Treba mi mala pomoć:
Kojom fizičkom veličinom je ispravno iskazati neku količinu, npr. pijeska, bilo sitnozrnog, krupnozrnog, ili sitnijeg kamena ?
Da li u zapreminskoj masi (kg/m3), ili možda, kako je uobičajeno u narodu, u volumenu (m3) ?
Ako je u kg/m3, kako onda tretirati razlike u vlažnosti materije, tj. razliku kada je pijesak mokar ili nije ?
fizička veličina za pijesak
-
Eshek
#3 Re: fizička veličina za pijesak
mislim da se izražava u kubnim metrima. vlažnost se navodi pod zasebnom stavkomhomo_sapiens wrote:Treba mi mala pomoć:
Kojom fizičkom veličinom je ispravno iskazati neku količinu, npr. pijeska, bilo sitnozrnog, krupnozrnog, ili sitnijeg kamena ?
Da li u zapreminskoj masi (kg/m3), ili možda, kako je uobičajeno u narodu, u volumenu (m3) ?
Ako je u kg/m3, kako onda tretirati razlike u vlažnosti materije, tj. razliku kada je pijesak mokar ili nije ?
-
walkabout
U opticaju su obje velicine - ispravno bi trebalo biti mjerenje u zapremini ali je isto tako prisutno mjerenje i u tezini, narocito kod ovih sto dobavljaju i razvlace ga musterijama.
Meni je skoro trebalo 1 m3 sitnog pijeska - kaze prodavac nema problema, to je oko 1.5 tona (naravno da vlaznost pijeska utice na tezinu).
Treba naruciti u m3 da bi se izbjegao uticaj vlaznosti - ali, hoces li mjeriti pijesak kada ti dovuku i istresu ispred kuce?
PS. Meni se jednom cak i to desilo, cisto igrom slucaja.
Meni je skoro trebalo 1 m3 sitnog pijeska - kaze prodavac nema problema, to je oko 1.5 tona (naravno da vlaznost pijeska utice na tezinu).
Treba naruciti u m3 da bi se izbjegao uticaj vlaznosti - ali, hoces li mjeriti pijesak kada ti dovuku i istresu ispred kuce?
PS. Meni se jednom cak i to desilo, cisto igrom slucaja.
- homo_sapiens
Zapravo, radi se o sudskom sporu o nekoliko stotina (? nečega - kg/m3 ili m3) ovog materijala za građenje, tako da mi je potreban relevantan i zakonski ispravan podatak, radi formiranja konačne cijene.
- BihYankee
Pijesak se u građevinarstvu prvenstveno mjeri u tzv veličini frakcije tj krupnoći zrna koja ide od o do 32, zatim po porijeklu (riječni ili majdanski)i čistoći (bez organskih sastojaka) i mineralnom sastavu( kvarcni sedimentni). Pijesak se prodaje po m3 ili kod nas "na vreću" . Vlažnost pijeska po mom mišljenju ne utiče znatno na cijenu tj ako je kupljeni pijesak zahtijevane krupnoće,čistoče,porijekla i mineralnog sastava-nabavna cijena mu neće biti znatno veća ukoliko je vlažan ili suh. Cijena pijeska ne pretstavlja znatan udio u ukupnim radovima jer puno više košta transport , manipulacija i ugradnja nego sama sirovina. U Sarajevu pijesak kupujemo po m3 a dobijemo ga kao kubik odoka ili na vreću a dobijemo manje od pola vreće ...sretno na sudu a ne preporucujem pjesak kao argument...
-
sekretar
JM za pijesak je m3.BihYankee wrote:Pijesak se u građevinarstvu prvenstveno mjeri u tzv veličini frakcije tj krupnoći zrna koja ide od o do 32, zatim po porijeklu (riječni ili majdanski)i čistoći (bez organskih sastojaka) i mineralnom sastavu( kvarcni sedimentni). Pijesak se prodaje po m3 ili kod nas "na vreću" . Vlažnost pijeska po mom mišljenju ne utiče znatno na cijenu tj ako je kupljeni pijesak zahtijevane krupnoće,čistoče,porijekla i mineralnog sastava-nabavna cijena mu neće biti znatno veća ukoliko je vlažan ili suh. Cijena pijeska ne pretstavlja znatan udio u ukupnim radovima jer puno više košta transport , manipulacija i ugradnja nego sama sirovina. U Sarajevu pijesak kupujemo po m3 a dobijemo ga kao kubik odoka ili na vreću a dobijemo manje od pola vreće ...sretno na sudu a ne preporucujem pjesak kao argument...
Vlažnost se izražava u procentima i jako je bitna za tehnološke procese, npr. kod proizvodnje zidnih blokova (npr siporex).
Za sudski spor, valjda je validan ugovor? Valjda je u ugovoru specificiran "kvalitet" (vlažnost, mulj...) ili nekakav standard koji pijesak treba da zadovolji?
- homo_sapiens
Ne. radi se o dugovanju od cca. 15.000 KM, kojeg ja potražujem u obliku kompezacije u pijesku, u količini, npr. 1000 m3, ali mi dužnik namjerava isplatiti u količini npr. 400 m3, jer tu količinu pretvara u težinu KM/t.
Zanima me koja je zakonom određena mjerna jedinica za ovakvu ili sličnu robu. Ovdje nije upitan kvalitet, već samo mjerna jedinica.
Zanima me koja je zakonom određena mjerna jedinica za ovakvu ili sličnu robu. Ovdje nije upitan kvalitet, već samo mjerna jedinica.
-
patrius
Jebi ga,pijesak se ne kupuje na kilu.A ako je vec tako,onda se uzima specificna tezina pijeska,tj.kg/m3.Dakle,koliku masu(kg.) pijeska imas u 1m3.Ipak,i cijena kubika pijeska je na osnovu necega procijenjena,znaci,zna se otprilike koliko kg.pijeska ima u 1m3.Nema sanse da moze biti tolikog odstupanja...