Dragi svi, ne znam postoji li slična tema, ako postoji zatvorićemo ovu. Temu otvaram s namjerom da ovdje dijelimo iskustva s fordovim vozilima, probleme, rješenja problema i sve ono što bi moglo pomoći vlasnicima fordovih vozila. Ja ću napisati svoje iskustvo koje sam imao s ford fiestom, 1997. godište, 1.3 benzin.
Prvo mi se počelo dešavati to da kada sam mijenjao stepen prijenosa iz 3. u 4. npr gas se nije vraćao. Papučica se vraćala ali motor je i dalje radio kao da je papučica gasa ostala pritisnuta. To je trajalo nekoliko dana ali nije se dešavalo svaki put nego kako je njemu naumpadalo. Onda se desilo da kada sam upalio auto počeo je da nekontrolisano daje gas i da turira kao da se spremam za start neke brdske trke

. Jako neprijatno na cesti. Gas je konstantno pritisnut i ne može se kontrolisati.(papučica gasa je vraćena do kraja, ne dodirujem je nego on sam daje gas). Mehaničar je rekao da je problem bio sa EGR ventilom ili motorićem ler gasa. Promijenio sam taj dio ali je onda vozilo izgubilo snagu, nije primao gas skoro nikako. Mehaničar više nije znao šta je ni šta da radi. Provjerio je svjećice, kablove i filter zraka ali nije mogao da nađe u čemu je problem. Prijatelj, koji je inače mehaničar za vozila vw, seat i škoda je također gledao forda i rekao je da je otišao MAF senzor. (nakon 2 sata pregledanja vozila je našao šta mu je). Promijenio sam i taj dio koji inače nov košta 374KM, i autić je ponovo u top formi.
Nadam se da ću pomoći nekome ko se nađe u sličnoj situaciji sa sličnim problemom. Moram samo naglasiti da je ovo čest problem, ne smao s fordovim vozilima nego inače.