Ford "Kuga"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Haris033

#1 Ford "Kuga"

Post by Haris033 »

Moje misljenje je da se danas za cca 53.000 KM ne moze kupiti bolje i ljepse auto....

Kakva su vaša mišljenja o ovom autiću???

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Tehničke karakteristike

Aktuelna generacija Ford-ova niže srednje klase (modeli Focus" i "C-maks") posebno se istakla na polju upravljivosti i stabilnosti. Zato niko nije ni sumnjao da će nova Kuga, koja je nastala na istoj fabričkoj platformi, iskoristiti tu prednost u segmentu takozvanih "Krosovera" (proterenski dizajniranih vozila sa pogonom na dva ili sva četiri točka). Ford-ovi inženjeri se, međutim, nisu zaustavili na tome već su uz prilagođavanja koja su bila neophodna zbog povećanog rastojanja od tla i primene (opcionog) pogona na sva četiri točka ponudili i veoma bogat paket elektronskih uređaja koji vožnju ovog automobila pretvaraja u prijatnu zarazu.

Kuga magnetski privlači već samom pojavom. Takozvani kinetički dizajn našao je u ovom tržišnom segmentu veoma plodno tlo. U odnosu na dosadašnje radove novost su usisnici za vazduh, postavljeni ispod prednjih svetala, a u masivnu pojavu odlično se uklopila i dvodelna maska hladnjaka sa naglašeno velikim donjim trapezom. Moćnu pojavu prati i niz praktičnih rešenja, među kojima se posebno izdvajaju dvodelna peta vrata i izuzetno fleksibilan unutrašnji prostor.
Ford Kuga from behind
Ukoliko je prtljag kabast, pored kompletno otvorenih petih vrata postoji mogućnost da se zadnja sedišta sklope i njihovim spuštanjem formira ravna površina

Luksuzno i upotrebljivo

Dvostruki pristup prtljažniku znatno olakšava unošenje stvari u vozilo na tesnim parking prostorima. Za spuštanje vrećica i torbi iz supermarketa dovoljno je podići samo gornji deo koji se u odnosu na slična rešenja razlikuje po tome što zahvata ne samo staklenu površinu već i deo metalne konstrukcije. Za kabasti prtljag, pored kompletno otvorenih petih vrata dobro dođe i inteligentno sklapanje sedišta koja spuštanjem formiraju ravnu površinu čime se znatno olakšava pakovanje, ali i transport osetljivih predmeta. U već viđena, ali svakako veoma praktična rešenja, spadaju i kasete u podu kao i poveći multifunkcionalni naslon za laktove između prednjih sedišta.

Prednji panel nosi prepoznatljiv pečat Nika Vidakovića, glavnog dizajnera enterijera u evropskoj filijali Ford-a. Stručnjak hrvatskog porekla napravio je pravu malu revoluciju u unutrašnjosti Ford-ovih automobila, koja sada deluje privlačnije nego ikad. Na masivnoj centralnoj konzoli boje aluminijuma, ugrađen je veliki TFT ekran koji u "Kugi" ne služi samo za navigaciju i grafički prikaz kod podešavanja audio sistema ili klimatizacije već i za nadzor situacije iza vozila. Novi Ford je, naime, opremljen sistemom sa širokougaonom kamerom u zadnjem delu čime je obezbeđeno izuzetno precizno manevrisanje i parkiranje "u milimetar".
Kuga inside
Na centralnoj konzoli ugrađen je TFT ekran koji ne služi samo za navigaciju i podešavanja već i za nadzor situacije iza vozila

Traži jači motor

Sjajan sistem oslanjanja i mnogobrojna elektronska pomagala gotovo da su napravili problem samoj fabrici. Kontrola vozila je odlična u svim situacijama pa se za sada jedini motor u ponudi čini nedovoljno moćan da iz ovog automobila izvuče sav ponuđeni potencijal. Dvolitarski turbo dizel, inače, obezbeđuje sasvim solidna ubrzanja i krajnu brzinu ali njegovih 136 konja daleko su od granice koju ovako spakovan automobil može da podnese. Svestan je toga i Ford, pa se već za kraj godine najavljuje ugradnja petocilindričnog (benzinskog) turbo motora iz "Fokusa ST" (2,5 l, 225 KS).

Menjač je ručni, šestostepeni a kupci mogu da biraju između varijanti sa pogonom samo na prednje ili sva četiri točka (AWD). U drugom slučaju obrtni moment se aktivno deli sa početnih 90:10 odsto u korist prednjih točkova do 50:50 odsto. Da su sportske vozne karakteristike i ugođaj vozača bili jedna od glavnih ideja vodilja pokazuje i sistem za podešavanje odziva upravljača. Preko ponuđenog menija vozač može da izabere jednu od tri opcije, koje najviše odgovaraju trenutnim uslovima u saobraćaju i(li) njegovom temperamentu.

Vrhunska bezbednost

Na osnovu brzine kretanja, broja obrtaja kolenastog vratila, položaja upravljača, nagnutosti karoserije, kontakta s podlogom i drugih informacija dobijenih iz mreže senzora računarski sistem "Kuge" deli obrtni moment i aktivira potrebne elektronske sisteme. Deluje zamršeno ali sve se odvija potpuno automatski i, što je najvažnije, pravovremeno. Jedino što s vozačeve pozicije možete da osetite je da automobil kao od šale prati zadatu putanju i da ga izuzetno lako kontrolišete. Aktivni sigurnosni paket čine ESP (nadzor stabilnosti), TCS (kontrola proklizavanja), ARM (uređaj za sprečavanje prevrtanja), CBC (inteligentno kočenje u krivinama), BLB (sistem za kočenje i blokadu diferencijala), ABS sa EBD-om (elektronska distribucija kočne sile)... Kada se sve to ima u vidu ne čudi da je na Euro NCAP proveri Kuga lako zaradila maksimalne ocene u svim oblastima - pet zvezdica za bezbednost putnika, četiri za sigurnost dece i tri za zaštitu pešaka.

KUGA 2.0 TDCi

Motor četvorocilindrični
Zapremina 1.997 ccm
Maksimalna snaga 100 kW (136 KS) pri 4.000 o/min.
Pogon napred
Menjač šestostepeni
Dužina 4.443 mm
Širina 1.842 mm
Visina 1.677/1.710 mm
Međuos. rastojanje 2.690 mm
Masa 1.573 kg
Prtljažnik 360/1.355 l
Rezervoar 58 l
Pneumatici 235/55 R17
Maks. brzina 182 km/h
0-100 km/h 10,6 sec
Potrošnja (prosečna) 6,3 l/100 km
Gorivo evrodizel
Last edited by Haris033 on 06/11/2008 10:17, edited 1 time in total.
sinus

#2 Re: Ford "Kuga"

Post by sinus »

Auto lijepo izgleda, ali da si postavio 9 slika umjesto ovih 8 efekat bi bio još bolji :D
nigdje.nikog

#3 Re: Ford "Kuga"

Post by nigdje.nikog »

NI PO CEMU SE NE RAZLIKUJE OD OVIH KINESKIH !

Dizajn - UZAS. NISTANISCIM!
Haris033

#4 Re: Ford "Kuga"

Post by Haris033 »

nigdje.nikog wrote:NI PO CEMU SE NE RAZLIKUJE OD OVIH KINESKIH !

Jel' se ti to zezas??? :-)

Bas je dizajn super!!! :thumbup:

No, mozda je do ukusa, ne znam...
d2

#5 Re: Ford "Kuga"

Post by d2 »

meni jako lijepo izgleda, redovno kada vidim ovo auto na cesti gledam za njim (tako sam slinio i za 307icom - prvom verzijom)...
nigdje.nikog

#6 Re: Ford "Kuga"

Post by nigdje.nikog »

Vjerovatno je do ukusa.

Meni se vise svidjaju ovi sa manje "nabora" i opcenito sa manje nepotrebnih detalj. Takvi auti su mi ljepsi i "ozbiljniji"
Naprimjer
Image

Evo da primaknem ovu kugu da je lakse porediti
Image
seln

#7 Re: Ford "Kuga"

Post by seln »

Moze vala biti ko Bugatti, ja ne uzimam auto koji se zove "Kuga".
Citizen-X

#8 Re: Ford "Kuga"

Post by Citizen-X »

Sljedeci model ce bit Lepra :mrgreen:
dimu

#9 Re: Ford "Kuga"

Post by dimu »

a koje se bolje i ljepse auto iz te klase moze kupiti za te pare ? mislim da je RAV4 malo skuplji od Kuge :?
d2

#10 Re: Ford "Kuga"

Post by d2 »

dimu wrote:a koje se bolje i ljepse auto iz te klase moze kupiti za te pare ? mislim da je RAV4 malo skuplji od Kuge :?
60 i nesto ...
Haris033

#11 Re: Ford "Kuga"

Post by Haris033 »

nigdje.nikog wrote:Vjerovatno je do ukusa.

Meni se vise svidjaju ovi sa manje "nabora" i opcenito sa manje nepotrebnih detalj. Takvi auti su mi ljepsi i "ozbiljniji"
Naprimjer
Image

Image

Kuga mi je opet bolja!!!! :-)
VR6

#12 Re: Ford "Kuga"

Post by VR6 »

Vozao sam je, presao oko 1000 km s njom, autic super izgleda i svi ga gledaju. U principu, sve je ok za prosjecnog vozaca. Meni sto se nije svidjelo, prvo bocni retrovizori, na cudan nacin priblizavaju sliku, pa je tesko ocjeniti tacnu daljinu auta koji vozi pored. Druga stvar, koja mi je vise smetala je volan, koji ne daje gotovo nista povratnih informacija sa ceste (Ford inace pravi odlicne volane, al sa ovim su fulali). Jako nezgodno za brzu voznju, jer ne znas koliki je "grip" pod prednjim tockovima i kad ce auto proklizati. Sreca i kad je na granici, auto ne klize njuskom, nego pobjegne na sva 4 tocka, a ESP odmah nakon toga upada u igru i zaustavlja klizanje. Ko se zeli zabaviti klizanjem kroz krivine, ESP se moze i iskljuciti, onda zabava pocinje :)
AdnanSA

#13 Re: Ford "Kuga"

Post by AdnanSA »

Joj dobre reklame za Ford.
IDUĆI PUT SAMO DODAJ LINK ZA F-AUTO CENTAR A MOŽEŠ VALA I BROJ TELEFONA RAHAT.
Nadam se da si platio za reklamu...
d2

#14 Re: Ford "Kuga"

Post by d2 »

AdnanSA wrote:Joj dobre reklame za Ford.
:? ja pa sta fali

770 700 evo reci cu ti ja broj
Haris033

#15 Re: Ford "Kuga"

Post by Haris033 »

AdnanSA wrote:Joj dobre reklame za Ford.
Mozda da sam stavio neko VW vozilo, ne bi bilo ovakve reakcije s tvoje strane.... :)

Btw, nemoj se pretjerano uzbudjivati jer nemam nikakve veze sa F-Auto centrom!!! Jednostavno, auto sam prije neki dan vidio ispred svog ulaza i desila se "ljubav na prvi pogled"... :) :-D :D
zecko_kupuz

#16 Re: Ford "Kuga"

Post by zecko_kupuz »

nigdje.nikog wrote:NI PO CEMU SE NE RAZLIKUJE OD OVIH KINESKIH !

Nemoj tako, ovo je Fordov cynetic design :D .
zecko_kupuz

#17 Re: Ford "Kuga"

Post by zecko_kupuz »

nigdje.nikog wrote:Vjerovatno je do ukusa.

Naprimjer
Image

Image
Pa ne možeš baš porediti mazdu cx-7 koncept i serijsku kugu :P . Nije serijska mazda ovako "nabildana" i čistih linija kao koncept.
Cholina_Lokica

#18 Re: Ford "Kuga"

Post by Cholina_Lokica »

nije lose, ali mu je dupe ruzno skroz :D
Citizen-X

#19 Re: Ford "Kuga"

Post by Citizen-X »

Dile wrote:nije lose, ali mu je dupe ruzno skroz :D
Jah, sto su ti zene - namah prvo u dupe gledaju - srce, dusa nista :mrgreen:
Gray

#20 Re: Ford "Kuga"

Post by Gray »

Mislim da puno ljepše izgleda uživo nego na slikama, ali za te pare ili malo više ja bih radije ovo: :thumbup:

Image

Image
d2

#21 Re: Ford "Kuga"

Post by d2 »

kliko sam nesto upratio ovaj volvo nije ni blizu te cijene
maksumx

#22 Re: Ford "Kuga"

Post by maksumx »

HMMMM KUGA...

Vozio sam je i tu i tamo...
obrada i kvalitet uvjerite se sami, pritisni far u jednom uglu prstom odvaja se u drugom uglu za cenat ili dva...
unutra plastila je sva nekakva krta i jeftina kao na kineskim proizvodima,,,
tapacirung na vratima malo povuci i mozes prst staviti između prozora i tapacirunga..
nesto krcka u podvozju kao da su neki krstovi ili to tako treba da ...
jeste ljepa , ali...

neznam eto , to sam primjetio....mozda i grjesim... :dance:
d2

#23 Re: Ford "Kuga"

Post by d2 »

mi jos nismo vozili, sad za sad samo uzdisemo :D
Citizen-X

#24 Re: Ford "Kuga"

Post by Citizen-X »

Gray wrote:Mislim da puno ljepše izgleda uživo nego na slikama, ali za te pare ili malo više ja bih radije ovo: :thumbup:

Image

Image
Ja l' ti njegov brat blizanac Salmonele:

Image
maksumx

#25 Re: Ford "Kuga"

Post by maksumx »

mislim da je bolje dodati jos koju milju i kupiti nesto provjereno kao npr RAV4
Post Reply