damiri wrote:Pozdrav,
interesuje me vase misljenje po pitanju fiskalizacije u BiH odnosno da li će to šta promijeniti

? Moj komentar je: Da li su ovi koji treba da donesu zakon toliki idioti da ne mogu da shvate da ce tu profitirati samo firme koje će prodavati fiskalne kase (i održavati ih) kao i telekom ako se bude radio GPRS prenos? Kako nešto radim u RS-u, tamo je sve isto i poslije fiskalizacije, odnosno ljudi prikažu promet koji hoće da prikažu a onaj koji ide na crno svakako ide i dalje, odnosno ne ide preko fiskalnog printera. U konacnici, fiskalizacija se svela na to da se generise stalni mjesecni prihod onome ko je donio zakon kako bi se obezbijedila buduća pokoljena istog (ovo je komentar nekih poznanika iz Banja Luke). Kako sam uspio saznati od nekih poznanika u Sarajevu, u Federaciji se to jos nije donijelo jer se jednostavno nisu Tihići, Izetbegovići, Silajđići (prezimena su više figurativno, ne pratim sada ko je na političkoj sceni aktivan jer jednostavno nemam vremena a i slabije sam u BiH, ali i dalje uredno plaćam sve poreze tu) rastalili u ovoj priči.
Znaci, da li su oni stvarno toliki degeni da misle da ce ako u neki restoran stave fiskalni printer moci kontrolisati "gazdu" odnosno njegov promet umjesto da ga pitaju kako je prijavio porez X KM gdje se moze izracunati da nije zaradio ni za jugo 45 a on vozi auto od nekih €100.000 ??? Bio sam svjedok sada u Njemackoj gdje je jedan nas papak naletio na "njemackih informacioni sistem", to jeste tražio na jednom mjestu razrez poreza ne neku smijesnu sumu a na drugom registrovao auto od €150.000. Nije proslo 7 dana, dosli su prijatelji da ga pitaju "oklen pare". Epilog je da je auto zaplijenjeno kao i ostala imovina a on protjeran zbog rada na crno. Jel to toliki problem donijeti taj zakon o porijeklu imovine i osnovati neku agenciju koja ce to provjeriti ili je ovdje kod nas stvarno otislo sve do vraga ???
Pozdrav,
damiri
@damiri, Odzdrav
Sistem kojim bi se stalo u kraj bezobraznoj pljačci građana je jako jednostavan i primjenjiv, ali kako si sam nadošao do odgovora, nisu se namirili svi talovi i taldžije u ovoj državi. Dakle, potrebna je politička volja da se sistem provede u djelo i potrebna su muda da se suprotstavimo tim "taldžijama"...
Ja se samo iskreno nadam da će široke narodne mase barem ovaj put, barem 2010. godine u oktobru, glasati za bilo koje druge stranke od ovih već viđenih u vlasti. Pogotovo mladi ljudi sliježu ramenima i kažu kako nemaju za koga glasati...dobro, onda glasajte za ove iste taldžije bez davanja šanse nekome drugom. Valjda je to kod nas više psihološki nego ekonomski problem, jer izgleda, ljudi ovdje ne vole neizvjesnost. Obični mali glasač podsvjesno nastupa kada prilazi glasačkoj kutiji, pitajući se u strahu: "A
šta ako dam glas nekome ko će stvarno provesti riječi u djela?!" ili "...ako glasam za NN ili XY, hoće li me i oni krasti kao ovi do sada...? S obzirom na činjenicu da niko ne zna šta će dobiti a šta izgubiti ukoliko se promijene face na vlasti (pa i u opoziciji) jedino što je izvjesno jeste da opet glasaju za iste... Tu je stvar barem jasna i potpuno izvjesna - ovi što sada vladaju će opet krasti i glumiti poštenje, a mi ćemo izgubiti SVE i dalje kukati i ibretiti kako je to u Švaba uređeno...