Fizicari, zasto se bas bolje cuje preko slusalica nego preko zvucnika?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Klitemnestraaa

#1 Fizicari, zasto se bas bolje cuje preko slusalica nego preko zvucnika?

Post by Klitemnestraaa »

Ako ima neko od fizicara ili inzenjera tko bi mi mogao ponuditi znanstveno objasnjenje, bila bih veoma zahvalna. :) Prilagodjeno jeziku ne-znanstvenika. :)

Kuzim da bas ima niske frekvencije, ali ne kuzim kako se onda te niske frekvencije zrakom nekako raspadnu okolo pa ni ne cujem da u pjesmi ima bas gitara, a kad stavim slusalice bas cujem da ima bas.
Isto tako sam skontala kad se priblizavam nekom koncertu, prvo bas cujem iz daljine, nista ostalo, a onda unutra kad udjem cujem sve sem basa. :)
Naumpalo mi je bilo, posto su niskofrekventni, mozda dalje zvukovi putuju sto bi objasnilo slucaj broj 2 da se u daljini bas bolje cuje, nego kad se priblizim, ali to mi nema smisla u prvom slucaju jer je manja udaljenost od slusalica do uha, nego od zvucnika na laptopu do uha. :? :?

To me onako uvijek kopkalo, a ne bavim se fizikom niti icim, vec onako iz znatizelje pitam. Malo sam guglala, ali ne uspijeh nista naci.
Mega Man X

#2 Re: Fizicari, zasto se bas bolje cuje preko slusalica nego preko zvucnika?

Post by Mega Man X »

Najlakše rečeno: Zato što su slušalice direktno u kontaktu sa ušima tj. on-axis (na osi) te zvuk ide direktno u uši. Dok zvučnici su raspoređeni po sobi, te isto ovisi od sobne akustike (eng. room acoustics)
Kataklinger

#3 Re: Fizicari, zasto se bas bolje cuje preko slusalica nego preko zvucnika?

Post by Kataklinger »

/
Last edited by Kataklinger on 08/06/2017 01:37, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#4 Re: Fizicari, zasto se bas bolje cuje preko slusalica nego preko zvucnika?

Post by HardcoreMX »

Da, zbog prostorne refleksije. Ali tu je još za jednog audiofila mnogo stvari u igri, toliko takodjer da ne mora uvijek biti teza iz naslova threada i tačna. Sigurno da za bolji zvuk treba mnogo manje novca investirati u slušalice, nego što bi to za isti iznos postigao sa hi-fi uredjajem.
Post Reply