Ford, pitanja-odgovori

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drunken tiger

#1 Ford, pitanja-odgovori

Post by drunken tiger »

Dragi svi, ne znam postoji li slična tema, ako postoji zatvorićemo ovu. Temu otvaram s namjerom da ovdje dijelimo iskustva s fordovim vozilima, probleme, rješenja problema i sve ono što bi moglo pomoći vlasnicima fordovih vozila. Ja ću napisati svoje iskustvo koje sam imao s ford fiestom, 1997. godište, 1.3 benzin.
Prvo mi se počelo dešavati to da kada sam mijenjao stepen prijenosa iz 3. u 4. npr gas se nije vraćao. Papučica se vraćala ali motor je i dalje radio kao da je papučica gasa ostala pritisnuta. To je trajalo nekoliko dana ali nije se dešavalo svaki put nego kako je njemu naumpadalo. Onda se desilo da kada sam upalio auto počeo je da nekontrolisano daje gas i da turira kao da se spremam za start neke brdske trke :). Jako neprijatno na cesti. Gas je konstantno pritisnut i ne može se kontrolisati.(papučica gasa je vraćena do kraja, ne dodirujem je nego on sam daje gas). Mehaničar je rekao da je problem bio sa EGR ventilom ili motorićem ler gasa. Promijenio sam taj dio ali je onda vozilo izgubilo snagu, nije primao gas skoro nikako. Mehaničar više nije znao šta je ni šta da radi. Provjerio je svjećice, kablove i filter zraka ali nije mogao da nađe u čemu je problem. Prijatelj, koji je inače mehaničar za vozila vw, seat i škoda je također gledao forda i rekao je da je otišao MAF senzor. (nakon 2 sata pregledanja vozila je našao šta mu je). Promijenio sam i taj dio koji inače nov košta 374KM, i autić je ponovo u top formi.
Nadam se da ću pomoći nekome ko se nađe u sličnoj situaciji sa sličnim problemom. Moram samo naglasiti da je ovo čest problem, ne smao s fordovim vozilima nego inače.
goran16v

#2 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

Ja sam sa Focusom Mk2 1,4 imao standardan problem sa TPS-om (Throttle Positioning Sensor) na nekih 55k km koji se manifestovao prvo sa "Safe Mode". a zatim i gasenjem auta u bilo kojem trenutku uz "Engine System Faulire". Problem sam pokusao rjesiti ciscenjem dosser klapne i od tad (2,5 god) se problem nije vise javljao. U ovls. servisu. TPS je nekih 700-800 KM. Inace drugi problem na tim Duratec motorima bez obzira na zapreminu je bobina, zamjenska je oko 200KM.
Nekad sam cuo objasnjenje po kojem bobine za Ford daju nesto izmjenjenu struju na svjecice zbog kojih su motori izuzetno osjetljivi na kablone i svjecice, da osim original FoMoCo svjecica u obzir dolaze samo jos NGK. Kod mene su u autu NGK i radi bez problema.
syd2o2

#3 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by syd2o2 »

Koje ulje da koristim za Focus Mk1 2002 1.4 benzin? Na internetu preporučuju 5w30. Ali od kojeg prozivođača i gdje preporučujete kupiti u Sarajevu?
goran16v

#4 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

syd2o2 wrote:Koje ulje da koristim za Focus Mk1 2002 1.4 benzin? Na internetu preporučuju 5w30. Ali od kojeg prozivođača i gdje preporučujete kupiti u Sarajevu?
U Motorexu mozes kupiti Ford 5w30 ulje, mislim da je 16 KM litar. Ne znam kakve si sanse da je fush ili da je original. Inace u Mk2 sa gotovo istim motorom (Duratec u mom autu je zapravo moderniji Zetec kakav je u tvom autu) ja sipam Castrol 5w40
Qler

#5 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Qler »

goran16v wrote:Ja sam sa Focusom Mk2 1,4 imao standardan problem sa TPS-om (Throttle Positioning Sensor) na nekih 55k km koji se manifestovao prvo sa "Safe Mode". a zatim i gasenjem auta u bilo kojem trenutku uz "Engine System Faulire". Problem sam pokusao rjesiti ciscenjem dosser klapne i od tad (2,5 god) se problem nije vise javljao. U ovls. servisu. TPS je nekih 700-800 KM. Inace drugi problem na tim Duratec motorima bez obzira na zapreminu je bobina, zamjenska je oko 200KM.
Nekad sam cuo objasnjenje po kojem bobine za Ford daju nesto izmjenjenu struju na svjecice zbog kojih su motori izuzetno osjetljivi na kablone i svjecice, da osim original FoMoCo svjecica u obzir dolaze samo jos NGK. Kod mene su u autu NGK i radi bez problema.

U F-AC original Motorcraft svijece, za Focusa Mk1 1.6 a i Mondea Mk2 1.8 oko 35KM sve 4. Ne moze bolje ni jeftinije. Glupost kupovati i NGK i bilo koje druge..
goran16v

#6 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

Qler wrote:
goran16v wrote:Ja sam sa Focusom Mk2 1,4 imao standardan problem sa TPS-om (Throttle Positioning Sensor) na nekih 55k km koji se manifestovao prvo sa "Safe Mode". a zatim i gasenjem auta u bilo kojem trenutku uz "Engine System Faulire". Problem sam pokusao rjesiti ciscenjem dosser klapne i od tad (2,5 god) se problem nije vise javljao. U ovls. servisu. TPS je nekih 700-800 KM. Inace drugi problem na tim Duratec motorima bez obzira na zapreminu je bobina, zamjenska je oko 200KM.

U F-AC original Motorcraft svijece, za Focusa Mk1 1.6 a i Mondea Mk2 1.8 oko 35KM sve 4. Ne moze bolje ni jeftinije. Glupost kupovati i NGK i bilo koje druge..
Vjerovao ili ne moj auto se bolje ponasa na NGK nego na FoMoCo (nema vise Motorcrafta)
Qler

#7 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Qler »

Ja sam prije par godina kupio 4 za svoju fiestu, pa mislim prosle 4 za mondea, i jedno i drugo rade ko' singerice od tad, a i taj focus isto tako, jos su na njemu probane ngk i nije bilo to - to, a puno su skuplje.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
goran16v

#8 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

Qler wrote:Ja sam prije par godina kupio 4 za svoju fiestu, pa mislim prosle 4 za mondea, i jedno i drugo rade ko' singerice od tad, a i taj focus isto tako, jos su na njemu probane ngk i nije bilo to - to, a puno su skuplje.

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
NGK je 8 KM kom.
Qler

#9 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Qler »

kad sam ja gledao bilo je oko 15KM kom
WildRedRose

#10 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by WildRedRose »

pratim :sax:
goran16v

#11 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

Qler wrote:kad sam ja gledao bilo je oko 15KM kom
Kupio prije 7 dana, oznaka TR5A-10 po 8 KM/kom kod Sandora. Mislim da je nekad uvozio Nuic, ali sad vidim da Neven direkt uvozi.
Inace ja ne znam kakve kalkulacije pravi F-AC za svoje cijene. Nedavno pitao cijenu amortizera 5. vrata kazu 150KM/kom, ?!?!?! Pa nisam pitao za prednje amortizere!!!!!
Tuzla111

#12 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Tuzla111 »

Positivno iskustvo sa fordom koji mi je bio prvo auto koje je bilo u mom vlasnistvu.
Motor je curio na sve strane al ne alim se, imao je preko 200k km sto je po meni normalno ako se auto nije odrzavalo kako treba, a ova moj siguran sam nije.

Sto se tice tih MAF senzora i itd, kao i svaki amer, a i osala auta iako je cesce to israzeno kod amera, prave mnogo problema na koje vlasnici troe dosta para jer mjenjaju pogresne djelove koji su skupi a ustvari treba samo otvoriti dovod zraka i ocistiti taj MAF sensor i throttle body jer se dosta zaprlja pa moze biti nemiran na semaforu, davati probleme pri paljenju, gubiti snagu, gas reaguje cudno itd.
Znaci ocistite taj dovod zraka sa spezijalnim produktima za to koji nisu skupi, to je najbolja i najjeftinija opcija za pocetak.
Tuzla111

#13 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Tuzla111 »

goran16v wrote:
Kupio prije 7 dana, oznaka TR5A-10 po 8 KM/kom kod Sandora. Mislim da je nekad uvozio Nuic, ali sad vidim da Neven direkt uvozi.
Inace ja ne znam kakve kalkulacije pravi F-AC za svoje cijene. Nedavno pitao cijenu amortizera 5. vrata kazu 150KM/kom, ?!?!?! Pa nisam pitao za prednje amortizere!!!!!
kupi na ebayu. ja sam kupovao nekad na ebayu za haubu amortizere i bili pravo povoljni, kasnije gledao za drugo auto al nisam nasao povoljne. Al za focusa bi trebalo biti sa dobrim cijenama.
goran16v

#14 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by goran16v »

Tuzla111 wrote:
goran16v wrote:
kupi na ebayu. ja sam kupovao nekad na ebayu za haubu amortizere i bili pravo povoljni, kasnije gledao za drugo auto al nisam nasao povoljne. Al za focusa bi trebalo biti sa dobrim cijenama.
Gledao sam i sa postarinom ne izadje tako povoljna varijanta dok su zamjenski 70 KM/kom, alternativno moze i od Skode Fabie (25 KM/kom) ali vrata u krajnjem polozaju ostanu nesto niza pa vjerovatno ide udaranje glavom u bravu i gepek dok se ne naviknes.
Tuzla111

#15 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Tuzla111 »

goran16v wrote:
Tuzla111 wrote:
goran16v wrote:
Gledao sam i sa postarinom ne izadje tako povoljna varijanta dok su zamjenski 70 KM/kom, alternativno moze i od Skode Fabie (25 KM/kom) ali vrata u krajnjem polozaju ostanu nesto niza pa vjerovatno ide udaranje glavom u bravu i gepek dok se ne naviknes.
ma ti od fabie su povoljni pravo, ja bi se navikao za te pare :D
Konjanik

#16 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by Konjanik »

Imal' neko da bi se mjenjao ja dajem Opel corsa 2000god 1.3 b u odlicnom voznom stanju samo je potrebno nova farba, lakiranje, osim toga ne radi klima, treba se napunit.Meni treba vece auto a rado bih ford focusa po mogunosti dizel da je i recimo 2002 -2003 god dakle dajem svog opela i jos para u kesu za nekog dobro ocuvanog forda focusa ..sve ponude na pp

pozdrav
pesimist

#17 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by pesimist »

koje ulje sipati u ford fokus 2001 godina 90 ks 66 kv 1.8 di ?
WildRedRose

#18 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by WildRedRose »

pesimist wrote:koje ulje sipati u ford fokus 2001 godina 90 ks 66 kv 1.8 di ?
ja sam sipala optima 505/01
SAE: 5W40
ako ti sta znaci.. helem isti motor, godiste, kubikaza :)
swatch

#19 Re: Ford, pitanja-odgovori

Post by swatch »

pesimist wrote:koje ulje sipati u ford fokus 2001 godina 90 ks 66 kv 1.8 di ?
Otidji u F-AC, nedavno sam radio servis gdje sam i ulje mijenjao. Cijena ulja je bila jako povoljna. Mozes cak i nazvati F-AC pa pitati koje ulje ide a mozes pitati i cijenu. Optimu i komplet asortiman Modrice zaobidji u sirokom krugu.
Post Reply