Flekovanje limarije

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sjever76

#1 Flekovanje limarije

Post by sjever76 »

molio bih one koji znaju da mi malo pojasne flekovanje limarije u sopstveno izvedbi :D

na zadnim vratima u dnu su mi se pojavile 3 kruga hrdje prečnika 2-3 cm (nije rupa već samo površinska hrđa).kontao sam ovo odraditi sam pa su mi potrebne male smjernice. do sad sam jedino kupio sprej (crna metalik). znači zanima me redosljed.šmirgl ili kakav brus? temeljna ili ono sredstvo za skidanje hrđe? i naravno kako sprejati tj. obljepiti nečim da mjesto farbanja bude nekog pravilnog oblika.
samo da naglasim da je auto staro 15 godina pa se ne nadam nekom vanserijskom izgledu jer ga svakako kontam farbati sljedeće godine a ovo kontam uraditi samo da se ne širi preko zime.

svaka sugestija je dobro došla.
Qler

#2 Re: Flekovanje limarije

Post by Qler »

odvezi auto kod dobrog, ali pazei, dobrog lakirera, ja sam nedavno vozio kod jednog i fleke se bas vide. doduse, sredio je hrdju ali se bas primjeti da je radjeno. a rodjak je isao kod drugog majstora i uradio mu je odlicno. ne primjeti se nikakva razlika u nijansi boje. isplati se platiti pa da to valja, nego sam majstorisati ili ici kod loseg majstora. Ja sam pogrijesio...
al_akhisari

#3 Re: Flekovanje limarije

Post by al_akhisari »

Qler wrote:odvezi auto kod dobrog, ali pazei, dobrog lakirera, ja sam nedavno vozio kod jednog i fleke se bas vide. doduse, sredio je hrdju ali se bas primjeti da je radjeno. a rodjak je isao kod drugog majstora i uradio mu je odlicno. ne primjeti se nikakva razlika u nijansi boje. isplati se platiti pa da to valja, nego sam majstorisati ili ici kod loseg majstora. Ja sam pogrijesio...
Slazem se :thumbup: Prije nekih 4-5 godina napravih istu stvar koju se ti spremas napraviti...Postigoh da se hrdja ne siri, ali se s neba vidjelo sarenilo...Na srecu brzo ga se rijesih...
sjever76

#4 Re: Flekovanje limarije

Post by sjever76 »

bio sam kod 3 lakirera i svi su mi rekli istu stvar "treba farbati cijela vrata" a kao što rekoh to mi se baš ne radi s obzirom da ću za jedno 6-8 mjeseci to svakako raditi. sva trojica nisu bili za flekovanje a skužio sam da je to zbog toga što za tako nešto ne mogu uzeti bog zna šta para.
"krugovi" su locirani blizu jedan drugom u donjem dijelu vrata pa mi opcija o nekoj privremenoj zaštiti više odgovara.

možete ostavljati svoja iskustva sa lakirerima kao i cijene za pojedine radove.
rotor

#5 Re: Flekovanje limarije

Post by rotor »

sjever76 wrote:bio sam kod 3 lakirera i svi su mi rekli istu stvar "treba farbati cijela vrata" a kao što rekoh to mi se baš ne radi s obzirom da ću za jedno 6-8 mjeseci to svakako raditi. sva trojica nisu bili za flekovanje a skužio sam da je to zbog toga što za tako nešto ne mogu uzeti bog zna šta para.
"krugovi" su locirani blizu jedan drugom u donjem dijelu vrata pa mi opcija o nekoj privremenoj zaštiti više odgovara.

možete ostavljati svoja iskustva sa lakirerima kao i cijene za pojedine radove.
Lakireri su ti dobro rekli, "flekovanjem" je nemoguce uraditi da se nista ne primjeti, a ako hoces sam da radis, da sprijecis da se korozija ne siri, a da to bas bude ruzno, uradi sledece: Uzmi malu brusilicu i te fleke lagano odbrusi, skini koroziju dok ne dodjes do cistog (sjajnog) lima. Preko tih odbrusenih dijeliva spartlom nanesi auto-git i pusti da se osusi. Kad git bude suv pristupi laganom brusenju, prvo grubljim brusnim papirom pa sve finijim i na kraju zavrsno brusenje ide sa vodobrusnim papirom. Mozes vise puta ponavljati navlacenje gita ispravljajuci neravnine i popunavljajuci rupice sve dok ne dobijes iole ravnu povrsinu. Na kraju papirnom trakom i papirom zastiti sve dijelove koje neces da farbas a pripremljenu povrsinu predji tim kupljenim sprejom sa udaljenosti od 20-30 cm.
sjever76

#6 Re: Flekovanje limarije

Post by sjever76 »

e svaka cast na savjetu majstore :thumbup:
posto vidim da se razumijes samo mi jos reci dali postoji neka tecnost za skidanje hrdje. cuo sam da se sa tim samo namaze i da poslije izvjesnog vremena hrdja otpadne sama ili se vrlo lako sa brusnim papirom skine.
ovo pitam cisto da izbjegnem brusenje nekom masinom.ako znas napisi i kako se zove to sredstvo.
rotor

#7 Re: Flekovanje limarije

Post by rotor »

sjever76 wrote:e svaka cast na savjetu majstore :thumbup:
posto vidim da se razumijes samo mi jos reci dali postoji neka tecnost za skidanje hrdje. cuo sam da se sa tim samo namaze i da poslije izvjesnog vremena hrdja otpadne sama ili se vrlo lako sa brusnim papirom skine.
ovo pitam cisto da izbjegnem brusenje nekom masinom.ako znas napisi i kako se zove to sredstvo.
Postoje razna antikorozivna srestva, ali ti ih ne mozes koristiti tu, zato sto je ta korozivna fleka veca nego se vidi i nalazi se ispod farbe, tako da to srestvo nece moci dospjete do korozije,e sad ako to srestvo ipak uspije rastvoriti i farbu (nemam iskustva sa tim), opet ne valja jer ce ti kasnije izazivati reakcije na novom laku.

Ako hoces da izbjegnes brusenje sa "nekom masinom" ti onda izbrusi grubim brusnim papirom, isto je samo sto je sa masinom mnogo brze i lakse.
sjever76

#8 Re: Flekovanje limarije

Post by sjever76 »

shvatio, hvala jos jednom. sad treba uvezati par dana bez kise ili naci neku garazu da se ovo odradi.

inace mogli bi ovdje podjeliti iskustva sa limarima i lakirerima iz sarajeva. ja sam imao iskustvo samo sa onim bracom na hrasnom brdu (iznad pekare as) i odlicno mi je odradio blatobran poslije sudara ali je on sigurno jedan od najskupljih u gradu.
Post Reply