FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

trinitrotoluol

#1 FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

Posto vidim da doktori imaju svoju virtualnu ordinaciju odlucio sam da forumasima ponudim i poneki koristan savjet iz oblasti fizioterapije :D . Obzirom da nemam bas previse vremena trudicu se da ipak u razumnom vremenu odgovorim na potencijalna pitanja ali ipak molim za razumijevanje ;-) .
Sada pucajte sa pitanjima ali vas molim da sto preciznije objasnite svoje simptome, vrstu i jacinu bola ili nelagode, duzinu trajanja tegoba, starosnu dob, prijasnje nalaze, eventualne operativne zahvate ...
USAblues

#2 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by USAblues »

TNT tema ti je :thumbup: :thumbup: vjerujem da ces imati dosta pitanja u vezi tvoje profesije i da ce biti dosta korisnih odgovora i savjeta. Na forumu je vec bilo dosta pitanja na tu temu, kao npr; povreda koljena, bol u ledima, misicima ..itd...a vidim da ima tema i o MS i Parkinson's bolesti , gdje physical therapy moze dosta pomoci. Bit ce interesantno da se procitaju tvoji odgovri,pomno cu pratiti, i vjerovatno se moze sta nauciti dosta toga od tebe. Novi sam kolacic u ovoj profesiji, proslu sedmicu sam dobio diplomu pomocnika fizioerapeuta ( Physical Therapist Assistant), najvjerovatnije cu poceti raditi na ljeto/jesen. Jedno pitanje...koliko dugo si fizioterapeut i jeli radis u
BiH ili vana? Hvala i sve najbolje..... :thumbup: :
buzzkiller

#3 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by buzzkiller »

Prijedlog gdje otići na masažu, relaxacionu?
melb26sa

#4 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by melb26sa »

Moze li fizioterapeut preporuciti kakvu ordinaciju, fizioterapeuta - lokacija Centar, Sarajevo? I kakve cijene da ocekujem po satu?

Treba mi za muza koji je vec krenuo na terapije od prosle sedmice ali posto dolazimo u BiH na par sedmica, ne bih da propusta terapije. Problem je sa koljenom, mislim da imamo snimke MRI na CDu ako treba ponijeti.

Hvala unaprijed.
trinitrotoluol

#5 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

Kako vidim zdrava smo nacija nema mnogo onih kojima su potrebni savjeti :D.

USA blues dobro dosao u svijet fizioterapije :thumbup: Radim u BiH ali bih se rado mijenjao sa tobom :lol: .

buzzkiller Stvarno nisam u folu sa tim relaksacionim masazama i salonima ali znam da neke kolege to rade na bazi kucnih posjeta. Evo par brojeva: 061 571 734 Haris, 061 198 838 Mehmed. Mozete ocekivati vrhunsku masazu po najvisim standardima.

Ostajte zdravo :thumbup: .
Last edited by trinitrotoluol on 29/04/2013 12:23, edited 2 times in total.
Urban B.

#6 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by Urban B. »

Hajd da i ja priupitam nesto :D
Operisao sam koljeno,tacnije ligamenti popucali i sada me interesuje koliko vremena dnevno smijem provesti vozeci biciklo a da ne napravim neki kontraefekat? :D
trinitrotoluol

#7 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

Urban B. wrote:Hajd da i ja priupitam nesto :D
Operisao sam koljeno,tacnije ligamenti popucali i sada me interesuje koliko vremena dnevno smijem provesti vozeci biciklo a da ne napravim neki kontraefekat? :D
Nisi napisao koji su ligamenti popucali, kada je radjen operativni zahvat i koja metoda. Ako je u pitanju LCA prednji krizni ligament i ako si prosao kroz odgovarajuce rehabilitacijske protokole onda se u 5 sedmici uvodi sobni bicikl sa minimalnim opterecenjem. Opterecenje se postepeno povecava do granice bola tj. nelagode tako da bi se u 16 sedmici mogao vratiti sportskim aktivnostima u punom obimu, znaci vozi koliko mozes :D .
Ako se radi o ligamentu patele tu je situacija nesto drugacija protokoli su zahtjevniji i voznji na sportskom nivou se mozes nadati u 6 mjesecu.
U svakom slucaju sve se prilagodjava individualno u okviru gore navedenih protokola sa osvrtom na tvoj subjektivni osjecaj. Biciklo je za rehabilitaciju koljena vrlo bitan segment kako zbog povecanja obima pokreta, povrata elasticnosti (zglobne cahure, ligamenata, okolnog mekog tkiva) tako i zbog primarnog cilja jacanja okolne muskulature prvenstveno quadricepsa.
Svakako ako ne vozis sobni bicikl koji se koristi za rehabilitaciju obrati duznu paznju na sigurnost u toku voznje kako nekim eventualnim padom ne bi vratio stvari na pocetak.
Nadam se da si zadovoljan odgovorom ;-) .
Vozi i uzivaj
Urban B.

#8 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by Urban B. »

hvala puno na odgovoru,prednji krizni ligament je u pitanju,kupio sam sobno biciklo jer ne zelim jos vani da vozam da se ne bi vratio na ortopediju ponovo :D
trinitrotoluol

#9 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

Ovo fakat nije normalno :D . Otvorim uvijek aktuelnu temu a nigdje nikoga svi zdravi, pregleda teme stotine ali nikome ne treba savjet :lol: . Vidim da ljudi otvaraju pojedinacne postove o problemima ali nece da se potrude da to postave na odgovarajuce mjesto :-) .
thousands of voices

#10 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by thousands of voices »

Pozdrav,

Oba stopala su u adductus polozaju sa izrazeno povisenim svodom (vise desno) a kao posljedica distonije. Postoje li vjezbe koje bi barem malo usporile progresiju deformacija. Fizikalne radimo uopsteno za distoniju.

Hvala
bepina

#11 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by bepina »

trinitrotoluol wrote:Ovo fakat nije normalno :D . Otvorim uvijek aktuelnu temu a nigdje nikoga svi zdravi, pregleda teme stotine ali nikome ne treba savjet :lol: . Vidim da ljudi otvaraju pojedinacne postove o problemima ali nece da se potrude da to postave na odgovarajuce mjesto :-) .
Pa evo onda: smijem li raditi vjezbe (i kakve, preporuka za terapeuta u SA), buduci da mi je peti prsljen "odozgo" potonuo i zarotirao se, te uzrokovao skoliozu?
Vrhunski doktori kazu NE.
Hvala
trinitrotoluol

#12 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

thousands of voices wrote:Pozdrav,

Oba stopala su u adductus polozaju sa izrazeno povisenim svodom (vise desno) a kao posljedica distonije. Postoje li vjezbe koje bi barem malo usporile progresiju deformacija. Fizikalne radimo uopsteno za distoniju.

Hvala
Zao mi je sto sto imate tu nesrecu da se borite protiv distonije :sad: . Kao i svako drugo neurolosko oboljenje i distonija zahtjeva strogo individualan pristup i nemoguce je putem interneta praviti program vjezbi. Naime po mom skromnom znanju ne postoje vjezbe iskljucivo za distoniju ali je moguce napraviti modificirani kompleks vjezbi na individualnoj osnovi. Mobilnost i ocuvanje obima pokreta u zglobovima je veoma vazno isto kao i vjezbe istezanja! Ono sto bih vam iskreno preporucio je da u dogovoru sa fizijatrom i neurologom a nakon "napravljenog pregleda" nabavite ortoze,splintove tj. nocne udlage koje ce usporiti progresiju deformacija. Kao sto im i samo ime kaze udlage se apliciraju preko noci i pozicioniraju zglobove u fizioloskom - normalnom polozaju te na taj nacin vrse pasivnu korekciju deformiteta.
Nadam se da sam vam barem malo pomogao i zelim vam mnogo srece i boljeg zdravlja.
trinitrotoluol

#13 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

bepina wrote:
trinitrotoluol wrote:Ovo fakat nije normalno :D . Otvorim uvijek aktuelnu temu a nigdje nikoga svi zdravi, pregleda teme stotine ali nikome ne treba savjet :lol: . Vidim da ljudi otvaraju pojedinacne postove o problemima ali nece da se potrude da to postave na odgovarajuce mjesto :-) .
Pa evo onda: smijem li raditi vjezbe (i kakve, preporuka za terapeuta u SA), buduci da mi je peti prsljen "odozgo" potonuo i zarotirao se, te uzrokovao skoliozu?
Hvala
Peti prsljen "odozgo" mi je preopsiran pojam :D . Spondilolisteza se najcesce javlja u lumbalnom - slabinskom dijelu kicme ali po vasem opisu moglo bi se raditi i o vratnom prsljenu :-? . Stepen iskliznuca je obicno direktno proporcionalan tegobama koje se javljaju (bolovi,neugodne senzacije,neuroloski ispadi...). U pocetnom stadijumu nema nikakvog razloga da extenzionim vjezbama ne ojacate ledjnu muskulaturu koja ce na taj nacin dati potporu prirodnom korzetu kicmenog stuba. Medjutim ako ste na trecem ili cetvrtom stepenu onda moze biti kontraproduktivno. Iako to kod nas nije popularno jos uvjek mislim da bi bilo dobro da se posavjetujete i sa dobrim kiroprakticarom koji bi manipulativnim tehnikama mogao eventualno tretirati iskliznuce (nikako ovim lokalnim kostolomcima!!!). Medjutim uvjek je problem i odrzati prsljen u tom revidiranom polozaju obzirom da su okolni ligamenti istegnuti a muskulatura oslabljena. Teoretski gledano moze se raditi nakon toga jacanje muskulature elektro stimulacijom (bezbolno:) koja je za razliku od vjezbi manje agresivna u mehanickom smislu te se pokusati uraditi stabilizacija lokacije nakon kiro zahvata.
Za ne daj boze ostaje na kraju operativni tretman fiksacije dva susjedna prsljena ali se iskreno nadam da necete doci u tu fazu.
Prijedlog za fizioterapeute u SA ??? Procitajte prethodne postove ako vam nije mrsko da se ne ponavljam :-) .
thousands of voices

#14 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by thousands of voices »

trinitrotoluol wrote:

Hvala
Zao mi je sto sto imate tu nesrecu da se borite protiv distonije :sad: . Kao i svako drugo neurolosko oboljenje i distonija zahtjeva strogo individualan pristup i nemoguce je putem interneta praviti program vjezbi. Naime po mom skromnom znanju ne postoje vjezbe iskljucivo za distoniju ali je moguce napraviti modificirani kompleks vjezbi na individualnoj osnovi. Mobilnost i ocuvanje obima pokreta u zglobovima je veoma vazno isto kao i vjezbe istezanja! Ono sto bih vam iskreno preporucio je da u dogovoru sa fizijatrom i neurologom a nakon "napravljenog pregleda" nabavite ortoze,splintove tj. nocne udlage koje ce usporiti progresiju deformacija. Kao sto im i samo ime kaze udlage se apliciraju preko noci i pozicioniraju zglobove u fizioloskom - normalnom polozaju te na taj nacin vrse pasivnu korekciju deformiteta.
Nadam se da sam vam barem malo pomogao i zelim vam mnogo srece i boljeg zdravlja.
Doktor ne preporucuje ortozu, samo adekvatne ortopedske uloške i fizikalne. Redovno idemo na fizikalne i u banju (distonija + skolioza). Ali mene ta stopala najviše muče, jer se takvo stanje odražava na hod i ravnotežu.
U svakom slucaju hvala na brzom odgovoru i lijepim zeljama.

Kad sam vec tu, da pitam jos nesto, ovaj put za mene 8)
EMG-om mi je utvrdjena radikulopatija (simptom - sijevajuci bolovi u lijevoj ruci). Preporuceno je uraditi MRI C1-C8 ali termin mi je tek u avgustu. Sada me boli desna ruka, dr predlaze fizikalne.
Da li je pametno ici na fizikalne ako jos uvijek ne znamo tacan uzrok bola?
MyCore

#15 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by MyCore »

Povrijedio sam se u teretani prije 3-4 mjeseca i sad mi se desava da kad nagnem nogu naprijed skočni zglob zaboli pravo i traje 2-3 minute. I svaki put. znaci ne boli kost, nego bas tetive ili sta vec na prednejm dijelu . Nisam isao docu jer ne moze mi staviti langetu kontam..

Evo premjestio sam svoje pitanje ovdje
trinitrotoluol

#16 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

thousands of voices wrote:
trinitrotoluol wrote:

Hvala
Doktor ne preporucuje ortozu, samo adekvatne ortopedske uloške i fizikalne. Redovno idemo na fizikalne i u banju (distonija + skolioza). Ali mene ta stopala najviše muče, jer se takvo stanje odražava na hod i ravnotežu.
U svakom slucaju hvala na brzom odgovoru i lijepim zeljama.

Kad sam vec tu, da pitam jos nesto, ovaj put za mene 8)
EMG-om mi je utvrdjena radikulopatija (simptom - sijevajuci bolovi u lijevoj ruci). Preporuceno je uraditi MRI C1-C8 ali termin mi je tek u avgustu. Sada me boli desna ruka, dr predlaze fizikalne.
Da li je pametno ici na fizikalne ako jos uvijek ne znamo tacan uzrok bola?
Fizikalne obavezno preporucujem jer se razlicitim agensima moze vrlo efektivno kupirati bol i sanirati upala (da ne elaboriram sada :). Postoje bolesti koje su relativna ili apsolutna kontraindikacija za fizikalnu ali vjerujem da je doktor dobro procjenio stanje zato topla preporuka. Sretno :)))
Last edited by trinitrotoluol on 12/06/2011 21:46, edited 2 times in total.
trinitrotoluol

#17 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

MyCore wrote:Povrijedio sam se u teretani prije 3-4 mjeseca i sad mi se desava da kad nagnem nogu naprijed skočni zglob zaboli pravo i traje 2-3 minute. I svaki put. znaci ne boli kost, nego bas tetive ili sta vec na prednejm dijelu . Nisam isao docu jer ne moze mi staviti langetu kontam..

Evo premjestio sam svoje pitanje ovdje
To vec predugo traje i smatram da obavezno trebate otici na pregled kod ortopeda!!! Sam mehanizam nastanka povrede koji ovdje niste opisali moze biti dobar putokaz ka dijagnozi. Ako se bol javlja kod pojacanih napora u teretani pokusajte prvo pazljivo zagrijati zglob i uraditi vjezbe istezanja. Ako se javlja u svakodnevnim aktivnostima i kompromitira vase svakodnevne aktivnosti onda na pregled sto prije. Nije sva terapija u langeti tako da ne znaci nuzno da ce vam je staviti :) Ipak ukoliko je preporuce moj savjet vam je da to prihvatite jer neka stanja koja se u akutnoj fazi brzo i efikasno lijece ukoliko ih zapustite i stanje predje u hronicno onda ste u puno vecem problemu.
Vjerovatno se radi o tendinitisu ( upala tetive ) ili nesaniranoj parcijalnoj rupturi ligamenta ( posebno ako nije odgovarajuce tretirana odmah poslije povrede ).
Prvo dijagnostika a onda lijecenje :thumbup: .
bepina

#18 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by bepina »

trinitrotoluol wrote:
bepina wrote:
Hvala
Peti prsljen "odozgo" mi je preopsiran pojam :D . Spondilolisteza se najcesce javlja u lumbalnom - slabinskom dijelu kicme ali po vasem opisu moglo bi se raditi i o vratnom prsljenu :-? . Stepen iskliznuca je obicno direktno proporcionalan tegobama koje se javljaju (bolovi,neugodne senzacije,neuroloski ispadi...). U pocetnom stadijumu nema nikakvog razloga da extenzionim vjezbama ne ojacate ledjnu muskulaturu koja ce na taj nacin dati potporu prirodnom korzetu kicmenog stuba. Medjutim ako ste na trecem ili cetvrtom stepenu onda moze biti kontraproduktivno. Iako to kod nas nije popularno jos uvjek mislim da bi bilo dobro da se posavjetujete i sa dobrim kiroprakticarom koji bi manipulativnim tehnikama mogao eventualno tretirati iskliznuce (nikako ovim lokalnim kostolomcima!!!). Medjutim uvjek je problem i odrzati prsljen u tom revidiranom polozaju obzirom da su okolni ligamenti istegnuti a muskulatura oslabljena. Teoretski gledano moze se raditi nakon toga jacanje muskulature elektro stimulacijom (bezbolno:) koja je za razliku od vjezbi manje agresivna u mehanickom smislu te se pokusati uraditi stabilizacija lokacije nakon kiro zahvata.
Za ne daj boze ostaje na kraju operativni tretman fiksacije dva susjedna prsljena ali se iskreno nadam da necete doci u tu fazu.
Prijedlog za fizioterapeute u SA ??? Procitajte prethodne postove ako vam nije mrsko da se ne ponavljam :-) .
Hvala, vrlo opsirno ali ne bas jasno! Sve sto sam navela odnosi se zapravo na dijete, (pisala sam u prvom licu jer mi je lakse) koje ima skoliozu. U vratnom dijelu je i iskrivljenje i potonuli prsljen. Preporuka je operacija ako se jos vise zarotira...nosen korzet za skoliozu - nije pomogao. Svi se slazu samo u jednom: TOTALNO ATIPICNA SKOLIOZA!!! K tome jos trostruka :sad: :sad: :sad:
shin

#19 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by shin »

Pozdrav TNT :lol:

http://www.drnelsonclinic.com/images/skeleton.jpg

Pogledaj sliku, (slika stopala sa neta) nasao sam da objasnim koja me kost boli.

Kost br.15 ili 9 (nisam bas siguran) moli kada se probam nasloniti nogom na prste, boli i kada rukom pritisnem sa bilo koje strane. Vise boli dok bos hodam, stanje u tenama je mnogo bolje.

Nista nije nateklo niti promjenilo boju.
Neddd

#20 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by Neddd »

Ehhh ovakoo ja imam artritis vec nekih 8 mjeseci, a od prije nekoliko danaa mi je doktor rekao da imam i skoliozu strasnoo me bole ramena i vrat i kicma ma sve :( mada sam narucena kod fizijatra za nekih 7 dana zanima me sta bi ste vi preporucili ( vjezbe neke) mada mi je moj reumatolog rekao da posjetim i ortopeda ali moja porodicna doktorica kaze da nema potrebe i da samo idem fizijatru! Da li je to pametno ili da ja ipak trazim uputnicu za ortopeda? Da ne zaboravim imam 19 god! Neznam u kakvom je stanju skolioza jer sam tek otkrila da imam :( I da li ovaj artritis moze jos vise uticat na skoliozu mislim imal to kakve veze ? HVala
Glanzer

#21 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by Glanzer »

Jos uvijek nisam trazio lijecnicku pomoc tako da cu vam narodski objasniti moj problem,unazad godinu dana ucestalo pri iznenadnom pokretu ili dizanju i sasvim malog tereta me ukoci (mislim)misicni dio ispod plecke,kao terapiju tog neugodnog bola(narodski:sanđija :-D )koristim naklofan u periodu dva tri dana nakon cega bol iscezne.Cesto je bol jaka da onemogucava dubok udisaj,isto tako se zna desiti da bol koja je intenzivna i ne da disati prestane onako naglo kako i pocne.Da li je ovo povezano sa nekom nepravilnoscu kicme ili se radi o istegnucu misica te da li ce neke vjezbe koristiti kao prevencija ove neugodne boli.Unaprijed hvala.
winnie

#22 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by winnie »

imam povredu ramena... ljekari u hitnoj i na cum-u su rekli da se radi o istegnutim ligamentima i da ce proci samo od sebe. to je bilo prije vise od mjesec dana a jos uvijek imam bolove.
imate li koga preporuciti da ovo rijesim?
peppeto

#23 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by peppeto »

toplo preporučujem ŽAD centar na Markalama ...nije skupo, a rezultati su izvaredni već poslje 3-4 tretmana (problem sa leđima od dugog sjedenja)

http://www.zad.ba
baja

#24 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by baja »

@TNT
glede kiropraktike, svi spominju neku zlatku. tvoje misljenje?
trinitrotoluol

#25 Re: FIZIOTERAPEUT - SAVJETI

Post by trinitrotoluol »

shin wrote:Pozdrav TNT :lol:

http://www.drnelsonclinic.com/images/skeleton.jpg

Pogledaj sliku, (slika stopala sa neta) nasao sam da objasnim koja me kost boli.

Kost br.15 ili 9 (nisam bas siguran) moli kada se probam nasloniti nogom na prste, boli i kada rukom pritisnem sa bilo koje strane. Vise boli dok bos hodam, stanje u tenama je mnogo bolje.

Nista nije nateklo niti promjenilo boju.
Moras napraviti Rtg snimak da se iskljuci nekroza glavice metatarzalne kosti !!!
Post Reply