naučiti nešto novo nije nikad problem bio.
Pa ako neko zna za nešto, čuje, a susretljiv je, nek javi. Uglavnom, ne biram posao, radio bih bilo šta, ali me se ne može ni levatit, iskorištavat ili pravit budalom za kusur i siću.
Zahvaljujem.

Odavno tražim posao, na zadnjem poslu sam bio "višak". To je bilo pred kraj prošle godine. Svugdje sam radio, imam svakakvog radnog iskustva. Dok sam student bio, dok nisam bio student, dok sam u srednju išao također.
Dva fakulteta sam morao napustiti zbog privatnih problema, oba puta sam bio na trećoj godini.
Vrijedan sam, nisam glup ni lijen, govorim engleski ko maternji, njemački i talijanski solidno i pomalo arapski. Rad na računaru poznajem. Snalazim se u svemu, a naučiti nešto novo nije nikad problem bio.
Pa ako neko zna za nešto, čuje, a susretljiv je, nek javi. Uglavnom, ne biram posao, radio bih bilo šta, ali me se ne može ni levatit, iskorištavat ili pravit budalom za kusur i siću.
Zahvaljujem.
-
zippoo87
#2320 Re: Forumasi zaposljavaju
nema posla za takveBellomo wrote:Evo da i ja probam. Ne mogu ništa izgubiti.
Zahvaljujem.![]()
- asurbanipal
#2321 Re: Forumasi zaposljavaju
...
Last edited by asurbanipal on 26/03/2018 23:35, edited 1 time in total.
- Nastasia
#2322 Re: Forumasi zaposljavaju
Hamza, kakav ti je engleski??hamza_sa wrote:Postovani forumasi!
Obracam vam se sa molbom, a plasticnije bih rekao "klecanjem na koljenima" za pomoc.
Ja sam ratni vojni invalid koji je u vrijeme agresije ranjavan 5 puta i zbog posljedica od ranjavanja sam u penziji (286 KM).
Obzirom da se u nasoj zemlji sve teze zivi, ja sa porodicom vec spadam u kategoriju siromasnih.
Zato sam vam se obratio na ovom forumu, pa ko moze neka pomogne.
Ja samo imam jednu molbu, a to je ako iko ima ikakvu ponudu za posao. Bilo kakvu.
Spreman sam raditi bilo sta, Bez obzira na zdravstveno stanje, ne bjezim ni od fizickog rada. Cak sta vise.
Hvala unaprijed svima koji nadju shodno da ponude bilo kakav posao!
Na preporuku forumasa zippoo87: Moja lokacija zivljenja je Sarajevo.
- hamza_sa
#2323 Re: Forumasi zaposljavaju
Nastasia wrote:Hamza, kakav ti je engleski??hamza_sa wrote:Postovani forumasi!
Obracam vam se sa molbom, a plasticnije bih rekao "klecanjem na koljenima" za pomoc.
Ja sam ratni vojni invalid koji je u vrijeme agresije ranjavan 5 puta i zbog posljedica od ranjavanja sam u penziji (286 KM).
Obzirom da se u nasoj zemlji sve teze zivi, ja sa porodicom vec spadam u kategoriju siromasnih.
Zato sam vam se obratio na ovom forumu, pa ko moze neka pomogne.
Ja samo imam jednu molbu, a to je ako iko ima ikakvu ponudu za posao. Bilo kakvu.
Spreman sam raditi bilo sta, Bez obzira na zdravstveno stanje, ne bjezim ni od fizickog rada. Cak sta vise.
Hvala unaprijed svima koji nadju shodno da ponude bilo kakav posao!
Na preporuku forumasa zippoo87: Moja lokacija zivljenja je Sarajevo.
Odgovorio samna PP.
-
moss
#2324 Programer iz oblasti računalnog vida i dubokog učenja
Pozdrav ekipa!
Prijatelj i ja radimo na razvoju jedne ideje koja između ostalog uključuje tehnologiju iz oblasti računalnog vida i dubokog učenja.
Tražimo nekoga tko bi nam se pridružio kao punopravni partner, a da je stručan u spomenutim oblastima.
Tko je zainteresiran da podrobnije vidi o čemu se radi nek se javi u PM. Poslati ćemo mu PDF dokument sa smjernicama za onaj dio projekta koji se odnosi na DL i CV, a kompletnu ideju ćemo izložiti samo onoj osobi koju smo spremni primiti u team.
Ako sami niste zainteresirani, a znate nekoga tko bi bio, slobodno mu prenesite informaciju.
Za prvu fazu projekta koja uključuje rad od 300-tinjak sati nudimo 3000 KM. Sva daljnja primanja će ovisiti o investitoru u drugoj fazi. Ukoliko osoba odluči ostati, dobiti će i udio u poduzeću o čijoj ćemo visini naknadno raspravljati.
Svako dobro!
Alen
Prijatelj i ja radimo na razvoju jedne ideje koja između ostalog uključuje tehnologiju iz oblasti računalnog vida i dubokog učenja.
Tražimo nekoga tko bi nam se pridružio kao punopravni partner, a da je stručan u spomenutim oblastima.
Tko je zainteresiran da podrobnije vidi o čemu se radi nek se javi u PM. Poslati ćemo mu PDF dokument sa smjernicama za onaj dio projekta koji se odnosi na DL i CV, a kompletnu ideju ćemo izložiti samo onoj osobi koju smo spremni primiti u team.
Ako sami niste zainteresirani, a znate nekoga tko bi bio, slobodno mu prenesite informaciju.
Za prvu fazu projekta koja uključuje rad od 300-tinjak sati nudimo 3000 KM. Sva daljnja primanja će ovisiti o investitoru u drugoj fazi. Ukoliko osoba odluči ostati, dobiti će i udio u poduzeću o čijoj ćemo visini naknadno raspravljati.
Svako dobro!
Alen
-
Debeli Krastavac
#2325 Re: Programer iz oblasti računalnog vida i dubokog učenja
Što ne odeš na biro rada pa nađeš nekoga a ne ovde postavljaš, nije mi jasno?moss wrote:Pozdrav ekipa!
Svako dobro!
Alen