Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dobro. Pretpostavljam da misliš na poglavlje "o narodima". Šta je falsifikovano, a kako je u originalu, po tebi? Plus, ne vidim zašto bi Srbi bili nezadovoljni onim što tamo piše, jeli tako?
trebinjac22 wrote:E pa za sve koji ne znaju radi se o djelu De Adminstratio de Imperio.
dobro falsifikovanom djelu iz Venecijanske škole koje je napravilo dar-mar na našim prostorima...
Ono što sam ja našao o istoj knjizi su vrlo ozbiljne analize istoričara o značenju pojedinih poglavlja jer ista nisu hronološki napisana, niti se tvrdnje u njima slažu sa drugim istorijskim otkrićima. Tako da se sama knjiga ne može uzeti zdravo za gotovo.
Nisam našao da je neko pominjao da je djelo falsifikat. Ove analize koje sam našao citiraju dijelove knjige na grčkom, a venecijance ne pominju.
Pa ako ti imaš neke druge izvore slobodno naprijed.
Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.
Koja glupost.
Po tome bi Turska komotno mogla da ima "historijsko" pravo na Mađarsku.
abortus wrote:Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.
Koja glupost.
Nije DAI jedino mjesto koje Madjare naziva Turcima.
Sam naziv "Ugari" je turkijskog porijekla a etnogeneza madjarske nacije u sebi sadrzi pretapanje turkijskih i naroda u neposrednom doticaju sa turkijskim narodima (Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi).
abortus wrote:Ja mislim da je navedno djelo skroz diskreditirano jer je dokazano da je falsifikovano velikom mjerom u Veneciji, dodavani su djelovi, neki brisani dok i sam original vrvi glupostima - jedna od najvećih da se Mađari nazivaju Turcima i tako se imenuju kroz cijelo djelo.
Koja glupost.
Nije DAI jedino mjesto koje Madjare naziva Turcima.
Sam naziv "Ugari" je turkijskog porijekla a etnogeneza madjarske nacije u sebi sadrzi pretapanje turkijskih i naroda u neposrednom doticaju sa turkijskim narodima (Avari, Kumani, Sekelji, Pečenezi).
Kako god nit su Madžari Turci a u opjevanom djelu su kao takvi nazvani.
U plejadni plemena spomenuti su eto Mađari kao Turci, Langobardi - oni su mi najbolji, Hrvati i Srbi jedini od naroda u jugoistočnoj Europi a zašto su naravno i jedni i drugi se držali DAI kao pijan ograde.
abortus wrote:
Madjarska nacija je kasnije evoluirala a objasnjeno ti je od dijelova kakvih (cijih) naroda/plemena.
U plejadni plemena spomenuti su eto Mađari kao Turci, Langobardi - oni su mi najbolji, Hrvati i Srbi jedini od naroda u jugoistočnoj Europi a zašto su naravno i jedni i drugi se držali DAI kao pijan ograde.
Sto se tice samog nabrajanja imena naroda plemena DAI nije jedini takav izvor. Imas recimo i Nestorovu kroniku.
abortus wrote:
Madjarska nacija je kasnije evoluirala a objasnjeno ti je od dijelova kakvih (cijih) naroda/plemena.
Sto se tice samog nabrajanja imena naroda plemena DAI nije jedini takav izvor. Imas recimo i Nestorovu kroniku.
U mađarskoj etnogenezi nakon Arpadovog doseljavanja je učestvovao i slavensko-avarsko-hunski element.
abortus wrote:
U mađarskoj etnogenezi nakon Arpadovog doseljavanja je učestvovao i slavensko-avarsko-hunski element.
Istina. Madjari su kompleksna nacija (kao i druge) a znacajnu ulogu u stvaranju su odigrali turkijski narodi/plemena.
Neka me neko ispravi ali i unuk Dzingis kana - Kublaj kan, je ostavio testament na dva jezika: han i turskom. A kako se radi o Mongolima, postoji teza koja Hune povezuje sa Xiongnu narodom koji je vladao Mongolijom (doduse nesto ranije).
Madjari se u Del Administrando Imperial nazivaju od strane Vizantskog cara Turcima. Kada se spominju Srbi onda se kaze:"A sjeverno od srbije zive Turci."; Kada se spominju Hrvati kaze se:"Sjeverno od Hravtske zive Turci". I u samom DAI-s se kaze da su Madjari = Turci.
Nemozes naci niti jednog Madjara koji ce ti to negirati jer imas to crno na bijelo znaci u izvoru iz 10. vijeka. a i u mnogim drugim izvorima posle toga. Kao i njihov jezik, njihovo ime "Huni" (= Tursko pleme) itd.
U Madjraskom parlamentu Madjarski nacionalisti otvoreno osudjuju svaki napad Kurda na svoju "bracu Tursku" jer znaju da su isti narod u principu.
I prije Madjara na istom teritoriju su zivijeli Avari za koje mnogi hisotircari smatraju da su Turskog porijekla.
kojetou wrote:Madjari se u Del Administrando Imperial nazivaju od strane Vizantskog cara Turcima. Kada se spominju Srbi onda se kaze:"A sjeverno od srbije zive Turci."; Kada se spominju Hrvati kaze se:"Sjeverno od Hravtske zive Turci". I u samom DAI-s se kaze da su Madjari = Turci.
Nemozes naci niti jednog Madjara koji ce ti to negirati jer imas to crno na bijelo znaci u izvoru iz 10. vijeka. a i u mnogim drugim izvorima posle toga. Kao i njihov jezik, njihovo ime "Huni" (= Tursko pleme) itd.
U Madjraskom parlamentu Madjarski nacionalisti otvoreno osudjuju svaki napad Kurda na svoju "bracu Tursku" jer znaju da su isti narod u principu.
I prije Madjara na istom teritoriju su zivijeli Avari za koje mnogi hisotircari smatraju da su Turskog porijekla.
Dya ali Madžari nisu Turci
isto kao što Irci nisu Englezi
Sine dragi zato postoji nesto sto se zove "historijska kritika". Nijedan izvor ne mozes uzeti za gotovo. Pogledaj totalnog napada zbunjoze kod Dukljanina. Ja bih stvarno voljela vidjeti ta najnovija proucavanja vezana za DAI. Da li mozda neko ima link? U cemu je fazon?
Osim toga...pokusaj sagledati sve to iz perspektive jednog vizantijskog cara ili nekog ucenijeg vizantinca. Skontaces u cemu je fazon. Nije to tako tesko. Samo malo upotrijebi mozak. Ok?