Fiskalna politika, iliti "Uzmi racun"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dendrlix

#1 Fiskalna politika, iliti "Uzmi racun"

Post by Dendrlix »

Sta mislite koliko drzava gubi prihoda od utaje PDV-a kroz neizdavanje fiskalnih racuna (sa registar kasa)? Ja odgovorno tvrdim da se prihodi mogu udvostruciti samo kroz bolju naplatu i kontrolu naplate PDV-a sa fiskalnih kasa. Razmislite malo, kada ste dobili racun sa registar kase iz recimo pekare kada kupite perece, kifle, "virslice", buhtle... Hebote, pekara AS ( i u Hrasnom i na C. Vili) uzima debele pare. Sjedim u Zeki za stolom uz pekaru i za sat vremena kroz pekaru prodje cca 100 ljudi. Niko naravno nije dobio racun. Nek je svako potrosio 1 KM, to je 17 KM utajenog PDV-a. O kafanama i ugostiteljskim objektima da ne govorimo. Milion puta sam imao konflikt sa konobarima oko racuna, jerbo sam trebao pravdati pare u firmi. Primjera je mali milion. Sve i da se uredno izdaju racuni, postoje nacini za malverizacije. Na kraju radnog dana, kljuc u bravu, promjeni traku u kasi, i nakucaj 65,20 KM prometa.
Postoji li rješenje? Postoji, jasta da postoji!
1. Zakonski obavezati pravna lica da imaju registar kasu sa modemom (bilo GSM bilo DATA)
2. Poceti naplacivati kazne nama obicnim potrosacima zbog neuzimanja racuna (stvarno, zapitajte se kada ste IKADA culi da je neko platio kaznu jer nije uzeo racun).
3. Izmjeniti zakon o PDV-u u smislu povrata PDV-a fizickim licima.
Ovim bi se prakticno svaki KF PDV-a naplatio. Kompjuterski sistem bi pozivao vise puta dnevno sve kase i "download-irao" podatke sa registar kasa. Naravno, mjenjao bi se termin pozivanja kasa. Nema vise kljuc u bravu, promjeni traku... Zamislite da znate da ce vam se na kraju godine vratiti 5% placenog PDV-a na robu siroke potrosnje. Uzimali bi racun i za jednu cunga lunga zvaku. Znam da je hebeno tesko biti privatnik u ovoj drzavi, ali ja mislim da se za relativno kratak period (1-2 god) fiskalna politika moze urediti.

p.s. Naravno treba smanjiti poreze i doprinose na plate. Stvarni broj nezaposlenih ljudi je znatno manji
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

To je jedna stvar , nešto sasvim druge predstavlja naše plaćanje PDV, svako od nas je od uvođenja tog poreza pa do danas pogurao državu za bar 1000 km...
Gdje su te pare, mislim od ambalaže i sličnih stvari nama se trebalo vratiti nešto para ali nije... živila država koja nas krade i potkrada, pitanje je samo do kada...?

P.S Ja vala zahtjevam račun gdje god....
:-) :-D :sad:
Vrijeme je da se krene !!!!
EI Presidente

#3 Re: Fiskalna politika, iliti "Uzmi racun"

Post by EI Presidente »

Dendrlix wrote:...Sjedim u Zeki za stolom ...
De kad budes opet u Zeki pozdravi Fedju (ako ga znas), on sad drzi taj kafic, garant je tamo cesto. Reci Djeno ga selami :D To mi je jaran, samo takav...hvala :)
Dendrlix

#4 Re: Fiskalna politika, iliti "Uzmi racun"

Post by Dendrlix »

EI Presidente wrote: De kad budes opet u Zeki pozdravi Fedju (ako ga znas), on sad drzi taj kafic, garant je tamo cesto. Reci Djeno ga selami :D To mi je jaran, samo takav...hvala :)
Hocu kralju, i Mukija i Nenu i Bojana... :D
Dendrlix

Post by Dendrlix »

uvjek dobar gost wrote:To je jedna stvar , nešto sasvim druge predstavlja naše plaćanje PDV, svako od nas je od uvođenja tog poreza pa do danas pogurao državu za bar 1000 km...
Gdje su te pare, mislim od ambalaže i sličnih stvari nama se trebalo vratiti nešto para ali nije... živila država koja nas krade i potkrada, pitanje je samo do kada...?
Jel ovo regulisanno nekim clanom zakona o PDV-u ili.. ??? Jer ako nam se treba vratiti i jedna KM, onda moramo to i traziti. Niko nas nece vuci za rukav da uzmemo svoje pare.
Edit

Post by Edit »

Da inspektori samo hoce, vec bi na kaznama zbog neizdavanja racuna naplatili ogromne novce... ali bolje je direktno u dzep nesto primiti :x

Radnice u pekarama ne znaju se uglavnom niti sluziti kasom. Ako zatrazite racun, u najboljem slucaju ce doci neko da ga otkuca...
Samoposluga u sopingu na Grbavici se sluzi nekom prastarom kasom samo za sabiranje, nikad ne isprintaju racun... prodavnica namjestaja izda blok racun, kasi ni traga (stoji neki ugasen kompjuter u kancelariji, doduse...)
...
Dakle ne treba puno maste inspektoru da naplati desetak kazni dnevno.

Ima nas "cangrizavih" kupaca koji uvijek trazimo racun (slijedi naivni upit "a, jel vam treba?") i koji se na taj nacin bore da oni koji su digli cijene na racun povecanja poreza - taj porez zaista i plate, ali - zalosno je sto postoje ljudi ciji je posao da to provjeravaju i da kazanjavaju utaje, pa to - ne rade.
Bilo bi koji inspektor isto tako mogao uci u pekaru i pratiti malo promet i (ne) izdavanje racuna pa to i kazniti. Zasto to ne rade... mozda bi jednom nekome trebali i objasniti?

Sta uciniti?

Mozda - tuziti inspektore zbog nesavjesnog obavljanja sluzbene duznosti!
Guento

Post by Guento »

Edit wrote: Sta uciniti?

Mozda - tuziti inspektore zbog nesavjesnog obavljanja sluzbene duznosti!
Zvuci paradoksalno, ali mi se od ponudjenih ideja ova najvise svidja... :D Al fakat.
Post Reply