Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ambrozija wrote:Mislim da mozete kombinirati sve sa svim, osim odsjeka za Psihologiju, koji ide "sam" - da se tako izrazim...Ali nisam sigurna, vjerovatno ce se naci neko kompetentniji da odgovori...I ukoliko neko zeli upisati Historiju Umjetnosti, ona ide u paketu sa jos nekim odsjekom (po izboru) jer je katedra i ne moze se studirati "sama"
Odsjek za BOSANSKI koliko ja znam ima samo JEDNU manu, a to je prof. Jahic
Sta je s njim,ako smijem pitati? Jel maltretira studente,sifra profesor ili je tezak na ispitima?
stb10 wrote:Ćaoo,
kako mi je drago što sam našla ovu temu vezanu za Filozofski fakultet.. jer sam skroooz zbunjena. Planiram upisati Italijanski jezik, međutim nikako ne mogu da shvatim, da li se može kombinovati sa bilo kojim odsjekom na fakultetu?? jer na njihovom web-site-u je sve malo komplikovanije, pa mi je lakše da ovdje pitam.. Ne znam jesam li pogrešno shvatila, ali koliko sam preko site-a mogla zaključiti, italijanski se može kombinovati samo sa bibliotekarstvom?? ja bih npr. htjela da upišem italijanski i engleski, pa me zanima da li je to moguće? ii usput, koliko primaju studenata na italijanski? i koliko ih sada otprilike ima na jednoj godini? A ukoliko ih se premalo prijavi(ako je to uopće moguće), da li se smjer ukida ilii? potpuno sam zbunjenaa ii još samo jedno pitanje, znam da sam dosadna ali ovo mi je jako važno, ako ne bude prijemnog, ja sam odlična sve četiri godine i imam 5 jezika u školi, da li oni gledaju samo 3 koja sam imala sve četiri godine? pošto sam samo jednu godinu bosanski i engleski imala 4 sve ostale 5, kakve su mi šanse da me prime u redovne?
-Eto, nadam se da i ja nisam previše zakomplikovala .
Ja studiram ital. i engl. , redovan sam student, italijanski mozes kombinirati sa skoro svim predmetima na faksu. Ako odaberes engl. i ital. moras se dogovarati sa profesorima sto se dolazaka tice jer se desavaju kolizije tj. poklapanja predavanja. Sto se tice tvog prosjeka, sasvim dovoljan da te prime u redovne. Ja sam imala sve 4 godine odlican uspjeh iz jezika, ali ti ne bi trebao biti prevelik problem zbog tih cetvorki, dosta ljudi upada sa manjim prosjekom. Puno srece.
Ambrozija wrote:Mislim da mozete kombinirati sve sa svim, osim odsjeka za Psihologiju, koji ide "sam" - da se tako izrazim...Ali nisam sigurna, vjerovatno ce se naci neko kompetentniji da odgovori...I ukoliko neko zeli upisati Historiju Umjetnosti, ona ide u paketu sa jos nekim odsjekom (po izboru) jer je katedra i ne moze se studirati "sama"
Odsjek za BOSANSKI koliko ja znam ima samo JEDNU manu, a to je prof. Jahic
Sta je s njim,ako smijem pitati? Jel maltretira studente,sifra profesor ili je tezak na ispitima?
Ne bih znala reci kakav je konkretno na tom odsjeku jer ja studiram Pedagogiju, ali doticni gospodin predaje i Opci Bosanski za gotovo sve odsjeke (tako i za moj)...sve ce ti biti jasno kad ti kazem da Opci Bosanski imamo na prvoj godini, sada smo treca a svega desetak ljudi je uspjelo poloziti taj predmet...Ja sam imala srece pa sam medju tih desetak......Ali naravno, uz naporan rad i redovno ucenje, ne bi trebalo biti vecih problema...Ja dok nisam sjela i naucila cijelu knjigu, od korica do korica, napamet, nisam uspjevala poloziti......Ovo sve govorim da jednostavno budes spremna na sve, nikako da odustanes od upisivanja ovog odsjeka, jer kao sto rekoh, uz redovan rad i redovno ucenje, sve se moze
kako mi je drago što sam našla ovu temu vezanu za Filozofski fakultet.. jer sam skroooz zbunjena. Planiram upisati Italijanski jezik, međutim nikako ne mogu da shvatim, da li se može kombinovati sa bilo kojim odsjekom na fakultetu?? jer na njihovom web-site-u je sve malo komplikovanije, pa mi je lakše da ovdje pitam.. Ne znam jesam li pogrešno shvatila, ali koliko sam preko site-a mogla zaključiti, italijanski se može kombinovati samo sa bibliotekarstvom?? ja bih npr. htjela da upišem italijanski i engleski, pa me zanima da li je to moguće? ii usput, koliko primaju studenata na italijanski? i koliko ih sada otprilike ima na jednoj godini? A ukoliko ih se premalo prijavi(ako je to uopće moguće), da li se smjer ukida ilii? potpuno sam zbunjenaa ii još samo jedno pitanje, znam da sam dosadna ali ovo mi je jako važno, ako ne bude prijemnog, ja sam odlična sve četiri godine i imam 5 jezika u školi, da li oni gledaju samo 3 koja sam imala sve četiri godine? pošto sam samo jednu godinu bosanski i engleski imala 4 sve ostale 5, kakve su mi šanse da me prime u redovne?
Ja studiram ital. i engl. , redovan sam student, italijanski mozes kombinirati sa skoro svim predmetima na faksu. Ako odaberes engl. i ital. moras se dogovarati sa profesorima sto se dolazaka tice jer se desavaju kolizije tj. poklapanja predavanja. Sto se tice tvog prosjeka, sasvim dovoljan da te prime u redovne. Ja sam imala sve 4 godine odlican uspjeh iz jezika, ali ti ne bi trebao biti prevelik problem zbog tih cetvorki, dosta ljudi upada sa manjim prosjekom. Puno srece.
Hvala ti puno na informacijama Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?
mini2 wrote:smijati se ili plakati, pitanje je sad
Što?
pa ono, mislim, čuj prosjek ocjena....ima li tebi to logike? znači, neko ko ima šestice, ne može naredni semestar upisati...pa zapitaj se onda kako bi malo studenata na ff-u bilo
mini2 wrote:smijati se ili plakati, pitanje je sad
Što?
pa ono, mislim, čuj prosjek ocjena....ima li tebi to logike? znači, neko ko ima šestice, ne može naredni semestar upisati...pa zapitaj se onda kako bi malo studenata na ff-u bilo
izvinjavam se, nisam pažljivo pročitala a za drugi ciklus imaš ponovo bodovanje kako je sada bilo...znači da bi u tom slučaju dobar prosjek bio poželjan
Hvala ti puno na informacijama Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?[/quote]
Nije previse tesko, imas samo tri predmeta na ital. koje realno ne moras uciti ako si prije ucila taj jezik. Najvise vremena oduzima engl. , imas stvarno puno gradiva, savjet : sa savremenog nemoj izostajati, uvjet je i bitno ti je da polozis. Na faksu si svaki dan, na to budi spremna i budi spremna gledati jednopredmetne kolege kako cooliraju dva dana u sedmici ,a ti se vuces po faksu. U svakom slucaju, nije previse tesko, imas vremena za sve, moze se. Ako te to zaista zanima, onda ce to biti ok
Hvala ti puno na informacijama Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?
Odgovorila sam ti na prvi dio pitanja u drugom postu, valjda ces se snaci. Ima nas 34.
Hvala ti puno još jednom. a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
Ambrozija wrote:Uvjet je prosjek ocjena 8.0 ili 8.5 - nisam sigurna...Medjutim prosle godine su primali i one sa nizim prosjekom, vjerovatno ako ima mjesta....
stb10 wrote:Hvala ti puno još jednom. a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
Vikendi ne , taman posla xD. Cuj, posao je svakako tesko naci, nadaj se, sta da ti kazem , ali su nam profe sa anglistike rekle da ce sto se tice engleskog jezika trebati bas puno novih ljudi zbog nekih novih integracija, pa ako je vjerovati...Uglavnom, weekends free , no biggie
stb10 wrote:Hvala ti puno još jednom. a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
Vikendi ne , taman posla xD. Cuj, posao je svakako tesko naci, nadaj se, sta da ti kazem , ali su nam profe sa anglistike rekle da ce sto se tice engleskog jezika trebati bas puno novih ljudi zbog nekih novih integracija, pa ako je vjerovati...Uglavnom, weekends free , no biggie
uhhh dobro je xD već sam se prepala hahaha ako me još nešto bude interesovalo, jel' ti se mogu obratiti? :r
uhhh dobro je xD već sam se prepala hahaha ako me još nešto bude interesovalo, jel' ti se mogu obratiti? :r
zdravo svima...
ja sam iz crne gore,i zeljela bih upisati engleski jezik i knjizevnost.
ne vjerujem da mogu upasti na budzet,posto i nisam bila neki djak...al engleski mi bas solidno ide, i mislim da ce mi ici i na faxu...
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student?
jel ukinut prijemni? nesto sam cula,al nisam sigurna...
i mozete li mi reci kako ste vi zadovoljni tim smjerom?
i da li na faxu mogu naci dobro drustvo? iako nikoga necu poznavati? msm na pocetku
selma91 wrote:zdravo svima...
ne vjerujem da mogu upasti na budzet,posto i nisam bila neki djak...al engleski mi bas solidno ide, i mislim da ce mi ici i na faxu...
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student?
i da li na faxu mogu naci dobro drustvo? iako nikoga necu poznavati? msm na pocetku
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student? jel ukinut prijemni? nesto sam cula,al nisam sigurna...
Samofinansirajući 1200 KM + troškovi dodatni i knjige računaj 1500 KM.
Ove godine je bio ukinut, sad da li će ponovo vratiti prijemni ne znam...
Meni dobro, treba se malo i više raditi oko nekih predmeta ali samo na vrijeme učiti i to je to.
Možeš, rijetko ko i da se poznaje još od prije. Sve se to sredi kroz par dana, upoznaš se s većinom i kasnije odabireš sebi društvo i prijatelje
Drustvo ti treba biti najmanja briga, odmah ces se uklopiti u to sam 100% sigurna, ipak je ovo Sarajevo
Ostale informacije si vec dobila od kolega, znaci prijemnog prosle godine nije bilo, ali se rangiralo prema uspjehu u srednjoj skoli i dodatni bodovi su se dobivali iz odredjenih predmeta, u tvom slucaju ce se gledati ocjene iz Engleskog.