forsiranje i maltretiranje FTV

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dvaupitnika

#1 forsiranje i maltretiranje FTV

Post by dvaupitnika »

Kako jezik i govorna slika na FTV-u utiče na Vas?
1. Znamo da se govorna slika u BiH ogleda kroz trojstvo, odnosno kroz tri konstitutivna naroda, pa tako imamo situaciju da Bosanci, odnosno Bošnjaci govore bosanskim jezikom, tzv. bosanski Hrvati hrvatskim, a bosanski Srbi srpskim jezikom. Hrvati se žale da im nije dozvoljeno govoriti izvornim hrvatskim jezikom, onim iz Hrvatske, pa im je odjednom data sva moguća sloboda, no kako to, da jedan novinar Federalne televizije, jedan profesionalac, može umjesto Sarajevski kanton, reći Sarajevska županija?
2. Zašto se na ovoj televiziji forsiraju riječi –ira, tipa organizirati, umjesto organizovati?
3. Kada dnevnik, ili vijesti vodi voditelj iz reda hrvatskog naroda, vijesti, odnosno dnevnik pratimo na „hrvatskom“ jeziku, pa tako slušamo siječanj, veljača i sl., pa dođemo u situaciju da se zabrojimo koji je koji mjesec, a prilog već prošao, dok naravno voditelj iz reda bošnjačkog naroda, vijesti čita na“bosanskom“ jeziku. Ima li stvarno potrebe za ovim?
4. Koji su to problemi koji proizilaze iz ovakve jezička podjela, naravno pored stvaranja novih jezičkih pravila?

P.S. radimo istrazivacki rad za koji nam je potrebno Vase misljenje ... unaprijed hvala svima na odgovorima :) :
Last edited by dvaupitnika on 23/11/2009 15:07, edited 1 time in total.
amrica

#2 Re: pomagajte narode

Post by amrica »

Meni ne smeta, razumijem sve, isto mi dodje masina i perilica, funkcionirati i funkcionisati, ... :-D
Bolje da vjezbam kod kuce nego da budem tele kad odem u `Rvacku na more. :D

Bogatstvo je u razlicitosti i znanju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by PipiDugaDevetka »

dvaupitnika wrote: Kako jezik i govorna slika na FTV-u utiče na Vas?
Osjećam u ustima metalni okus, ali od nekih drugih RTV-a osjećam okus badema=cijanid.
1. Znamo da se govorna slika u BiH ogleda kroz trojstvo, odnosno kroz tri konstitutivna naroda, pa tako imamo situaciju da Bosanci, odnosno Bošnjaci govore bosanskim jezikom, tzv. bosanski Hrvati hrvatskim, a bosanski Srbi srpskim jezikom. Hrvati se žale da im nije dozvoljeno govoriti izvornim hrvatskim jezikom, onim iz Hrvatske, pa im je odjednom data sva moguća sloboda, no kako to, da jedan novinar Federalne televizije, jedan profesionalac, može umjesto Sarajevski kanton, reći Sarajevska županija?
Županija je stara bosanska riječ nastala od riječi župan. Mrsko mi dokazivati, idi na podforum Nauka i edukacija, (H)Istorija, pa vidi.
2. Zašto se na ovoj televiziji forsiraju riječi –ira, tipa organizirati, umjesto organizovati?
ForsIRA se rijeka,...Preko vode do slobode,...!
3. Kada dnevnik, ili vijesti vodi voditelj iz reda hrvatskog naroda, vijesti, odnosno dnevnik pratimo na „hrvatskom“ jeziku, pa tako slušamo siječanj, veljača i sl., pa dođemo u situaciju da se zabrojimo koji je koji mjesec, a prilog već prošao, dok naravno voditelj iz reda bošnjačkog naroda, vijesti čita na“bosanskom“ jeziku. Ima li stvarno potrebe za ovim?
Ima potrebe, kada dođe 1. april, Dan šege-šale, ja se uneredim od smijeha kada čujem ono aprililili na hrvatskom. Travanjnjnjnjnjnjnj,...! Ne bih mijenjao taj dan ni za April u Beogradu od Tome Zdravkovića - Čole.
4. Koji su to problemi koji proizilaze iz ovakve jezička podjela, naravno pored stvaranja novih jezičkih pravila?
Hakuna matata=Problema nema. Pravila su tu da se mijenjaju.
P.S. radimo istrazivacki rad za koji nam je potrebno Vase misljenje ... unaprijed hvala svima na odgovorima :)

Aaaaaaaaaa, budala, polupismenih, ćuj istražuju, pa putem foruma....!
Svašta u božijoj bašti, vrtu, đardinu,...?!
andrija2007

#4 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by andrija2007 »

dvaupitnika wrote:Kako jezik i govorna slika na FTV-u utiče na Vas?

P.S. radimo istrazivacki rad za koji nam je potrebno Vase misljenje ... unaprijed hvala svima na odgovorima :) :
I ti stvarno vjeruješ da postoje dva jezika? Ta "dva jezika" su pa skoro identična, jer nebi mi tako lako razumjeli "njih"
niti oni "nas", e sad, drugi je padež, ako mi hoćemo da se ufuravamo da se radi o različitim jezicima.
Ja samo ovdje kažem da je "car go iliti gol".
piupiu

#5 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by piupiu »

Pa, sav taj buckuris je malo nakaradan. Jezik se, naravno, po prirodi stvari mijenja, razvija i prilagodjava. Kod nas je jezik sredstvo i popriste produzenog rata. Zato nacin na koji se on upotrebljava u dnevno-politicke svrhe i osjecamo kao nasilje. Jer to politizacija jezika i jeste.
Alfa Kentaur

#6 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Alfa Kentaur »

Bosanski jezik je davno protjeran sa te televizije. Sada postoji nesto drugo, nesto neobjasnjivo...

Prezivjeli smo rat, ali necemo prezivjeti mir... :sad:
piupiu

#7 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by piupiu »

Ma, ovdje svakako ne zive ljudi, nego nacionalna bica. Tako da nije bitno da se razumijemo, bitno je da je nase nacionalno bice vlasnik svog TV jezika i TV kanala.
bingov buraz

#8 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by bingov buraz »

Meni ne smeta sve dok ne treba titl :mrgreen:

Kad Nikolina kaze tisuca ja se obeznanem ali iz drugih razloga :mrgreen: 18+
chuchumbamayumbe

#9 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by chuchumbamayumbe »

Neka me shvati kako ko hoce, ali mene nervira (tj ide mi na qratz),od kada su sve OPSTINE u FBiH postale OPCINE.
I to (Opcina) je vjerovatno stara rijec, samo ne znam sta je onda Opstina (nova rijec, "srBska rijec", ...???), itd.
Hocemo li se stalno vracati nazad, ili cemo ici naprijed?
Ili cemo uzimati kako nam (konstitutivnima) sta odgovara, a sve samo da nije kao kod komsije?
Pisham se ja i na zupanije, i na opcine, i na otadzbinu, itd...
8-)
Relax

#10 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Relax »

Ubiste vise sa tom pricom o jeziku na FTV...pa sam primorana da nesto napisem.
1. Hrvati se žale ovo, ono, većina Hrvata nikada neće biti zadovoljna FTV i jezikom, jer nije do jezika već ljudi hoće SVOJU televiziju šta god to značilo, gdje će gledati SVOJE ljude i SVOJE vijesti. To što neki govore županija, tu se potupno slažem, to je njihova samovolja te gledanje kroz prste rukovodećih koji im to dopuštaju. Neustavno je govoriti županija, a između ostalog to ne znači isto što i kanton...A by the way (koji li je ovo sad jezik) župa je ukoliko neko ne zna bosanska riječ. Drugi je problem taj što ekstremisti iz reda srpskog i hrvatskog naroda ne smatraju da ostali govore bosanskim već bošnjačkim jezikom koji (i opet) by the way NE POSTOJI!
2. organizira, funkcionira...-ira je po Halilovićevom bosanskom, baš kao što se "po bosanskom" kaže dječko, a ne dečko....tužno ali istinito
3. Onaj ko do danas nije naučio koji je mjesec siječanj, veljača, bla bla samo je sebi uskratio "blagodati" jezika, baš kao i onaj koji ne zna ćirilicu...da se razumijemo, hrvatski i srpski baš kao i bosanski su jezici konstitutivnih naroda u BiH, sviđalo se to nekom ili ne...ostali neka nauče mjesece Izeta Fazlinovića tipa januar - kokuzluk ili tako nešto, te juni i juli - žerava i žegava (nek me neko ispravi ako griješim)
4. Koji su to problemi? Hm, hm...da li je bilo kome uopće ( i uopće je bosanska riječ baš kao i općina iako sam čitav život govorila uopšte i opština) potrebno istraživanje o dubokoj podijeljenosti ove države i nacionalističkih pokušaja njene i zvanične podjele.....

Sve u svemu, meni je drago da razumijem sva tri jezika, te nemam apsolutno ništa protiv niti jednog, ni drugog, ni trećeg....tema oko jezika je poput teme Je li Tito bio zločinac ili heroj? Je li u BiH bio grđanski rat ili genocid i agresija? te ostalih (za mene) više i stupidnih pitanja sasvim nebitnih za golo preživljavanje ovdašnjih (svih) naroda i narodnosti! Čestitam vam Dan državnosti! Čestitke se odnose za barem onih 35% koji ga obilježavaju. Doviđenja i prijatno!
sinus

#11 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by sinus »

Neka govori kako ko hoće stvarno nemam ništa protiv...

Samo kada npr jedan Image kaže tisuća, županija, siječanj, veljača..., itd. sasvim mi normalno i prirodno zvuči

Dok npr jedan Image kada kaže tisuća, županija, siječanj, veljača..., itd. pravo mi je smiješan i neprirodan prizvuk tog Hrvatskog jezika...

U principu osjetim (barem ja) veliku razliku između Hrvatskog jezika stanovnika Hrvatske i Hrvatskog jezika onih stanovnika Bosne i Hercegovine koji se toliko trude da govore Hrvatski, tako da meni izgledaju pravo neprirodno i smiješno...Ali ko voli nek izvoli, nemam ništa protiv.

P.S.
Ovu dvojicu sam postavio kao primjer slučajno, tako da možete uporediti bilo koga iz Hrvatske i bilo koga iz BiH :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#12 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by dr.gog »

bingov buraz wrote:Meni ne smeta sve dok ne treba titl :mrgreen:

Kad Nikolina kaze tisuca ja se obeznanem ali iz drugih razloga :mrgreen: 18+
:D
slavkoimamodilera

#13 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by slavkoimamodilera »

To sto si ti nepismen pa ti treba da brojis do lipnja, to je tvoj problem :wink:
pjegica

#14 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by pjegica »

Ja ni ne obraćam pažnju na jezik i svejedno mi je kako ko priča. Obično sve razumijem, a kad ne razumijem onda pitam nekoga za značenje te riječi da bi je razumjela u budućnosti. Isto mi dođe kad kažu veljača il kad kažu februar, i sasvim mi je svejedno hoće li reći općina ili opština, hoće li dodati to -ira na kraju ili neće. Ne obraćam pažnju dokle god razumijem suštinu izgovorene rečenice. I sama pričam nekim spojem ova "tri" tako različita jezika. Također mi ne smeta ni ćirilica koja mnogima smeta. Čitam je jednako kao i latinicu, pa ni tu često ne skontam razliku na prvu.

Mnogi me smatraju čudnom, al i ja mnoge smatram čudnim. A čudno je, jer dok u Hrvatskoj boravim niko me ne ispravlja kad kažem februar i većina me odmah skonta, dok me u u kršu Hercegovine često ispravljaju i prave se da ne razumiju. Isto tako u Beogradu svako normalno pročita kad pišem latinicom i koliko sam zapazila, smatraju nepismenim svakoga ko ne zna oba pisma, dok me u RS-u često čudno gledaju kad napišem nešto latinicom i prave se da ne znaju pročitati. Nije niko drugi kriv za našu zatucanost do nas samih, pored zdravih očiju slijepih, pored zdravih ušiju gluhih.
Samo znam da mene nikad niko neće uspjeti strpati u jedan tor i zatvoriti.
ma_zdra'o

#15 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by ma_zdra'o »

dvaupitnika wrote:Kako jezik i govorna slika na FTV-u utiče na Vas?

Pitanja su ti kao da s Marsa padas.
1.Odgovor na prvo pitanje ti se krije u samom pitanju.Tom profesionalcu s FTV-a ne treba biti data sloboda da bi to radio.On tako mora.(Da bi se "odrzala" slatka divna konstitutivnost,i dodvorilo gledaocima iz Sirokog Brijega i okolice).Dakle konstitutivnost.Jedna Nikolina Veljovic,Sarajka,nikada nije govorila hrvatskim jezikom (zna onaj ko ju je gledao na TVSA 90-tih,i malo poslije),njoj je to nametnuto.
2.Te rijeci se ne forsiraju,to su rijeci hrvatskog jezika koji je konstitutivan u BiH,isto kao i hrvatski narod,pa tako i na entitetskoj tv imas ravnopravno 2 jezika.Podsjecam,jezik koji ucim u skoli se zove bosanski,hrvatski,srpski jezik i knjizevnost.To sto tebe/mene nervira koristenje tih rijeci na tv-u,to je tvoj problem.Ako hoces da mijenjas zakone,bujrum.
3.Ocito si lekciju o mjesecima iz prirode i drustva preskocio.
4.Problemi?
Nema tu problema,ta jezicka pravila su davno stvorena.
Cao,cao.
viva_castro

#16 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by viva_castro »

Jedino što smeta na FTV-u u pogledu jezika jeste kada ljudi na silu govore nešto što nije njihova riječ, riječ koju inače koriste u svakodnevnom govoru, pa se to primjeti jer ni oni ne znaju to dobro izgovoriti.

To što voditelji, novinari itd. govore na nekoliko verzija istog jezika ili kako to ovdje više vole reći "na nekoliko različitih jezika" je jedno veliko bogatstvo, baš kao što su i dva pisma koja koristimo. Svako kome ovo smeta, naručito kada živi u multietničkoj državi poput naše, je ili dobro glup i neobrazovan ili je nacionalista koji bi da tu državu za sebe "očisti".

Svako ko se boji za to da mu "djeca ne počnu pričati njihov jezik" zapravo je jedna obična hulja koja ne provodi dovoljno vremena sa svojim djetetom i koja ne želi da mu dijete zna i poštuje diverzitet nego bi da svoje dijete ugura u vlastite aršine i spriječi ga od eventualnog kosmopolitizma, čemu prihvatanje drugog i drugačijeg nužno vodi. Ako se pravdate sa onim otrcanim "ja njemu kažem znaj tuđe al poštuj svoje, nek on zna kako drugi al nek radi kako mi" opet ste obične hulje, istim principom trebate mu iskorijeniti mogućnost naobrazbe preko vašeg stupnja, mogućnost upotrebe stranih jezika itd.

Evo da odem na banalan primjer. To što možemo reći da je zgrada desetospratnica a da nam djevojka živi na petom katu se može tretirati samo kao blago i nikako drugačije. To što su Sabaheta i Zorana imenjakinje može biti blago i ništa drugo, itd.
Analiticar001

#17 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Analiticar001 »

Relax wrote:Ubiste vise sa tom pricom o jeziku na FTV...pa sam primorana da nesto napisem.
1. Hrvati se žale ovo, ono, većina Hrvata nikada neće biti zadovoljna FTV i jezikom, jer nije do jezika već ljudi hoće SVOJU televiziju šta god to značilo, gdje će gledati SVOJE ljude i SVOJE vijesti. To što neki govore županija, tu se potupno slažem, to je njihova samovolja te gledanje kroz prste rukovodećih koji im to dopuštaju. Neustavno je govoriti županija, a između ostalog to ne znači isto što i kanton...A by the way (koji li je ovo sad jezik) župa je ukoliko neko ne zna bosanska riječ. Drugi je problem taj što ekstremisti iz reda srpskog i hrvatskog naroda ne smatraju da ostali govore bosanskim već bošnjačkim jezikom koji (i opet) by the way NE POSTOJI!
2. organizira, funkcionira...-ira je po Halilovićevom bosanskom, baš kao što se "po bosanskom" kaže dječko, a ne dečko....tužno ali istinito
3. Onaj ko do danas nije naučio koji je mjesec siječanj, veljača, bla bla samo je sebi uskratio "blagodati" jezika, baš kao i onaj koji ne zna ćirilicu...da se razumijemo, hrvatski i srpski baš kao i bosanski su jezici konstitutivnih naroda u BiH, sviđalo se to nekom ili ne...ostali neka nauče mjesece Izeta Fazlinovića tipa januar - kokuzluk ili tako nešto, te juni i juli - žerava i žegava (nek me neko ispravi ako griješim)
4. Koji su to problemi? Hm, hm...da li je bilo kome uopće ( i uopće je bosanska riječ baš kao i općina iako sam čitav život govorila uopšte i opština) potrebno istraživanje o dubokoj podijeljenosti ove države i nacionalističkih pokušaja njene i zvanične podjele.....

Sve u svemu, meni je drago da razumijem sva tri jezika, te nemam apsolutno ništa protiv niti jednog, ni drugog, ni trećeg....tema oko jezika je poput teme Je li Tito bio zločinac ili heroj? Je li u BiH bio grđanski rat ili genocid i agresija? te ostalih (za mene) više i stupidnih pitanja sasvim nebitnih za golo preživljavanje ovdašnjih (svih) naroda i narodnosti! Čestitam vam Dan državnosti! Čestitke se odnose za barem onih 35% koji ga obilježavaju. Doviđenja i prijatno!
Eto dok Vuk Karadzic ne prisvoji Bosanski jezik i bosansko pismo i proglasi ga Srpskim i Hrvatskim ,bi mir i raumjevanje.Ali od tad i :run: satiranje bosanskog jezika.
potočanka

#18 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by potočanka »

meni je to sve isto.....vodopad, listopad :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#19 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by PipiDugaDevetka »

potočanka wrote:meni je to sve isto.....vodopad, listopad :D
svibanj, lipanj, srpanj, trpanj, orebić,...i meni, vala, sve isto samo da kolovoz bude sunčan i suh... :D
Alfa Kentaur

#20 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Alfa Kentaur »

Zalosno je da se u drzavi Bosni i Hercegovini maternji jezik degradira i kroatizuje.

Zeljan sam da nasoj televiziji cujem neku meHku i lijepu bosansku rijec.

Ovo danas je sve nesto uvrnuto, nategnuto BLJAAAAK FUUUUJ
Alfa Kentaur

#21 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Alfa Kentaur »

viva_castro wrote:
To što voditelji, novinari itd. govore na nekoliko verzija istog jezika ili kako to ovdje više vole reći "na nekoliko različitih jezika" je jedno veliko bogatstvo, baš kao što su i dva pisma koja koristimo. Svako kome ovo smeta, naručito kada živi u multietničkoj državi poput naše, je ili dobro glup i neobrazovan ili je nacionalista koji bi da tu državu za sebe "očisti".
Kladim se da si ti ZA vjeronauku u obdanistima i skolama! Jer, eto, sta fali da se djeca od malena uce da su nacionalno i vjerski razlicita, jer nasa razlicitost je nase veliko bogatstvo! Svakome kome smeta ta nasa razlicitost je ili neobrazovan, ili hulja, ili nacionalista!

Zar ne ? :wink:
amrica

#22 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by amrica »

Alfa Kentaur wrote:Zalosno je da se u drzavi Bosni i Hercegovini maternji jezik degradira i kroatizuje.

Zeljan sam da nasoj televiziji cujem neku meHku i lijepu bosansku rijec.

Ovo danas je sve nesto uvrnuto, nategnuto BLJAAAAK FUUUUJ

KROATIZIRA :D a ne kroatizuje
ja.neron

#23 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by ja.neron »

a kad djeca počnu zanositi na sandžački naglasak kao djeca u osnovnoj školi na Sokolju kako se onda ponašati i što se tiće hrvatskog jezika ja koristim njihove riječi samo kad se zajeb.... i "kad dođem na izvanrednu sjednicu " :D
viva_castro

#24 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by viva_castro »

Alfa Kentaur wrote:
viva_castro wrote:
Kladim se da si ti ZA vjeronauku u obdanistima i skolama! Jer, eto, sta fali da se djeca od malena uce da su nacionalno i vjerski razlicita, jer nasa razlicitost je nase veliko bogatstvo! Svakome kome smeta ta nasa razlicitost je ili neobrazovan, ili hulja, ili nacionalista!

Zar ne ? :wink:
Ne, potpuno si pogriješio. Molim te kako si to zaključio? Baš me interesuje, volio bih razumjeti tvoj mentalni sklop. Molim te da mi odgovoriš, ovdje ili na private, ne mogu da se načudim. Možda nisi pročitao cijeli komentar? Ali opet i da si samo ovo pročitao ne znam kako si mogao to zaključiti? Baš ne kontam.

Inače jedini put u životu kada sam napustio džumu bilo je u Begovoj kada je Reis, ili neki njegov, počeo da priča o vjeronauci u obdaništu(Onih dana kada je upravo otpor tome bio aktuelan). I danas me to proganja, da mi Bog oprosti.

Inače za takvo nešto nisam jer ga smatram suprotnim islamskim propisima, uzimajući u obzir mjesto i vrijeme u kom živimo.

Možda ti ne znaš razliku između mentalnog sklopa djece u obdaništima i mentalnog sklopa auditorijuma Dnevnika ili drugih političkih emisija?

Možda misliš da do tada ljudi ne treba da nauče da su različiti i da se toga ne treba bojati ili od toga bježati nego to treba prigrliti? Možda je to tebi loše?

Možda bi ti da mrzimo različitosti? Ili vidiš kao logičnije rješenje da svi postanemo isti nego da naučimo voljeti drugo i drugačije, ili makar poštovati?

To su dodatna pitanja, ali ono osnovno je kako si ti došao do svog zaključka?

MOLIM TE DA MI ODGOVORIŠ KAKO SI I ZBOG ČEGA DOŠAO DO TOG ZAKLJUČKA, NE MOGU DA SE NAČUDIM, HAJDE MOLIM TE ODGOVORI MI FINO NA OSNOVU ČEGA SI TO ZALJUČIO. MOLIM TE!
Alfa Kentaur

#25 Re: forsiranje i maltretiranje FTV

Post by Alfa Kentaur »

viva_castro wrote:
MOLIM TE DA MI ODGOVORIŠ KAKO SI I ZBOG ČEGA DOŠAO DO TOG ZAKLJUČKA, NE MOGU DA SE NAČUDIM, HAJDE MOLIM TE ODGOVORI MI FINO NA OSNOVU ČEGA SI TO ZALJUČIO. MOLIM TE!
Ako je razlicitost nase bogatstvo, sto i jeste, zasto je problem da djeca znaju da su razlicite vjere i nacije?? Zar nije dobro sto djeca znaju da su razlicita, a ipak se svjesno zajedno igraju!? Od malena ih treba uciti da razlicitost nije nista ruzno, nego je to pozitivna cinjenica!

Ili je mozda bolje odgajati djecu po principu "svi smo mi samo arijevci" ??
Post Reply