Firefox password

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BaDa

#1 Firefox password

Post by BaDa »

Drustvo treba mi pomoc vasa... da krenem formatirao disk i instalirao opet firefox (imam njihov account) gdje su spaseni bookmarks i sve sifre za stranice... medjutim nije htjelo pass da mi primi i morao resetovati pass od firefox accounta... medjutim kakvi su kreteni cim promjenis pass od firefox accounta oni iz sigurnosnih razloga pobrisu sve tvoje sifre, bookmarke i sl.. jel postoi ikakva sansa da se to vrati? Citam da imaju neka 2 fajla lokalno spasena db4 (data base file) i json file.... ali ne znam kako da ih otvorim.. pa ako neko ima neki savjet ili sl?!
Peacean

#2 Re: Firefox password

Post by Peacean »

Sa povraćajem tih podataka ti ne znam pomoći ali za ubuduće ti predlažem da koristiš BitWarden ili LastPass za čuvanje lozinki. Meni godinama rade bez problema.
zforumas

#3 Re: Firefox password

Post by zforumas »

BaDa wrote: 15/11/2024 12:17 Drustvo treba mi pomoc vasa... da krenem formatirao disk i instalirao opet firefox (imam njihov account) gdje su spaseni bookmarks i sve sifre za stranice... medjutim nije htjelo pass da mi primi i morao resetovati pass od firefox accounta... medjutim kakvi su kreteni cim promjenis pass od firefox accounta oni iz sigurnosnih razloga pobrisu sve tvoje sifre, bookmarke i sl.. jel postoi ikakva sansa da se to vrati? Citam da imaju neka 2 fajla lokalno spasena db4 (data base file) i json file.... ali ne znam kako da ih otvorim.. pa ako neko ima neki savjet ili sl?!
key4.db
logins.json

ali ako si ih vec pobrisao i ponovo kreirao "prazne" onda je to teze. Ne znam koliko ti se isplati zezati s tim. Kao sto Peacean rece, koristi neki servis kao sto su LastPass, BitWarden ili KeePass
BaDa

#4 Re: Firefox password

Post by BaDa »

zforumas wrote: 15/11/2024 12:54
BaDa wrote: 15/11/2024 12:17 Drustvo treba mi pomoc vasa... da krenem formatirao disk i instalirao opet firefox (imam njihov account) gdje su spaseni bookmarks i sve sifre za stranice... medjutim nije htjelo pass da mi primi i morao resetovati pass od firefox accounta... medjutim kakvi su kreteni cim promjenis pass od firefox accounta oni iz sigurnosnih razloga pobrisu sve tvoje sifre, bookmarke i sl.. jel postoi ikakva sansa da se to vrati? Citam da imaju neka 2 fajla lokalno spasena db4 (data base file) i json file.... ali ne znam kako da ih otvorim.. pa ako neko ima neki savjet ili sl?!
key4.db
logins.json

ali ako si ih vec pobrisao i ponovo kreirao "prazne" onda je to teze. Ne znam koliko ti se isplati zezati s tim. Kao sto Peacean rece, koristi neki servis kao sto su LastPass, BitWarden ili KeePass
na starom laptopu sam imao i dalje instaliran firefox samo je problem sto sam bio izlogovan na firefoxu i sad ne znam jesu li ti fajlovi prazni....ali evo instalirao sam lastpass pa cu sad s tim raditi druge mi nema
Sanjarko

#5 Re: Firefox password

Post by Sanjarko »

@BaDa instaliraj Waterfox i na drugom brauzeru uvijek imaj spremljene lozinke itd, Chrome primjerice.

Probaj, možda vratiš sve. Jbm te tehniko sve si komplikovanija za nas obične korisnike.

Ps. Neka tehnike, gdje bi bili da je nema.
Praetorious

#6 Re: Firefox password

Post by Praetorious »

Firefox -> CTRL+SHIFT+O (slovo, ne nula) -> otvara se Bookmark prozor -> Import and Backup -> Backup

Odredi folder gdje želiš da se snimi i to je to. Napravio si svoj lokalni backup svih bookmarka i kad reinstaliraš FF idi na istu proceduru samo opcija Import.

Za export passworda idi na tri horizontalne crte gore desno -> Passwords -> klik na tri tačke gore desno -> Export Logings.
Na istom mjestu je i Import opcija.

Također, prije reinstalacije napravi kopiju foldera sa svim postavkama svog profila:

Firefox -> Help -> More Troubleshooting Information -> pod Profile folder klikni na Open Folder

Napravi kopiju svega toga (CTRL+A -> CTRL+C) i snimi je na sigurno. Nakon reinstalacije kopiraj to sve na tu istu lokaciju umjesto fajlova koje će FF kreirati po reinstalaciji. FF će imati isti izgled i postavke kao i prije reinstalacije.
Za kreiranje i varaćanje ovog backupa Firefox mora biti ugašen.
BaDa

#7 Re: Firefox password

Post by BaDa »

Praetorious wrote: 15/11/2024 14:36 Firefox -> CTRL+SHIFT+O (slovo, ne nula) -> otvara se Bookmark prozor -> Import and Backup -> Backup

Odredi folder gdje želiš da se snimi i to je to. Napravio si svoj lokalni backup svih bookmarka i kad reinstaliraš FF idi na istu proceduru samo opcija Import.

Za export passworda idi na tri horizontalne crte gore desno -> Passwords -> klik na tri tačke gore desno -> Export Logings.
Na istom mjestu je i Import opcija.

Također, prije reinstalacije napravi kopiju foldera sa svim postavkama svog profila:

Firefox -> Help -> More Troubleshooting Information -> pod Profile folder klikni na Open Folder

Napravi kopiju svega toga (CTRL+A -> CTRL+C) i snimi je na sigurno. Nakon reinstalacije kopiraj to sve na tu istu lokaciju umjesto fajlova koje će FF kreirati po reinstalaciji. FF će imati isti izgled i postavke kao i prije reinstalacije.
Za kreiranje i varaćanje ovog backupa Firefox mora biti ugašen.
eh da sam na vrijeme taj backup uradio.....
Praetorious

#8 Re: Firefox password

Post by Praetorious »

Da su babi mooda bila bi dedo :D
I meni je taj backup zatrebao vrlo nedavno, ali sam imao samo prastaru verziju koja nije bila od pomoći. Restore sistema je pomogao, srećom.
Sad imam sve najnovije backupe, ako se kakav belaj desi.
Iskustvo mi je pokazalo da je najbolje uzdati se u svoje lokalne backupe, svi ti cloud servisi i raznorazni programi za pamćenje lozinki su na dugu štapu.

Inače, pokraj monitora imam svesku i olovku i u nju zapišem sve web adrese koje traže logiranje, korišteni e-mail, username i password. Nisam jednom iz nje nanovo upisivao loginge u browser... A taj backup nema da "padne" :D
Sanjarko

#9 Re: Firefox password

Post by Sanjarko »

Praetorious wrote: 15/11/2024 16:58 Da su babi mooda bila bi dedo :D
I meni je taj backup zatrebao vrlo nedavno, ali sam imao samo prastaru verziju koja nije bila od pomoći. Restore sistema je pomogao, srećom.
Sad imam sve najnovije backupe, ako se kakav belaj desi.
Iskustvo mi je pokazalo da je najbolje uzdati se u svoje lokalne backupe, svi ti cloud servisi i raznorazni programi za pamćenje lozinki su na dugu štapu.

Inače, pokraj monitora imam svesku i olovku i u nju zapišem sve web adrese koje traže logiranje, korišteni e-mail, username i password. Nisam jednom iz nje nanovo upisivao loginge u browser... A taj backup nema da "padne" :D
Ja jesam, isto imam svesku i olovku, morao ponovo zapisivati jer sam logine mijenjao, ja paralelne brauzere koristim tako da duplo imam logine, ali bookmarks sam malo lijen da ih snimim stalno iste. FF ali vodena lija mi je glavni brauzer.
Qler

#10 Re: Firefox password

Post by Qler »

Ja koristim bitwarden, imam ga na svakom uređaju, i radi odlično.
Post Reply