Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
swanfilter wrote:Jedno 95% tzv fobija i ne postoji, vec produkt uma. Ono, neka mi neko od ovih sto je boje pauka, objasne zasto. Ovdje vas je najmanje troje takvih ...
Samo je jedan strah urodjen a to je gubitak tla pod nogama. Ostale strahove stvorimo sami.
Zato bih ove sto se boje visine, lifta, pauka, misa sve nogom u glavu dok ne izbijem strah
Sa dva straha se rađamo. Prvi je taj koji pominješ a drugi iznenadni jak zvuk.
Terapija "nogom u glavu" nikad nikom.nije pomogla.
Pa prepao bih se i ja da naletim u sumi na medjeda, da kakav pit bull nasrene na mene, da me ko okaci na spagu i da visim iz helikoptera. Ali ono vidi zmiju na tv i upisa se u gace jebi ga ili neki kontrolisani uslovi, da gledas sa terase koja je na nekom 50om spratu i strah te, nidje veze
nepass1 wrote:Pa prepao bih se i ja da naletim u sumi na medjeda, da kakav pit bull nasrene na mene, da me ko okaci na spagu i da visim iz helikoptera. Ali ono vidi zmiju na tv i upisa se u gace jebi ga ili neki kontrolisani uslovi, da gledas sa terase koja je na nekom 50om spratu i strah te, nidje veze
To što ti nešto ne razumiješ ne znači da to nešto ne postoji.
postoje strahovi za koje i ne znamo, ja se recimo ne bojim zmija (osim onih u ljudskoj kozi) ali kad sam imao bliski susret sa jednom kobrom, u momentu sam se zaledio, ni makac, ni naprijed ni nazad, mozak stao... ok, nije bila kobra vec bjelouska, ali u strahu su velike oci
dječak sa šibicama wrote:postoje strahovi za koje i ne znamo, ja se recimo ne bojim zmija (osim onih u ljudskoj kozi) ali kad sam imao bliski susret sa jednom kobrom, u momentu sam se zaledio, ni makac, ni naprijed ni nazad, mozak stao... ok, nije bila kobra vec bjelouska, ali u strahu su velike oci
Pa kad vec ne nosis utoku u dzepu sto nisi kakve raslje nasao
nepass1 wrote:Pa prepao bih se i ja da naletim u sumi na medjeda, da kakav pit bull nasrene na mene, da me ko okaci na spagu i da visim iz helikoptera. Ali ono vidi zmiju na tv i upisa se u gace jebi ga ili neki kontrolisani uslovi, da gledas sa terase koja je na nekom 50om spratu i strah te, nidje veze
To što ti nešto ne razumiješ ne znači da to nešto ne postoji.
Pa upravo je to definicija fobije. Ona je iracionalni strah od nečega što nam ne može nauditi, bar ne u većini okolnosti, i koji većina populacije ne dijeli. Ono gore pobrojano su normalni strahovi u situacijama u kojima smo ugroženi. Ne plašiti se u tim slučajevima je, u stvari, nenormalno.
Zejnep wrote:Jesi siguran da je bila zmija? Da nije crv?
Ma hajde bogati, jedino sta sam siguran je da nije bio poskok jer nije bila crna skroz.
Prijatelju, možda si ti ipak popišao poskoka... nije poskok crn... crne su one mrkulje, bezopasne, korisne... tkz kučne zmija... đe ima mrkulja, nema miševa, pacova i otrovnica...
Last edited by kmirsad on 03/03/2018 17:34, edited 1 time in total.
Zejnep wrote:Jesi siguran da je bila zmija? Da nije crv?
Ma hajde bogati, jedino sta sam siguran je da nije bio poskok jer nije bila crna skroz.
Prijatelju, možda si ti ipak popišao poskoka... nije poskok crn... crne su one mrkulje, bezopasne, korisne... tkz kučne zmija... đe ima mrkulja, nema miševa, pacova i otrovnica...
Jedino sto bih mogla nazvati nekom svojom fobijom je blagi strah od turbulencija, i to racionaliziram, pa se u datom momentu i ne plašim bas puno, dobra sam u stresnim situacijama, reagujem naknadno.
pizarro wrote:ne znam je li fobija ili nesto drugo
kad dodirnem pare imam osjecaj da sam ruke isprljao i prvu priliku moram iskoristiti da operem ruke
+1
Ili vrata od toaleta - bilo koja, ili drsku u tramvaju... Vlazne maramice zakon
To nije fobija, već opsesivno-kompulzivni poremećaj. Po zastarjeloj nomenklaturi zvalo se prisilne neuroze.
Doktore, nije doslo do tog opsesivnog nivoa Samo kad sam svjesna koliko ljudi peru tj. ne peru ruke I kakve su druge higijenske navike, volim da ja sebe zastitim
U tramvaju npr. putnik kaslje I kise u ruku/saku I onda se uhvati za sipku Svakodnevno vidjam Naravno da jedva cekam da operem ruke ili obrisem maramicom kad cu vjerovatno dodirnuti takvu sipku
Nije ni poremecaj ni neka fobija, ali eto, ovdje se stosta stsvlja u tu kategoriju
To je ok...normalno je da se operu ruke ha se uđe u kuću, ili kad hoće da se jede. To radim i ja, kao i svako ko imalo drži do svog zdravlja.
Ali ima ljudi koji imaju prisilnu potrebu da peru ruke čim nešto ili nekog dotaknu, npr. kad se rukuju...e o je već ono o čemu sam pisao u prethodnom postu.
Ja imam kolegu kod kojeg su ruke vazda crvene od pranja ruku
Ja mislim da ce prije fasovati kakvu bolest od pranja nego sto bi fasovao da nikako ne pere
supercali wrote:Ja imam kolegu kod kojeg su ruke vazda crvene od pranja ruku
Ja mislim da ce prije fasovati kakvu bolest od pranja nego sto bi fasovao da nikako ne pere
swanfilter wrote:Jedno 95% tzv fobija i ne postoji, vec produkt uma. Ono, neka mi neko od ovih sto je boje pauka, objasne zasto. Ovdje vas je najmanje troje takvih ...
Samo je jedan strah urodjen a to je gubitak tla pod nogama. Ostale strahove stvorimo sami.
Zato bih ove sto se boje visine, lifta, pauka, misa sve nogom u glavu dok ne izbijem strah
I ja bih tebe nozem u oko i koljenom u muda, ali ne mozemo dobiti sve u zivotu sto zelimo...