Forenzicar
-
gift3
#1 Forenzicar
E dragi moja ako mi iko moze odgovriti na ovo pitanje....kako postati forenzicar...Dali na med.fakultetu, na postdiplomskom studiju postoji odsjek "sudske medicine" ili sl.
Thx
Thx
- neo7
#2 Re: Forenzicar
Pregledas sve sezone CSI i ne treba ti fax!
- Paunovac
#3 Re: Forenzicar
Jest..da je CSI realna slika zbivanja u labosu
Ne tiče se forenzika samo čovjeka i sudske medicine..malo je to šira oblast i kao start ti treba biologija, pa onda sve ostalo, zavisi kojom oblasti iz forenzike želiš da se baviš.
Ne tiče se forenzika samo čovjeka i sudske medicine..malo je to šira oblast i kao start ti treba biologija, pa onda sve ostalo, zavisi kojom oblasti iz forenzike želiš da se baviš.
- Digla_da_kreci
#4 Re: Forenzicar
Evo procitaj ovdje korisne info http://www.klinfo.hr/kutak-za-djecu/klu ... led/2/158/gift3 wrote:E dragi moja ako mi iko moze odgovriti na ovo pitanje....kako postati forenzicar...Dali na med.fakultetu, na postdiplomskom studiju postoji odsjek "sudske medicine" ili sl.
Thx
I gledaj pored CSI i seriju Bones
- Zovem se Zelena
#5 Re: Forenzicar
Moj profesor biotehnologije, pored toga što je profesor na Univerzitetu, radi u INGEB-u a uz sve to je i forenzičar
A mlad lik.
Rekla bih da to nije vezano toliko sa medicinom već kriminalistikom i možda postdiplomski na PMF-u, oni imaju forenzičku genetiku. Jer sudska medicina se više bavi obdukcijama.
E baš ću da pitam profu
Rekla bih da to nije vezano toliko sa medicinom već kriminalistikom i možda postdiplomski na PMF-u, oni imaju forenzičku genetiku. Jer sudska medicina se više bavi obdukcijama.
E baš ću da pitam profu
- chengaba
#6 Re: Forenzicar
Damir?Zovem se Zelena wrote:Moj profesor biotehnologije, pored toga što je profesor na Univerzitetu, radi u INGEB-u a uz sve to je i forenzičarA mlad lik.
E baš ću da pitam profu
Znam da se na masteru na biologiji na PMFu uvodi smjer oko toga, ali kad će krenuti sa radom, nemam pojma...
-
Baudelaire
#7 Re: Forenzicar
Genetika na PMF-u, mislim da i oni imaju forenziku kao jedno od kasnijih usmjerenja.
- Paunovac
#8 Re: Forenzicar
Genetika na PMf-u ima i forenzičku biologiju, a i forenzičku genetiku na dodiplomskom studiju.
- Industrialyzer
#9 Re: Forenzicar
Da ne otvaram novu temu , kakva je buducnost genetike u Bosni ?
- Paunovac
#10 Re: Forenzicar
Nadajmo se dobra
Obzirom da je u svijetu toliko ekspazivna , možda i naša Bosna to prepozna kao potrebu .
- Industrialyzer
#11 Re: Forenzicar
Znam , imam par prijatelja u Norveskoj , kad im kazem da se brinem za svoju buducnost kao buduci geneticar ne mogu da vjeruju. Kazu da je to kod njih nevjerovatno trazena profesija i isto tako nevjerovatno placena. Gdje geneticar moze raditi osim u Institutu , kod nas u Bosni ?
- Paunovac
#12 Re: Forenzicar
Svi misle da je samo INGEB institucija sa genetičare. Po meni u svakoj biotehnološkoj laboratoriji (od fakmacije do poljoprivrede), kriminalistici, obrazovnim i naučno-istraživačkim institucijama...širok je dijapazon. Mnogo poslova ima za koje su primarno genetičari stručni i nezamjenljivi. Ohrabren??
Zadovoljan??
- Industrialyzer
#13 Re: Forenzicar
Paunovac wrote:Svi misle da je samo INGEB institucija sa genetičare. Po meni u svakoj biotehnološkoj laboratoriji (od fakmacije do poljoprivrede), kriminalistici, obrazovnim i naučno-istraživačkim institucijama...širok je dijapazon. Mnogo poslova ima za koje su primarno genetičari stručni i nezamjenljivi. Ohrabren??Zadovoljan??
Da , ali kod nas taj posao obavljaju svi osim geneticara
Ma ja sam dovoljno ohraben i motivisan
- Paunovac
#14 Re: Forenzicar
To se moraš raspitati.Vjerovatno ima, kao i svakog drugog kadra.Takvo nam stanje u zemlji, svi obavljaju poslove za koje nisu kvalifikovani.Treba samo biti optimista 
-
Baudelaire
#15 Re: Forenzicar
Ja mislim da je jaaaaako mala vjerovatnoća da kao genetičar budeš bez posla duže od godinu dana, s obzirom na broj kandidata koji se prima na odsjeku genetika. Ako upišeš i završiš, na konju si 
Genetički institut nam je jedan od najjačih u svijetu, nažalost. Zahvaljujući ratu.
Genetički institut nam je jedan od najjačih u svijetu, nažalost. Zahvaljujući ratu.
- Paunovac
#16 Re: Forenzicar
Da, to je Institut za istraživanje nestalih, pored Instituta za genetiku i bioinžinjering.
- chengaba
#17 Re: Forenzicar
Da, ima forenzika na prvom ciklusu, i to mislim kao izborni predmet ponuđenaPaunovac wrote:Genetika na PMf-u ima i forenzičku biologiju, a i forenzičku genetiku na dodiplomskom studiju.
Ovo ću prešutitiBaudelaire wrote:Ja mislim da je jaaaaako mala vjerovatnoća da kao genetičar budeš bez posla duže od godinu dana, s obzirom na broj kandidata koji se prima na odsjeku genetika. Ako upišeš i završiš, na konju si
- Paunovac
#18 Re: Forenzicar
Forenzička biologija je izborni predmet na genetici, a forenzička genetika redovni. ;-)Ako je izborni, manje je bitan?
Više zahtjeva od nekih redovnih predmeta.
- chengaba
#19 Re: Forenzicar
Znanje koje stekneš na stranu, ali da, manje je bitan, jer ako se ne varam, izborni nose 2 ili 3 ECTS kredita, a redovni 5-6.Paunovac wrote:Forenzička biologija je izborni predmet na genetici, a forenzička genetika redovni. ;-)Ako je izborni, manje je bitan?Više zahtjeva od nekih redovnih predmeta.
Da komplet znanje svijeta forenzike stekneš na njemu, tako je
-
Baudelaire
#20 Re: Forenzicar
A ECTS krediti su kao nešto bitno?
- chengaba
#22 Re: Forenzicar
Pa ako apliciraš za neki program negdje vani recimo, često bude propozicija da imaš minimum recimo 15 ECTS kredita iz forenzike i sličnih oblasti.Baudelaire wrote:A ECTS krediti su kao nešto bitno?
I da imaš sve to znanje forenzike u malom prstu tebi stoji na papiru da imaš 2 kredita.
Kontate šta hoću da kažem?
- Zovem se Zelena
#23 Re: Forenzicar
Damir, Damir... Drugog i nemamochengaba wrote:Damir?Zovem se Zelena wrote:Moj profesor biotehnologije, pored toga što je profesor na Univerzitetu, radi u INGEB-u a uz sve to je i forenzičarA mlad lik.
E baš ću da pitam profu
Znam da se na masteru na biologiji na PMFu uvodi smjer oko toga, ali kad će krenuti sa radom, nemam pojma...
Izuzetna osoba
- Zovem se Zelena
#24 Re: Forenzicar
Znaš kako smo mi shvatili tu potrebu? Kao ono, nešto mi dijete ne liči na mene, hajde da vidim jel moje ili komšijinoPaunovac wrote:Nadajmo se dobraObzirom da je u svijetu toliko ekspazivna , možda i naša Bosna to prepozna kao potrebu .
Šta se desilo sa onim istraživanjem, genetsko porijeklo naroda ili kako već?! Odmah Hrvati rekli kako potiču od Nijemaca