"For his own son Romanos"

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

trebinjac22

#1 "For his own son Romanos"

Post by trebinjac22 »

Šta mislite o nacitiranijem i najkontraverznijem djelu ranog rednjeg vijeka za ovaj dio Evrope (Europe):

Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν

ili u prevodu:

For his own son Romanos :?:
trebinjac22

#2 Re: "For his own son Romanos"

Post by trebinjac22 »

niko ništa...
trebinjac22

#3 Re: "For his own son Romanos"

Post by trebinjac22 »

E pa za sve koji ne znaju radi se o djelu De Adminstratio de Imperio.

dobro falsifikovanom djelu iz Venecijanske škole koje je napravilo dar-mar na našim prostorima...
Challenger__

#4 Re: "For his own son Romanos"

Post by Challenger__ »

Dobro. Pretpostavljam da misliš na poglavlje "o narodima". Šta je falsifikovano, a kako je u originalu, po tebi? Plus, ne vidim zašto bi Srbi bili nezadovoljni onim što tamo piše, jeli tako?
trebinjac22

#5 Re: "For his own son Romanos"

Post by trebinjac22 »

Ja nisam Srbin ja sam Crnogorac.
Lažirane su oblasti koje su Srbi naselili i lažirana je kompletna istorija Hrvata.
Evo dokaza.
majstorina

#6 Re: "For his own son Romanos"

Post by majstorina »

Đe su ?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#7 Re: "For his own son Romanos"

Post by Woody »

Auf, brate,

Viđu ovo: nick - trebinjac; nacionalnost - Nije Srbin nego Crnogorac; avatar: oriđinale Hercegovac iz Trebinja (kalibar Vula Koprivice); zaključak - n'akav kvazi Crnogorac iz Trebinja

Smrdi na trola.... All, hajde možda se i pokaže da nisam u pravu :? Al, dabogda šćeri...

Znači, tvrdiš da je DAI falsifikat mrskih nam Mlečića. Dokaz? Nema... Svrha posta? Nepoznata... Rezultat? Hmmmm, viđećemo...
Challenger__

#8 Re: "For his own son Romanos"

Post by Challenger__ »

I meni se čini da je trol.
dragan.s

#9 Re: "For his own son Romanos"

Post by dragan.s »

trebinjac22 wrote:E pa za sve koji ne znaju radi se o djelu De Adminstratio de Imperio.

dobro falsifikovanom djelu iz Venecijanske škole koje je napravilo dar-mar na našim prostorima...
Ono što sam ja našao o istoj knjizi su vrlo ozbiljne analize istoričara o značenju pojedinih poglavlja jer ista nisu hronološki napisana, niti se tvrdnje u njima slažu sa drugim istorijskim otkrićima. Tako da se sama knjiga ne može uzeti zdravo za gotovo.
Nisam našao da je neko pominjao da je djelo falsifikat. Ove analize koje sam našao citiraju dijelove knjige na grčkom, a venecijance ne pominju.
Pa ako ti imaš neke druge izvore slobodno naprijed.
Toffee karamela

#10 Re: "For his own son Romanos"

Post by Toffee karamela »

trebinjac22 wrote:Šta mislite o nacitiranijem i najkontraverznijem djelu ranog rednjeg vijeka za ovaj dio Evrope (Europe):

Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν

ili u prevodu:

For his own son Romanos :?:
To ti valjda da se malo praviš superpametan pa djelo predstavljaš po podnaslovu.... :-) Jao kako si foxy!

I što te nestade, nestalo struje ili internet konekcije u Trebinju ?
abortus

#11 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

ovo bi trebala da bude tema o De Administratio De imperium :?

ko da se za period od 1000 godina srednjeg vijeka napisala samo jedna knjiga kod Bizantinaca
:-)
AmiĐa_Idriz

#12 Re: "For his own son Romanos"

Post by AmiĐa_Idriz »

:shock:
Amethyst

#13 Re: "For his own son Romanos"

Post by Amethyst »

Pa, covjece. Kakvih se samo pacijenata koti ovdje. :lol:
Nema nista da vas brine...doci ce slican njemu sa nekom uvrnutom teorijom o LJPD. :D
abortus

#14 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.

Koja glupost.

Po tome bi Turska komotno mogla da ima "historijsko" pravo na Mađarsku.
sredoje

#15 Re: "For his own son Romanos"

Post by sredoje »

abortus wrote:Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.

Koja glupost.

Nije DAI jedino mjesto koje Madjare naziva Turcima.

Sam naziv "Ugari" je turkijskog porijekla a etnogeneza madjarske nacije u sebi sadrzi pretapanje turkijskih i naroda u neposrednom doticaju sa turkijskim narodima (Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi).

Uostalom madjarski nacionalisti drže Turke bratskim narodom. http://www.youtube.com/watch?v=y7wxm7xBDgA
cyprus

#16 Re: "For his own son Romanos"

Post by cyprus »

Pa i Turci i Mađari spadaju u uralo-altajske narode... S tim što su Mađari uralci, a Turci altajci :mrgreen:
abortus

#17 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

cyprus wrote:Pa i Turci i Mađari spadaju u uralo-altajske narode... S tim što su Mađari uralci, a Turci altajci :mrgreen:
Netačno

Svaka lingvistička veza je odbačena u savremeno vrijeme.
A nema ni genetske veze.

Uralska lingvistička familija: Mađari, Finci, Estonci, Hanti, Mansi, Karelijanci, Udmurti....

Čak je i Altajska linvistička familija na klimavim nogama -po novome ni ne postoji....

tkz. Altajska (Turski, Mongolski, tunguski+korejski+japanski)
abortus

#18 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

sredoje wrote:
abortus wrote:Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.

Koja glupost.

Nije DAI jedino mjesto koje Madjare naziva Turcima.

Sam naziv "Ugari" je turkijskog porijekla a etnogeneza madjarske nacije u sebi sadrzi pretapanje turkijskih i naroda u neposrednom doticaju sa turkijskim narodima (Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi).

Uostalom madjarski nacionalisti drže Turke bratskim narodom. http://www.youtube.com/watch?v=y7wxm7xBDgA
Kako god nit su Madžari Turci a u opjevanom djelu su kao takvi nazvani.

U plejadni plemena spomenuti su eto Mađari kao Turci, Langobardi - oni su mi najbolji, Hrvati i Srbi jedini od naroda u jugoistočnoj Europi a zašto su naravno i jedni i drugi se držali DAI kao pijan ograde.
sredoje

#19 Re: "For his own son Romanos"

Post by sredoje »

abortus wrote:
Madjarska nacija je kasnije evoluirala a objasnjeno ti je od dijelova kakvih (cijih) naroda/plemena.
U plejadni plemena spomenuti su eto Mađari kao Turci, Langobardi - oni su mi najbolji, Hrvati i Srbi jedini od naroda u jugoistočnoj Europi a zašto su naravno i jedni i drugi se držali DAI kao pijan ograde.
Sto se tice samog nabrajanja imena naroda plemena DAI nije jedini takav izvor. Imas recimo i Nestorovu kroniku.
abortus

#20 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

sredoje wrote:
abortus wrote:
Madjarska nacija je kasnije evoluirala a objasnjeno ti je od dijelova kakvih (cijih) naroda/plemena.
Sto se tice samog nabrajanja imena naroda plemena DAI nije jedini takav izvor. Imas recimo i Nestorovu kroniku.
U mađarskoj etnogenezi nakon Arpadovog doseljavanja je učestvovao i slavensko-avarsko-hunski element.
sredoje

#21 Re: "For his own son Romanos"

Post by sredoje »

abortus wrote:
sredoje wrote:
abortus wrote:
U mađarskoj etnogenezi nakon Arpadovog doseljavanja je učestvovao i slavensko-avarsko-hunski element.
Istina. Madjari su kompleksna nacija (kao i druge) a znacajnu ulogu u stvaranju su odigrali turkijski narodi/plemena.

Neka me neko ispravi ali i unuk Dzingis kana - Kublaj kan, je ostavio testament na dva jezika: han i turskom. A kako se radi o Mongolima, postoji teza koja Hune povezuje sa Xiongnu narodom koji je vladao Mongolijom (doduse nesto ranije).
cyprus

#22 Re: "For his own son Romanos"

Post by cyprus »

abortus wrote:
cyprus wrote:Pa i Turci i Mađari spadaju u uralo-altajske narode... S tim što su Mađari uralci, a Turci altajci :mrgreen:
Netačno

Svaka lingvistička veza je odbačena u savremeno vrijeme.
A nema ni genetske veze.

Uralska lingvistička familija: Mađari, Finci, Estonci, Hanti, Mansi, Karelijanci, Udmurti....

Čak je i Altajska linvistička familija na klimavim nogama -po novome ni ne postoji....

tkz. Altajska (Turski, Mongolski, tunguski+korejski+japanski)
Lingivstički sam laik... ali meni više zajedničkog imaju mađarski i turski, nego mađarski i finski jezik :-D
kojetou

#23 Re: "For his own son Romanos"

Post by kojetou »

Madjari se u Del Administrando Imperial nazivaju od strane Vizantskog cara Turcima. Kada se spominju Srbi onda se kaze:"A sjeverno od srbije zive Turci."; Kada se spominju Hrvati kaze se:"Sjeverno od Hravtske zive Turci". I u samom DAI-s se kaze da su Madjari = Turci.

Nemozes naci niti jednog Madjara koji ce ti to negirati jer imas to crno na bijelo znaci u izvoru iz 10. vijeka. a i u mnogim drugim izvorima posle toga. Kao i njihov jezik, njihovo ime "Huni" (= Tursko pleme) itd.

U Madjraskom parlamentu Madjarski nacionalisti otvoreno osudjuju svaki napad Kurda na svoju "bracu Tursku" jer znaju da su isti narod u principu.

I prije Madjara na istom teritoriju su zivijeli Avari za koje mnogi hisotircari smatraju da su Turskog porijekla.
abortus

#24 Re: "For his own son Romanos"

Post by abortus »

kojetou wrote:Madjari se u Del Administrando Imperial nazivaju od strane Vizantskog cara Turcima. Kada se spominju Srbi onda se kaze:"A sjeverno od srbije zive Turci."; Kada se spominju Hrvati kaze se:"Sjeverno od Hravtske zive Turci". I u samom DAI-s se kaze da su Madjari = Turci.

Nemozes naci niti jednog Madjara koji ce ti to negirati jer imas to crno na bijelo znaci u izvoru iz 10. vijeka. a i u mnogim drugim izvorima posle toga. Kao i njihov jezik, njihovo ime "Huni" (= Tursko pleme) itd.

U Madjraskom parlamentu Madjarski nacionalisti otvoreno osudjuju svaki napad Kurda na svoju "bracu Tursku" jer znaju da su isti narod u principu.

I prije Madjara na istom teritoriju su zivijeli Avari za koje mnogi hisotircari smatraju da su Turskog porijekla.
Dya ali Madžari nisu Turci
isto kao što Irci nisu Englezi
Amethyst

#25 Re: "For his own son Romanos"

Post by Amethyst »

Sine dragi zato postoji nesto sto se zove "historijska kritika". Nijedan izvor ne mozes uzeti za gotovo. Pogledaj totalnog napada zbunjoze kod Dukljanina. Ja bih stvarno voljela vidjeti ta najnovija proucavanja vezana za DAI. Da li mozda neko ima link? U cemu je fazon?
Osim toga...pokusaj sagledati sve to iz perspektive jednog vizantijskog cara ili nekog ucenijeg vizantinca. Skontaces u cemu je fazon. Nije to tako tesko. Samo malo upotrijebi mozak. Ok?
Post Reply