Hvala puno unaprijed svim eonomistima! Treba mi to pod hitno
Financijsko-bankarski rjecnik
Moderator: anex
- ReD aka Socijalista
#1 Financijsko-bankarski rjecnik
Moze li mi neko pomoci oko ovih strucnih rijeci oko financija i bankarstva. Zanima me da li u Bosni koristimo rijec "skonto" i sta ta rijec tacno znaci? Koristimo li mi taj izraz uopce i ako ne koristimo koji onda upotrebljavamo?
-
talić
#2 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
u komercijalnom rječniku se koristi i znači popust na plaćanje unaprijed ili plaćanje odmah ili plaćanje u nekom kratkom roku. Za banke nisam siguran jer one su toliko gladne da kod njih nikakvi popusti ne dolaze u obzir. 
- Duhovni Vođa
#3 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
inače to je skraćeno od "cassa sconto" iz talijanskog jezika i znači popust na gotovinu, odnosno popust ili rabat za avansno gotovinsko plaćanje....ReD aka Socijalista wrote:Moze li mi neko pomoci oko ovih strucnih rijeci oko financija i bankarstva. Zanima me da li u Bosni koristimo rijec "skonto" i sta ta rijec tacno znaci? Koristimo li mi taj izraz uopce i ako ne koristimo koji onda upotrebljavamo?
- ReD aka Socijalista
#4 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
Hvala puno! Evo jos jedno pitanje:
Postoji li kod nas "kucna baknka" kada je rijec o kreditima?
Postoji li kod nas "kucna baknka" kada je rijec o kreditima?
- ReD aka Socijalista
#5 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
Vidim vi se potrgali za odgovor, evo jos jedno:
Postoji li u nasem drustvu/jeziku"najam bankovne posudbe"?
-
sarayewo
#6 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
A da ti te izraze ne prevodis na hrvatski nego da ih napises na engleskom, pa mozda neko i skonta?
-
convict
#7 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
lakše bi bilo skontati ako staviš cijelu rečenicu. ovako van konteksta čudno zvuče zadnja 2 pojma.
- drndalo
#8 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
A i "kucna baknka" cudno zvuci...ReD aka Socijalista wrote: Postoji li kod nas "kucna baknka" kada je rijec o kreditima?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#9 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
Zašto se na engleskom za nekoga ko je bankrotirao kaže "filed for bankruptcy"? Je li to moraš negdje da se upišeš da si bankrotirao, da popuniš neki formular....i zašto?
- drndalo
#10 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
Podnio zahtjev... Dakle kada se sama firma "prijavi" nadleznom organu zbog nemogucnosti servisiranja svih potrazivanja kreditora...
- Duhovni Vođa
#11 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
naravno da moraš, ako si pravno lice kod nas obavezno, dakle firma dobija stečajnog upravitelja koji upravlja sa imovinom kako bi se namirili povjerioci...Pera Trta wrote:Zašto se na engleskom za nekoga ko je bankrotirao kaže "filed for bankruptcy"? Je li to moraš negdje da se upišeš da si bankrotirao, da popuniš neki formular....i zašto?
mi u BiH nemamo zakonski riješen lični/osobni bankrot dok je u americi, pa čak i u hrvatskoj to zakonski riješeno. odeš tamo i prijaviš se i kažeš ljudi ja kokuz kako ću sad vraćat kredite, a onda dođe jedan čikica i rasproda ti svu imovinu koju imaš da bi namirio banke...
-
enx
#12 Re: Financijsko-bankarski rjecnik
Jel ti to spremaš ispit? Seminarski? Ili ispituješ znanje forumaša iz ekonomije?ReD aka Socijalista wrote:Vidim vi se potrgali za odgovor, evo jos jedno:
Za skonto su ti odgovorili, kućna banka ti je Centralna banka otprilike, a za najam bankovne posudbe pročitaj MRS 17