formatiranje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

formatiranje

Post by dugmee » 07/04/2007 18:48

kako formatirati hdd ako ne mogu uci u bios???


User avatar
Buster
Posts: 105
Joined: 09/01/2007 08:32
Location: Sarajevo

Post by Buster » 07/04/2007 19:03

kako formatirati hdd ako ne mogu uci u bios???


Ako nisi nista ranije cackao po biosu onda ti se na PC-u dize prvo floppy. Znaci - uzmes butabilnu diketu Windows 98, strpas je u kuciste, restartujes PC. Ukucas fdisk C: i eto to je to. Ma dalje ces sve sam skonatati.

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

http://www.sarajevo-x.com/forum/privmsg.php?folder=inbox

Post by dugmee » 07/04/2007 19:10

hm,problem je sto nemam te diskete i radi se o lap topu...na njemu mi je dosao windows xp home

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 07/04/2007 19:21

Na zalost nemozeg ga formatirati. BIOS (basis outpu-input system) je mali operativni sistem koji se nalazu u CMOS chipu i on obezjecjuje settings za HDD,clock, booting, loading Windows ili neki drugi OS, i jos neke druge funkcije.
Tii ili si pokusao da napravis update sa novim BIOS pa ti nije uspjelo ili si ga na neki drugi naci ostetio BIOS.
Kao takav taj motherbaord je neupotrebljiv. Ono sto mozes uraditi je promijenis CMOS chip ili taj svoj stari update sa tom tzv. flash memory (za to treba posebna oprema). Neki chipovi su zalemljeni i nemogu se vaditi a neki su u kucistu i ti se "popraviti"
Koji file trebas i vrsta BIOS: to se nalazi na metalnoj hologramskoj naljepnici koja se nalazi na samom chipu.
Dali takve vrste usluga postoje u Sarajevu neznam.

User avatar
Buster
Posts: 105
Joined: 09/01/2007 08:32
Location: Sarajevo

Post by Buster » 07/04/2007 19:24

pa je li ne postoji BIOS kod tebe ili ne mozes uci u njega - recimo (zasticen pass)?

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 07/04/2007 19:25

Mozda nisam shvatio?
Kako mislis "ne mogu uci u BIOS" da li imas BIOS plavi ili crni "menu" na monitoru?

User avatar
Chischo
Posts: 881
Joined: 06/06/2004 22:20
Location: Sarajevo

Post by Chischo » 07/04/2007 20:35

ma garant mu je nesto riknulo pa mu se ne pali monitor...
ako nije, resetuj bios, izvadi bateriju na sat-dva, ili ako imas shemu maticne ploce spoji dzampere po uputstvu za resetovanje biosa.
sto se tice pogresnog updateovanja biosa, cisto sumnjam da je to u pitanju,...

nadji program partition magic bootabilni cd i snjim formatiraj hard disk, imas i tonu drugih alata za to...
Last edited by Chischo on 07/04/2007 20:38, edited 1 time in total.

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 07/04/2007 20:37

Chischo wrote:ma garant mu je nesto riknulo pa mu se ne pali monitor...


Nije. Dugmee veæ sedmicama muku muèi sa svojom ma¹inom

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

Post by dugmee » 07/04/2007 20:46

Heh,izgleda da je mojim problemima dosao kraj...bar se nadam...naime,kupila sam cd xp koji je bootabilan i pokrenula sam ga i izabrala opciju da mi formatira c: i izgleda da ce uspjeti...hvala na svim prijedlozima a izgleda da je jedini problem bio taj,sto nisam imala bootabilan xp...pozz

BABOcool
Posts: 266
Joined: 24/01/2007 18:25

Post by BABOcool » 07/04/2007 21:27

gdje mogu nabaviti tu bootabilnu disketu?

User avatar
vatana
Posts: 547
Joined: 25/04/2006 15:32
Location: Pejton
Contact:

Post by vatana » 07/04/2007 22:13

BABOcool wrote:gdje mogu nabaviti tu bootabilnu disketu?


Napravis je sam.

Ubacis praznu disketu i kad otvoris u Windows Exploreru "My Computer" prikaze ti Hard Disk, CD Rom i Floppy. Na Floppy kliknes desnom tipkom misa i na "make bootable disk", ili tako nesto slicno pise...

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 07/04/2007 22:16

BABOcool wrote:gdje mogu nabaviti tu bootabilnu disketu?


Ovdje se postavljaju neprecizana pitanja.

Ako imas floopy-disk drive:

http://support.microsoft.com/kb/305595

A ako pitas za CD, onda samo u BIOS menu promijenis slovo "drive" iz kojega zelis da kopiras XP na HDD.

LordRaven
Posts: 258
Joined: 11/05/2006 21:37
Location: Seher Sarajevo

Post by LordRaven » 07/04/2007 22:29

Formatiranje HDD mozes uraditi sa Prtition Magic-om i onda dignes sistem sa boot vezijom XP-a(ili nekog drugog OS)

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

Post by dugmee » 07/04/2007 23:39

heh,ja sam kupila xp-bootabilan za 1,50 KM...ne mora se covjek muciti i snimati... :lol:

User avatar
shiljak
Posts: 6106
Joined: 13/01/2005 11:58
Location: internet

Post by shiljak » 08/04/2007 00:03

meni nije jasno kakvo je pitanje
kako formatirati hdd ako ne mogu uci u bios

pa prvo
-zar se preko biosa formatira HDD, ja to prvi put cujem.
drugo
-sto ces formatirati citav hdd, pa valjda ces instalirati ponovo neki OS, a ako podrazumljeva to onda valjda imas na pocetku bootanja cd-a.
trece
-nije basis outpu-input system nego basis input-outpu system (BIOS)

User avatar
Qler
Posts: 19334
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 08/04/2007 00:19

e ovako... da bi formatirao disk treba ti ili bootabilna win98 startup disketa ili bootabilan cd sa nekim windowsom (pretpostavimo da je XP). BIOS ti treba samo da postavis da ti je First Boot Device floppy odnosno CD.. posto je sa CD-om lakse stavis da ti boota sa cd-a i onda samo pratis uputstva sa ekrana i nista lakse... e sad ako je problem uci u BIOS (ako ne znas kako) pazljivo citaj sta ti pise na dnu ekrana koje dugme da pritisnes da udjes u BIOS ili SETUP... ako ne pise proguglaj... a ako imas sifru na BIOS-u onda bi ti mozda pomoglo da otvoris laptop i izvadis CMOS bateriju (mala baterija kao za sat) upalis ga bez te baterije i nakon 2-3sec ugasi ga vrati bateriju. sifra bi trebalo da je ponistene, tj da je nema...

User avatar
shiljak
Posts: 6106
Joined: 13/01/2005 11:58
Location: internet

Post by shiljak » 08/04/2007 01:16

kod mene se klikne na tipku Esc i onda se pojavi meni odakle da bota nesto, selektujem CD ili disketu ili bilo sta drugo i kliknem enter

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 08/04/2007 02:13

kod mene kliknem tipku Esc, pa mi svasta nesto izadje :)~

LordRaven
Posts: 258
Joined: 11/05/2006 21:37
Location: Seher Sarajevo

Post by LordRaven » 08/04/2007 02:34

Komplikujete brate i previse.Sve je OK osim ako nisi izbrisao BIOS(ako si čačkao po njemu ili iz Win mjenjao neke opcije povezane sa BIOS-om) u tom slučaju izvadis bateriju sa matične i vratis je poslije par minuta( trebao bi se BIOS vratiti na Defoult) a u najgorem slučaju mora se flešovati.

Sad sve zavisi od toga šta si radio jer u normalnom stanju mozes komotno ulaziti u BIOS.

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

Post by dugmee » 08/04/2007 08:33

Sve je sredjeno i sad mi frcera pravo...

User avatar
Chischo
Posts: 881
Joined: 06/06/2004 22:20
Location: Sarajevo

Post by Chischo » 08/04/2007 15:27

dugmee wrote:Sve je sredjeno i sad mi frcera pravo...

haj pokvari opet,pa da ti objasnjavamo, vidis da smo se nalozili...

User avatar
Bobi
Forum administrator
Posts: 12199
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Has thanked: 31 times
Been thanked: 14 times
Contact:

Post by Bobi » 08/04/2007 15:43

dugmee wrote:heh,ja sam kupila xp-bootabilan za 1,50 KM...ne mora se covjek muciti i snimati... :lol:


Pa "je*ote"...jesu pale cijene... :D .

Interceptor
Posts: 101
Joined: 09/08/2006 16:38

Post by Interceptor » 08/04/2007 16:01

Usput, na laptopu se nikada ne smije vaditi CMOS baterija, jer MOZE kompletno izbrisati bios. Za desktop nema tog ogranicenja...

Skoro
Posts: 841
Joined: 28/03/2005 14:24

Post by Skoro » 10/04/2007 17:25

Qler wrote: a ako imas sifru na BIOS-u onda bi ti mozda pomoglo da otvoris laptop i izvadis CMOS bateriju (mala baterija kao za sat) upalis ga bez te baterije i nakon 2-3sec ugasi ga vrati bateriju. sifra bi trebalo da je ponistene, tj da je nema...

Ovim postupkom ukidaju se sve moguce sifre na compu uz veliku mogucnost ostecenja. BIOS se resetuje preko 'jumpera' na ploci koji je namjenjen za to. Nadjes shemu ploce (najbolje na internetu), pronadjes 'jumper' i okrenes ga u odgovarajuci polozaj i to je to. Uglavnom jumper stoji u polozaju 1-2, treba ga izvaditi i postaviti u polozaj 2-3 i stvar je rjesena

User avatar
Sir Charles
Posts: 1033
Joined: 10/04/2006 01:22
Has thanked: 2 times

Post by Sir Charles » 10/04/2007 18:47

neko iz mase wrote:kod mene kliknem tipku Esc, pa mi svasta nesto izadje :)~


Eh da je i meni jedan taki, pa da mi izadje 100 marki.... :D

Post Reply