Finale: Španjolska - Argentina
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Osmi Socrates
#176 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Sudije uglavnom nemaju problema ako igrač pije vodu tokom bilo koje pauze, recimo kad se nekom igraču ukazuje pomoć na terenu i slično.
Ono što ste vi primjetili se odnosi na pravilo kada je golman povrijeđen ili "povrijeđen". Pošto su prije to golmani često radili da bi omogućili predah timu i da im trener da dodatne taktičke instrukcije, na ovom prvenstvu je to zabranjeno. To se vezuje za pravilo koje je isto uvedeno na ovom prvenstvu da igrač kojem se ukaže medicinska pomoć na terenu a da za to nije izdan žuti (ili crveni) karton mora napustiti igru minimum jedan minut. Pošto to u slučaju golmana nije moguće, sada su uveli tu zabranu da ostatak tima ne može prići klupi kada se ukazuje pomoć golmanu.
Recimo, kada se golmanu ukazuje pomoć, sudija nema nikakvih problema ako igrač pije vodu koju dobije od medicinskog osoblja koje ukazuje tu pomoć. Ali, pristup klupi je zabranjen.
Ono što ste vi primjetili se odnosi na pravilo kada je golman povrijeđen ili "povrijeđen". Pošto su prije to golmani često radili da bi omogućili predah timu i da im trener da dodatne taktičke instrukcije, na ovom prvenstvu je to zabranjeno. To se vezuje za pravilo koje je isto uvedeno na ovom prvenstvu da igrač kojem se ukaže medicinska pomoć na terenu a da za to nije izdan žuti (ili crveni) karton mora napustiti igru minimum jedan minut. Pošto to u slučaju golmana nije moguće, sada su uveli tu zabranu da ostatak tima ne može prići klupi kada se ukazuje pomoć golmanu.
Recimo, kada se golmanu ukazuje pomoć, sudija nema nikakvih problema ako igrač pije vodu koju dobije od medicinskog osoblja koje ukazuje tu pomoć. Ali, pristup klupi je zabranjen.
Last edited by Osmi Socrates on 18/07/2026 22:03, edited 5 times in total.
- jeza u ledja
#177 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Ti si jedan od vrlo vrlo rijetkih koji ne vide u tome problem.JohnnyS wrote: ↑18/07/2026 21:38
Uveli su je zbog reklama, ali ko što bi rekao jedan naš filozof: ja, i?
Ne znači da nema dobrih strana Iako je uvedena zbog lošeg (za vas nematerijaliste) razloga.
Evo stvarno ne vidim problem da se prekine dvije minute utakmica, takvog problema da prestanem gledati nogomet. Reci ti meni, koliko je ljudi odustalo od praćenja SP zbog te kurčeve pauze? Itko?
Ti ćeš prestati gledati Barcelonu i Sarajevo zbog dva puta dvije minute po utakmici?
Postoji vise razloga zbog kojih mi se sve manje gleda nogomet. Ovo je samo jedan u nizu.
Siguran sam da ima ljudi kojima je bas ovo bila kap koja je prelila casu.
- JohnnyS
#178 Re: Finale: Španjolska - Argentina
jeza u ledja wrote: ↑18/07/2026 21:54Ti si jedan od vrlo vrlo rijetkih koji ne vide u tome problem.JohnnyS wrote: ↑18/07/2026 21:38
Uveli su je zbog reklama, ali ko što bi rekao jedan naš filozof: ja, i?
Ne znači da nema dobrih strana Iako je uvedena zbog lošeg (za vas nematerijaliste) razloga.
Evo stvarno ne vidim problem da se prekine dvije minute utakmica, takvog problema da prestanem gledati nogomet. Reci ti meni, koliko je ljudi odustalo od praćenja SP zbog te kurčeve pauze? Itko?
Ti ćeš prestati gledati Barcelonu i Sarajevo zbog dva puta dvije minute po utakmici?
Postoji vise razloga zbog kojih mi se sve manje gleda nogomet. Ovo je samo jedan u nizu.
Siguran sam da ima ljudi kojima je bas ovo bila kap koja je prelila casu.
Ljudi su u pravilu vrlo neprijateljski nastrojeni prema bilo kakvim promjenama, ja sam otvorena srca.
- jeza u ledja
#179 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Otvorim bosanske drzavne vijesti, nadjem izraz "pauza za hidrataciju".JohnnyS wrote: ↑18/07/2026 21:38 Vezano uz vašu jezičnu prepirku, u duhu naših jezika je reći hidracija za pijenje vode, a hidratacija za kozmetičke zahvate i postupke premda je zbog sveopće anglizacije prihvaćeno i jedno i drugo.
Npr, po rječnicima naših jezika "ultimativno" znači pod ultimatumom, a u engleskom jeziku znači krajnje, zadnje, ali se na kraju i u nas počelo koristit u tom kontekstu. Ali nema veze, ne treba biti rigidan i zatvoren prema promjenama, treba uvažiti neke novitete kao npr hidratacija za pijenje vode, ultimativno kao zadnje, a i pauzu od dvije minute po poluvremenu. Ne treba biti konzervativan
Otvorim hrvatske drzavne vijesti, nadjem izraz "pauza za hidrataciju".
Otvorim srbijanske drzavne vijesti, nadjem izraz "pauza za hidrataciju".
Otvorim hrvatski jezicki portal, samo mogu naci izraz "hidratacija", ne i izraz "hidracija".
Otvorim Vukajliju, samo mogu naci izraz "hidratacija", ne i izraz "hidracija".
Otvorim online prevodioce sa engleskog na nase jezike, "hydration" prevode kao "hidrataciju", ne "hidraciju".
Guglam "pauza za hidraciju", ono me ispravlja na "These are the results for pauza za hidrataciju".
Ako imas neki rjecnik stranih rijeci i izraza pred sobom koji definise rijec "hidracija" ili neki drugi autoritet koji to definise bujrum, postavi.
Na engleskom se ne pise "hydratate", vec "hydrate", tako da to nije nikakva anglizacija. Znam i ja da prirodnije zvuci "hidracija", no jezik evoluira pa tako i ovo.
-
LSD
#180 Re: Finale: Španjolska - Argentina

Postavlja se logicno pitanje kako ce cupavi veleizdajnik zaustaviti ovu velesilu
- JohnnyS
#181 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Rukama i nogama aBd
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#182 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Kao i protiv Francuske, sakrij loptu od protivnika na približno 70% posjeda i na 800 dodavanja. Argentinci ako uspiju imati 400 dodavanja mogu se necemu nadati 
- Jack Be Nimble
#183 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Spanija 6 / 7 tekmi, odigrala u zatvorenim stadionima sa klimom.
-
omar little
#184 Re: Finale: Španjolska - Argentina
ispali protugalci, englezi i spektakularno francuzi. meni dosta za turnir.
ko god uzme ovu tekmu, dobro je.
mada, kao cionista i rasista, moram zericu vise naginjati za argentinske koljace palestinske djece. sta cu.
mada, kao cionista i rasista, moram zericu vise naginjati za argentinske koljace palestinske djece. sta cu.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#185 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Od ovih 5 navijača Argentine, niko ne navija za nju zbog Argentine same. Nego navijači Messija i Barcelone navijaju zbog njega. Sutra kad se oprosti osjećaće gađenje prema mesarima iz Patagonije i praviti se ludi. I govoriće kako je Milei drvosječa i cionistički puškurac.
- konoplja
#186 Re: Finale: Španjolska - Argentina
protiv obje repke sam navijao u polufinalima, ne mirisu mi ni jedni ni drugi. kod spanjolske gotivim jedino naseg purgera dani olma. kod argentine bruka omrazenih i prgavih igraca, jedino ovaj mali bez tetovaza alvarez je simpa.
navijat cu ipak za argentince, ponajvise kontra vas moralista, i da se zavrsi za sva vremena rasprava oko toga ko je najbolji svih vremena.
navijat cu ipak za argentince, ponajvise kontra vas moralista, i da se zavrsi za sva vremena rasprava oko toga ko je najbolji svih vremena.
-
Baresi 6
#187 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Eto nemam preceg posla sigurno
-
Baresi 6
#188 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Inace zasto argetina nije diskvalifikovana zbog političkih transparenata poslije utakmice s engleskom? Izgleda pravila nisu ista za sve
- tzipiripi
#189 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Zaboravila si napomenut i da si neobrazovanaomar little wrote: ↑19/07/2026 01:39 ispali protugalci, englezi i spektakularno francuzi. meni dosta za turnir.ko god uzme ovu tekmu, dobro je.
Messiev trkački, odnosno hodački učinak vs Engleza

- tzipiripi
#190 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Prije su sudije po potrebi, pri velikim vrućinama i na nekim utaknicama pravili kraće pauze, što je ok. Npr utakmica Francuska Paragvaj... Sad i kad je +20° ide obavezna šuplja $$$. Definitivno utječe na igru, na neke ekipe pozitivno na neke negativno. Što bi rekao drug Klopp, ovo je naš sport, ne vaš
- Billy The Pljuc
#191 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Još sam na 50-50 % hoću li ovo gledati, ono što znam zasigurno je da, Bože zdravlja, naredno SP u rukama istih "režisera" 99,99 % neću gledati, bez obzira učestvovali mi ili ne. Sve mi je jasno i sve shvatam, pare pokreću svijet, meni lično je sve izgubilo smisao i ako je ovo faza u tzv. evoluciji fudbala onda fakat ne želim znati na šta će taj fudbal ličiti u budućnosti. Nije nužno samo ovo SP zaslužno za takav moj stav nego uopšteno sva takmičenja, velika ili malo manja, nacionalna prvenstva itd.
Simpatije su definitivno na strani Španije oliti Španjolske kako je kome već draže a ko će biti svjetski prvak mislim da je postalo i nebitno, rekordi su srušeni, mnogi, sigurno je da su manje-više svi zadovoljni, čak i navijači a zbog kojih se nekad ova igra i igrala.
Od mene kao jedinke i iskrenog zaljubljenika u ovaj sport i nekoga ko je i sam pikao loptu, za ovaj jedan život koji imam je i previše.
Adio!
Simpatije su definitivno na strani Španije oliti Španjolske kako je kome već draže a ko će biti svjetski prvak mislim da je postalo i nebitno, rekordi su srušeni, mnogi, sigurno je da su manje-više svi zadovoljni, čak i navijači a zbog kojih se nekad ova igra i igrala.
Od mene kao jedinke i iskrenog zaljubljenika u ovaj sport i nekoga ko je i sam pikao loptu, za ovaj jedan život koji imam je i previše.
Adio!
- skrbavi-admin
#192 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Ono sto je najnecuvenije je da zemlja organizator aktivno bombarduje drugu zemlju i vrsi jednostranu agresiju - dok se FIFA ceska i ceslja....
Ocito nisu isti arsini za Rutalje, Posrajle, i Amrokenjatore
Ocito nisu isti arsini za Rutalje, Posrajle, i Amrokenjatore
- Point.
#193 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Viva España!
- SmokingMan
#194 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Ovo mora biti dobra tekma
- Ateista
#195 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Argentina mi je bila draga dok je Messi bio jos u pelenama, kad su igrali Batistuta, Ortega, Riquelme, Veron, Redondo...hilmija frlj wrote: ↑19/07/2026 02:00 Od ovih 5 navijača Argentine, niko ne navija za nju zbog Argentine same. Nego navijači Messija i Barcelone navijaju zbog njega. Sutra kad se oprosti osjećaće gađenje prema mesarima iz Patagonije i praviti se ludi. I govoriće kako je Milei drvosječa i cionistički puškurac.
Messi kao GOAT je samo doprinio tome da mi budu jos drazi, ali bice mi dragi sigurno i nakon sto se on penzionise.
- tovarish
#196 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Dal' je bio prije slučaj da u finalu igraju trenutni kontinentalni prvaci?
- Radar71
-
al-em
-
konami666
#200 Re: Finale: Španjolska - Argentina
Spanija puna Argentinaca, bit će veselo u spaniji.