Filteri
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#1 Filteri
Mislio sam mijenjati filtere zraka i goriva, koji nikad nisu mijenjani. Za filter goriva znam da nije mijenjan, a za zračni nisam siguran, pošto je originalni Denso sa Daihatsuovom značkom (kao i filter goriva) i prilično je prljav s vanjske strane. Auto je prešlo 67000 km, interval zamjene za filter zraka je 40000 km a za gorivo 100000 km, ali sam ga mislio zamijeniti zbog (ne)kvaliteta našeg goriva. Šta mislite?
Motor mi u zadnje vrijeme radi nemirnije i bučnije nego prije, pa mislim da je to razlog.
Koja marka filtera? Unico nema za gorivo za moje auto, gledao sam na njihovoj stranici, zračni ima. Zna li neko gdje ima Mann original u Sa, pošto sam milsio uzeti njihove filtere.
Motor mi u zadnje vrijeme radi nemirnije i bučnije nego prije, pa mislim da je to razlog.
Koja marka filtera? Unico nema za gorivo za moje auto, gledao sam na njihovoj stranici, zračni ima. Zna li neko gdje ima Mann original u Sa, pošto sam milsio uzeti njihove filtere.
-
ado-šampion
Jesu li Knecht i Mahle isto? Ako ne, koja je razlika. Pitam jer na internetu na svakom Knecht filteru osim Knecht piše i Mahle.
Sad me zanima jeli bolje da ide u Kiseljak (Jel Metalmerc u Kiseljaku?) po Knecht filter ili da uzmem ovdje ako nađem Unico?
Još nešto: Ni Knecht, ni Unico ne proizvode filtere goriva za moje auto, jedino sam (od ova tri) navedeni našao na Mannovoj stranici, samo ne znam gdje da nađem Mann.
Sad me zanima jeli bolje da ide u Kiseljak (Jel Metalmerc u Kiseljaku?) po Knecht filter ili da uzmem ovdje ako nađem Unico?
Još nešto: Ni Knecht, ni Unico ne proizvode filtere goriva za moje auto, jedino sam (od ova tri) navedeni našao na Mannovoj stranici, samo ne znam gdje da nađem Mann.
-
ado-šampion
I treba mi da su istog kvaliteta ili boljeg od Densovih, jer su mi Densovi tvoenička ugradnja. Zato mi je Unico šuhveli. Ima Metalmerc u SA.
-
nineac
Štro ti je UNico šuveli? Svi unico filteri idu u izvoz na zapad, znači da su morali zadovoljiti tražene specifikacije proizvođača, ovaj put Daihatsua. Moguće je da je Knecht dio mahlea. Nazovi 030 879 149 i pitaj (metalmerc) imajul za tvoje auto. Ja bi kupio Unico da ima.
-
ado-šampion
Koliko sam ja shvatio, Knecht je Mahleov ogranak za proizvodnju filtera.
-
aston
ima jedna dobra stvar ako hoces da produzis vrijeme upotrebe vazdusnog filtera, a i da sprijecis prodor i najsitnijih cestica do karburatora (ili vec koji ti je sistem sagorijevanja). skini difuzor koji vodi do samog filtera, obrisi ga krpom iznutra, i cijelom duzinom premazi tovatnom mascu. ona adsorbuje i najsitnije cestice koje su manje od perforacija filtera i prolaze kroz njega, a naravno i one krupnije. najbolje je uzeti tov. mast razreda gustoce NLGI 2, jer je trojka suvise gusta i pod strujom zraka se susi, a kec suvise rijedak, pa pod visokom temperaturom se razliva. a sto se tice vrste filtera, MAN i KNECHT/MAHLE ih proizvode za sve vrste automobila, i sigurno ih ima i za daihatsu, ali posto je rijedak auto kod nas, najvjerovatnije ces morati do Kiseljaka.
-
ado-šampion
Gledao sam online kataloge Knecht/Mahle, Mann i Unico, filtere zraka imaju sva tri, ali od ova tri proizvođača filter goriva ima samo Mann. Zato sam toliko "navalio" da nađem Mann u Sa.
-
ado-šampion
Je li iko čuo za Nipparts filtere? Otišao sam danas u Šandor i nude mi te filtere za moje auto, a imaju i Mann. Filter zraka košta 24 marke, a goriva 36 maraka. Čudno mi da nisam čuo jer su najskuplji filteri koje sam našao za svoje auto. Upravo je vlasnik one plave Impreze WRC ugradio sebi takav filter goriva, a kaže i vlasnik Šandora da u svoju Hondu stavlja iste. Ima li iko iskustva sa ovim filterima?
-
ado-šampion
Gledao sam na internetu za Nipparts i to je navodno japanski proizvođač originalnih rezervnih dijelova za sva japanska i korejska auta, sa evropskim fabrikama u Holandiji i Belgiji. Tako za moje auto imaju gotovo sve, od zupčastog remena, kvačila, filtera, ležajeva, kočnica... Da su oni dobavljač (proizvođač originalnih dijelova) za moje auto, to bi značilo da kupujem originalni dio u neoriginalnoj amnbalaži (zamjenski dio), samo po povoljnijoj cijeni. Ali kod mene je to Denso, pa ne znam onda šta ću, jer odabir filtera slabijeg kvaliteta može dovesti do težih kvarova motora. Npr. Slabiji filter goriva može dovesti do začepljenja ili čak uništenja brizgalica!
Jedno nevezano pitanje: Može li moj auto imati filter klime kome nije predviđena zamjena? Ja imam sigurno filter klime ali ga nema ni u jednom katalogu rezervnih dijelova.
Jedno nevezano pitanje: Može li moj auto imati filter klime kome nije predviđena zamjena? Ja imam sigurno filter klime ali ga nema ni u jednom katalogu rezervnih dijelova.
-
The_Flyer2002
ma bola ispusi ga samo. otidji na benzinsku, upali kompresor i ispusi taj filter. prvo ga dobro istresi.
-
nineac
Ma daj ba Ado kupi to i završi priču. Za moj auto original je Mann. A zračni filter je Mahle, od klime Topran, od ulja Unico a od goriva Knecht. I tako stalno ukrug.
Važno je da ta firm ima odobrenje od proizvođača, a taj Nipparts sigurno ima.
Ako od nekog drugog ata odgovara filetr klime slobodno stavi, ipak nije to filter ulja ili zrak. Moguće su improvizacije bez problema!
Važno je da ta firm ima odobrenje od proizvođača, a taj Nipparts sigurno ima.
Ako od nekog drugog ata odgovara filetr klime slobodno stavi, ipak nije to filter ulja ili zrak. Moguće su improvizacije bez problema!
-
ado-šampion
Znam to za klimu, improviziraću ja samo da dođem do filtera! Neki dan sam se slomio tražeći isti ispod pretinca i kad sam ga našao još veći belaj me čekao! Naime, filter je "upakovan" u neku plastiku koja je osigurana k'o švicarska banka, milion nekih šarafa na nepristupačnim mjestima, trebam se baš potruditi da dođem do svih njih. Onda ću vidjet u kakvom je stanju.
Pročitao sam na Boschevoj stranici da se filter klime ne smije propuhavati kompresorom ni istresati jer tada gubi svoja svojstva. E sad je to marketinški trik ne znam...
Pročitao sam na Boschevoj stranici da se filter klime ne smije propuhavati kompresorom ni istresati jer tada gubi svoja svojstva. E sad je to marketinški trik ne znam...
-
ado-šampion
Nineac,
Zvao sam Metalmerc i ponudili su mi filter zraka Knecht po cijeni 12,90 km. Jel bolje uzeti Knech, koji je prava marka i dio Mahlea ili ovaj "neki" Nipparts koji košta skoro duplo više (24 km). Za Knecht sam siguran da je dobar, a za ovaj niko nije čuo. Šta misiš?
Izvini što peglam, mislio sam uzeti Nipparts, ali ja ne finansiram, a stari kaže da je 50 maraka za dva filtera previše. Moram onda potražiti Mann filter goriva, mislim da će me koštati manje nego ovaj Nipparts a opet je Mann.
Zvao sam Metalmerc i ponudili su mi filter zraka Knecht po cijeni 12,90 km. Jel bolje uzeti Knech, koji je prava marka i dio Mahlea ili ovaj "neki" Nipparts koji košta skoro duplo više (24 km). Za Knecht sam siguran da je dobar, a za ovaj niko nije čuo. Šta misiš?
Izvini što peglam, mislio sam uzeti Nipparts, ali ja ne finansiram, a stari kaže da je 50 maraka za dva filtera previše. Moram onda potražiti Mann filter goriva, mislim da će me koštati manje nego ovaj Nipparts a opet je Mann.
-
ado-šampion
Preletio sam par foruma i nisam našao ni na jednom gdje ima kupit filtere za japanska vozila u Sarajevu. Trebaju mi filteri ulja, zraka i goriva. Tražio sam u Metalmercu na Trgu heroja i nemaju, kažu imaju u Kiseljaku ali to mi je preko 100 kilometara puta. Zna li neko gdje ima dobar izbor filtera (npr. Mann, Knecht, Unico) u Sarajevu. Preskočite Šandor, kod njega ima Nipparts, ali je pravo skup:
Uljni - 14 Km
Zračni - 24 Km
Za gorivo - 36 Km
Metalmerc ima Knecht i Unico, ali kao što sam rekao samo u Kiseljaku. Imaju neku radnju kažu na Ilidži isto ali su im netačni brojevi na stranici, a nema ni adresa.
Uljni - 14 Km
Zračni - 24 Km
Za gorivo - 36 Km
Metalmerc ima Knecht i Unico, ali kao što sam rekao samo u Kiseljaku. Imaju neku radnju kažu na Ilidži isto ali su im netačni brojevi na stranici, a nema ni adresa.
-
ado-šampion
Nije mi se činilo toliko malo kad sam išao zadnji put, iako je bilo davno. Nego moraću u Kiseljak iako mi je mrsko pravo, a i nemam baš vremena.