Fizička spremnost BH fudbalera

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Eborg

#1 Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Eborg »

Svi znamo da je boljka naših premijerligaških igrača ta nesretna fizička sprema. Većina utakmica PLBiH postane neinteresantna (ako je uopće do tada i bila) već oko 60. minute jer igrači umiru na terenu, tek rijetke ekipe uspiju da prevladaju tu magičnu vremensku granicu što često zna biti i prevaga. Međutim, na evropskoj sceni čak i ekipe iz neposrednog okruženja žestoko izdominiraju naše klubove na tom kondicijskom planu gdje naši igrači ne mogu meda. Još ako igrači odu u inostranstvo da igraju - tragedija.

Sinoć recimo Husejinović izlazi u 60-oj ili kojoj već minuti vidno premoren, prokuhao čovjek. Pa zar igrač profesionalac koji je tek prošao pripreme i koji bi trebao biti u uzlaznoj putanji ne može da izdrži jednu čitavu utakmicu? Možda on nije najbolji primjer zbog nesređene kilaže no to mi je baš privuklo pažnju.

Činjenica je da će naši mladi igrači proći kroz omladinske ekipe svojih klubova a da nikad ni ne uđu u teretanu. Ko se ikad u BiH bavio nekim sportom zna da je vrhunac fizičkog treninga istezanje i trčanje krugova.

Nekad davno sam čuo urbanu legendu koja kaže da kada je Igor Bišćan došao u Liverpool iz Dinama i obavio testove da su bili u rangu Michaela Owena kada mu je bio 13 godina. Možda to i nije istina no oslikava našu balkansku situaciju. Isto tako, jednom je kondicijski trener Hajduka izjavio da prosječnog čovjeka sa ulice može za 40 dana pripremiti da bude u potpunoj formi za HNL kao i svaki profesionalac.

Zanima me sljedeće - da li igrač od 20 do nekih 28 godina ikad može da nabije kondiciju na pripremama na bude na evropskom nivou (čitaj: da nakon istih može da odigra utakmicu u Hannoveru, Getafeu, Sieni i da bude na tom nivou)?

Može li se ispravnim radom tokom jednih priprema/jedne godine nadoknaditi ono što se godinama zanemarivalo ili je to proces koji traje čitavu karijeru i nikad se neće uspjeti riješiti za trenutnu generaciju naših igrača?
Mr. Brightside

#2 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Mr. Brightside »

problem je samo u trenažnoj infrastrukturi, stručnim osobljem.. kasnije se to odrazi i na psihologiju igrača koji više i izgubi volju za kondicijskim napretkom :roll:
ljevoruki

#3 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by ljevoruki »

Vrhunski fudbal je davno postao nauka, koja primjenjuje vrhusku tehnologiju i skolovane strucnjake da stvore i pripreme igraca za profesionalnu karijeru.
Svaki igrac u sredjenim klubovima ima tacan raspored rada, ishrane, spavanja...., sve se zna i o svemu se vodi racuna.
Cak se za svakog igraca pojedinacno pravi poseban jelovnik, prati se rad srca, pritisak, cirkulacija prije, za vrijeme i poslije treninga.
Ako je igrac disciplinovan, postuje sta mu je propisano onda ima velike sanse da dostigne fizicku kondiciju potrebnu za igranje na najvisem nivou. Koliko su nasi igraci disciplinovani je stvar mentaliteta i okoline.
Nijedan nas klub, mozda sacica klubova iz regiona, ima infrastrukturu za ovakav nacin rada i opet se ne mogu nositi ni sa kim kad i ako se, kojim slucajem, se plasiraju u LP ili LE.
Znaci, odgovor je prilicno jednostavan - nauka. A za nauku trebaju pare.
Dok toga ne bude nece biti ni vrhunskih rezultata i igracemo dobro po jedno poluvrijeme, eventualno 60-70 min. :run:
Dr. Kuca

#4 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Dr. Kuca »

Zato sto nije ko prije 20 godina, malo uz brdo niz brdo, vamo tamo i dobar.
Eborg

#5 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Eborg »

Pa sad, infrastruktura...Ne moramo odmah govoriti o Milan Labu i sličnim stvarima.

Nekako u BiH ne bi trebao biti problem napraviti većinu onog što recimo radi Magath. Zemljani nasipi, medicinke i tegovi. To je vala sve zajedno ispod 2000 KM što sve i jedan klub može priuštiti. Doduše, činjenica je da većina naših klubova uopće nema kondicione trenere već sve počiva na neškolovanoj metodologiji iz 1978. kada su ti treneri bili fudbaleri.

Slažem se da je problem što naši igrači piju pa i puše bez skrivanja i pojedu po kilu bureka nakon treninga no i tu se može relativno jednostavno uvesti red, nisu potrebni neki užasno visoki troškovi. Većina klubova igračima daje hranarinu, da se to regulirati.

Ali opet, postavlja se pitanje koliko to pomaže nekome ko je čitav život radio suprotno. Da li bi to utjecalo na fizičku spremu jednog Darija Purića, Saida Husejinovića, Nermina Jamaka i sličnih ili se samo mogu mijenjati djeca od 15 godina?
ganjeta

#6 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by ganjeta »

Kako očekvati da "zvijezde" Premijer lige budu fizički spremne kad nam to nisu ni A reprezentativci, ispušu poslije 60. minute.
Eborg

#7 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Eborg »

To je već maslo Mahira ćevabdžije :mrgreen: Postavlja se pitanje - da li ispušu u 60-oj minuti jer su inače nikakve kondicije ili jer su se oblokali par noći prije.
Muhamed Đakmić

#8 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Muhamed Đakmić »

Sarajevo nije baš najsretniji primjer za ovo, jer smo stvarno dobro bili spremljeni za mečeve protiv Levskog, izuzev Huseinovića normalno, trčalo se od prve do posljednje minute u jednakom ritmu. Ali generalno, mislim da je trenersko osoblje najveći krivac za ovakve stvari. Igrom slučaja poznajem jednog momka, prvak je BiH u brzom klizanju, on je fizički spremniji od svih fudbalera koji su ikad igrali u našoj ligi. Ali čovjek je svoj plan treninga prepisao od stručnjaka koji su proizveli svjetske prvake u ovom sportu i maksimalno ga se pridržava. Nema šale sa tim, to ti je budućnost.

Eh sad, pošto naši fudbaleri očigledno nisu dovoljno svjesni da bi sami sebe kontrolisali kao ovaj moj poznanik, treba im kandžija da ih mlati po leđima svaki dan. Da puše, piju i jedu nezdravu hranu, to im ne možeš zabraniti i to će se uvijek dešavati i u puno ozbiljnijim klubovima od Sarajeva ( npr. City ), ali zato ih možeš natjerati da krv propišaju na treninzima. Normalno, praviš selekciju tako da samo najspremniji igraju, a ovi zabušanti otpadaju, pa neka svako odluči jel mu bitnije da bude faca u noćnom klubu ili fudbalskom klubu.
lajkujMe

#9 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by lajkujMe »

Nije tajna da nasi premijerligaski fudbaleri skoro pa nemaju fizicke spreme, njihov kondicioni trening se sastoji od 20 krugova oko terena i razgibanje.....

Cudi me i da mogu 60 minuta izdrzati.

Citav nam je fudbal donji veoma lose je organizovano sve, moze se reci na amaterski nivo.

Vani se preko 50% paznje posvecuje na kondiciju tamo teretana i trcanje teretana i trcanje, eno na fejs man city stalno objavljuje slike njihovog trening centra, tamo skoro non stop unutra u teretani i na nakim loptama itd itd
nervoza

#10 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by nervoza »

Silom prilika sam bio primoran da idem u teretanu i bazen, posto mi je nozni misic atrofirao pa sam trebao da ga "vratim". I normalno kako covjek tu provodi neko vrijeme, upoznas raje, koji redovno i neredovno treniraju... Koliko sam ja skuzio najbitnije je imati disciplinu, slijepo se pridrzavati nekih osnova i sibaj... Medjutim problem je u nasem mentalitetu, ti fudbaleri zaradjuju lupicu, oko 3000KM, sto je kod nas nadprosjecna plata i sad su oni kao faca, i kao takve prepustaju se nocnom zivotu, curama itd...
Primjer Saida Husejinovica, momak stvarno ima talenat koji se rijetko radja u nasoj PL, medjutim on se zadovoljio platom u Werderu, odradio ugovor do kraja, iako su ga se htjeli davno rijesiti i nasim fudbalerima je u takvim slucajevima bitnija brza zarada nego neki dugorocni plan. Mislim da je sve do discipline i mentaliteta, ali mozes ti iz svakoga izbiti tu neodgovornost, samo te neko tome mora nauciti ko stvarno vjeruje u to...
BHF_Manijak

#11 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by BHF_Manijak »

Opet se ja vracam na ono da je to i do mentalitet tipa "ma jebo trening, znam ja lopte", to kod nas prolazi, ali na zapadu ne, zato nam i igraci zavrsavaju po Turskoj, Azerbejdzanu, Kazahstanu i osstalim vukojebinama a ne u ligama petice, ili nize!
Jednostavno pocevsi od trenera pa do igraca, premalo se daje znacaja onome sto se radi. Evo uzet cu primjer Husejinovica, momak je vidno strasan ali bas strasan igrac, tehnicki prejak, ali hajd ti hajvanu dokazi da bi mogo biti 15 puta bolji i igrati u Bundesligi, ali bas igrati a ne truhnuti na klupi, kad bi se uozbiljio i shvatio da nije Bogom dan da igra ukoliko se i ne dokaze! Pa bio je tamo, ali nije se probio upravo zbog "glave"! Samo cu reci steta!
Evo i sad u Sarajevu, vidno odskace od ostatka lige, ali evo tu je vise od pola godine i lik jos nije sredio stomak i spremu, sto? Jer vidi da moze i takav biti vrh, pa onda ide po seljackom mentalitetu "jebo trening i trcanje ba i ovako sam kralj"! :roll: Eh tako razmislja 90% nasih igraca u ligi. Vele za Jamaka da je jedan od najtalentovanijih u generaciji bio, ali vidimo sta ispade od njega, upravo radi tog seljackog mentaliteta.

NEma igracima ko usadit taj vojnicki mentalitet u glavu da bez rada nece nista u zivotu postici, pa ni u fudbalu. Od talenta se ne zivi. Ali na kraju ko ce im i usadit kad su im treneri (vecinom) isti takvi bili u njihovim godinama.
Pa samo se sjetim Dzeke i Misketa za vrijeme Magatha u Wolfsburgu. Radi HAyat nakvu reportazu sa njima, kad samo cujes "10 je sati, izvinite ali mi moramo u hotel nazad, ne smijemo duze ostati kaznit ce nas trener"! :wink: A sad ili kod nas? Ma jebo sve to, daj da se derneci. Sta mislite sto je Edin bio bolji u Wolfsburgu nego li sad u Cityu?
Ne kazem, on je fizicki dosta ojaco nego li sto je bio u Wolfsu, ali to je vise zbog same lige i zahtjeva ali kao igrac daleko je bio bolji kod Magatha. Nema zajebancije sa Felixom, disciplina vojna, iako se dosta igraca na to kod Magahta zali, ali on vecinu unaprijedi u odnosu na ono sta su prije bili! Miske nikad vise nije trcao nego li dok ga je Felix treniro!

Da se vratim malo i na nase "trenere"! Pa pogledajte ih samo molim vas, 99% trenera u ligi i ne izgledaju kao nekakve zbiljne licnosti koje se razumiju u posao! :roll: Majkemi nijedan mi ne izgleda kao zapadnjacki trener! Ljudi su tamo gospoda i kad progovore vidis da znaju svoj posao. Od analize stvari pa do svega ostalog. Pogledajte samo recimo analizu utakmice sa evropskog, pa jebote ko da su likove na Carsiji ahvatali i rekli "joj pasa hajd 'vamo samo sekund majketi, treba jednu tekmu izanalizirati, hajd ocat' " :roll: U rijetko kojem komentaru, gotovo nijednom, neces cuti stvari koje recimo cujes u analizit sportskih radnika na BBC-u, SkySportu, Sport1-u i da sad dalje ne nabrajam. TO takticke analize, komentari bivsih fudbalera kako i na koji nacin je trebalo reagovati u odredjenoj situaciju ma jednostavno vidis da covjek zna o cemu prica, a kod nas sve se svodi na "pa bila je dobra utakmica, ekipa je dobro odigrala, odlicno takticki stajala" itd... :roll: Pa jebote to i ja mogu "izanalizirati"!
I kako takvi ljudi da nesto igrace novo nauce, da ih usmjere?

Sjecam se jednom kad je Memic gostvo u sportskoj emsiji na Alfi zajedno sa Senerom, ma koji primitivitam Allahami! Ko da si bukvalno nekog lika sa planine dovuko i reko "gostujuses veceras u emisiji", nikakve strucnosti, nikakvog znanja, poznavanja stvari (frajer 50% igraca u sastavima ne poznaje, natuca imena itd" i slicno...I kako on da sutra igracu nesto kaze, novo ga nesto nauci, poduci... :roll: :roll: Ja samo zamisljam scenu na treningu ili pred utakmicu "hajde jebo ga ti, kakvi oni ba, levati, ne znaju oni lopte, izadji i udri, igrajteeee" itd kakve analize taktike i postavke kakvi bakraci... :roll:
bosnjo89

#12 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by bosnjo89 »

ma kod nas je fudbal relativno receno polu-profesionalan

jeste da ljudi zive od toga i imaju "profesionalne" ugovore ali mnogo ako ne i vecina nasih se uopste ne pridrzava sportskog zivota.

kada klubovi nisu profesionalni kako ocekivati od klinca koji se skroz pogresno uce u omladisnkom pogonu od nacina zivota, do fizicke spreme pa i mentalnog stanja.

svjedok sam rada u dosta omladiskih skola ne samo u BiH
konkretno ovdje u sarajevu sam dosta puta gledao kako "trener" djeci samo sutne loptu i kaze igrajte :shock:
pa to mogu djeca i u parku

nikakvog sportskog odgoja! a da ne spominjem guranje babinih sinova u 1 tim itd itd

i ocekivati rezultat!! smijesno...
ljevoruki

#13 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by ljevoruki »

Prije nekih par godina gledao sam reportazu sa treninga US U-23 selekcije na Home Depot stadionu u Carsonu. Prvi dio je kondicioni trening i svaki igrac je povezan sa aparatima i trener ih prati na monitoru (srce, disanje, temperatura......)
Ponavljam, nauka je bitna i moze pomoci ali mentalitet igraca je kljucni faktor uspjeha.
Pomenuli ste Huseinovica, nakon pola godine nije jos skinuo visak kila, svi znamo zasto nije i zasto nece.
Suprotan primjer je Dzeko, on kao da nije Bosnjo nego Svabo.
I jos nesto- ima u Sarajevu momak koji je doktorirao na DIF, mislim da nema ni 30 godina. Upoznao sam ga prosle godine, specijalnost mu je kondicioni trening i malo smo pricali jer mene to jako zanima.
Zadivio me, stvarno zna znanje.
Niko,ama bas niko od nasih klubova ga nije nikad kontaktirao i ponudio neku vrstu saradnje.
Zato nam je ovako kako je ali se nadati da ce biti bolje.
Eborg

#14 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Eborg »

I ja sam pričao sa jednim magistrom sa DIF-a/FASTO-a o istoj tematici. Govorio je o onim satovima za trčanje i tehnološkom pristupu tom problemu, bilo je baš interesantno. Istina je da se radi o visokim troškovima ali opet većina klubova to sebi može priuštiti.

Ipak, meni još uvijek nije jasno da li se fakat taj zaostatak može nadoknaditi ili će naš profesionalac uvijek kaskati za drugim igračima iz Austrije, Belgije i sl.
moa

#15 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by moa »

To je nakuka, to nije samo haj uzbrdo nizbrdo i to je to. Jos jedna stvar koja je jako bitna za fizicku spremnost jeste kada ti mozes istrcati 120 minuta na jednoj utakmici, znaci da mozes imati i koncentraciju na visokom nivou. Manje losih pasova, dodavanja...Opet mislim da je sve do igraca jer ne zele da budu najbolji a to mora trener da odradi da im utuvi u glavu da moraju biti najbolji. Kazu da je ronaldo po nekoliko sati poslije treninga ostajo na terenu i trenirao jer covjek zeli da je najbolji....helem mentalni sklop nase lige. Karantin pred pripreme jedno 30 dana, nema bureka, nema cevapa, prati se ishrana i da vidis kako mozes biti lagan da trcis a jak ko beton.
Kako odmicu utakmice tako ti i fizicka sprema ide gore. Jednostavno uvesti rezim i nacin rada a kome se ne svidja neka ide gdje hoce. Sve ovo kosta ali moze se a i mora se ako hocete da imate zaradu.
Kemal Malovčić

#16 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Kemal Malovčić »

pusti šuplju, snaga je u bureku

sklopiti sponzorski ugovor sa šumarima, dvaput sedmično trening u šumi, motorku u ruke i lagano, kom opanci kom

također, sve igrače preseliti visoko iznad grada, ništa auta, ništa gradski prevoz, pa polako

samo zdravo!
Romanista 101%

#17 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Romanista 101% »

Ova tema treba da obuhvati sve BH igrace, i one koji igraju vani. Posebno kada reprezentacija igra vidi koliko su "dobro" pripremljeni.

Jednom je Tomislav Ivic nakon jedne utakmice Hrv. reprezentacije koju su oni izgubili govorio kako se vidi zadnjih 20-25 minuta da su igraci pali. Kaze on igraci trce a glava tamo-vamo, nema kontrole jednostavno mozak ne radi a koncentracija 0%. Znaci mozes ti i trcati ali ako mozak ne radi dzaba ti sve. Dodajes pas a ne znas ni kome ga dodajes.

Jedan od bitnih faktora je ishrana. Od ishrane sve pocinje. Coca-cola, fast-food, kolaci, sladoledi, pizza, rostilj...to ne smije niti jedan fudbaler da unese u sebe, pa cak ni kad je na odmoru.

Druga stvar, igraci iz lige petice i kada imaju pauzu u prvenstvu ili ljetni odmor oni sami individualno treniraju. Znaci ako si profesionalac ti neces sebi dozvoliti da se tako opustis da kada se vratis trener te pita jes to bio na takmicenju rostiljdzija. Disciplina, u svemu jedini put da nesto ostvaris.
chsk

#18 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by chsk »

Image

I eto tako razmišlja 90% naših fudbalera..
BHF_Manijak

#19 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by BHF_Manijak »

chsk wrote:Image

I eto tako razmišlja 90% naših fudbalera..
Upravo...On na 178 znaci ima 86 kila(kaze da je smrso 6) sto je opet puno za jednog fudbalera. Kazem opet steta jer je paklen igrac! :roll:

Samo slike uporedit:

Nekad: Image

Image

I sad:

Image

Image (doduse ova nije sad, ali jeste od prije mozda 2-3 mjseca :mrgreen: )
The 51st State

#20 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by The 51st State »

pogledajte konstituciju momku na srednjoj slici i prestanite srati, prava fudbalska gradja.
Muhamed Đakmić

#21 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Muhamed Đakmić »

Ne treba on toliko kila skinuti po mom mišljenju. Još 2-3 maksimalno. Jesu mu kile uticale u određenoj mjeri na brzinu, mada on i dalje posjeduje zadivljujuću eksplozivnost, ali zahvaljujući svojoj građi u duelu je prejak. Protivnike razgrće, sjetite se samo gola protiv Zrinjskog. Nije mala stvar kad se štoperi odbijaju od tebe.
BHF_Manijak

#22 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by BHF_Manijak »

The 51st State wrote:pogledajte konstituciju momku na srednjoj slici i prestanite srati, prava fudbalska gradja.
Meni iskreno mnogo bolje izgleda na prvoj slici u dresu K'Lauterna al' eto...VIdis mu stomacica na ovoj srednjoj.
LSD

#23 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by LSD »

Možda bi bilo najbolje da promjenite naziv teme u Husejinović, svakako je prerasla samo u pricu o njemu.

Joj Hamo vidi mu glave, na zadnjoj slici :shock:
chsk

#24 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by chsk »

LSD wrote:Možda bi bilo najbolje da promjenite naziv teme u Husejinović, svakako je prerasla samo u pricu o njemu.
Kad je majstor.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25 Re: Fizička spremnost BH fudbalera

Post by Velkoski »

BHF_Manijak wrote: Meni iskreno mnogo bolje izgleda na prvoj slici u dresu K'Lauterna al' eto...VIdis mu stomacica na ovoj srednjoj.
Ono je trbušna PLOČA, kakav stomačić :roll:
Post Reply