Samo sto je uvijek jaci onaj sto dijeli ocjene.
Imao sam mnogo nastavnika, generalno su bile dvije kategorije: Oni koji su imali respekt djece i oni koji to nisu.
Vjerujem da je ovim drugim problem biti nastavnik, ali to nije do opisa posla.
koliko je tvojih drugova iz razreda hodalo naoruzano ili imalo Crnohronikase za familiju uvijek spremne da upadnu u skolu?madner wrote:Znas kako je, jal ti njih, jal oni tebe.
Samo sto je uvijek jaci onaj sto dijeli ocjene.![]()
Imao sam mnogo nastavnika, generalno su bile dvije kategorije: Oni koji su imali respekt djece i oni koji to nisu.
Haj mi samo reci u % kolko je takvih?mIRCerka wrote:koliko je tvojih drugova iz razreda hodalo naoruzano ili imalo Crnohronikase za familiju uvijek spremne da upadnu u skolu?madner wrote:Znas kako je, jal ti njih, jal oni tebe.
Samo sto je uvijek jaci onaj sto dijeli ocjene.![]()
Profesor matematike je oborio circa 15 ljudi na kraju cetvrte godine, pa su morali svi na popravni.amrica wrote:I ja sam mislila isto kao i ti do prije par godina, dok nisam cula stotine prica, a ponesto sam i vidjela, tako da to nije tako jednostavno. Ne znam koliko ti imas godina i kad si zavrsio skolu, ali u ovim sadasnjim generacijama respekt ne spada u rijeci cije znacenje djeca znaju. A sve uz pomoc roditelja.
Da ne bude zabune, mislim na manji broj djece i roditelja, vecina su ipak normalni.
Zna biti ostar onaj papir na dnevniku, treba tu trazit bonus, jer svako listanje moze biti opasno po zivot.modesti wrote:Madner, ako misliš da je debela hladovina u prosvjeti, bujrum u prosvjetu i riješi se stresa. Ovo je totalno glupa priča jer svako radi ono što želi/mora/nešto treće. Ja volim svoj posao (još jedna profesorica) i mislim da je jako stresan. Radim od svoje 18. godine a u prosvjetu sam ušla slučajno (kao i većina) sa 29 godina. Dakle, radila svašta 11 godina prije škole. Ne pada mi na pamet da te sada ubjeđujem kako je težak posao i blablabla ali ne kuhaj bezze, naći ćete moji učenici pa će te srediti
ha, kako ti ovo zvuči?
Ma vjeruj mi, to ti zavisi od skole do skole.. od direktora... imam kolegicu koja je kao pripravnik imala 90% plate, dok je druga u drugoj skoli imala 80% plate. Tako da nista nije 100%, sve ti to zavisi od skole....kriticarka_nikova wrote:Samo malo moram te pitati, jesi li sigruna da je 90%? U Tz kantonu prupravnik dobija 80% od startne plate, a o toplom obroku i prevozu da negovorim. Ako je 90% od startne plate+ 20% toplog obroka, pa KS je extrica za pripravnike!!!amrica wrote:Pripravnik ima 90% plate dok ne polozi strucni ispit.jale wrote:srednja skola:
startna plata 936, 00 KM
TO oko 300 KM
prevoz kupon
za pripravnika zavisi kako direktor to rijesi. Moze ti dati recimo 2 casa vise i dobijas punu platu.
Koliko znam, jos uvijek su iste plate u osnovnim i srednjim za nastavnike i profesore, samo se sad u srednjim povecavaju za domare i jos neke specificne nastavnike kojih nema u os i koji nisu VSS....
A topli obrok varira, 14-14,50-15,00 KM, nesto vezano za prosjek plate u federaciji, ne znam tacno kako to ide. I to je isto za sve budzetske korisnike.
Prevoz mozes dobiti u kesu 53 KM, ako zivis u gradskim GRAS-ovim opcinama, ako zivis izvan doneses potrdu prevoznika koliko je para, napr Ilijas 75 KM....
A razlika staza cista matematika, 0,6 posto godisnje na osnovicu, pa racunaj... za 10 godina 6% na 936 KM.... 56 KM a plafon je 20%, ne moze vise, bez obzira na staz, napr kome je priznat staz u vojsci ima vise od zakonski dozvoljenih 40 godina staza, (a sto se tice penzionisanja, vojni staz se ne pika, moras imati 40 godina rada) ali ne moze imati preko 20% na platu po osnovu staza.
rolenc wrote: Nema stresa, neke velike odgovornosti, dosta slobodnog vremena itd.
madner wrote:Profesor matematike je oborio circa 15 ljudi na kraju cetvrte godine, pa su morali svi na popravni.amrica wrote:I ja sam mislila isto kao i ti do prije par godina, dok nisam cula stotine prica, a ponesto sam i vidjela, tako da to nije tako jednostavno. Ne znam koliko ti imas godina i kad si zavrsio skolu, ali u ovim sadasnjim generacijama respekt ne spada u rijeci cije znacenje djeca znaju. A sve uz pomoc roditelja.
Da ne bude zabune, mislim na manji broj djece i roditelja, vecina su ipak normalni.
Bilo je razno raznih prica, zakletvi planova osvete itd... i na kraju je ispala samo suplja prica.
Kontra pitanje: Imas izbor da radis negdje na odredjeno vrijeme (mogu te otpusit kad hoce), prijavljena na minimalac (kredit mozes dobit samo za cigare) i radis prekovremene kad se poslodavcu cefne. Zar to nije veci stres?
Ja sa ovom djecom radim (5,5-6 godina),bude teško,ko djeca , nezreli, nepripremljeni,ali ipak su to djeca....Problem je sa roditeljima koji ili očekuju previše od djeteta ili ne rade ništa nego smatraju da se djeca u školi igraju,tako da im ne pregledaju ni zadaću...Generalno,ima svega kao i u svakom poslu,ali daleko od toga da je to idealan radni dan...amrica wrote:@madner
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Cuj samokriticnost kod djece.
Ne idu u skolu samo srednjeskolci, koji shvataju kaznu, ukor, jedinicu, izbacivanje iz skole....i smisao skolovanja i vaznost ocjena za upis na fax.
Imaju mali pilici, od 5,5 godina krecu prvi razred, kako bi ti izasao na kraj sa situacijom da pola djece u razredu nece da sjedne u klupu, destero place za mamom, ovaj hoce da piski, ovaj hoce da kaki..... a ti moras zadzati njihovu paznju, nesto ih novo nauciti, objasniti sta je disciplina, a sve mamine i tatine maze i princeze... a to ostanu i kad "narastu".
Tek negdje 6.-7. osnovne mozes pricati o nekom razvoju svijesti, shvatanju kazne i nagrade, ali tad pocinje lupati pubertet, pa onda drugi problemi....
Tita ti, što ti takav ne nađeš kakav posao u prosvjeti? A ako nemaš fakultet, možeš raditi kao domarmadner wrote:Kakve male plate?
Pa vece su od prosjeka za gotovo faktor 2x.
Glupo se je praviti da je svako zanimanje jednako tesko, ili jednako stresno. Prosvjeta je posao koji kombinuje mali stres (fali jos samo da navedete da moze vulkan proraditi u ucionici, i onda valja spasit djecu) sa nadprosjecnom platom.
To znaci da se radi o dobrom poslu i dobrom izboru posla.
Ma joooooooook prosvjeta je sve med i mlijeko...pa ja rukama i nogama kopam da ne idem raditi u skoli...jer je moja mama prosvjetni radnik, i ne zelim ni 10% onoga sto ona prozivljava...dinosaur wrote: U prosvjeti je mnogo neriješenih pitanja...
tita ti u kojoj skoli? Ja govorim o profesorima, ne o direktorima.madner wrote:Jah, pogledaj temu.
1300 ako sam dobro sabrao, i to startna.