Ford Galaxy TDI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sheikh
#1 Ford Galaxy TDI
Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti 
-
AS_sa
#2 Re: Ford Galaxy TDI
de malo nekih slika nesto da vidimo .... nekih vise podataka ....
- olensoner
#3 Re: Ford Galaxy TDI
Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...
- citroen
#4 Re: Ford Galaxy TDI
E sad ne znam na kojeg covjek misli Galaxya,na novog koji dijeli platformu sa s-maxom ili na starijeg barat blizanca sharana,on rece starog 2-3 eventualno 4 godine..pa sadolensoner wrote:Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...
- johntra
#5 Re: Ford Galaxy TDI
Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom....
- olensoner
#6 Re: Ford Galaxy TDI
Razlike unutra ima na materijalima, mehanika je identicna pogotovo kod TDI modela, nisam jednom cackao oko njihjohntra wrote:Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom....
- beco
#7 Re: Ford Galaxy TDI
I ja isto mislim da Galaxy od 2006 nema vise nikakve veze sa VW a dizeli su iz Peugeota.citroen wrote:E sad ne znam na kojeg covjek misli Galaxya,na novog koji dijeli platformu sa s-maxom ili na starijeg barat blizanca sharana,on rece starog 2-3 eventualno 4 godine..pa sadolensoner wrote:Ma dobar auto to ti je fakticki Volkswagen Sharan, nema nekih mana posebnih na sta se ljudi zale... Prednost mu je sto dosta prostran, izdrzljiv motor itd. Navozao sam se i sa Sharanom i Galaxy-ijem i jedino sto mi smeta je cudan osjecaj percepcije prostora, takodjer uvijek imam osjecaj da su vrata samo 2 cm siroka. Ne znam jedino mi to smeta jer inace vozim niza i malo ''sportskija'' auta, pa je vjerovatno to i uzrok. A u biti samo je vazno da je dobro odrzavan, sa servisnom i da nije taxi, jer mogu dosta preci ti auti bez problema vecih...![]()
- johntra
#8 Re: Ford Galaxy TDI
olensoner wrote:Razlike unutra ima na materijalima, mehanika je identicna pogotovo kod TDI modela, nisam jednom cackao oko njihjohntra wrote:Sharan, Alhambra i Galaxy nisu 100 posto isti....uglavnom, ako je starija generacija, on se najbolje pokazao od sva tri modela...ako je novija generacija, onda je opet u prednosti, jer mislim da su u njega ranije krenuli CR dizeli i tad je i počeo razlaz sa VW grupacijom..... Sharan i Galaxy su radjeni sto bi rekli kod nas fifti-fifti VW i Ford, jer nisu bili sigurni u uspjeh modela i nikada prije nisu imali iskustva ni jedni ni drugi sa monovolumenom. E na znam sad ako ce 2006. godinu moze biti i da je MK2, a i da je novi model Galaxy koji nema nista sa VW i koji nema TDI motor...
TDI motori su bili identični, dok su benzinci, osim VR6 bili Fordovi 2,0 i 2,3....automatski mjenjači su bili VW, dok su manuelci bili Fordovi...od 2006, Galaxy je skroz Fordov proizvod, uključujući i TDci dizele...ako već ganjaš tu klasu, ni SMAX ti nije loš izbor...
- sheikh
#9 Re: Ford Galaxy TDI
http://www.elitecarjerez.com/car_group/ ... _car1.html
ovaj planiram uzeti.Mislio sam s maxa ali galaxy mi je funkcionalniji.Ne shvatam kako u njemu peugetov motor?
ovaj planiram uzeti.Mislio sam s maxa ali galaxy mi je funkcionalniji.Ne shvatam kako u njemu peugetov motor?
- hopi
#10 Re: Ford Galaxy TDI
pa koliko ja znam to su HDI/TDCI korišteni u fordovima, pežo, citroeni i volvo, i to od možda 2004.
- hopi
#11 Re: Ford Galaxy TDI
http://en.wikipedia.org/wiki/Duratorq
evo nađoh nešta o tim motorima, pa možeš pogledati podatke za koji te motor konkretno šta zanima, u koja su sve vozila ugrađivani koji motori itd.
evo nađoh nešta o tim motorima, pa možeš pogledati podatke za koji te motor konkretno šta zanima, u koja su sve vozila ugrađivani koji motori itd.
- citroen
#12 Re: Ford Galaxy TDI
Motori koji se zajedno rade u saradnji sa peugeotom i citroenom vec duzi niz godina,to su 2.0 tdci i 2.2tdci koliko se sjecam,a 1.8tdci je originalni fordov motor.Neces pogrijesiti bilo koji da uzmessheikh wrote:http://www.elitecarjerez.com/car_group/ ... _car1.html
-
Walthie
#13 Re: Ford Galaxy TDI
Cestovne krstarice,snazni,prostrani,stabilni,pouzdani.Sa rezervoarom prelazi oko 1300km,za 5 minuta ga konvertujes iz putnickog u kargo. Imao sam Alhambru(350000 km na brojacu kada sam je prodao) a sada vozam Sharana,moja iskustva su pozitivna sto se tice svih modela tako da sa Galaxijem neces uopste napraviti los potez.sheikh wrote:Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti
- sheikh
#14 Re: Ford Galaxy TDI
Walthie wrote:Cestovne krstarice,snazni,prostrani,stabilni,pouzdani.Sa rezervoarom prelazi oko 1300km,za 5 minuta ga konvertujes iz putnickog u kargo. Imao sam Alhambru(350000 km na brojacu kada sam je prodao) a sada vozam Sharana,moja iskustva su pozitivna sto se tice svih modela tako da sa Galaxijem neces uopste napraviti los potez.sheikh wrote:Planiram da uzmem Forda Galaxy-a TDI.Potreban mi je za posao da imam pa me interesuju iskustva vezana za njega.Planiram uzeti novijeg odnosno starog 2-3 godine,max 4. Koje su mu mane i prednosti
Zahvaljujem
- drndalo
#15 Re: Ford Galaxy TDI
Sa ovim novim Galaxy-em, bar sto se tice prostora i lezanja na cesti, nemas problema... Prostora ima i vise nego u prici, lezanje za takav model odlicno... Doduse, vozio sam neki skuplji model, sa felgama 17", pa je dio toga i do tockova, ali ne bi trebalo da je velika razlika ni kod manjih modela... Ja sam ostao prilicno pozitivno iznenadjen, jer je u odnosu na model prije njega razlika ogromna...
O trajnosti, servisu u BiH, ne bih mogao reci nesto vise, jer sam ga vozio samo 10 dana, ali sam u tih 1300 km zaista uzivao...
Kao i kod svih polovnjaka, mnogo je bitnije kakav ces primjerak naci, koliko izraubovan...
O trajnosti, servisu u BiH, ne bih mogao reci nesto vise, jer sam ga vozio samo 10 dana, ali sam u tih 1300 km zaista uzivao...
Kao i kod svih polovnjaka, mnogo je bitnije kakav ces primjerak naci, koliko izraubovan...
- sheikh
#16 Re: Ford Galaxy TDI
drndalo wrote:Sa ovim novim Galaxy-em, bar sto se tice prostora i lezanja na cesti, nemas problema... Prostora ima i vise nego u prici, lezanje za takav model odlicno... Doduse, vozio sam neki skuplji model, sa felgama 17", pa je dio toga i do tockova, ali ne bi trebalo da je velika razlika ni kod manjih modela... Ja sam ostao prilicno pozitivno iznenadjen, jer je u odnosu na model prije njega razlika ogromna...
Naravno.Dosla mi rodbina iz Holandije preko ljeta i oni ga uzeli novog,ali je tamo preskup.Oko nekih 60k koliko se ja sjecam.Imao je 17-ke tdi motor,preugodan za voznju i u svakom pogledu.
Trenutno imam fiat ducato 2.8 tdi i gola 2.0 tdi. pa planiram prodati fiata da uzmem forda...
koliko ce biti dobro
javim