Fiskalna kasa za obrt koji nije u pdv-u i ostale info za obrt za usluge za ino klijenta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MySQL_Connect

#1 Fiskalna kasa za obrt koji nije u pdv-u i ostale info za obrt za usluge za ino klijenta

Post by MySQL_Connect »

Pozdrav,

Prije nego odem knjigovođi zanimaju me neke stvari vezano za obrt ako je neko upućen ili imao iskustvo.

Već neko vrijeme radim za stranog klijenta kao programer i sada planiram otvoriti obrt kako bi sve bilo legalno i kako bi me mogao isplaćivati kao obrtnika ili firmu. Odlučio sam kako je obrt sasvim dovoljan međutim sada me zanima, za iznos koji radim, a koji ne prelazi 50 000 godišnje da li je potrebna fiskalna kasa?

Također, ako neko ima iskustva sa istim slučajem ako može mi da napiše ovdje ili pm bilo bi mi od velike pomoći, i poslao bi mu piće :wink: mislim na otvaranje, troškove, isplatu plate sebi, pdv i sve ostalo obzirom da je u pitanju obrt samo kako bi se legalno primala plata od klijenta, bez vjerojatno domaćeg prometa..
Laertes

#2 Re: Fiskalna kasa za obrt koji nije u pdv-u i ostale info za obrt za usluge za ino klijenta

Post by Laertes »

MySQL_Connect wrote:Pozdrav,

Prije nego odem knjigovođi zanimaju me neke stvari vezano za obrt ako je neko upućen ili imao iskustvo.

Već neko vrijeme radim za stranog klijenta kao programer i sada planiram otvoriti obrt kako bi sve bilo legalno i kako bi me mogao isplaćivati kao obrtnika ili firmu. Odlučio sam kako je obrt sasvim dovoljan međutim sada me zanima, za iznos koji radim, a koji ne prelazi 50 000 godišnje da li je potrebna fiskalna kasa?

Također, ako neko ima iskustva sa istim slučajem ako može mi da napiše ovdje ili pm bilo bi mi od velike pomoći, i poslao bi mu piće :wink: mislim na otvaranje, troškove, isplatu plate sebi, pdv i sve ostalo obzirom da je u pitanju obrt samo kako bi se legalno primala plata od klijenta, bez vjerojatno domaćeg prometa..
Fiskalnu moraš imati, to ti nema veze sa pdv-a. Obrt otvaraš u opštini, kao obrtnik ne isplaćuješ si plaću, već uzimaš dobit.
mali_balon

#3 Re: Fiskalna kasa za obrt koji nije u pdv-u i ostale info za obrt za usluge za ino klijenta

Post by mali_balon »

50000KM godisnje ulazis u PDV sistem i moras na fiskalnom racunu imati stavku PDV i iznos istog. Time takodje stices pravo povrata PDV-a kojeg si platio za nabavke stvari za funkcionisanje firme (kupis kompjuter platis PDV i kasnije na kraju godine taj PDV trazis nazad) narvno pripremi se na malo cesci obilazak inspekcije....
Ako se ne "prijavis" u PDV tj ako ne predjes 50000 izdajes fiskalni bez PDV-a samim tim nisi u PDVu i nemas pravo na povrat PDV-a kojeg si platio za nabavke stvari bez kojih firma ne moze funkcionisati.

Ukratko, fiskalnu kasu moras imati bez obzira bio u PDVu ili ne.

Za doprinose i plate neam pojam to ne radim ja....znam nesta povrsno ne bi da lupam....sretno
Post Reply