Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Barcafan

#3326 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Ima li koga sa studija književnosti naroda BiH?
Koji su najteži predmeti na prvom semestru, koliko ih ima i slično?
Critty Bo

#3327 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Barcafan wrote:Ima li koga sa studija književnosti naroda BiH?
Jel' ti to malo dva komada :D ?
trcicu trceci

#3328 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by trcicu trceci »

moze li mi se javiti brucos komparativne knjizevnosti i bib.?
treba mi pomoc
Barcafan

#3329 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Critty Bo wrote:
Jel' ti to malo dva komada :D ?
Malesef, jes... :mrgreen:
Walter76

#3330 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Walter76 »

Hajd valjda ce mi neko od filozofa pomoci da pronadjem neki materijal :-D

Radim na jednom projektu zajedno sa jednim prijateljem sa filozofskog fakulteta odnosno katedre za historiju. Pa moram pronaci neke skice odnosno nacrte objekata poput Vijecnice, Begove Dzamije, Sinagoge odnosno ulaznog trijema, tlocrta, presjeka, fasada itd. Da li neko zna gdje da se obratim za te nacrte?

Nacionalna Biblioteka, Arhiv grada Sarajeva...?

:thumbup:
zerkalo

#3331 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zerkalo »

[...
Last edited by zerkalo on 20/07/2024 02:37, edited 1 time in total.
suncica24

#3332 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Walter76 wrote:Hajd valjda ce mi neko od filozofa pomoci da pronadjem neki materijal :-D

Radim na jednom projektu zajedno sa jednim prijateljem sa filozofskog fakulteta odnosno katedre za historiju. Pa moram pronaci neke skice odnosno nacrte objekata poput Vijecnice, Begove Dzamije, Sinagoge odnosno ulaznog trijema, tlocrta, presjeka, fasada itd. Da li neko zna gdje da se obratim za te nacrte?

Nacionalna Biblioteka, Arhiv grada Sarajeva...?

:thumbup:
Zavod za zastitu kulturno-historijskog nasljedja KS (sigurno ima).
Ako ne tu, Komisija za ocuvanje nacionalnih spomenika.
A mozes se obratiti i na katedru za teoriju i historiju arhitekture na Arhitektonskom fakultetu.
Barcafan

#3333 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

zerkalo wrote:
da li misliš na studij književnosti naroda bih u kombinaciji sa b/h/s jezikom?
ako da, dva komada bi se sigurno mogla probrati! :x
Ne sumnjam ja da na b/h/s jeziku ima takvih predmeta ali me konkretno zanima književnost, ako je nju uopšte moguće upisati jednopredmetno? Mada, vjerovatno tu dolazi Jahicev bosanski... Ima li puno obaveza na toj književnosti, što se tiče čitanja knjiga, seminarskih radova i slično... otprilike me to zanima... vidim na rasporedu da postoje 3 ili 4 strana jezika pa me zanima koliko je od njih ustvari obavezno pohađati? A neće biti na odmet i ako sa nama podijeliš koja su ta dva predmeta koja te muče :) pa makar se oni i ne ticali konkretno studija književnosti...
zerkalo

#3334 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zerkalo »

...
Last edited by zerkalo on 20/07/2024 02:37, edited 1 time in total.
antropolog

#3335 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

@barcafan
Ako si zainteresiran za književnost, mozes upisati komparativnu, ona se moze studirati jednopredmetno :D
drra

#3336 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by drra »

Pozdrav,

Može li mi neko dati informaciju o odsjeku historije na FF, tačnije koliko koji predmet nosi etcs (po starom planu) i kako se može dobiti ovjeren plan i program za pojedine predmete i koliko se čeka.
Nemam vremena da čekam na studentskoj a na web-u ništa.

hvala unaprijed
Rosebud_

#3337 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Rosebud_ »

drra wrote:Pozdrav,

Može li mi neko dati informaciju o odsjeku historije na FF, tačnije koliko koji predmet nosi etcs (po starom planu) i kako se može dobiti ovjeren plan i program za pojedine predmete i koliko se čeka.
Nemam vremena da čekam na studentskoj a na web-u ništa.

hvala unaprijed
Evo ECTS i jos poneke informacije o studiju i svim predmetima.
http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/npp/his ... P10_11.pdf
bull21

#3338 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Ima li iko ovdje da je na anglistici imao one seminare kod prof. Šoštarić? Kako to ide? Koliko se drži to predavanje? Hoće ona objaviti neku listu ko je sve odabrao koju temu il' nešto?
Lastavicaa

#3339 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Lastavicaa »

Ja, lično, ipak mislim da KNBiH može i jednopredmetno. Što se tiče najtežih predmeta, hmm. U kombinaciji sa BHSJ to je pravopis recimo, a ovako od književnih predmeta u prvom predmetu nije nijedan težak osim usmene književnosti. Čitanja nema previše, kao ni seminarskih radova. Onako, s obzirom da očekujemo vjerovatno mnogo čitanja i knjiga nekih obimnih, pri upisu, to je ispod očekivanog. :)
Lastavicaa

#3340 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Lastavicaa »

književnost nije moguće upisati jednopredmetno, stoga sam i spomenula kombinaciju sa b/h/s jezikom, koja važi za najčešću. obaveza, u vidu čitanja i pisanja seminarskih radova, ima prilično mnogo, mada vjerujem da je ispunjavanje istih otežano jedino kada im se pridruže one sa b/h/s jezika. obavezno je pohađati samo jedan strani jezik, mada je, barem što se tiče engleskog jezika, koji sam ja birala, to samo formalno, tako da su predavanja i ispiti bili najobičnija smjehurija. :-? i da, strani jezici su obavezni samo na prvom i drugom semestru. :) konkretno na književnosti, na prvom semestru, polaže se pet predmeta: usmena književnost, svjetska književnost od antike do renesanse, književnost za djecu i omladinu, interkulturalno izučavanje južnoslavenske književnosti i književnosti naroda bih, te uvod u teroiju književnosti. tu bih, svakako, izdvojila interkulturalno izučavanje, kao najzahtjevniji predmet na prvom semestru. :)
Nama je interkulturalno ove godine nije predavao prof. Kazaz, pa nam i nije bilo pretjerano teško, mada zahtjevno da, jer je profesor malo čudan. Mi nismo imali teoriju književnosti u prvom semestru, imamo tek sada u drugom semestru.
A što se tiče stranih jezika, učiš samo jedan, onaj koji izabereš. Za Jahićev bosanski ne znam. Mi ga nemamo, jer smo mi već u kombinaciji sa BHS-om. :)
index_box

#3341 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by index_box »

Eh, imam prijatelja koji će uskoro da završi srednju tehničku školu. Ni sam ne zna šta bi upisao, ali je opsjednut jezicima i književnošću tako da sam mu ja preporučio da se raspita za FFSa. U srednjoj je učio bhs i engleski jezik, a u prve dvije godine i latinski jezik. Prosjek 5.00 i pobjede na internacionalnim takmičenjima u govorništvu, a znam da engleski govori perfektno. Sad, mene zbunjuje to što bi on volio da studira francuski jezik :-) :lol:
Ja ga iskreno nikad nisam čuo da govori francuski i većinom je to njegovo učenje (valjda) neki CD-ovi i online, ali zar se može tako upisati jezik i studirati? :-?
Meni je logično da franc. npr. možeš studirati samo ako si ga učio prije toga, a ne jer ti je 'ćefnulo', što bi se reklo :D

Btw kako ide sa prijemnim na anglistici i ovim jezičkim smjerovima?
;-)
bull21

#3342 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Francuski se na faxu uči od početka, koliko ja znam. Dok je engleski već drugačija priča.
Prijemnih nema.
sana5

#3343 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sana5 »

bull21 wrote:Ima li iko ovdje da je na anglistici imao one seminare kod prof. Šoštarić? Kako to ide? Koliko se drži to predavanje? Hoće ona objaviti neku listu ko je sve odabrao koju temu il' nešto?

prof. Šoštarić kad joj cujem ime sva se najezim :-? a tek Ifeta :shock:
Avramova

#3344 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Avramova »

index_box wrote:Eh, imam prijatelja koji će uskoro da završi srednju tehničku školu. Ni sam ne zna šta bi upisao, ali je opsjednut jezicima i književnošću tako da sam mu ja preporučio da se raspita za FFSa. U srednjoj je učio bhs i engleski jezik, a u prve dvije godine i latinski jezik. Prosjek 5.00 i pobjede na internacionalnim takmičenjima u govorništvu, a znam da engleski govori perfektno. Sad, mene zbunjuje to što bi on volio da studira francuski jezik :-) :lol:
Ja ga iskreno nikad nisam čuo da govori francuski i većinom je to njegovo učenje (valjda) neki CD-ovi i online, ali zar se može tako upisati jezik i studirati? :-?
Meni je logično da franc. npr. možeš studirati samo ako si ga učio prije toga, a ne jer ti je 'ćefnulo', što bi se reklo :D

;-)

Sta je tebi logicno, to je iskljucivo tvoja percepcija.
Lingvistika je jako sirok pojam, svako moze sve da studira,.nema veze koji je jezik "preko qrta"
ucio u srednoj.
mini2

#3345 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

Avramova wrote:
index_box wrote:Eh, imam prijatelja koji će uskoro da završi srednju tehničku školu. Ni sam ne zna šta bi upisao, ali je opsjednut jezicima i književnošću tako da sam mu ja preporučio da se raspita za FFSa. U srednjoj je učio bhs i engleski jezik, a u prve dvije godine i latinski jezik. Prosjek 5.00 i pobjede na internacionalnim takmičenjima u govorništvu, a znam da engleski govori perfektno. Sad, mene zbunjuje to što bi on volio da studira francuski jezik :-) :lol:

;-)

Sta je tebi logicno, to je iskljucivo tvoja percepcija.
Lingvistika je jako sirok pojam, svako moze sve da studira,.nema veze koji je jezik "preko qrta"
ucio u srednoj.
ne može studirati jer neće biti primljen (govorim za anglistiku i germanistiku).
Rosebud_

#3346 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Rosebud_ »

Zna li neko mozda kakva je situacija sad s katedrom za talijanski? Cula sam da se moze talijanski moze upisati samo uporedo s jos jednim jezikom/studijem, npr historija umjetnosti. Konkretno, pitanje je moze li se upisati talijanski prvi ciklus, a anglistika drugi ciklus, ili mora biti jos nesto na prvom?
bull21

#3347 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

sana5 wrote:
bull21 wrote:Ima li iko ovdje da je na anglistici imao one seminare kod prof. Šoštarić? Kako to ide? Koliko se drži to predavanje? Hoće ona objaviti neku listu ko je sve odabrao koju temu il' nešto?

Mojne iffy dirat. Dobra je. Najjača je kad popi*di. :-)
Mene Šoštarička isprepada živog. Jednostavno mi djeluje nekako... nasilno. Da je muško, garant bi bila ćelava, nabildana i istetovirana :D

I inace:

sana5

#3348 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sana5 »

bull21 wrote:
sana5 wrote:

Mojne iffy dirat. Dobra je. Najjača je kad popi*di. :-)
Mene Šoštarička isprepada živog. Jednostavno mi djeluje nekako... nasilno. Da je muško, garant bi bila ćelava, nabildana i istetovirana :D

I inace:

Haha, bas me zanima jel Sanja pocela nositi grudnjak napokon :shock:
I Ifeta srce moje, najlakse je komplekse lijeciti na drugim ljudima :dance:
index_box

#3349 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by index_box »

mini2 wrote: ne može studirati jer neće biti primljen (govorim za anglistiku i germanistiku).
:?
odbojkasiCa

#3350 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by odbojkasiCa »

maturantica sam...jos dva mjeseca do prijemnih rokova, a ja ni blizu da se odlucim sta zelim..ugl. jedna od opcija je i b/h/s, pa sad je li ima neko iskustva sa dvopredmetnim studijem, od kojih je jedan b/h/s?? vec sam razgovarala sa nekoliko osoba, i niko mi ne preporucuje takvu kombinaciju..pa me zanimaju iskustva onih koji su u slicnoj poziciji..
Post Reply