financiranje vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
nemoguce vruce

#76 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nemoguce vruce »

DaysleepeR wrote:
tumb wrote: rat je vanredna okolnost,a to blagosivljanje je vise politicko nego religijsko
ovo ti je prijatelju jako dobar odgovor.

niko se iz svih vjerskih zajednica od rata pa naovamo nije promijenio, isti su tu ljudi, kao i političke opcije koje su ih tada plaćale da blagosiljaju koljače. i nijedna vjerska zajednica nije imuna na to. makar to bilo par mjeseci, ali je IZ itekako koketirao sa koljačima iz El Mudžahida.

i isti ljudi su i dalje tu. i nemaš nikakvu garanciju da i današnje upute od strane vjerskih zajednica nisu političke, čak štaviše, to ni ne kriju.
Ako imas dokaz, ime i prezime, datum, kada,kako, koga i gdje, bujrum obrati se nadleznim institucijama. U protivnom je ovaj post cist bezobrazluk s namjerom da se diskredituje IZ i svi njeci pripadnici.
Klasicna mrznja prema svemu sto imalo mirise na islam. Al dzaba, ne mozes ti mrziti, koliko ja mogu cijeniti i voljeti i opet ako zatreba spuskom u rov zaleci, i braniti sve ono sto mi je sveto.
I koji su to ljudi i dalje tu? Koga ti licno znas?
iceman2010

#77 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

nemoguce vruce wrote:
DaysleepeR wrote:
tumb wrote: rat je vanredna okolnost,a to blagosivljanje je vise politicko nego religijsko

niko se iz svih vjerskih zajednica od rata pa naovamo nije promijenio, isti su tu ljudi, kao i političke opcije koje su ih tada plaćale da blagosiljaju koljače. i nijedna vjerska zajednica nije imuna na to. makar to bilo par mjeseci, ali je IZ itekako koketirao sa koljačima iz El Mudžahida.

i isti ljudi su i dalje tu. i nemaš nikakvu garanciju da i današnje upute od strane vjerskih zajednica nisu političke, čak štaviše, to ni ne kriju.
Ako imas dokaz, ime i prezime, datum, kada,kako, koga i gdje, bujrum obrati se nadleznim institucijama. U protivnom je ovaj post cist bezobrazluk s namjerom da se diskredituje IZ i svi njeci pripadnici.
Klasicna mrznja prema svemu sto imalo mirise na islam. Al dzaba, ne mozes ti mrziti, koliko ja mogu cijeniti i voljeti i opet ako zatreba spuskom u rov zaleci, i braniti sve ono sto mi je sveto.
I pokusaj da se izjednace sve strane. Ispadose isti IZ i cetnici koji su klali po Srebrenici. Dokle sve nece otici ova mrznja prema svemu sto je islamsko. ccccc Htio on to priznati ili ne vjera i islam su jedan znacajan segment koji je, jednim dijelom pomogao u odbrani BiH.
DaysleepeR

#78 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by DaysleepeR »

jedva ste dočekali da me proglasite četnikom :D

ja rekoh makar na par mjeseci, a snimci postoje, nemojte se pravit ludi.

ako i nije IZ vi plaćate i ove što su blagosiljali, ako vi ne vidite ništa loše u tome, ja vidim...

namjerno ignorišete poentu, OPET PO STOTI PUT ja o vjerskim zajednicama i religiji UOPŠTENO vi DIREKT se meni obraćate.

prekinite mi se direkt obraćat, ne opraćam se ni ja vama direkt, ja govorim u trećem licu
kojeime

#79 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by kojeime »

" bambina78 je napisao/la:Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.

iceman2001

Ili da oni koje sport ne zanima ne finansiraju isti?"

Pa, vjernici se mogu baviti sportom, to jeste nema veze da li je neko vjernik kada se uclani u sportski klub koji se finansira iz poreza, nevjernici ne mogu biti clanovi vjerskih organizacija, pa zato vjernici trebaju placati porez, a vjerske organizacije ne bi trebale biti finansirane iz poreza.

Vjernici koriste usluge policije, vatrogasaca, sudova, zdravsvenu zastitu, itd. dakle usluge koje se finansiraju iz poreza i zato trebaju placati poreze. Nevjernici ne koriste usluge vjerskih ustanova i zato iz poreza koji placaju nevjernici ne trebaju biti finansirane vjerske institucije.
vaučer

#80 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

tumb wrote: Da vidim sto necemo!
A sto se tice 'upumpavanja' novca,bolje ti je da se brines za nelegalne stvari,korupciju,kriminal,pronevjera i sl,nego da se brines za legalne stvari

Pa jeste i hoćete kad su vrhovi sve tri crkve u BIH u direktnoj sprezi s mafijaškom-nacionalističkom klikom na vlasti.
Ovo jeste kriminal, ovo jeste pronevjera i ovo nije legalno jer u zakonu ovo financiranje nije navedeno.
tumb

#81 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

Slazem se da od novca nevjernika ne treba ni fening ici u vjerske institucije,ali mi je bezveze da se o tome raspravalja ko da je to najveci problem u BiH. Kod toliko kriminala,korupcije i svega vi se zabrinuli za ovo,a jos je i legalno.
tumb

#82 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by tumb »

vaučer wrote:
tumb wrote: Da vidim sto necemo!
A sto se tice 'upumpavanja' novca,bolje ti je da se brines za nelegalne stvari,korupciju,kriminal,pronevjera i sl,nego da se brines za legalne stvari

Pa jeste i hoćete kad su vrhovi sve tri crkve u BIH u direktnoj sprezi s mafijaškom-nacionalističkom klikom na vlasti.
Ovo jeste kriminal, ovo jeste pronevjera i ovo nije legalno jer u zakonu ovo financiranje nije navedeno.
hajd ne provaljuj
vaučer

#83 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by vaučer »

tumb wrote: hajd ne provaljuj
Hajde ti pokaži zakonsku uredbu kojom je definirano financiranje vjerskih zajednica, kad si već sav legalist na kvadrat.
iceman2010

#84 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

kojeime wrote:" bambina78 je napisao/la:Posteno bi bilo da ljude koja vjera ne zanima, ne finansiraju vjerske organizacije.

iceman2001

Ili da oni koje sport ne zanima ne finansiraju isti?"

Pa, vjernici se mogu baviti sportom, to jeste nema veze da li je neko vjernik kada se uclani u sportski klub koji se finansira iz poreza, nevjernici ne mogu biti clanovi vjerskih organizacija, pa zato vjernici trebaju placati porez, a vjerske organizacije ne bi trebale biti finansirane iz poreza.

Vjernici koriste usluge policije, vatrogasaca, sudova, zdravsvenu zastitu, itd. dakle usluge koje se finansiraju iz poreza i zato trebaju placati poreze. Nevjernici ne koriste usluge vjerskih ustanova i zato iz poreza koji placaju nevjernici ne trebaju biti finansirane vjerske institucije.
Dobro si ti to skontao. Podjelio na vjernike i nevjernike pa onda po razlicitim kategorijama. E necemo tako Dino. Ima ljudi koji nisu sportisti i onih koji jesu. Zasto bi ljudi koje ne zanima sport finansirali sportske klubove? Nema to veze sa vjenicima i nevjernicima. Zasto bi ja koji sam skoro pa operisan od filmova finansirao SFF? Mene ne zanima. Neka se onda odbija i poseban porez za SFF i slicne manifestacije. Ili sta ako sam sportista ali nisam u sportu koji dobija pare iz budjeta? Sta ako se bavim nekim sportom u kojem se moram sam finansirati? Evo recimo, neka oni koji vole fudbal finansiraju fudbal. Vidis li besmisao takve podjele?

Policija, Vatrogasci, zdravstvene ustanove... nisu dio ove price.
Platformas

#85 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Platformas »

nemoguce vruce wrote:
DaysleepeR wrote:

Ma ja, proglasi sve islamofobima. Nema jaceg argumenta.
iceman2010

#86 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

vaučer wrote:
Hajde ti pokaži zakonsku uredbu kojom je definirano financiranje vjerskih zajednica, kad si već sav legalist na kvadrat.
Vjerske zajednice su na nivou nevladinih organizacija i/ili udruzenja gradjana. Finansiraju se po tom osnovu. A drzava sklapa ugovore sa vjerskim zajednicama. Ne znam sta u njima pise ali ti ugovori postoje. Ugovor sa Vatikanom npr.
nosara

#87 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

iceman2010 wrote:
vaučer wrote:
Vjerske zajednice su na nivou nevladinih organizacija i/ili udruzenja gradjana. Finansiraju se po tom osnovu. A drzava sklapa ugovore sa vjerskim zajednicama. Ne znam sta u njima pise ali ti ugovori postoje. Ugovor sa Vatikanom npr.
Nema to veze... Ugovor s tim lihvarima je medjudrzavni... Usput predstavlja besmislicu sam po sebi...

A kakve veze taj ugovor ima sa ivz...? Nije valjda da se vladaju po njemu...?
Gojeni H

#88 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Gojeni H »

Nosara

Plaho te na pdf Religija ?!?
kojeime

#89 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by kojeime »

Hocemo tako Dino,

"Policija, Vatrogasci, zdravstvene ustanove... nisu dio ove price."

Jesu. Cesto se u prici o finansiranju vjerskih zajednica poteze prica da i vjernici placaju porez, a ne koriste sve sto se porezom finansira, pa bi i od poreza koji placaju ateisti trebalo finansirati vjerske zajednice.

Pa je moj odgovor na to da vjernici kao i ateisti placaju porez kojim se finansiraju usluge koje svi koriste, a to su i policija i vatrogasci itd. Iz poreza ne treba finansirati usluge koje ne koriste svi. Ali ne moze se govoriti na nacin da ni sport ne koriste svi pa ne treba ga finansirati iz poreza koji placaju vjernici. Jer, sport je namijenjen svima, i vjernicima i nevjernicima, pa ko nece da se sportom bavi, ne mora, a vjerske zajednice nisu namijenjene svima nego samo vjernicima, pa ako nevjernik zeli da koristi neku vjersku zajednicu (njene usluge) ne moze jer nije vjernik. I tu izjednacavanje sa sportom prestaje.

Samo je pitanje koji nivo sporta treba finasirati iz budzeta. Po meni je to skolske i univerzitetske lige, dakle sport koji je u interesu zdravlja nacije, to jeste sport (sportske organizacije) koji je namijenjen svima. Profesionalni sport treba privatizovati i ne finansirati iz budzeta jer je profesionalni sport namijenjen zaradi i nije namijenjen svima.

Na taj nacin organizovano finansiranje sporta mislim da ne bi smetalo ni vjernicima ni nevjernicima.
nosara

#90 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nosara »

Gojeni H wrote:Nosara

Sirim vidike... :wink: Ljudima... :D
iceman2010

#91 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by iceman2010 »

kojeime wrote:Hocemo tako Dino,

"Policija, Vatrogasci, zdravstvene ustanove... nisu dio ove price."

Jesu. Cesto se u prici o finansiranju vjerskih zajednica poteze prica da i vjernici placaju porez, a ne koriste sve sto se porezom finansira, pa bi i od poreza koji placaju ateisti trebalo finansirati vjerske zajednice.

Pa je moj odgovor na to da vjernici kao i ateisti placaju porez kojim se finansiraju usluge koje svi koriste, a to su i policija i vatrogasci itd. Iz poreza ne treba finansirati usluge koje ne koriste svi. Ali ne moze se govoriti na nacin da ni sport ne koriste svi pa ne treba ga finansirati iz poreza koji placaju vjernici. Jer, sport je namijenjen svima, i vjernicima i nevjernicima, pa ko nece da se sportom bavi, ne mora, a vjerske zajednice nisu namijenjene svima nego samo vjernicima, pa ako nevjernik zeli da koristi neku vjersku zajednicu (njene usluge) ne moze jer nije vjernik. I tu izjednacavanje sa sportom prestaje.

Samo je pitanje koji nivo sporta treba finasirati iz budzeta. Po meni je to skolske i univerzitetske lige, dakle sport koji je u interesu zdravlja nacije, to jeste sport (sportske organizacije) koji je namijenjen svima. Profesionalni sport treba privatizovati i ne finansirati iz budzeta jer je profesionalni sport namijenjen zaradi i nije namijenjen svima.

Na taj nacin organizovano finansiranje sporta mislim da ne bi smetalo ni vjernicima ni nevjernicima.

Slabo ti kontas sta sam ja napisao.

Kada govoris o SFF-u dijelis ga one koji to koriste i one koji ne koriste. Kontas? Ako finansiranje vjerskih institucija podjelis na one koji to koriste ili ne koriste (vjernike i nevjernike) onda isto tako govoris i o SFF-u recimo. Nema tu vjernika i nevjernika. Ti podjelu iz jedne price stavljas u drugu. Znaci kada govorimo o SFF ne govorimo o tome hoce li vjernici placati ili nece, vec hoce li oni koji ne idu na SFF placati isti ili ce se iz budjeta odbiti samo onima koji idu na SFF. Ne mozes mjesati kruske i jabuke ili nisi u stanju da skontas sta ti govorim?

Policiju, Vatrogasce i zdravstvene ustanove koristimo svi tako da one nisu dio ove price. Govorimo samo o stvarima koje neko koristi, a neko ne. Mene recimo nikada neces vidjeti u nekoj galeriji slika i sl. Ja zelim da ja i slicni meni ne placamo porez za njihovo odrzavanje i Memu da slika po ulici. Ne mi vjernici, nego mi koji ne posjecujemo galerije. Jel to tako tesko skontati ili treba crtati?
Bušman

#92 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Bušman »

tumb wrote: A sto se tice 'upumpavanja' novca,bolje ti je da se brines za nelegalne stvari,korupciju,kriminal,pronevjera i sl,nego da se brines za legalne stvari
Gdje se moze naci revizorski izvjestaj o trosenju novca u vjerskim zajednicama? Nigdje, nema ga. Tako da, nemoj spominjati nelegalne stvari, korupciju, kriminal, pronevjere i sl.

Ako se finansiraju place zaposlenika u vjerskim zajednicama zasto je onda porastao budzetski izdatak? Izgleda da samo njima rastu place.
iceman2010 wrote: Vjerske zajednice su na nivou nevladinih organizacija i/ili udruzenja gradjana. Finansiraju se po tom osnovu. A drzava sklapa ugovore sa vjerskim zajednicama. Ne znam sta u njima pise ali ti ugovori postoje. Ugovor sa Vatikanom npr.
Tako je, i to finansiranje ide potpuno transparentno. Barem bi trebalo, ali kod nas ne ide. To vrijedi i za neke nevladine organizacije,a pogotovo vjerske institucije. Zbog toga "obicne hodze" imaju crkavice (ovo znam iz prve ruke), dok drugi pak grade rezidencije i kupuju skupa auta. O poglavarima da ne govorim. Ponasaju se ko Vatikan u sred doba mraka, jos samo da oprostajnice grijehova pocnu prodavati. Ah, pa da, to i danas rade samo to nazivaju "dobrovoljni zalog" (citaj: mito).
Gojeni H

#93 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:Nosara

Sirim vidike... :wink: Ljudima... :D
Kazem ja tebi, nikad nije kasno. ;-)
Znam ja kriza srednjih godina, sta cu ovde, svrha postojanja...
A tek kad krene... ko je nalijepio zvijezde na nebu?

Nemoj k'o ja. Ja i dalje bukvalno shvatam onu "najveci je dzihad reci vladaru istinu u lice", pa me nema nigdje. Hamal ba ostaje hamal. Jal' kod marsala, jal' kod ovih "demokrata".

Evo pustam onu nasu "Godine su prosle pune muka". :lol:
nemampojma0

#94 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by nemampojma0 »

Kad neko,ko mrzi islam,svoju mrznju artikulira kroz napad na IZ ja cu mu se zdusno suprostaviti.Medjutim,da se ne lazemo,itekako se ima sta prigovoriti toj istoj IZ.To je poluprivatna zajednica koja ocijuka s politikom i nema vlastiti,iskren i moralan stav.
U medresu se prvo upisuju hodzinska djeca,gdje imaju hranu,smjestaj i sve sto ide uz to za neke simbolicne novce,a ostali se mogu upisat ako slucajno ostane koje mjesto,s tim da ta ista hodzinska djeca kasnije upisu svjetovne fakultete,znaci samo se jeftino skoluju tokom srednjeg obrazovanja.
A tek nedavni popis,digla se gungula,sturise se iz IZ da nam objasne ko smo i sta smo,rade ljudi posao politicara,jer su politicari zakazali brinuci se samo o sebi i to IZ priznaje,a iste te politicare IZ podrzava i promovise minimalno 20g.I sami znaju da podrzavaju sljam bosnjackog naroda,al im oni valjaju,jer dobijaju lovu,zaposljavaju djecu,snahe,rodjake...i gdje tu moralnost?!
Great Cornholio

#95 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by Great Cornholio »

'Vjerske zajednice', iz naziva se vidi da su to zajednice vjernika (muslimana, katolika, pravoslavaca, jevreja protestanata...), i logično je da te zajednice finansiraju članovi, ili simpatizeri tih zajednica.

Država ne bi trebala finasirati vjerske zajednice, osim ako bi između države i neke od velikog broja vjerskih zajednica bio sklopljen ugovor po kojem bi Država bila posrednik između vjernika i vjerskih zajednica, pa da država ubire "članarinu" od vjernika koji žele da finasiraju određenu vjersku zajednicu putem dodatnog poreza koji bi se plaćao državi, a kojeg bi bili oslobođeni oni koji ne žele da finansiraju niti jednu vjersku zajednicu, ili ne žele da je finansiraju indirektno, već direktno, da između njih i vjerske zajednice država ne bude posrednik.

Vjerske zajednice trebaju imati ista prava kao i sve ostale nevladine organizacije, i ne bi trebale biti oslobođene poreza prilikom pružanja usluga koje naplaćuju onima koji žele njihove usluge, drugim riječima, ako "ukopaš" čovjeka ili se umjesto njega "zauzmeš kod Boga", i on ti za tu uslugu plati, ti mu moraš izdati račun na kojem će biti zaračunat PDV koji se mora platiti Državi.

Bogu Božije, Caru Carevo,sekularna i "mirna Bosna" :)
Great Cornholio

#96 Re: financiranje vjerskih zajednica

Ova tema je trebala biti na PDF politika.

Nego, ja vjerujem u Boga, nisam član niti jedne vjerske zajednice, s učenjem nekih religijskih zajednica se slažem više, se nekim manje, ali eto činjenica je da niti jedno vjersko učenje, od ova tri na osnovu kojih su se u BiH osnovale tri "glavne" vjerske zajednice, ne propagira korupciju, laganje, varanje, mržnju prema drugim vjerskim učenjima, prema drugim ljudima, a svega toga je sada puno više nego u onom prošlom sistemu, kad je Država bila, bukvalno, odvojena od vjere, kad je vjerskim službenicima bilo zabranjivamo da na bilo koji način utiču na politička dešavanja i kreiranje Zakona.

Nije bilo dobro što se vjerskim službenicima, ili onima koji su bili članovi vjerskih zajednica, zabranjivalo da budu članovi Saveza komunista pa da mogu učestvovati u kreiranju Državnih zakona, to je bilo kršenje osnovnih ljudskih prava, jer u demokratskom društvu je svakome omogućeno da se može kandidovati za Izbore, birati ili biti biran, i to je bio veliki minus onom prošlom sistemu.

Ali, može pričati ko šta hoće, ali slavili su se u onom "bezbožnom sistemu" i Božići i Bajrami, svi su ih zajedno slavili, nije bilo ovoliko nemorala koliko ga danas ima, Država je bila "jača", a kako se vjerske zajednice "spojiše" sa državom, krenuše da direktno kroje zakone i Državu da prilagođavaju sebi, sve postade gore, uruši se i Vjera u Boga i ljude, a sa njom i Država.
theTruePath

#97 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by theTruePath »

ali slavili su se u onom "bezbožnom sistemu" i Božići i Bajrami, svi su ih zajedno slavili,
Ako si slavio onda slavis i danas,mi koji ne slavimo bozic danas nismo ga slavili ni prije

mi nemamo mjesanih brakova u porodici
Great Cornholio

#98 Re: financiranje vjerskih zajednica

theTruePath wrote:
ali slavili su se u onom "bezbožnom sistemu" i Božići i Bajrami, svi su ih zajedno slavili,
Ako si slavio onda slavis i danas,mi koji ne slavimo bozic danas nismo ga slavili ni prije

mi nemamo mjesanih brakova u porodici
Pa dobro, ti si onda živio u nekoj "neizmješanoj sredini", a pošto su gradske sredine bile "izmješane", onda pretpostavljam da si živio u nekoj ruralnoj sredini, pa nisi ima komšija pravoslavaca ili katolika :)
kerima1

#99 Re: financiranje vjerskih zajednica

Post by kerima1 »

Ne mora znaciti Cornholio,zivila sam ja citav zivot izmijesano,ali nisam slavila druge praznike sem mojih,jer sto covjek gore rece nemamo izmijesanu fameliju,nego sve muslimani unutar iste.
Great Cornholio

#100 Re: financiranje vjerskih zajednica

kerima1 wrote:Ne mora znaciti Cornholio,zivila sam ja citav zivot izmijesano,ali nisam slavila druge praznike sem mojih,jer sto covjek gore rece nemamo izmijesanu fameliju,nego sve muslimani unutar iste.
Vala ove moje komšije su za svoj pravoslavni Božić pekli i teletinu, i svinjetinu, i janjetinu, a i piletinu, pa je jeo kome šta odgovara. I danas je tako, samo malo skromnije, djeca im se rasula po bijelom svijetu, penzije male, pa je sofra malo skromnija.

A ne ustručavaju se oni ni danas da svakome ko ih pozove odu na Bajram.

A ni ja, jer Isus je rekao da nije grijeh gostiti se na idolopokloničkim slavama :D
Post Reply