Ford Galaxy TDI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sheikh

#1 Ford Galaxy TDI

Post by sheikh »

Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti :)
AS_sa

#2 Re: Ford Galaxy TDI

Post by AS_sa »

de malo nekih slika nesto da vidimo .... nekih vise podataka ....
olensoner

#3 Re: Ford Galaxy TDI

Post by olensoner »

Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...
citroen

#4 Re: Ford Galaxy TDI

Post by citroen »

olensoner wrote:Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...
E sad ne znam na kojeg covjek misli Galaxya,na novog koji dijeli platformu sa s-maxom ili na starijeg barat blizanca sharana,on rece starog 2-3 eventualno 4 godine..pa sad :? :?
johntra

#5 Re: Ford Galaxy TDI

Post by johntra »

Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom....
olensoner

#6 Re: Ford Galaxy TDI

Post by olensoner »

johntra wrote:Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom....
Razlike unutra ima na materijalima, mehanika je identicna pogotovo kod TDI modela, nisam jednom cackao oko njih :D . Sharan i Galaxy su radjeni sto bi rekli kod nas fifti-fifti VW i Ford, jer nisu bili sigurni u uspjeh modela i nikada prije nisu imali iskustva ni jedni ni drugi sa monovolumenom. E na znam sad ako ce 2006. godinu moze biti i da je MK2, a i da je novi model Galaxy koji nema nista sa VW i koji nema TDI motor...
beco

#7 Re: Ford Galaxy TDI

Post by beco »

citroen wrote:
olensoner wrote:Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...
E sad ne znam na kojeg covjek misli Galaxya,na novog koji dijeli platformu sa s-maxom ili na starijeg barat blizanca sharana,on rece starog 2-3 eventualno 4 godine..pa sad :? :?
I ja isto mislim da Galaxy od 2006 nema vise nikakve veze sa VW a dizeli su iz Peugeota.
johntra

#8 Re: Ford Galaxy TDI

Post by johntra »

olensoner wrote:
johntra wrote:Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom....
Razlike unutra ima na materijalima, mehanika je identicna pogotovo kod TDI modela, nisam jednom cackao oko njih :D . Sharan i Galaxy su radjeni sto bi rekli kod nas fifti-fifti VW i Ford, jer nisu bili sigurni u uspjeh modela i nikada prije nisu imali iskustva ni jedni ni drugi sa monovolumenom. E na znam sad ako ce 2006. godinu moze biti i da je MK2, a i da je novi model Galaxy koji nema nista sa VW i koji nema TDI motor...

TDI motori su bili identični, dok su benzinci, osim VR6 bili Fordovi 2,0 i 2,3....automatski mjenjači su bili VW, dok su manuelci bili Fordovi...od 2006, Galaxy je skroz Fordov proizvod, uključujući i TDci dizele...ako već ganjaš tu klasu, ni SMAX ti nije loš izbor...
sheikh

#9 Re: Ford Galaxy TDI

Post by sheikh »

http://www.elitecarjerez.com/car_group/ ... _car1.html

ovaj planiram uzeti.Mislio sam s maxa ali galaxy mi je funkcionalniji.Ne shvatam kako u njemu peugetov motor? :)
hopi

#10 Re: Ford Galaxy TDI

Post by hopi »

pa koliko ja znam to su HDI/TDCI korišteni u fordovima, pežo, citroeni i volvo, i to od možda 2004.
hopi

#11 Re: Ford Galaxy TDI

Post by hopi »

http://en.wikipedia.org/wiki/Duratorq

evo nađoh nešta o tim motorima, pa možeš pogledati podatke za koji te motor konkretno šta zanima, u koja su sve vozila ugrađivani koji motori itd.
citroen

#12 Re: Ford Galaxy TDI

Post by citroen »

sheikh wrote:http://www.elitecarjerez.com/car_group/ ... _car1.html

ovaj planiram uzeti.Mislio sam s maxa ali galaxy mi je funkcionalniji.Ne shvatam kako u njemu peugetov motor? :)
Motori koji se zajedno rade u saradnji sa peugeotom i citroenom vec duzi niz godina,to su 2.0 tdci i 2.2tdci koliko se sjecam,a 1.8tdci je originalni fordov motor.Neces pogrijesiti bilo koji da uzmes :thumbup: :thumbup: :sax:
Walthie

#13 Re: Ford Galaxy TDI

Post by Walthie »

sheikh wrote:Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti :)
Cestovne krstarice,snazni,prostrani,stabilni,pouzdani.Sa rezervoarom prelazi oko 1300km,za 5 minuta ga konvertujes iz putnickog u kargo. Imao sam Alhambru(350000 km na brojacu kada sam je prodao) a sada vozam Sharana,moja iskustva su pozitivna sto se tice svih modela tako da sa Galaxijem neces uopste napraviti los potez.
sheikh

#14 Re: Ford Galaxy TDI

Post by sheikh »

Walthie wrote:
sheikh wrote:Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti :)
Cestovne krstarice,snazni,prostrani,stabilni,pouzdani.Sa rezervoarom prelazi oko 1300km,za 5 minuta ga konvertujes iz putnickog u kargo. Imao sam Alhambru(350000 km na brojacu kada sam je prodao) a sada vozam Sharana,moja iskustva su pozitivna sto se tice svih modela tako da sa Galaxijem neces uopste napraviti los potez.

Zahvaljujem :)
drndalo

#15 Re: Ford Galaxy TDI

Post by drndalo »

Sa ovim novim Galaxy-em, bar sto se tice prostora i lezanja na cesti, nemas problema... Prostora ima i vise nego u prici, lezanje za takav model odlicno... Doduse, vozio sam neki skuplji model, sa felgama 17", pa je dio toga i do tockova, ali ne bi trebalo da je velika razlika ni kod manjih modela... Ja sam ostao prilicno pozitivno iznenadjen, jer je u odnosu na model prije njega razlika ogromna...

O trajnosti, servisu u BiH, ne bih mogao reci nesto vise, jer sam ga vozio samo 10 dana, ali sam u tih 1300 km zaista uzivao...

Kao i kod svih polovnjaka, mnogo je bitnije kakav ces primjerak naci, koliko izraubovan...
sheikh

#16 Re: Ford Galaxy TDI

Post by sheikh »

drndalo wrote:Sa ovim novim Galaxy-em, bar sto se tice prostora i lezanja na cesti, nemas problema... Prostora ima i vise nego u prici, lezanje za takav model odlicno... Doduse, vozio sam neki skuplji model, sa felgama 17", pa je dio toga i do tockova, ali ne bi trebalo da je velika razlika ni kod manjih modela... Ja sam ostao prilicno pozitivno iznenadjen, jer je u odnosu na model prije njega razlika ogromna...

O trajnosti, servisu u BiH, ne bih mogao reci nesto vise, jer sam ga vozio samo 10 dana, ali sam u tih 1300 km zaista uzivao...

Kao i kod svih polovnjaka, mnogo je bitnije kakav ces primjerak naci, koliko izraubovan...

Naravno.Dosla mi rodbina iz Holandije preko ljeta i oni ga uzeli novog,ali je tamo preskup.Oko nekih 60k koliko se ja sjecam.Imao je 17-ke tdi motor,preugodan za voznju i u svakom pogledu.
Trenutno imam fiat ducato 2.8 tdi i gola 2.0 tdi. pa planiram prodati fiata da uzmem forda...
koliko ce biti dobro :D
javim :D
Post Reply