Fizička spremnost BH fudbalera
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
BHF80
#51 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
pa jeste vidjeli wolsburg se priprema u policijskoj akademiji stutgart u vojnoj
ovi nasi 5 krugova oko stadiona dusa u nosu
ovi nasi 5 krugova oko stadiona dusa u nosu
- burekodsira
#52 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
nasi klubovi, nasa liga, nasi igraci (generalizujem) nece jos zadugo biti ni blizu neke evropske norme ako je mogu tako nazvati...
prosle hefte gledam prijateljsku tekmu Velez protiv austrijskog FAC (koji je zavrsio proslu sezonu u drugom djelu tabele trece lige). njihovi igraci su vecinom na biciklu ili pjeske/javni prevoz dosli na utakmicu, poderali rodjene i opet uzjahali i otisli. u najgorem periodu je rezultat bio 4:0 jbt... da bi na kraju izgladili i bilo 5:3.
taj protivnik je amaterski klub a Velez u jeku priprema za predstojecu sezonu.
ipak to je slika svih nasih klubova... samo 10ak dana prije je i nas aktualni prvak s istim protivnikom igrao 1:1 ... kad skontas
ima tu puno nediscipline kod nas, recimo na toj tekmi su nasi igraci redovno se okretali da prigovore protivniku, kosili ih, psovali, bilo je i scena gdje igrac dotrci do protivnickog golmana koji je odavno vec uhvatio loptu i ovaj ga onda obtrcava i vuce za dres kako bi valjda ovome stvorio ugodjaj ko na ringispilu
i sl. Kod faula ili obaranja cesto nije bilo ni izvinjavanja niti pruzanja ruke ili sl iako je prijateljska...
iako je tema fizicka sprema ipak to sve vuce od discipline. kada se ima disciplina lahko je modernom opremom podebljavati uspjehe na svim poljima
prosle hefte gledam prijateljsku tekmu Velez protiv austrijskog FAC (koji je zavrsio proslu sezonu u drugom djelu tabele trece lige). njihovi igraci su vecinom na biciklu ili pjeske/javni prevoz dosli na utakmicu, poderali rodjene i opet uzjahali i otisli. u najgorem periodu je rezultat bio 4:0 jbt... da bi na kraju izgladili i bilo 5:3.
taj protivnik je amaterski klub a Velez u jeku priprema za predstojecu sezonu.
ipak to je slika svih nasih klubova... samo 10ak dana prije je i nas aktualni prvak s istim protivnikom igrao 1:1 ... kad skontas
ima tu puno nediscipline kod nas, recimo na toj tekmi su nasi igraci redovno se okretali da prigovore protivniku, kosili ih, psovali, bilo je i scena gdje igrac dotrci do protivnickog golmana koji je odavno vec uhvatio loptu i ovaj ga onda obtrcava i vuce za dres kako bi valjda ovome stvorio ugodjaj ko na ringispilu
iako je tema fizicka sprema ipak to sve vuce od discipline. kada se ima disciplina lahko je modernom opremom podebljavati uspjehe na svim poljima
- BHF_Manijak
#53 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Pa to je to o cemu ja govorim, danas je fudbal veliom vecinom fizicka sprema! TAktika naravno i tehnike kao i sve ostalo, ali buraz bez trke i samo trke nema hljeba! Naravno, neko ce reci "pa nije atletika", tacno, ali ako ti ne mozes zaganjati igraca koji ti bjezi, jebi ti to onda! Pa pogledajte nase golove u Mariboru i kako Mariborcani hladno pretrce sve nase igrace, i? Primas 4 komada, haj' kuci!
VEzano za Saida, da opet ne ispada da ga napadam jer je pitar, nije majkemi, rekoh 100 puta strasan igrac, ali ako hoce evropsku ekipu i visi nivo, jednostavno se mora dotjerati u red! Lik i dalje ima visak kg, to i sami znate, kakve ploce kakvi zidovi, sta vam je ba! I takav je naravno sila, ali da bi mogo svih 90 minuta ko navijen biti, mora jos malo na sebi poradit.
VEzano za Saida, da opet ne ispada da ga napadam jer je pitar, nije majkemi, rekoh 100 puta strasan igrac, ali ako hoce evropsku ekipu i visi nivo, jednostavno se mora dotjerati u red! Lik i dalje ima visak kg, to i sami znate, kakve ploce kakvi zidovi, sta vam je ba! I takav je naravno sila, ali da bi mogo svih 90 minuta ko navijen biti, mora jos malo na sebi poradit.
-
Eborg
#54 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Svi znamo riječi Ivice Osima: "Ko ne može da trči, ne može ni da igra." Dakle, tu nema rasprave, koncentracija pada i prave se greške, da ne govorim o manjku snage da se potrči kako treba.
Ulazimo u novu fazu, od naredne sezone MLS će koristiti micoach tehnologiju po kojoj će treneri moći pratiti stanje svojih igrača, otkucaje srca i slično u realnom vremenu. Vidjet ćemo kako će se to pokazati, možda ćemo jednog dana moći ovo vidjeti u većem obimu širom Evrope a plan je i da gledaoci odmah mogu vidjeti koliko se neki igrač (ne) zalaže i je li "prokuhao".
Ulazimo u novu fazu, od naredne sezone MLS će koristiti micoach tehnologiju po kojoj će treneri moći pratiti stanje svojih igrača, otkucaje srca i slično u realnom vremenu. Vidjet ćemo kako će se to pokazati, možda ćemo jednog dana moći ovo vidjeti u većem obimu širom Evrope a plan je i da gledaoci odmah mogu vidjeti koliko se neki igrač (ne) zalaže i je li "prokuhao".
- dječak sa šibicama
#55 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Na ovim nasim prostorima je fizicka sprema uvijek bila kriticna, ili tek solidna. Uvijek se njegovala dobra tehnika, ali spor fudbal, sa puno manekenisanja.
Tek sam kod Bilica na ovom zadnjem EP vidio da je ekipa spremna za tri poluvremena ako je potrebno, a sve sto je uradio je angazman vrhunskog kondicionog trenera, Miljenka Raka, koji je spremio ekipu vjerovatno i najbolje od svih na prvenstvu.
Plus, mislim da treba igrace malo utjerati u suru, malo diktatorskog odnosa.
Ali ne vidim nekog takvog kod nas, sta ces ti kad je nama ljekar reprezentacije plasticni hirurg
Tek sam kod Bilica na ovom zadnjem EP vidio da je ekipa spremna za tri poluvremena ako je potrebno, a sve sto je uradio je angazman vrhunskog kondicionog trenera, Miljenka Raka, koji je spremio ekipu vjerovatno i najbolje od svih na prvenstvu.
Plus, mislim da treba igrace malo utjerati u suru, malo diktatorskog odnosa.
Ali ne vidim nekog takvog kod nas, sta ces ti kad je nama ljekar reprezentacije plasticni hirurg
- jeza u ledja
#56 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Moja poenta je u negiranju prevelikog forsiranja potrebe za nekom specijalnom naukom i pogotovo tehnologijom da bi nas domaci igrac postao fizicki i kondiciono konkurentan onom u ostatku Evrope. Procitao sam nekoliko postova tipa "ee da vidis sta rade u Evropi, kakve sprave imaju za mjerenje, doktore, naucnike, nutricioniste, bla bla". Sve to zadnje mozda moze pridonjeti da igrac umjesto 90% fizicki spreman bude 95% fizicki spreman. No onih prvih 90% se moze postici sa minimalnim ulaganjem u tehnologiju, zdravu ishranu, itd. Za to nasim sportasima ne treba nauka, vec rad i disciplina i naravno neko ko ce im utjerati tu mantru u glavu.necko_hz wrote:Sir i šunka između ostalog da, bijeli hljeb, hamburgeri, pica ne. Pod ovim mislim da im zadnje 3 stavke ne čine koncept ishrane, naročito u periodu pripremanja za neko važno takmičenje. Mora se tačno znati šta se i koliko unosi. Znam iz iskustva.jeza u ledja wrote:Pica, hamburgeri, bijeli hljeb, sunka, sir, itd:![]()
Njihova disciplina nema veze sa rezultatima tima koji treniraju.jeza u ledja wrote:Ma naravno nije samo vazno kako izgledaju, ali to je pokazatelj njihove vlastite discipline.
@JBN
Apsolutno.
Meni je sega kad kazes "govorim iz iskustva", jer i vrhunski sportasi govore iz iskustva kada kazu da jedu sve i svasta. Siguran sam da oni znaju sta unose, odnosno koliko unose, ali u sustini njihova dijeta se ne razlikuje puno od dijete normalnog ZDRAVOG covjeka.
Sto se tice bijelog hljeba, to sam procitao u dijeti ovog Phelpsa. Pise da jede 3 sendvica od jaja na BIJELOM hljebu svako jutro. Pise da pojede po picu dnevno. Zna pojesti cijelu tortu odjednom. Mnogi drugi, pogotovo ovi krkani iz kojekakvih americkih sportova, hapaju mcdonaldse, pomfrije i slicna sranja ko veliki. Njima treba proteina i karbohidrata ko u prici, zbog toga meso i tjestenina. Mozda jedino paze na masnocu, ali u sustini njih boli kurac kad sve to sprze na treningu.
Jeste, zato su nasi debeli treneri najuspjesniji u Evropi.Njihova disciplina nema veze sa rezultatima tima koji treniraju.
-
vryzas
#57 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
The 51st State wrote:pogledajte konstituciju momku na srednjoj slici i prestanite srati, prava fudbalska gradja.
Kazu da svi poslije rucka pojedu po kolac, a debeli mazne 6
A sad malo ozbiljno...dijeta u vrhunskom sportu nije neka novost. Dijeta je samo jedna od stvari koja je bitna za fizicko stanje svakog sportiste. Rekuperacija je nesto sto je "obuzelo" svijet vrhunskog sporta zadnju deceniju. Posto su skoro pa u svakom sportu dosegnuti fizicki limiti, sve vise se radi na sto kracem/brzem oporavku tijela od nadljuskih fizickih napora.
Fizicka sprema nasih sportista zavisi od nacina i metoda rada nasih "strucnjaka", prehrane, uslova i svega ostalo sto je potrebno za "idealnu" fizicku spremu. Procjena je da smo u zaostatku u odnosu na razvijeni svijet jedno 20 god.
Ima i kod nas par izuzetaka koji samo potvrdjuju pravilo ali ovo su sve primjeri gdje su ljudi ulagali sami u sebe.
Znaci nije bilo nekog "sistema".
Kazu da je Zoran Savic radio 1000 trbusnjaka i ledjnih svaki dan van treninga. Oni koji prate kosarku i koji su malo stariji znaju o kome se radi.
Dosta je "slicnih" primjera i iz svijeta fudbala i drugih kolektivnih sportova. O individualnim sportovima da ne govorimo. Sve gore navedeno je u individualnom sportu dovedeno skoro do savrsenstva.
Btw. debeli trenutno ima 15kg viska
-
The 51st State
#58 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
haj' strucnjak, cire sta mu lifa.vryzas wrote:The 51st State wrote:pogledajte konstituciju momku na srednjoj slici i prestanite srati, prava fudbalska gradja.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nije kosarkas
- Obuca9
#59 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Samo nek' on jede, ljubi ga majka.
Kad se zatetura, kao tenk, niko živ ga ne može zaustaviti.

Debeeeliii, gazi levate.
Kad se zatetura, kao tenk, niko živ ga ne može zaustaviti.

Debeeeliii, gazi levate.
-
iceman2010
#60 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Da bi covjek (pa i fudbaler ) bio u dobroj kondiciji potreban je rad, rad i samo rad. Teretana za to ne treba nikome. Teretana je dobra za nabijanje misicne mase i snage (duel igra i sl.) kondiciju igrac nece dobiti u teretani. Kakve to uslove imaju brazilci pa su i danas najveci konkurenti za osvajanje svakog svjetskog prvenstva? Znam, igraju im igraci po evropskim klubovima, ali nisu tamo poceli niti su u evropskim klubovima postali igraci. Znaci samo, rad, rad i rad. I da, u evropskim klubovima se strasno dobro radi, imaju sve uslove, ali kupuju igrace iz zemalja gdje nema uslova za rad. Sada imamo misteriju. Kako zaboga ovi naucise igrati fudbal na pjescanim plazama brazila ili na obali slonovace? Pretjerujete. Evo, Sarajevo je odigralo dvije vrhunske utakmice i obije se vidjelo da su itekako dobro spremni. Pa i tamo su prijetili zadnji 10 minuta. Znaci ne treba nikakva pretjerana pamet za nabijanje kondicije. Malo djoginga, malo sprinteva, malo stepa, malo uzbrdo, malo nizbrdo, pa opet sve u krug.
Druga je stvar sto kod nas igracima plate kasne, oni nisu raspolozeni, ovaj mu neda pare pa ga nemoze ni natjerati da trenira po kisi, snijegu. Ima ona anegdota od prije par godina. Kaze trener igracima: "Pa dobro momci hocemo li ozbiljno raditi ili necemo" kaze igrac njemu: "Kako cemo sefe raditi kada nemamo ni za kifle". U city-ju mu daju milione i to redovno. Znas kako bih ja trcao za milion eura? Nabio bih sam kondiciju bez trenera za tri mjeseca da trcim cijelu utakmicu k'o navijen kad bi mi neko za to dao milion eura
Druga je stvar sto kod nas igracima plate kasne, oni nisu raspolozeni, ovaj mu neda pare pa ga nemoze ni natjerati da trenira po kisi, snijegu. Ima ona anegdota od prije par godina. Kaze trener igracima: "Pa dobro momci hocemo li ozbiljno raditi ili necemo" kaze igrac njemu: "Kako cemo sefe raditi kada nemamo ni za kifle". U city-ju mu daju milione i to redovno. Znas kako bih ja trcao za milion eura? Nabio bih sam kondiciju bez trenera za tri mjeseca da trcim cijelu utakmicu k'o navijen kad bi mi neko za to dao milion eura
- Zatamnjena stakla
#61 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Trčao bi i za hiljadu mjesečno 
-
vryzas
#62 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
The 51st State wrote:haj' strucnjak, cire sta mu lifa.vryzas wrote:The 51st State wrote:pogledajte konstituciju momku na srednjoj slici i prestanite srati, prava fudbalska gradja.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nije kosarkas.
Ma ne fali mu ba nista...ima se, moze se
-
LSD
#63 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Zagadiše pitari finu temu sa ovim Husejinovićem izdrkavanjem na njega....ja sam upozoravao na ovo....više niko i ne piše ništa.
-
chsk
#64 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Što ne priznaš fino da ti se ne sviđa njegov stomačićLSD wrote:Zagadiše pitari finu temu sa ovim Husejinovićem izdrkavanjem na njega....ja sam upozoravao na ovo....više niko i ne piše ništa.
- jeza u ledja
#65 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Tema je ocigledno zapoceta upravo i zbog njega kao primjera. Autor uvodnog posta upravo njega i spominje.LSD wrote:Zagadiše pitari finu temu sa ovim Husejinovićem izdrkavanjem na njega....ja sam upozoravao na ovo....više niko i ne piše ništa.
-
Eborg
#66 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Uzeo sam ga za primjer, tema je generalnog karaktera, prije svega PLBiH.
-
LSD
#67 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Upravo tako, naveden kao primjer samo, a ne da sad lijepimo slike ljepotana sa stomakom, nabacujemo klipove njegove itd.Eborg wrote:Uzeo sam ga za primjer, tema je generalnog karaktera, prije svega PLBiH.
Generalno, sprema svih igraca iz naše lige je na niskom nivou, bez neke tendencije da se to malo poboljša....što zbog svijesti samih igraca, što zbog slabih/nekvalitetnih/nestrucnih trenera (kondicionih posebno), slabih priprema, nacina ishrane, opcenito shvatanja fudbala kao nekog hobija a ne profesije......mnogi timovi se sa svojim igracima pripremaju za onoliko koliko im treba = za naše lige i to je to....ali zato cim izađemo u evropu (što sam kažeš) oko 70 minute pocinju disati na škrge.
- SmokingMan
#68 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Ma kakve mi metode treninga koristimo,još iz doba okorijelog komunizma.Sumnjam da će se šta bitnije promjeniti u skorije vrijeme,sve što si naveo tačno je.Za sve bolje potreban je debeo novac....LSD wrote:Upravo tako, naveden kao primjer samo, a ne da sad lijepimo slike ljepotana sa stomakom, nabacujemo klipove njegove itd.Eborg wrote:Uzeo sam ga za primjer, tema je generalnog karaktera, prije svega PLBiH.
Generalno, sprema svih igraca iz naše lige je na niskom nivou, bez neke tendencije da se to malo poboljša....što zbog svijesti samih igraca, što zbog slabih/nekvalitetnih/nestrucnih trenera (kondicionih posebno), slabih priprema, nacina ishrane, opcenito shvatanja fudbala kao nekog hobija a ne profesije......mnogi timovi se sa svojim igracima pripremaju za onoliko koliko im treba = za naše lige i to je to....ali zato cim izađemo u evropu (što sam kažeš) oko 70 minute pocinju disati na škrge.
-
LSD
#69 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Boga mi , može jarane....može da se hoce....cak imaju i oni mlađi momci za DIF-a sa diplomama (znam neke) koji znaju pripremati sportiste itekako dobro (citav sistem ima kako pripremiti ekipu i podici kondiciju...nauka je to), samo što ih niko ne angažuje niti su kome zanimljivi od ovih naših klubova, a ja vjerujem da nebi tražili velike pare sigurno.z1xter wrote:Ma kakve mi metode treninga koristimo,još iz doba okorijelog komunizma.Sumnjam da će se šta bitnije promjeniti u skorije vrijeme,sve što si naveo tačno je.Za sve bolje potreban je debeo novac....LSD wrote:Upravo tako, naveden kao primjer samo, a ne da sad lijepimo slike ljepotana sa stomakom, nabacujemo klipove njegove itd.Eborg wrote:Uzeo sam ga za primjer, tema je generalnog karaktera, prije svega PLBiH.
-
detroit-mercy
#70 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Pa jedan prosjecan evropski klub potrosi vise na enrgetske stimulanse i napitke nego sto kompletno Sarajevo podijeli za plate. Ti pricas o necemu a pojedini klubovi duguju igracima po nekoliko plataEborg wrote:Svi znamo da je boljka naših premijerligaških igrača ta nesretna fizička sprema. Većina utakmica PLBiH postane neinteresantna (ako je uopće do tada i bila) već oko 60. minute jer igrači umiru na terenu, tek rijetke ekipe uspiju da prevladaju tu magičnu vremensku granicu što često zna biti i prevaga. Međutim, na evropskoj sceni čak i ekipe iz neposrednog okruženja žestoko izdominiraju naše klubove na tom kondicijskom planu gdje naši igrači ne mogu meda. Još ako igrači odu u inostranstvo da igraju - tragedija.
Sinoć recimo Husejinović izlazi u 60-oj ili kojoj već minuti vidno premoren, prokuhao čovjek. Pa zar igrač profesionalac koji je tek prošao pripreme i koji bi trebao biti u uzlaznoj putanji ne može da izdrži jednu čitavu utakmicu? Možda on nije najbolji primjer zbog nesređene kilaže no to mi je baš privuklo pažnju.
Činjenica je da će naši mladi igrači proći kroz omladinske ekipe svojih klubova a da nikad ni ne uđu u teretanu. Ko se ikad u BiH bavio nekim sportom zna da je vrhunac fizičkog treninga istezanje i trčanje krugova.
Nekad davno sam čuo urbanu legendu koja kaže da kada je Igor Bišćan došao u Liverpool iz Dinama i obavio testove da su bili u rangu Michaela Owena kada mu je bio 13 godina. Možda to i nije istina no oslikava našu balkansku situaciju. Isto tako, jednom je kondicijski trener Hajduka izjavio da prosječnog čovjeka sa ulice može za 40 dana pripremiti da bude u potpunoj formi za HNL kao i svaki profesionalac.
Zanima me sljedeće - da li igrač od 20 do nekih 28 godina ikad može da nabije kondiciju na pripremama na bude na evropskom nivou (čitaj: da nakon istih može da odigra utakmicu u Hannoveru, Getafeu, Sieni i da bude na tom nivou)?
Može li se ispravnim radom tokom jednih priprema/jedne godine nadoknaditi ono što se godinama zanemarivalo ili je to proces koji traje čitavu karijeru i nikad se neće uspjeti riješiti za trenutnu generaciju naših igrača?
Btw, koliko para toliko muzike, a ako pod kondicionim pripremama posmatras tracanje po livadama ili brdima
- Saraj`vo
#71 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Treba malo promjenit imaju kone pravo, evo recimo Zeba dok je trajala PL vrijedio je milion bio spreman ovo ono onda ga realno Mariborcani strpase u djep dvije utakmice. Ne zna se da li je igrao. Problem je u treningu, pa zna se da je pokojni Drazen provodio po 16 sati u dvorani samo zbog toga je bio najbolji. Eto nigdje Saida.
- SmokingMan
#72 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
LSD
:Boga mi , može jarane....može da se hoce....cak imaju i oni mlađi momci za DIF-a sa diplomama (znam neke) koji znaju pripremati sportiste itekako dobro (citav sistem ima kako pripremiti ekipu i podici kondiciju...nauka je to), samo što ih niko ne angažuje niti su kome zanimljivi od ovih naših klubova, a ja vjerujem da nebi tražili velike pare sigurno.
Neko je to spominjao te mlade talentovane DIF-ovce na ovom forumu,i opet da momci imaju želje i volje da rade za pristojan novac u BH klubovima,tj.koliko je dovoljno za naše prilike,pitanje je koliko su im otvorena vrata istih tih kluboca,i koliko su klubovi spremni na promjene u režimu treniranja i ishrane,dosta je ovde igrača u našoj ligi koji su poznati po nedisciplini na treninzima koji su podaleko od evropskih standarda.
:Boga mi , može jarane....može da se hoce....cak imaju i oni mlađi momci za DIF-a sa diplomama (znam neke) koji znaju pripremati sportiste itekako dobro (citav sistem ima kako pripremiti ekipu i podici kondiciju...nauka je to), samo što ih niko ne angažuje niti su kome zanimljivi od ovih naših klubova, a ja vjerujem da nebi tražili velike pare sigurno.
Neko je to spominjao te mlade talentovane DIF-ovce na ovom forumu,i opet da momci imaju želje i volje da rade za pristojan novac u BH klubovima,tj.koliko je dovoljno za naše prilike,pitanje je koliko su im otvorena vrata istih tih kluboca,i koliko su klubovi spremni na promjene u režimu treniranja i ishrane,dosta je ovde igrača u našoj ligi koji su poznati po nedisciplini na treninzima koji su podaleko od evropskih standarda.
- Šibicar
#73 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Jes' jarane,al' zato nek' se raja ne pita zašto fudbaleri nerijetko umiru iz "čista mira",jer se razlog za to krije upravo u uzimanju tih "super napitaka i pojačivača snage" od kojih umjesto fudbalera dobiješ preplaćenu mašinu koja trči 90 minuta neprekidno i to više puta sedmično..detroit-mercy wrote: Pa jedan prosjecan evropski klub potrosi vise na enrgetske stimulanse i napitke nego sto kompletno Sarajevo podijeli za plate. Ti pricas o necemu a pojedini klubovi duguju igracima po nekoliko plata.
Btw, koliko para toliko muzike, a ako pod kondicionim pripremama posmatras tracanje po livadama ili brdima, to je izumrlo jos prije jedno 30 godina
.
- jeza u ledja
#74 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Mi imamo ogroman broj fudbalera koji zbog talenta odu vani, ali se brzo vrate nazad.
Koji je razlog? Manjak kondicije i nedisciplina.
Sta mislite zasto smo slabi na krlinim pozicijama kao reprezentacija?
I jos jednom da se vratim na onu moju argumentaciju. Ja se slazem da tu treba malo ulaganja, strucnjake itd, ali nije to "nauka" kakvom se ovdje predstavlja da jedan normalan insan u BiH ne moze to da postigne "staromodnim" treningom.
Koji je razlog? Manjak kondicije i nedisciplina.
Sta mislite zasto smo slabi na krlinim pozicijama kao reprezentacija?
I jos jednom da se vratim na onu moju argumentaciju. Ja se slazem da tu treba malo ulaganja, strucnjake itd, ali nije to "nauka" kakvom se ovdje predstavlja da jedan normalan insan u BiH ne moze to da postigne "staromodnim" treningom.
-
detroit-mercy
#75 Re: Fizička spremnost BH fudbalera
Taj zgusnuti raspored je drugi problem, velika konkurencija, napori, utakmice. Hebiga, ako hoces za kratko vrijeme da zgrnes milione onda moras nesto i da riskirasŠibicar wrote:Jes' jarane,al' zato nek' se raja ne pita zašto fudbaleri nerijetko umiru iz "čista mira",jer se razlog za to krije upravo u uzimanju tih "super napitaka i pojačivača snage" od kojih umjesto fudbalera dobiješ preplaćenu mašinu koja trči 90 minuta neprekidno i to više puta sedmično..detroit-mercy wrote: Pa jedan prosjecan evropski klub potrosi vise na enrgetske stimulanse i napitke nego sto kompletno Sarajevo podijeli za plate. Ti pricas o necemu a pojedini klubovi duguju igracima po nekoliko plata.
Btw, koliko para toliko muzike, a ako pod kondicionim pripremama posmatras tracanje po livadama ili brdima, to je izumrlo jos prije jedno 30 godina
.