ford fokus?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bosniak
#1 ford fokus?
hej ljudi zna li neko kaakav je ford fokus2000-2002 diesel?isplati li se uzeti polovnog koji je preso preko 100000 i to karavana?ako ne koji je auto te klase najbolji za bh?
-
whow
#2 Re: ford fokus?
Tesko je odgovoriti na tvoje pitanje " da li se isplati ?" ukoliko ne raspolazes bitnim detaljima kao sto su : Koliko $$$, u kakvom je stanju auto , kakva je masina , opcije , itd , itd . Na osnovu gore navedenih podataka mogu ti reci da 100 000 za dizelasa i nije previse , naravno podpitanja koja se namecu su (t)ko i sto je vozio , koliko vlasnika , je li bio u udesu , i slicno. Karavan verzija Focusa skuplja nekih $3.000 kod novog auta , kod polovnih auta ovo razlika postaje relativna. Da li se isplati ? Pitanje je da li ti treba Karavan ? Ako ti ne treba , zasto bih placao dodatnu vrijednost . Kupovina auta je znacajna investicija te prije nego sto se odlucis za kupovinu treba da uradis domacu zadacu. Sretnobosniak wrote:hej ljudi zna li neko kaakav je ford fokus2000-2002 diesel?isplati li se uzeti polovnog koji je preso preko 100000 i to karavana?ako ne koji je auto te klase najbolji za bh?
-
mr2
nisu losi,ako si u mogucnosti da ga sam po njemackoj trazis.....samo sto ja jos nisam vidijo dizelasa koji prelazi ispod 30 000 km godisnje.....mada ti i japanci nisu losi nisan ili toyota....dizelasibosniak wrote:ma ja samo pitam kakav je ford fokus?kako se pokazo?da li ljudi imaju dobro misljenje o tom autu?potreban mi je auto sa dosta prostora.vidim da mu je cijena u njemackoj te starosti od 5500 do 7000eura.
a individualne klarakteristike o tom po tom
-
mr2
bosniak wrote:ma jeste ali kontam nekako je ford bolji zbog dijelova a uz to japanci su skuplji od forda.dosta raje ne voli fordove pa me bas zanima u cemu je fol
cijena inace fordova na zapadu nakon 3 godina starosti dramaticno pada,jednostavno nisu bas toliko kvalitetni,a to sto bi japanca vise platijo,kasnije bi manje za dijelove izdvajo......
-
Larci
Odlican auto!!!
Focus se inace pokazao u SVEMU izandredan... Karavan verzija ima vrlo cool izgled... Super autoooo! Ne bjezi od njega!!!
U toj klasi... neznam koje bi to auto moglo biti bolje od njega!
a koliko je prosao, udesi, koliko vlasnika... to opcenito vazi za sva auta ne samo za Forda!

Bombonaaaa
Focus se inace pokazao u SVEMU izandredan... Karavan verzija ima vrlo cool izgled... Super autoooo! Ne bjezi od njega!!!
U toj klasi... neznam koje bi to auto moglo biti bolje od njega!
a koliko je prosao, udesi, koliko vlasnika... to opcenito vazi za sva auta ne samo za Forda!

Bombonaaaa
-
car-x
prateci malo oglase, vidim da ima puno focusa kojima je neka "pumpendüse" (pumpna dizna - prevedeno s njemackog, ali ne znam sta je to) pokvarena.. u zadnjih 2 mjeseca sam vidio barem tri ford fokusa sa ovim kvarom..
s mondeom i eskortom imam licnog iskustva i mogu samo reci da su ti motori skoro pa neunistivi.. eskort kojeg vozi moj otac (1989. godiste) s rezervarom dizela predje 1000 km, sto je ispod 5 litara na 100 km (rezervar od 47 litara).. znam da je tesko povjerovati, ali je tako i to sam licno iskusio..
fokus karavan kul izgleda i ja bi ga sebi kupio za neku "normalnu" cijenu..
s mondeom i eskortom imam licnog iskustva i mogu samo reci da su ti motori skoro pa neunistivi.. eskort kojeg vozi moj otac (1989. godiste) s rezervarom dizela predje 1000 km, sto je ispod 5 litara na 100 km (rezervar od 47 litara).. znam da je tesko povjerovati, ali je tako i to sam licno iskusio..
fokus karavan kul izgleda i ja bi ga sebi kupio za neku "normalnu" cijenu..
-
nineac
Ford Focus (evropski) se pokazao kao izvanredan model. Americka verzija koristi druge dobavljace (jeftinije) kocnice su dosta slabije jer skoro svi modeli za maericko trziste dolaze sa bubanj kocnicama nazad. Gume su losije za americko trziste (All Season) tako da nemojte porediti ta dva modela.
Evropski focus je vjerovatno najupravljiviji auto u toj klasi (neracunajuci Alfu 147). Mnogo bolji je na cesti od Opel Astre ili Golfa IV. Diesel motori su OK, stedljivi su, ali moras paziti na gorivo. Ako imas priliku kupi TDCi sa 1.8 ltr dieselom i 115ks. Ima izuzetno jak obrtni moment od 250nm , a sam overboostom( kratkotrajno povecanje obrtnog momenta kada pritisne gas do kraja od 8 sekundi) ima 280 nm! Kocnice su takodje vrlo izdrzljive.
Ja bi ti preporucio samo diesel. Ford nema bas benzinske motore koji mogu konkurirati VW-u ili Opelu sto se tice snage, potrosnje i performansi.
Ono na sto posebno moras paziti jeste da trap nije ostecen. Kod njega je nazad multilink ovjes, koji je izuzetno komplikovan i skup. Iz tog razloga Focus lezi na cesti kao zakovan. Naravno pazi da nije udaran.
Kod diesel motora provjeri turbinu jer Fordovi diesel motori iz TDDi i TDCi generacije imaju problema sa turbinom ako se nemjenja ulje redovno i ako se nepazi na kvalitet ulja. Takodje pazi kod hladnih startova da ne pretjeras sa obrtajima jer su turbo motori posebno osjetljivi na to!
Sa srecom!
Evropski focus je vjerovatno najupravljiviji auto u toj klasi (neracunajuci Alfu 147). Mnogo bolji je na cesti od Opel Astre ili Golfa IV. Diesel motori su OK, stedljivi su, ali moras paziti na gorivo. Ako imas priliku kupi TDCi sa 1.8 ltr dieselom i 115ks. Ima izuzetno jak obrtni moment od 250nm , a sam overboostom( kratkotrajno povecanje obrtnog momenta kada pritisne gas do kraja od 8 sekundi) ima 280 nm! Kocnice su takodje vrlo izdrzljive.
Ja bi ti preporucio samo diesel. Ford nema bas benzinske motore koji mogu konkurirati VW-u ili Opelu sto se tice snage, potrosnje i performansi.
Ono na sto posebno moras paziti jeste da trap nije ostecen. Kod njega je nazad multilink ovjes, koji je izuzetno komplikovan i skup. Iz tog razloga Focus lezi na cesti kao zakovan. Naravno pazi da nije udaran.
Kod diesel motora provjeri turbinu jer Fordovi diesel motori iz TDDi i TDCi generacije imaju problema sa turbinom ako se nemjenja ulje redovno i ako se nepazi na kvalitet ulja. Takodje pazi kod hladnih startova da ne pretjeras sa obrtajima jer su turbo motori posebno osjetljivi na to!
Sa srecom!
- Haris033
Kupio sam Focusa u novembru prosle godine i mogu ti samo reci da sam se zaljubio u njega a i dosta njih koji su se provozali, pogotovo se to odnosi na zensku populaciju...
Kod mene je Focus 2000.godina, motor TD/1.8 sa full opremom i dvoje vrata. Potrosnja mu je po gradu 7.2 lit/100km vani oko 5, a za udobnost će ti biti dovoljno ako ti kazem da su na zadnjem sjedistu sjedila dvojica kosarkasa koji su bili iznenadjeni comforom i udobnoscu...
Osim toga, prijatelj koji mi je dovukao auto iz Njemacke i koji je do sada dovukao cca 100-tinjak golfova 4, rekao je da se ta dva auta ne mogu uopche porediti, naravno u korist Focusa...
Onda, to je auto koje je 4 godine uzastopno proglasavan za autom godine u svijetu a do izlaska novog modela se moze josh pohvaliti prodajom u nekoliko miliona primjeraka...
Mislim da sam ti dao dovoljno razloga da se odlucish da uzmesh pomenuti model... Sigurno se necesh pokajati...
Kod mene je Focus 2000.godina, motor TD/1.8 sa full opremom i dvoje vrata. Potrosnja mu je po gradu 7.2 lit/100km vani oko 5, a za udobnost će ti biti dovoljno ako ti kazem da su na zadnjem sjedistu sjedila dvojica kosarkasa koji su bili iznenadjeni comforom i udobnoscu...
Osim toga, prijatelj koji mi je dovukao auto iz Njemacke i koji je do sada dovukao cca 100-tinjak golfova 4, rekao je da se ta dva auta ne mogu uopche porediti, naravno u korist Focusa...
Onda, to je auto koje je 4 godine uzastopno proglasavan za autom godine u svijetu a do izlaska novog modela se moze josh pohvaliti prodajom u nekoliko miliona primjeraka...
Mislim da sam ti dao dovoljno razloga da se odlucish da uzmesh pomenuti model... Sigurno se necesh pokajati...
-
semson
e neces vjerovati , ja sam bas danas kupio focusa, odnosno stari, i rekoh odoh da malo pogledam na forumu imali ista o tom autu , kad naletih na ovu temu
kod mene je motor 1.4 16 v. god. 2004. sto se tice auta super je konforan , ljep , lezi na cesti itd. jest da nije dizel i da nije karavan ali rekoh da te malo ohrabrim. nemoj bjezati od tog auta ako imalo valja. a imao sam priliku voziti i 1.8 tdci. odlican jos je bilo auto iz rent-a car-a. vuce ko lud ali nisam imao priliku da upratim potrosnju jer me nije ni zanimalo samo sam uzivao u vozniji ali vjerujem dane bi trebao trositi previse. eto toliko od mene
- Haris033
Buraz, za tu pumpu ti ne znam nista reci, osim da sam prije nego sto sam se odlucio kupiti Focusa posavjetovao i gledao po raznim forumima gdje su kritike bile vishe nego pozitivne bar sto se tiche ovog evropskog modela.
Upravu su neki kada kazu da je americki focus mnogo losiji od evropskog...
Upravu su neki kada kazu da je americki focus mnogo losiji od evropskog...
Last edited by Haris033 on 22/03/2006 10:15, edited 1 time in total.
- Haris033
Moram ti jos napomenuti da je Focus sto se tiche rezervnih djelova puno jeftiniji od npr. Golfa 4...
Primjera radi, u isto vrijeme preko istog covjeka smo uvezli auta ja i jaran (on kupio Glofa 4), i kada smo mjenjali set zupcastog (ja u FORD-ovom salonu na Alipasinom, on u ASA autu) mene je isti dosao sa zamjenom 320 KM a njega 1000 KM.
Osim toga, garancija za Focusov zupcasti remen je 160.000 km ili 5 godina, dok je za sva VW vozila 60.000 km...
Primjera radi, u isto vrijeme preko istog covjeka smo uvezli auta ja i jaran (on kupio Glofa 4), i kada smo mjenjali set zupcastog (ja u FORD-ovom salonu na Alipasinom, on u ASA autu) mene je isti dosao sa zamjenom 320 KM a njega 1000 KM.
Osim toga, garancija za Focusov zupcasti remen je 160.000 km ili 5 godina, dok je za sva VW vozila 60.000 km...
- Haris033
-
The_Flyer2002
EVROPSKI ODLICAN - UZMI GA
USA VERZIJA- SREDNJA ZALOST
USA VERZIJA- SREDNJA ZALOST