FORD FOCUS pitanje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
c4dinamit
#1 FORD FOCUS pitanje
Zanima me ljudi kakva su ovo auta, mislim na Focus-a prve generacije, ne ovaj novi... I zanimaju me dizel verzije, koje su im prednosti ili mane u odnosu na ostala auta iste klase?
- chuchumbamayumbe
Koliko ja procitah na nekom od susjednih postova, Focus, i to upravo taj motor, trosi mnogo vise nego sto bi po konstrukciji trebao...rastrosan je?!hari_t wrote:ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
-
didgeridoo
ja imam focusa kraj 2000.god. 1.8 TDI 90 KS. Po gradu trosi oko 8l a na otvorenom malo preko 7.chuchumbamayumbe wrote:Koliko ja procitah na nekom od susjednih postova, Focus, i to upravo taj motor, trosi mnogo vise nego sto bi po konstrukciji trebao...rastrosan je?!hari_t wrote:ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
auto je za nase uslove idealan. ne krade se, dobro lezi na ovim nasim "kozijim stazama", pouzdan. toplo preporucujem
-
didgeridoo
jel ti bio turbo? znas kako ide, na otprilike 2.500obr/min odmah se pali turbina, a i takvi su fordovi motori.prijatelj ima benzinca 1.4 75 KS i trosi mu 10l po gradu a auto 2005. god (nije nova verzija)Isabell wrote:Furuna ti bi tog svog Focusa mogao malo provjeriti, prevelika potrosnja definitivno.
Vozila sam istog takvog godinama ali daleko manju potrosnju je imao.
-
svenson
prije sam vozio ford focus (službeni) i što se auta tiče nemam zamjerki, najveća frka mi je bila jer je ovlašteni servis (kod alipašinog) više nego inertan, nesposoban i bezobrazan ("nemamo taj dio, ali ako ga vi nabavite, mi ćemo ga zamjeniti" etc., na kraju su originalni dio rezali, što je van pameti)
ovo samo pišem da se uzme u obzir i održavanje
ovo samo pišem da se uzme u obzir i održavanje
- Haris033
I ja imam Focusa 1.8 TDI (august 2000) i potrosnja mu je oko 5 na otvorenom a oko 7 u gradu... Vozim ga vec 3 godine i sve sto mjenjam na njemu su filteri i ulje.Isabell wrote:Da isti motor kao i u tebe 1.8TDI.
Ali trosio je oko 5 l na otvorenom.
Nisam se pokajao sekunde kada sam ga kupio, cak sta vise, prezadovoljan sam!!!
-
didgeridoo
mozda sam ja malo promasio potrosnju jer sam vozio malo u gradu malo van grada pa tako nekako racunao (nisam eksplicitno mjerio potrosnju van grada).Isabell wrote:Da isti motor kao i u tebe 1.8TDI.
Ali trosio je oko 5 l na otvorenom.
moze biti da si i u pravu. a kolika je bila gradska?
-
howyesno
kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
ljetos sam bas mjerio potrosnju na nacin da sam ga napunio pa vozio 200km i opet napunio, u pitanju je bila kombinovana voznja, odprilike pola autoput pola gradska i pravo sam se iznenadio rezultatom - za predjenih 200km potrosio je samo 11.5l sto je za mene vise nego prihvatljivo. nisam ba bas nesto pazio ali nisam ni pretjerano przio.
sto se odrzavanja tice prezadovoljan sam.
za 7 mjeseci presao sam 28000km bez ikakvih problema. jedino sam mjenjao zadnji lezaj (45KM) i kineticki zglob (90KM)
mislim da su cijene vise nego povoljne a i majstori nisu problem, samo treba naci nekog od povjerenja...
ljetos sam bas mjerio potrosnju na nacin da sam ga napunio pa vozio 200km i opet napunio, u pitanju je bila kombinovana voznja, odprilike pola autoput pola gradska i pravo sam se iznenadio rezultatom - za predjenih 200km potrosio je samo 11.5l sto je za mene vise nego prihvatljivo. nisam ba bas nesto pazio ali nisam ni pretjerano przio.
za 7 mjeseci presao sam 28000km bez ikakvih problema. jedino sam mjenjao zadnji lezaj (45KM) i kineticki zglob (90KM)
mislim da su cijene vise nego povoljne a i majstori nisu problem, samo treba naci nekog od povjerenja...
-
ado-šampion
Kad ja ovo pomenuh kao manu na nekoj od tema umalo mi ne nabrojaše sve po spiskuhari_t wrote:ma super auto, kod mene je focus 1.6 16v (74 kW)... potrosnja super, jedina mana je slabija zvucna izolacija, puno se cuje pri vecim brzinama. a sto se tice udobnosti i voznih osobina puno je bolji od konkurenata (golf 4, opel astra/vectra...)
Nisam siguran za kompletnu zvučnu izolaciju, ali motornog prostora je fakat slaba, "isprobano" na dizelskom i 1.6 benzinskom primjerku.
-
marabeg
Preporuci mi majstora koji je od povjerenja...howyesno wrote:kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
-
howyesno
ja ga imam, samo sto nije u sa nego u kaknju...marabeg wrote:Preporuci mi majstora koji je od povjerenja...howyesno wrote:kod mene je focus 1.8 tddi 55kw.
ako ti stvarno treba neko ko te nece zahebati poslat cu ti broj na pp...