"For his own son Romanos"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Cybernetic
#26 Re: "For his own son Romanos"
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:18, edited 1 time in total.
-
sredoje
#27 Re: "For his own son Romanos"
Cybernetic wrote:Ja mislim da si ti pobrkao Ugare (Ugre) sa Ungarima (Onogurima). Potonji su bili turkobugarski savez plemena sa kojima Ugri nemaju nikakve veze, pa tako ni Madjari. Istina je da su Madjari zivjeli u tijesnim vezama sa Onogurima i da je postojao kulturni utjecaj cemu i zahvaljujemo konfuziju u starim kronikama. Zbog toga su Slaveni i Madjare nazivali Ungarima sto se preko njih opet udomilo u njemackom i dalje dospjelo u ostale evropske jezike. Razlog zasto ih Konstantin u DAI naziva Turcima je jednostavno njihov nacin zivota koji su preuzeli od stepskih nomada. Kao sto rece Amethyst, u historiografiji postoji metoda historijske kritike. Stari izvori se ne smiju uzimati zdravo za gotovo nego se mora pazljivo strucnom analizom razlikovati izmedju stvarnih dogadjaja i mitova. U starim izvorima se "barbarski" narodi cesto pausalo nazivaju recimo Skitima medju koje su svrstavani i Germani, a danas znamo da su Skiti bili iranski narod. U medju ostalom svrha DAI i nije povijesna vjerodostojnost kao sto ni madjarskim nacionalistima (kao i svim nacionalistima) nije stalo do naucnih cinjenica pa se jos od 19. stoljeca furaju na Hune.sredoje wrote: Nije DAI jedino mjesto koje Madjare naziva Turcima.
Sam naziv "Ugari" je turkijskog porijekla a etnogeneza madjarske nacije u sebi sadrzi pretapanje turkijskih i naroda u neposrednom doticaju sa turkijskim narodima (Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi).
Uostalom madjarski nacionalisti drže Turke bratskim narodom. http://www.youtube.com/watch?v=y7wxm7xBDgA
Sad si i mene zbunio. Čak i engleska wikipedija svrstava Madjare u Finno-UGRIC skupinu naroda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Finno-Ugric_peoples
Ovdje eksplicite piše da su Ugari preci današnjih Madjara:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ugrians"The Ugrians were the ancestors of the present Hungarians"
-
Cybernetic
#28 Re: "For his own son Romanos"
.
-
sredoje
#29 Re: "For his own son Romanos"
Ja sam Madjare nazvao Ugarima za naziv sam ustvrdio da je turkijskog porijekla (primjeri turkijskih naroda sa izvedenicom imena: Onoguri, Ujguri, Bugari) i spomenuo sam da su u njihovoj etnogenezi sudjelovali Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi.Cybernetic wrote:Madjari jesu ugrofinski narod. Ja ti samo kazem da Ugari nemaju veze sa turkijskim narodima i da si ih pobrkao sa Onogurima. Madjari su Ugari a Ungari pogresan naziv za njih.sredoje wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Ugrians"The Ugrians were the ancestors of the present Hungarians"
-
Cybernetic
#30 Re: "For his own son Romanos"
.
-
sredoje
#31 Re: "For his own son Romanos"
Gdje sam otišao predaleko - tvrdnjom da su Avari sudjelovali u etnogenezi Madjara? To nisu moje riječi!Cybernetic wrote:Pa vidis, nisi u pravu. Ugari (Ugri) su jedna stvar, Ungari (Onoguri) druga. Plauzibilno je pretpostavljati da su Madjari asimilirali dio Avara koje su zatekli u panonskoj nizini, ali mislim da vec ides predaleko s tvrdnjom o etnogenezi.sredoje wrote:
Ja sam Madjare nazvao Ugarima za naziv sam ustvrdio da je turkijskog porijekla (primjeri turkijskih naroda sa izvedenicom imena: Onoguri, Ujguri, Bugari) i spomenuo sam da su u njihovoj etnogenezi sudjelovali Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi.
Pored toga Sekelji nisu nikakav turkijski narod nego Madjari u Rumuniji.
To što tvrdiš je samo jedno od mišljenja. Drugo mišljenje je slijedeće:The origin of the Székelys has been much debated. It is now generally accepted that they are descendants of Hungarians (or of Magyarized Turkic peoples)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelys#HistoryOthers suggested Turkic origin as Avar, Kabar or Esegel-Bulgar ancestries.[14]
Dakle, nisam utvrdio ništa o čemu već ne postoje stavovi medju povjesničarima.
Itekako se zna o Avarima naseljenim u Panonskoj nizini:Za Avare se uopce ne zna kojoj su skupini naroda pripadali jer je o njihovom jeziku veoma malo poznato.
Code: Select all
Oghur, a distinct branch of the Turkic languages, figures prominently for the original Avar language.-
kojetou
#32 Re: "For his own son Romanos"
U DAI-u se jasno kaze da su Ugri Turskog porijekla. Onda se kaze da Ugro stanuju sjeverno od krstene Srbije i krstene Hrvatske. Eh sada ako DAI laze onda pada cijela historija zapadne evrope do 10. vijeka u vodu jer je DAI najvazniji izvor za narde balkana i njihovu ranu historiju.
No ni sami Madjari ne negiraju da su Turskog porijekla. Mada se to danas zove Turkic a ne Turkish.
No ni sami Madjari ne negiraju da su Turskog porijekla. Mada se to danas zove Turkic a ne Turkish.
-
sredoje
#33 Re: "For his own son Romanos"
Mislim da nigdje ne spominje porijeklo nego ih samo naziva Turcima. Mi raspravljamo o tome zašto ih tako naziva...kojetou wrote:U DAI-u se jasno kaze da su Ugri Turskog porijekla. Onda se kaze da Ugro stanuju sjeverno od krstene Srbije i krstene Hrvatske. Eh sada ako DAI laze onda pada cijela historija zapadne evrope do 10. vijeka u vodu jer je DAI najvazniji izvor za narde balkana i njihovu ranu historiju.
-
Cybernetic
#34 Re: "For his own son Romanos"
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:19, edited 1 time in total.
-
Cybernetic
#35 Re: "For his own son Romanos"
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:19, edited 1 time in total.
- Amethyst
#36 Re: "For his own son Romanos"
Copy & Paste Wikipedia
Hvala kolega @Cybernetic.
Hvala kolega @Cybernetic.
-
abortus
#37 Re: "For his own son Romanos"
Meni je šega kako u tom krivotovrenom djelu su samo Hrvati nahvaljeni do krajnjih granica -
-oni deru Bugare,
-oni pobjeđuju Avare,
-oni glavni
-oni ono ovo - oni ono od strane jednog Bizantskog cara
Halllo - pa zar niko ne vidi pokraj očiju svojih - pa to smdri gore nego truhlovina u državi Danskoj!
-oni deru Bugare,
-oni pobjeđuju Avare,
-oni glavni
-oni ono ovo - oni ono od strane jednog Bizantskog cara
Halllo - pa zar niko ne vidi pokraj očiju svojih - pa to smdri gore nego truhlovina u državi Danskoj!