Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
roll_over

#4026 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by roll_over »

Pozdrav ljudi,jedno pitanje imam pa ako biste mi bili voljni pomoci.

zelim se ispisati sa Filozofskog fakulteta,pa me zanima koja je tu procedura,sto treba prikupiti od papira i da li treba uplacivati igdje ikakve novce.

LP !
saramica

#4027 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

roll_over wrote:Pozdrav ljudi,jedno pitanje imam pa ako biste mi bili voljni pomoci.

zelim se ispisati sa Filozofskog fakulteta,pa me zanima koja je tu procedura,sto treba prikupiti od papira i da li treba uplacivati igdje ikakve novce.

LP !
Mislim da ispis kosta 50 KM, ali ko je bolje upucen neka ti kaze.
roll_over

#4028 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by roll_over »

hvala saramica na brzom odgovoru,eto ako ima jos nesto pomagajte,jer inace nisam iz Sarajeva pa da znam sto mi sve treba,da mogu sve obaviti u jednom danu.
roll_over

#4029 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by roll_over »

itko ? :)
charrrmed

#4030 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

roll_over wrote:itko ? :)
Uplatnica od 50KM i zahtjev koji dobijes na studentskoj sluzbi, koliko ja znam!
Urika

#4031 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Urika »

charrrmed

Da ne znas je li se francuski na tom odsjeku pocinje ispocetka ili ga gledaju kao predmet koji si imao u srednjoj i podrazumijeva se da znas?
charrrmed

#4032 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Urika wrote:charrrmed

Da ne znas je li se francuski na tom odsjeku pocinje ispocetka ili ga gledaju kao predmet koji si imao u srednjoj i podrazumijeva se da znas?
Mislim da znanje moras imati samo ako upisujes engleski i njemacki, ostali jezici se uce ispocetka. To mislim jer na francuskom koliko ja znam u prvom semstru imas predmete poput Osnovi francukog pravopisa i izgovora i Pregled francuske gramatike, pa mi je logicno. Ali ako imas facebook profil, najbolje bi ti bilo pitati u Organizaciji za prava studenata Filozofskog fakulteta.

Evo link: https://www.facebook.com/#!/groups/opsff/

Naci ce se neko od kolega sa Romanistike ko ce odgovoriti :)
Urika

#4033 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Urika »

E puno hvala. :)
charrrmed

#4034 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Urika wrote:E puno hvala. :)
Nema na cemu. Nadam se da sam bar malo pomogao!
saramica

#4035 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Za francuski sigurno ne treba predznanje, pocinje sve otpocetka
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4036 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

saramica wrote:Za francuski sigurno ne treba predznanje, pocinje sve otpocetka
Itekako treba jer neces moci sve stignuti sto se radi. Bukvalno vex drugo predavanje trauer da citas tekstove. Na talijanskom je druga prica, sve se radi polahko i sve je jasno.

Sent from my GT-I9000
mini2

#4037 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

kažu da ne treba, a treba, kažu da je moguće dostići one koje super znaju govoriti francuski, a nije, sve što kažu da jeste, nije, eto tom se logikom vodite! sretno!
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4038 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

mini2 wrote:kažu da ne treba, a treba, kažu da je moguće dostići one koje super znaju govoriti francuski, a nije, sve što kažu da jeste, nije, eto tom se logikom vodite! sretno!
Svaka cast :) Sve je ovako kako si napisao/la!!!
adnan_ado

#4039 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by adnan_ado »

Pozdrav svima,

imam zelju da upisem talijanski iduce godine kao vanredni student ali ne u kombinaciji sa francuskim. Interesuje me da li postoji spanski jezik zasebno kao druga studijska grupa? I ako ne sta bi bilo najbolje kombinovati sa talijanskim? Mislio sam cak kombinovati i sa latinskim ali ne znam da li je to dobar izbor, tako ako ima neko da vec studira koju od tih kombinacija, molim pomozite :-D
saramica

#4040 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

adnan_ado wrote:Pozdrav svima,

imam zelju da upisem talijanski iduce godine kao vanredni student ali ne u kombinaciji sa francuskim. Interesuje me da li postoji spanski jezik zasebno kao druga studijska grupa? I ako ne sta bi bilo najbolje kombinovati sa talijanskim? Mislio sam cak kombinovati i sa latinskim ali ne znam da li je to dobar izbor, tako ako ima neko da vec studira koju od tih kombinacija, molim pomozite :-D
Ne mozes kombinovati sa spanskim, odnosno ne postoji spanski kao zasebna studijska grupa. Zavisi u kojem smislu mislis da latinski nije dobar izbor, po tezini, mogucnosti zaposlenja ili nesto dr. ?? :)
adnan_ado

#4041 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by adnan_ado »

saramica wrote:

Ne mozes kombinovati sa spanskim, odnosno ne postoji spanski kao zasebna studijska grupa. Zavisi u kojem smislu mislis da latinski nije dobar izbor, po tezini, mogucnosti zaposlenja ili nesto dr. ?? :)

Mislim po tezini a naravno i mogucnosti zaposlenja poslije zavrsenog studija? Sa talijanskim nemam problema jer sam boravio u Italiji par godina ali latinski mi nije bio najbolji u gimnaziji.
purgatorio

#4042 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by purgatorio »

Jel ima netko ovdje da studira historiju izvanredno na ff?
mini2

#4043 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

adnan_ado wrote:
saramica wrote:

Mislim po tezini a naravno i mogucnosti zaposlenja poslije zavrsenog studija? Sa talijanskim nemam problema jer sam boravio u Italiji par godina ali latinski mi nije bio najbolji u gimnaziji.
neki još ne znaju pravopis i nikada ga neće naučiti, a opet studiraju bhs jezik i književnost i tako idu iz godine u godinu, polažu ispite, eto, razumiješ šta ti hoću reći
hrle1976

#4044 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hrle1976 »

charrrmed wrote:
Urika wrote:charrrmed

Mislim da znanje moras imati samo ako upisujes engleski i njemacki, ostali jezici se uce ispocetka. To mislim jer na francuskom koliko ja znam u prvom semstru imas predmete poput Osnovi francukog pravopisa i izgovora i Pregled francuske gramatike, pa mi je logicno. Ali ako imas facebook profil, najbolje bi ti bilo pitati u Organizaciji za prava studenata Filozofskog fakulteta.

Evo link: https://www.facebook.com/#!/groups/opsff/

Naci ce se neko od kolega sa Romanistike ko ce odgovoriti :)
Francuska gramatika je lagana... bez brige
un1ted

#4045 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Opet kazem, malo sutra :) Ako ne znas ni "beknut" francuski onda ces morati ici na dodatne instrukcije, i to barem 4 dana sedmicno po 2 casa.
hrle1976

#4046 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hrle1976 »

un1ted wrote:Opet kazem, malo sutra :) Ako ne znas ni "beknut" francuski onda ces morati ici na dodatne instrukcije, i to barem 4 dana sedmicno po 2 casa.

ne znam drug kako ko, ja sam ga poceo uciti kao klinac mali i sta da ti kazem znam ga i tecno ga govori kao da su mi roditelji francuzi! Zena koja je u kasnim godinama (nad 30 god.) pocela uciti govori i pise jako dobro a nivo je savladala za god. dana.
un1ted

#4047 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by un1ted »

Svaka cast, drago mi je da znas taj divni jezik :)
Ja samo kazem iz licnog iskustva i iskustva kolega, gdje su nam na pocetku bajke pricali da ce ici lahko jer se radi postepeno i da svi mogu stici zalaganjem i radom, no to nikome od nas nije bilo dovoljno da savladamo cak i prvi semestar jer se radi jako brzo i stvarno dosta se predje gradiva.

S druge strane, talijanski jezik nisam znao isto ali sam ga savladao bez problema, dosta bolji sistem rada na tom predavanju.
pritchard

#4048 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pritchard »

Može se sve stići.Ja nisam imao predzanje,a stigao sam sve (i ne samo ja,ima još dosta kolega koji su došli bez predzanja,a sada su odlični studenti i imaju zavidan nivo znanja francuskog jezika).Možda se radi malo brže,ali ako tebe to stvarno zanima malo ćeš i samostalno raditi te neće biti apsolutno nikakvih problema. ;) Bonne chance! :thumbup:
hrle1976

#4049 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hrle1976 »

un1ted wrote:Svaka cast, drago mi je da znas taj divni jezik :)
Ja samo kazem iz licnog iskustva i iskustva kolega, gdje su nam na pocetku bajke pricali da ce ici lahko jer se radi postepeno i da svi mogu stici zalaganjem i radom, no to nikome od nas nije bilo dovoljno da savladamo cak i prvi semestar jer se radi jako brzo i stvarno dosta se predje gradiva.

S druge strane, talijanski jezik nisam znao isto ali sam ga savladao bez problema, dosta bolji sistem rada na tom predavanju.
Ako znas italijanski onda pismeno francuski mozes pofino da razumijes... a opet ako covjek dobro latinski parti vec ima finu podlogu za italijanski...

Sto se francuskog tice nije meni ono bas naj melodicniji jezik, ipak cu reci da italijasnki zvuci ono bas bas ciao a tutti gli amici :D
Krajišnik

#4050 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Krajišnik »

Pitanje što se tiče ISSS-a. Pošto trenutno nisam u Sarajevu može li neko drugi da umjesto mene podigne moju šifru? Ako može da li je potreban broj indexa, JMBG, ili da jednostavno kopiram index i faksiram ga u Sarajevo? :D
Post Reply