fizička veličina za pijesak

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
homo_sapiens

#1 fizička veličina za pijesak

Post by homo_sapiens »

Treba mi mala pomoć:
Kojom fizičkom veličinom je ispravno iskazati neku količinu, npr. pijeska, bilo sitnozrnog, krupnozrnog, ili sitnijeg kamena ?

Da li u zapreminskoj masi (kg/m3), ili možda, kako je uobičajeno u narodu, u volumenu (m3) ?

Ako je u kg/m3, kako onda tretirati razlike u vlažnosti materije, tj. razliku kada je pijesak mokar ili nije ?
patrius

Post by patrius »

Najprije ga moras "prosijat" :oops: :D O.K.Ispravno je i jednom i drugom,samo sto ces imati razlicite vrijednosti kad je vlazan i kad je suh.E sad,sta si uzeo cjepidlacit,ko jos mjeri "relativnu vlaznost pijeska" :D
Eshek

#3 Re: fizička veličina za pijesak

Post by Eshek »

homo_sapiens wrote:Treba mi mala pomoć:
Kojom fizičkom veličinom je ispravno iskazati neku količinu, npr. pijeska, bilo sitnozrnog, krupnozrnog, ili sitnijeg kamena ?

Da li u zapreminskoj masi (kg/m3), ili možda, kako je uobičajeno u narodu, u volumenu (m3) ?

Ako je u kg/m3, kako onda tretirati razlike u vlažnosti materije, tj. razliku kada je pijesak mokar ili nije ?
mislim da se izražava u kubnim metrima. vlažnost se navodi pod zasebnom stavkom
walkabout

Post by walkabout »

U opticaju su obje velicine - ispravno bi trebalo biti mjerenje u zapremini ali je isto tako prisutno mjerenje i u tezini, narocito kod ovih sto dobavljaju i razvlace ga musterijama.

Meni je skoro trebalo 1 m3 sitnog pijeska - kaze prodavac nema problema, to je oko 1.5 tona (naravno da vlaznost pijeska utice na tezinu).

Treba naruciti u m3 da bi se izbjegao uticaj vlaznosti - ali, hoces li mjeriti pijesak kada ti dovuku i istresu ispred kuce? :roll:

PS. Meni se jednom cak i to desilo, cisto igrom slucaja. :lol:
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Zapravo, radi se o sudskom sporu o nekoliko stotina (? nečega - kg/m3 ili m3) ovog materijala za građenje, tako da mi je potreban relevantan i zakonski ispravan podatak, radi formiranja konačne cijene.
BihYankee

Post by BihYankee »

Pijesak se u građevinarstvu prvenstveno mjeri u tzv veličini frakcije tj krupnoći zrna koja ide od o do 32, zatim po porijeklu (riječni ili majdanski)i čistoći (bez organskih sastojaka) i mineralnom sastavu( kvarcni sedimentni). Pijesak se prodaje po m3 ili kod nas "na vreću" . Vlažnost pijeska po mom mišljenju ne utiče znatno na cijenu tj ako je kupljeni pijesak zahtijevane krupnoće,čistoče,porijekla i mineralnog sastava-nabavna cijena mu neće biti znatno veća ukoliko je vlažan ili suh. Cijena pijeska ne pretstavlja znatan udio u ukupnim radovima jer puno više košta transport , manipulacija i ugradnja nego sama sirovina. U Sarajevu pijesak kupujemo po m3 a dobijemo ga kao kubik odoka ili na vreću a dobijemo manje od pola vreće ...sretno na sudu a ne preporucujem pjesak kao argument...
sekretar

Post by sekretar »

BihYankee wrote:Pijesak se u građevinarstvu prvenstveno mjeri u tzv veličini frakcije tj krupnoći zrna koja ide od o do 32, zatim po porijeklu (riječni ili majdanski)i čistoći (bez organskih sastojaka) i mineralnom sastavu( kvarcni sedimentni). Pijesak se prodaje po m3 ili kod nas "na vreću" . Vlažnost pijeska po mom mišljenju ne utiče znatno na cijenu tj ako je kupljeni pijesak zahtijevane krupnoće,čistoče,porijekla i mineralnog sastava-nabavna cijena mu neće biti znatno veća ukoliko je vlažan ili suh. Cijena pijeska ne pretstavlja znatan udio u ukupnim radovima jer puno više košta transport , manipulacija i ugradnja nego sama sirovina. U Sarajevu pijesak kupujemo po m3 a dobijemo ga kao kubik odoka ili na vreću a dobijemo manje od pola vreće ...sretno na sudu a ne preporucujem pjesak kao argument...
JM za pijesak je m3.
Vlažnost se izražava u procentima i jako je bitna za tehnološke procese, npr. kod proizvodnje zidnih blokova (npr siporex).
Za sudski spor, valjda je validan ugovor? Valjda je u ugovoru specificiran "kvalitet" (vlažnost, mulj...) ili nekakav standard koji pijesak treba da zadovolji?
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ne. radi se o dugovanju od cca. 15.000 KM, kojeg ja potražujem u obliku kompezacije u pijesku, u količini, npr. 1000 m3, ali mi dužnik namjerava isplatiti u količini npr. 400 m3, jer tu količinu pretvara u težinu KM/t.
Zanima me koja je zakonom određena mjerna jedinica za ovakvu ili sličnu robu. Ovdje nije upitan kvalitet, već samo mjerna jedinica.
patrius

Post by patrius »

Jebi ga,pijesak se ne kupuje na kilu.A ako je vec tako,onda se uzima specificna tezina pijeska,tj.kg/m3.Dakle,koliku masu(kg.) pijeska imas u 1m3.Ipak,i cijena kubika pijeska je na osnovu necega procijenjena,znaci,zna se otprilike koliko kg.pijeska ima u 1m3.Nema sanse da moze biti tolikog odstupanja...
Post Reply