FORD FOCUS pitanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
c4dinamit

#1 FORD FOCUS pitanje

Post by c4dinamit »

Zanima me ljudi kakva su ovo auta, mislim na Focus-a prve generacije, ne ovaj novi... I zanimaju me dizel verzije, koje su im prednosti ili mane u odnosu na ostala auta iste klase?
hari_t

Post by hari_t »

ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

hari_t wrote:ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
Koliko ja procitah na nekom od susjednih postova, Focus, i to upravo taj motor, trosi mnogo vise nego sto bi po konstrukciji trebao...rastrosan je?!
didgeridoo

Post by didgeridoo »

chuchumbamayumbe wrote:
hari_t wrote:ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
Koliko ja procitah na nekom od susjednih postova, Focus, i to upravo taj motor, trosi mnogo vise nego sto bi po konstrukciji trebao...rastrosan je?!
ja imam focusa kraj 2000.god. 1.8 TDI 90 KS. Po gradu trosi oko 8l a na otvorenom malo preko 7.
auto je za nase uslove idealan. ne krade se, dobro lezi na ovim nasim "kozijim stazama", pouzdan. toplo preporucujem
Isabell

Post by Isabell »

Furuna ti bi tog svog Focusa mogao malo provjeriti, prevelika potrosnja definitivno.
Vozila sam istog takvog godinama ali daleko manju potrosnju je imao.
didgeridoo

Post by didgeridoo »

Isabell wrote:Furuna ti bi tog svog Focusa mogao malo provjeriti, prevelika potrosnja definitivno.
Vozila sam istog takvog godinama ali daleko manju potrosnju je imao.
jel ti bio turbo? znas kako ide, na otprilike 2.500obr/min odmah se pali turbina, a i takvi su fordovi motori.prijatelj ima benzinca 1.4 75 KS i trosi mu 10l po gradu a auto 2005. god (nije nova verzija)
svenson

Post by svenson »

prije sam vozio ford focus (službeni) i što se auta tiče nemam zamjerki, najveća frka mi je bila jer je ovlašteni servis (kod alipašinog) više nego inertan, nesposoban i bezobrazan ("nemamo taj dio, ali ako ga vi nabavite, mi ćemo ga zamjeniti" etc., na kraju su originalni dio rezali, što je van pameti)

ovo samo pišem da se uzme u obzir i održavanje
Isabell

Post by Isabell »

Da isti motor kao i u tebe 1.8TDI.
Ali trosio je oko 5 l na otvorenom.
Haris033

Post by Haris033 »

Isabell wrote:Da isti motor kao i u tebe 1.8TDI.
I ja imam Focusa 1.8 TDI (august 2000) i potrosnja mu je oko 5 na otvorenom a oko 7 u gradu... Vozim ga vec 3 godine i sve sto mjenjam na njemu su filteri i ulje.

Nisam se pokajao sekunde kada sam ga kupio, cak sta vise, prezadovoljan sam!!! :-)
didgeridoo

Post by didgeridoo »

Isabell wrote:Da isti motor kao i u tebe 1.8TDI.
mozda sam ja malo promasio potrosnju jer sam vozio malo u gradu malo van grada pa tako nekako racunao (nisam eksplicitno mjerio potrosnju van grada).
moze biti da si i u pravu. a kolika je bila gradska?
Isabell

Post by Isabell »

Evo Haris rece sve o potrosnji. :-D
howyesno

Post by howyesno »

kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
ljetos sam bas mjerio potrosnju na nacin da sam ga napunio pa vozio 200km i opet napunio, u pitanju je bila kombinovana voznja, odprilike pola autoput pola gradska i pravo sam se iznenadio rezultatom - za predjenih 200km potrosio je samo 11.5l sto je za mene vise nego prihvatljivo. nisam ba bas nesto pazio ali nisam ni pretjerano przio.
sto se odrzavanja tice prezadovoljan sam.
za 7 mjeseci presao sam 28000km bez ikakvih problema. jedino sam mjenjao zadnji lezaj (45KM) i kineticki zglob (90KM)
mislim da su cijene vise nego povoljne a i majstori nisu problem, samo treba naci nekog od povjerenja...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Kad ja ovo pomenuh kao manu na nekoj od tema umalo mi ne nabrojaše sve po spisku :-)

Nisam siguran za kompletnu zvučnu izolaciju, ali motornog prostora je fakat slaba, "isprobano" na dizelskom i 1.6 benzinskom primjerku.
marabeg

Post by marabeg »

howyesno wrote:kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
ljetos sam bas mjerio potrosnju na nacin da sam ga napunio pa vozio 200km i opet napunio, u pitanju je bila kombinovana voznja, odprilike pola autoput pola gradska i pravo sam se iznenadio rezultatom - za predjenih 200km potrosio je samo 11.5l sto je za mene vise nego prihvatljivo. nisam ba bas nesto pazio ali nisam ni pretjerano przio.
za 7 mjeseci presao sam 28000km bez ikakvih problema. jedino sam mjenjao zadnji lezaj (45KM) i kineticki zglob (90KM)
mislim da su cijene vise nego povoljne a i majstori nisu problem, samo treba naci nekog od povjerenja...
Preporuci mi majstora koji je od povjerenja... :roll:
howyesno

Post by howyesno »

marabeg wrote:
howyesno wrote:kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
Preporuci mi majstora koji je od povjerenja... :roll:
ja ga imam, samo sto nije u sa nego u kaknju...

ako ti stvarno treba neko ko te nece zahebati poslat cu ti broj na pp...
Post Reply