Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bwin

#4351 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

bull21 wrote:Jbg. Znam kako ti je. Ja sam u Sarajevu evo već 23 godine svaki dan. Užas.
:D
De ne zajebavaj stvarno sad :-D . Je li moguce napraviti sebi šemu da ispiti ne budu u jednoj sedmici nego ih rasporediti na neku normalnu vremensku pauzu, zna li nekoo
bwin

#4352 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

saramica wrote:Pa ima Filozfski i u Tuzli :)
Nema kod nas vanredno :)
saramica

#4353 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

bwin wrote:
bull21 wrote:Jbg. Znam kako ti je. Ja sam u Sarajevu evo već 23 godine svaki dan. Užas.
De ne zajebavaj stvarno sad :-D . Je li moguce napraviti sebi šemu da ispiti ne budu u jednoj sedmici nego ih rasporediti na neku normalnu vremensku pauzu, zna li nekoo
Na neke izadji u prvom roku na neke na popravnom roku i eto...
bwin

#4354 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

saramica wrote:
bwin wrote:
Na neke izadji u prvom roku na neke na popravnom roku i eto...
Sto bi znacilo da ako ne polozim na popravnom nemam svoje druge sanse jel :D
Cudo nisu napravili malo drugaciji plan za vanredne iz drugih gradova, kako neko iz Mostara ili Tuzle da 7 dana bude u sarajevu a nemamo nikog tamo, pa nije nam tata Lagumdzija da placamo hotel il sta vec
P308

#4355 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Moje vanredne kolege ili iznajme stan, ili imaju nekoga od rodbine pa ostanu kod njih u toku te sedmice ili dodju preko dana pa se vracaju. Npr. jedna kolegica je iz Zenica i svaki dan dodje i vrati se. A imam i kolegicu koja je redovna studentica iz Kiseljaka, svaki dan na predavanja dolazi i vraca se kuci. Mislim, znam da je Tuzla mnogo dalje, ovo samo dajem primjer... tezak je zivot nas studenata :(
bwin

#4356 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

je li raspored ispita nesto slicno ovom za politicke nauke?

http://www.fpn.unsa.ba/ba/wp-content/up ... FINISH.pdf

Ovdje izgleda ima bar malo nekakvog prostora, 18, pa 20. pa 26 i onda 28 i 29. Plus sa popravnim ispitima moglo bi se nesto smisliti na pola pola. Je li ovako i na filozofskom?
Irene Adler

#4357 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Irene Adler »

Ebru wrote:a jel neko zna kakva je mogucnost da se na drugoj godini, tj, poslije prve godine upise jos jedan studij? jel to funkcionise kao dvopredmetno ili? moze li se na oba biti redovan? :)
Dvopredmetno se može studirati samo ako si na oba odsjeka na istoj godini. Glupost maksimalna, posebno što je jedan odsjek uvjetovan drugim, odnosno ne možeš upisati iduću godinu na prvom odsjeku ako ne položiš sve ispite na drugom odsjeku. Na drugoj godini možeš upisati drugi odsjek vanredno. :)

@bwin: Je li ti misliš da je fakultet osnovna škola? Razumijem da je teško putovati ili pronaći smještaj, ali na fakultetu te niko neće tetošiti i ugađati ti. Ljudima se dešava da na istom odsjeku imaju po 2 ili 3 ispita isti dan, da ne govorim o dvopredmetnom studiju i poklapanjima ispita... Ako ti ne odgovara dolaziti 4, 5 dana zaredom, onda idi na druge rokove - septembar ili juli. A bolje da uopće ne komentiram tvoju izjavu da voliš historiju ali te "nerviraju glupi datumi" :shock: :? Da ti ipak upišeš nešto drugo?

Već ti je kolega par postova više objavio raspored ispita na anglistici, tamo lijepo piše kad je koji ispit i koliko ima pauze između ispita.
P308

#4358 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

bwin wrote:je li raspored ispita nesto slicno ovom za politicke nauke?

Ovdje izgleda ima bar malo nekakvog prostora, 18, pa 20. pa 26 i onda 28 i 29. Plus sa popravnim ispitima moglo bi se nesto smisliti na pola pola. Je li ovako i na filozofskom?
Na mom odsjeku je svaki dan ispit, znaci od ponedjeljka do petka, a ponekad i subotom :)
Irene Adler

#4359 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Irene Adler »

P308 wrote:

Na mom odsjeku je svaki dan ispit, znaci od ponedjeljka do petka, a ponekad i subotom :)
Kao i kod nas!

@bwin: Evo ti raspored ispita sa historije, svakako te to zanima: Historija
bwin

#4360 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Irene Adler wrote:
Ja se ovdje ne mogu nikako snaci sta je za prvu godinu :-)
Meni je bitna prva godina sobzirom da cu samo nju studirati u sarajevu a onda se prebacujem u tuzlu.
bwin

#4361 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Irene Adler wrote: .. Ako ti ne odgovara dolaziti 4, 5 dana zaredom, onda idi na druge rokove - septembar ili juli. A bolje da uopće ne komentiram tvoju izjavu da voliš historiju ali te "nerviraju glupi datumi" :shock: :? Da ti ipak upišeš nešto drugo?

Već ti je kolega par postova više objavio raspored ispita na anglistici, tamo lijepo piše kad je koji ispit i koliko ima pauze između ispita.
Koliko ima ispitnih rokova, nije valjda samo jedan pa onda i plus popravni i to je to?

Da, volim historiju i uvijek sam volio, ali je malo teze pamtiti sve te datume,svako ko je ikad strebao historiju zna o cemu pricam

Upisao bi ja radije psihologiju ali nema vanredno, stoga historija ili politicke nauke su jedino sto bi volio zavrsiti. Historija ima prednost pa cemo vidjeti, imam jos vremena da razmislim sobzirom da nema prijemnog pa sam valjda primljen
P308

#4362 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

bwin wrote:
Irene Adler wrote:
Meni je bitna prva godina sobzirom da cu samo nju studirati u sarajevu a onda se prebacujem u tuzlu.
Kako se ne mozes snaci...Pise ti drugi semestar tj. ljetni - to ti je prva godina. To ti je ovo pomocne historijske discipline, historijska metodologija itd. I vidim na Historiji i nije lose toliko raspored, ispiti su 4.6, 5.6., 7.6., 11.6. i 12.6.

Na Pedagogiji su npr. ispiti: 3.6., 4.6., 5.6., 6.6., 7.6.
bwin

#4363 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

P308 wrote:

Onda cu zaobici tvoj odsjek :D Nemoguce mi je iz Tuzle dolaziti cijelu sedmicu a jos manje je moguce smjestiti se negdje

Je li identicno i na drugom odsjeku?
bull21

#4364 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Već milion puta rečeno:
Sedma/osma (nisam 100% siguran) sedmica nastave - prva parcijala
Četrnaesta/petnaesta (nisam 100% siguran) sedmica nastave - druga parcijala
Sedam dana nakon toga - Prvi integralni
Tri sedmice (obično) nakon toga - Prvi popravni rok
August - Drugi popravni rok za prvi semestar
Kraj augusta/septembar - Drugi popravni rok za drugi semestar.
bwin

#4365 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

P308 wrote:
bwin wrote:
Irene Adler wrote:
Kako se ne mozes snaci...Pise ti drugi semestar tj. ljetni - to ti je prva godina. To ti je ovo pomocne historijske discipline, historijska metodologija itd. I vidim na Historiji i nije lose toliko raspored, ispiti su 4.6, 5.6., 7.6., 11.6. i 12.6.

Na Pedagogiji su npr. ispiti: 3.6., 4.6., 5.6., 6.6., 7.6.
To znaci da su mi prvi ispiti tek za godinu dana? Sad je Juni, a ispiti u Junom sledece godine znaci?
Do tad bi se i moglo nesto smisliti za smjestaj.

A ja sam cuo da se ima vise prilika za polaganje ispita, nije moguce da samo tad moram polagati, u Tuzli izlaze po 5-6 puta na ispit dok ne poloze
P308

#4366 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

bwin wrote: To znaci da su mi prvi ispiti tek za godinu dana? Sad je Juni, a ispiti u Junom sledece godine znaci?

A ja sam cuo da se ima vise prilika za polaganje ispita, nije moguce da samo tad moram polagati, u Tuzli izlaze po 5-6 puta na ispit dok ne poloze
Ispiti su u junu za ljetni semestar, a zaboravljas zimski. Prve parcijale u zimskom semestru su negdje pocetkom novembra, druge parcijale krajem decembra a integralni u januaru i februaru.
bwin

#4367 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

P308 wrote:
bwin wrote: To znaci da su mi prvi ispiti tek za godinu dana? Sad je Juni, a ispiti u Junom sledece godine znaci?

Ispiti su u junu za ljetni semestar, a zaboravljas zimski. Prve parcijale u zimskom semestru su negdje pocetkom novembra, druge parcijale krajem decembra a integralni u januaru i februaru.
Ubij ti mene ako ja znam sta je parcijala a sta integralni.
Previse je ovo zbunjujuce za mene, Bozee.

Ne znam kako nemaju vise ispitnih rokova kao u tuzli, pricaju mi prijatelji da oni jedan ispit po 5 puta polazu dok god ne dobiju kaze desetku. Citajuci ovo o historiji ispade da imaju dva ispitna roka za svaki predmet
bull21

#4368 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Parcijala ti je dio gradiva koji si radio do tog ispita. Prva parcijala obuhvaća gradivo iz prvih sedam sedmica nastave. Druga parcijala iz perioda od osme do petnaeste sedmice (na koju izlaziš SAMO ako prođeš prvu). Možeš ti i kod nas izlaziti pet puta. Doduše onda obnavljaš godinu jer nemaš toliko rokova za jedan predmet u jednoj godini :D
bwin

#4369 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

bull21 wrote:Parcijala ti je dio gradiva koji si radio do tog ispita. Prva parcijala obuhvaća gradivo iz prvih sedam sedmica nastave. Druga parcijala iz perioda od osme do petnaeste sedmice (na koju izlaziš SAMO ako prođeš prvu). Možeš ti i kod nas izlaziti pet puta. Doduše onda obnavljaš godinu jer nemaš toliko rokova za jedan predmet u jednoj godini :D
Dakle samo dva roka za jedan predmet?Jao gluposti

Moze li ovako ako ti nije mrsko.Napisi mi kad bi ja trebao imati prve ispite,kojeg datuma,a kad bi bili popravni rokovi za te predmete.
bull21

#4370 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Ja fakat ne znam šta ti čitaš...
Već milion puta rečeno:
bwin

#4371 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

bull21 wrote:Ja fakat ne znam šta ti čitaš...
Već milion puta rečeno:
Nisi objasnio sta je integralni rok zato nisam skontao, mora da pod tim smatras prvi ispit. Ja sam cuo za integralni hljeb a evo za integralni ispit prvi put cujem. :lol:
AlmedinaM

#4372 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by AlmedinaM »

Pozdrav..:)
Iz Crne Gore sam, planiram da upišem Engleski jezik... Imam prosjek 4,5 ukupno I dobre ocjene koje se boduju za Engleski... E sad mnogi mi kažu da nađem vezu, jer sam strani državljanin, bez obzira na to što bi sa takvim prosjekom trebala upasti u redovne, mogu se lako razočarat jer je logično da veću prednost imaju državljani BiH.. Drugi da ne treba uopšte da brinem,bez obzira na sve jer je dobar prosjek, ja stv. ne znam šta da radim, ali me strah da neću bit primljena..:(
Šta mi vi predlažete? :/
P308

#4373 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

bwin wrote:
Već milion puta rečeno:
Nisi objasnio sta je integralni rok zato nisam skontao, mora da pod tim smatras prvi ispit. Ja sam cuo za integralni hljeb a evo za integralni ispit prvi put cujem. :lol:

Integralni ispit znaci da polazes cjelokupno gradivo - ono sto si ucio tokom cijelog semestra, bez razdvajanja na dijelove.
P308

#4374 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

AlmedinaM wrote:Pozdrav..:)
Iz Crne Gore sam, planiram da upišem Engleski jezik... Imam prosjek 4,5 ukupno I dobre ocjene koje se boduju za Engleski... E sad mnogi mi kažu da nađem vezu, jer sam strani državljanin, bez obzira na to što bi sa takvim prosjekom trebala upasti u redovne, mogu se lako razočarat jer je logično da veću prednost imaju državljani BiH.. Drugi da ne treba uopšte da brinem,bez obzira na sve jer je dobar prosjek, ja stv. ne znam šta da radim, ali me strah da neću bit primljena..:(
Šta mi vi predlažete? :/
koliko ja znam, nemaju prednosti bh drzavljani u odnosu na neke druge. Samo se opci uspjeh gleda i ocjene iz pojedinacnih predmeta :)
bwin

#4375 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

P308 wrote:
bwin wrote:

Integralni ispit znaci da polazes cjelokupno gradivo - ono sto si ucio tokom cijelog semestra, bez razdvajanja na dijelove.
Ma valjda se snadjem,rasporedit cu ispite u ta dva roka po pola, izdrzat cu tu jednu godinu.No sad najbitnije pitanje.Da li na filozofskom primaju kao vanredne sve koji se prijave ili je broj limitran?
Bas steta sto nema psihologije vanredno,to mi je bio prvi pik,volim je uciti i izucavati,a historiju samo volim izucavati i citati,nikako uciti,no eto.
Post Reply