Intresuje me kako se formira CK kada uvozim robu
MPC= FV+PDV+ (carina na FV)-PDV(povrat PDV)+Marža+Izlazni PDV?
(troškovi špedicije nisu uračunati jer nema potrebe za tim)
Formiranje cijene kostanja?
Moderator: anex
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- poznanik
#3 Re: Formiranje cijene kostanja?
Nabavna vrijednost robe (izražena u KM) + transport (ako nije uračunat u nabavnu vrijednost) + ev. drugi troškovi nastali prije carinjenja + PDV nakon carinjenja + troškovi špedicije, ev. inspekcija kod carinjenja, i ev. drugi troškovi nastali nakon carinjenja + marža na nabavnu cijenu + PDV = MPCfrancophil wrote:Intresuje me kako se formira CK kada uvozim robu
MPC= FV+PDV+ (carina na FV)-PDV(povrat PDV)+Marža+Izlazni PDV?
(troškovi špedicije nisu uračunati jer nema potrebe za tim)
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#4 Re: Formiranje cijene kostanja?
Maloprodajna cijena nije= cijena koštanja
Cijena koštanja ne uključuje maržu, nego fiksne i varijabilne troškove...
Cijena koštanja ne uključuje maržu, nego fiksne i varijabilne troškove...
- Ricken
#5 Re: Formiranje cijene kostanja?
PDV ne formira cijenu nabave ukoliko se može priznati kao ulazni.
-
francophil
#6 Re: Formiranje cijene kostanja?
da li je nabavna vrjednost bez PDV osnov za carinu, buduci da cu za ulazni pdv izvrsiti povrat ? I molim Vas malo pojasnjenje oko tog pdv...znaci imam pdv od dobavljaca koji cu da povratim...e sad sta ide dalje..mozda carina na nabavnu vrjednost pa.....?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#7 Re: Formiranje cijene kostanja?
Stari dobri čika Marx, a nije ga niti jedan građanski ekonomista nikad demantirao je nabavnu cijenu određivao kao
Cijena sirovine + stopa amortizacije+ cijena rada...
Dakle, ako uvoziš, stavi kupovnu cijenu troškove prijevoza (ako je tvoj prijevoz), dnevnicu vozača, troškove skladištenja (struju u skladištu, kredit ako imaš alikvotni dio, dnevnice radnika itd), i do plasmana to ti je nabavna cijena. Ne znam da li plaćaš carinsko skladište i ostale okolnosti. Na to dodaješ PDV i svoju maržu i ideš u plasman.
Poslije tražiš povrat pdv ,,,
Cijena sirovine + stopa amortizacije+ cijena rada...
Dakle, ako uvoziš, stavi kupovnu cijenu troškove prijevoza (ako je tvoj prijevoz), dnevnicu vozača, troškove skladištenja (struju u skladištu, kredit ako imaš alikvotni dio, dnevnice radnika itd), i do plasmana to ti je nabavna cijena. Ne znam da li plaćaš carinsko skladište i ostale okolnosti. Na to dodaješ PDV i svoju maržu i ideš u plasman.
Poslije tražiš povrat pdv ,,,
- poznanik
#8 Re: Formiranje cijene kostanja?
Prilikom kupovine robe na inostranom tržištu, prodavac ti ne bi trebao zaračunavati pdv, već netto cijenu robe, zavisno od dogovorenog pariteta (od svih uslova koje su dogovorene kupoprodajom - mjesto isporuke robe, osiguranje u transportu, itd.). U državama čiji fiskalni sistem ima pdv, čak je i zabranjena prodaja uz obračunat i prikazan pdv.francophil wrote:da li je nabavna vrjednost bez PDV osnov za carinu, buduci da cu za ulazni pdv izvrsiti povrat ? I molim Vas malo pojasnjenje oko tog pdv...znaci imam pdv od dobavljaca koji cu da povratim...e sad sta ide dalje..mozda carina na nabavnu vrjednost pa.....?
Osnov za carinjenje u BiH je netto vrijednost robe uvećana za ostale dogovorene vrijednosti (opet zavisno od pariteta), što čini carinsku osnovicu. Dakle, carinska osnovica je vrijednost robe uvećana za vrijednost transporta do BiH granice, uvećana za ev. osiguranje robe u transportu, ili npr. za neke druge radnje (pakovanje, čišćenje, i sl.) učinjene u korist robe. Na tu vrijednost - na carinsku osnovicu obračunava se stopa carine (0%, 5, 10 ili 15%), a na zbir carinske osnovice i dobijene vrijednosti za carinu, obračunava se pdv po stopi od 17%.
Nikakav pdv od dobavljača ti ne bi trebao "vratiti", jer ga ne bi trebao imati obračunatog i fakturisanog.
-
francophil
#9 Re: Formiranje cijene kostanja?
e to me je intresovalo...hvala ti