Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Čoksa

#3201 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Čoksa »

Ambrozija wrote:Mislim da mozete kombinirati sve sa svim, osim odsjeka za Psihologiju, koji ide "sam" - da se tako izrazim...Ali nisam sigurna, vjerovatno ce se naci neko kompetentniji da odgovori...I ukoliko neko zeli upisati Historiju Umjetnosti, ona ide u paketu sa jos nekim odsjekom (po izboru) jer je katedra i ne moze se studirati "sama" :D

Odsjek za BOSANSKI koliko ja znam ima samo JEDNU manu, a to je prof. Jahic :D

Sta je s njim,ako smijem pitati? Jel maltretira studente,sifra profesor ili je tezak na ispitima?
beatfreak

#3202 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

stb10 wrote:Ćaoo,
kako mi je drago što sam našla ovu temu vezanu za Filozofski fakultet.. :-D jer sam skroooz zbunjena. Planiram upisati Italijanski jezik, međutim nikako ne mogu da shvatim, da li se može kombinovati sa bilo kojim odsjekom na fakultetu?? jer na njihovom web-site-u je sve malo komplikovanije, pa mi je lakše da ovdje pitam.. Ne znam jesam li pogrešno shvatila, ali koliko sam preko site-a mogla zaključiti, italijanski se može kombinovati samo sa bibliotekarstvom?? ja bih npr. htjela da upišem italijanski i engleski, pa me zanima da li je to moguće? ii usput, koliko primaju studenata na italijanski? i koliko ih sada otprilike ima na jednoj godini? A ukoliko ih se premalo prijavi(ako je to uopće moguće), da li se smjer ukida ilii? potpuno sam zbunjenaa :-) ii još samo jedno pitanje, znam da sam dosadna ali ovo mi je jako važno, ako ne bude prijemnog, ja sam odlična sve četiri godine i imam 5 jezika u školi, da li oni gledaju samo 3 koja sam imala sve četiri godine? pošto sam samo jednu godinu bosanski i engleski imala 4 sve ostale 5, kakve su mi šanse da me prime u redovne?
-Eto, nadam se da i ja nisam previše zakomplikovala :mrgreen: .
Ja studiram ital. i engl. , redovan sam student, italijanski mozes kombinirati sa skoro svim predmetima na faksu. Ako odaberes engl. i ital. moras se dogovarati sa profesorima sto se dolazaka tice jer se desavaju kolizije tj. poklapanja predavanja. Sto se tice tvog prosjeka, sasvim dovoljan da te prime u redovne. Ja sam imala sve 4 godine odlican uspjeh iz jezika, ali ti ne bi trebao biti prevelik problem zbog tih cetvorki, dosta ljudi upada sa manjim prosjekom. Puno srece.
Ambrozija

#3203 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Čoksa wrote:
Ambrozija wrote:Mislim da mozete kombinirati sve sa svim, osim odsjeka za Psihologiju, koji ide "sam" - da se tako izrazim...Ali nisam sigurna, vjerovatno ce se naci neko kompetentniji da odgovori...I ukoliko neko zeli upisati Historiju Umjetnosti, ona ide u paketu sa jos nekim odsjekom (po izboru) jer je katedra i ne moze se studirati "sama" :D

Odsjek za BOSANSKI koliko ja znam ima samo JEDNU manu, a to je prof. Jahic :D

Sta je s njim,ako smijem pitati? Jel maltretira studente,sifra profesor ili je tezak na ispitima?
Ne bih znala reci kakav je konkretno na tom odsjeku jer ja studiram Pedagogiju, ali doticni gospodin predaje i Opci Bosanski za gotovo sve odsjeke (tako i za moj)...sve ce ti biti jasno kad ti kazem da Opci Bosanski imamo na prvoj godini, sada smo treca a svega desetak ljudi je uspjelo poloziti taj predmet...Ja sam imala srece pa sam medju tih desetak......Ali naravno, uz naporan rad i redovno ucenje, ne bi trebalo biti vecih problema...Ja dok nisam sjela i naucila cijelu knjigu, od korica do korica, napamet, nisam uspjevala poloziti......Ovo sve govorim da jednostavno budes spremna na sve, nikako da odustanes od upisivanja ovog odsjeka, jer kao sto rekoh, uz redovan rad i redovno ucenje, sve se moze :)
stb10

#3204 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by stb10 »

beatfreak wrote:
kako mi je drago što sam našla ovu temu vezanu za Filozofski fakultet.. :-D jer sam skroooz zbunjena. Planiram upisati Italijanski jezik, međutim nikako ne mogu da shvatim, da li se može kombinovati sa bilo kojim odsjekom na fakultetu?? jer na njihovom web-site-u je sve malo komplikovanije, pa mi je lakše da ovdje pitam.. Ne znam jesam li pogrešno shvatila, ali koliko sam preko site-a mogla zaključiti, italijanski se može kombinovati samo sa bibliotekarstvom?? ja bih npr. htjela da upišem italijanski i engleski, pa me zanima da li je to moguće? ii usput, koliko primaju studenata na italijanski? i koliko ih sada otprilike ima na jednoj godini? A ukoliko ih se premalo prijavi(ako je to uopće moguće), da li se smjer ukida ilii? potpuno sam zbunjenaa :-) ii još samo jedno pitanje, znam da sam dosadna ali ovo mi je jako važno, ako ne bude prijemnog, ja sam odlična sve četiri godine i imam 5 jezika u školi, da li oni gledaju samo 3 koja sam imala sve četiri godine? pošto sam samo jednu godinu bosanski i engleski imala 4 sve ostale 5, kakve su mi šanse da me prime u redovne?
Ja studiram ital. i engl. , redovan sam student, italijanski mozes kombinirati sa skoro svim predmetima na faksu. Ako odaberes engl. i ital. moras se dogovarati sa profesorima sto se dolazaka tice jer se desavaju kolizije tj. poklapanja predavanja. Sto se tice tvog prosjeka, sasvim dovoljan da te prime u redovne. Ja sam imala sve 4 godine odlican uspjeh iz jezika, ali ti ne bi trebao biti prevelik problem zbog tih cetvorki, dosta ljudi upada sa manjim prosjekom. Puno srece.
Hvala ti puno na informacijama :) Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?
pritchard

#3205 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pritchard »

Koji su uvjeti za upis 2. ciklusa (osim da imamo prvi završen :mrgreen: )?Moramo li imati neki određeni prosjek ocjena?
mini2

#3206 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

smijati se ili plakati, pitanje je sad
pritchard

#3207 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pritchard »

mini2 wrote:smijati se ili plakati, pitanje je sad
Što? :D
mini2

#3208 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

pritchard wrote:
pa ono, mislim, čuj prosjek ocjena....ima li tebi to logike? :mrgreen: znači, neko ko ima šestice, ne može naredni semestar upisati...pa zapitaj se onda kako bi malo studenata na ff-u bilo
pritchard

#3209 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pritchard »

mini2 wrote:
pritchard wrote:
pa ono, mislim, čuj prosjek ocjena....ima li tebi to logike? :mrgreen: znači, neko ko ima šestice, ne može naredni semestar upisati...pa zapitaj se onda kako bi malo studenata na ff-u bilo
Pročitaj moj post opet.Fino piše CIKLUS. ;-)
mini2

#3210 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

izvinjavam se, nisam pažljivo pročitala :mrgreen: a za drugi ciklus imaš ponovo bodovanje kako je sada bilo...znači da bi u tom slučaju dobar prosjek bio poželjan
Ambrozija

#3211 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Uvjet je prosjek ocjena 8.0 ili 8.5 - nisam sigurna...Medjutim prosle godine su primali i one sa nizim prosjekom, vjerovatno ako ima mjesta....
beatfreak

#3212 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

Hvala ti puno na informacijama :) Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?[/quote]

Nije previse tesko, imas samo tri predmeta na ital. koje realno ne moras uciti ako si prije ucila taj jezik. Najvise vremena oduzima engl. , imas stvarno puno gradiva, savjet : sa savremenog nemoj izostajati, uvjet je i bitno ti je da polozis. Na faksu si svaki dan, na to budi spremna i budi spremna gledati jednopredmetne kolege kako cooliraju dva dana u sedmici ,a ti se vuces po faksu. U svakom slucaju, nije previse tesko, imas vremena za sve, moze se. Ako te to zaista zanima, onda ce to biti ok :D
beatfreak

#3213 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

stb10 wrote:
beatfreak wrote:
Hvala ti puno na informacijama :) Samo još da te pitam, je li teško stići sve to? ii da li oba jezika podjednako učiš ili engleski manje od onih kojima je to glavni predmet? i koliko vas ima?
Odgovorila sam ti na prvi dio pitanja u drugom postu, valjda ces se snaci. Ima nas 34.
stb10

#3214 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by stb10 »

Hvala ti puno još jednom. :-D a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
pritchard

#3215 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pritchard »

Ambrozija wrote:Uvjet je prosjek ocjena 8.0 ili 8.5 - nisam sigurna...Medjutim prosle godine su primali i one sa nizim prosjekom, vjerovatno ako ima mjesta....
Hvala. ;-)
beatfreak

#3216 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

stb10 wrote:Hvala ti puno još jednom. :-D a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
Vikendi ne , taman posla xD. Cuj, posao je svakako tesko naci, nadaj se, sta da ti kazem :D , ali su nam profe sa anglistike rekle da ce sto se tice engleskog jezika trebati bas puno novih ljudi zbog nekih novih integracija, pa ako je vjerovati...Uglavnom, weekends free , no biggie :D
stb10

#3217 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by stb10 »

beatfreak wrote:
stb10 wrote:Hvala ti puno još jednom. :-D a vikend isto na faksu ilii ? ma nije mi teško, stvarno to želim, samo mnogo ljudi mi je reklo da je teško naći posao kada se završi.. Doduše ovdje je svakako teško xD ali eto kažu naročito s' jezicima, pa mi je zbog toga malo :S
Vikendi ne , taman posla xD. Cuj, posao je svakako tesko naci, nadaj se, sta da ti kazem :D , ali su nam profe sa anglistike rekle da ce sto se tice engleskog jezika trebati bas puno novih ljudi zbog nekih novih integracija, pa ako je vjerovati...Uglavnom, weekends free , no biggie :D
uhhh dobro je xD već sam se prepala hahaha :D ako me još nešto bude interesovalo, jel' ti se mogu obratiti? :r
beatfreak

#3218 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

stb10 wrote:
beatfreak wrote:
uhhh dobro je xD već sam se prepala hahaha :D ako me još nešto bude interesovalo, jel' ti se mogu obratiti? :r
Naravno :D
selma91

#3219 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selma91 »

zdravo svima...
ja sam iz crne gore,i zeljela bih upisati engleski jezik i knjizevnost.
ne vjerujem da mogu upasti na budzet,posto i nisam bila neki djak...al engleski mi bas solidno ide, i mislim da ce mi ici i na faxu...
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student?
jel ukinut prijemni? nesto sam cula,al nisam sigurna...
i mozete li mi reci kako ste vi zadovoljni tim smjerom?
i da li na faxu mogu naci dobro drustvo? iako nikoga necu poznavati? msm na pocetku :sad: :sad: :sad:
mini2

#3220 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

selma91 wrote:zdravo svima...
ne vjerujem da mogu upasti na budzet,posto i nisam bila neki djak...al engleski mi bas solidno ide, i mislim da ce mi ici i na faxu...
e sad,ono sto me zanima, koliko kosta skolarina po godini,kao samofinansirajuci student?
i da li na faxu mogu naci dobro drustvo? iako nikoga necu poznavati? msm na pocetku :sad: :sad: :sad:
vrlo rijetko se neko i poznaje
tinchy

#3221 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tinchy »

Samofinansirajući 1200 KM + troškovi dodatni i knjige računaj 1500 KM.
Ove godine je bio ukinut, sad da li će ponovo vratiti prijemni ne znam...
Meni dobro, treba se malo i više raditi oko nekih predmeta ali samo na vrijeme učiti i to je to.
Možeš, rijetko ko i da se poznaje još od prije. Sve se to sredi kroz par dana, upoznaš se s većinom i kasnije odabireš sebi društvo i prijatelje :)
neo7

#3222 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by neo7 »

evo ja cu se druziti s tobom :D
Zezam se...znas da smo mi raja pa je lahko naci drustvo ;)
Ambrozija

#3223 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Drustvo ti treba biti najmanja briga, odmah ces se uklopiti u to sam 100% sigurna, ipak je ovo Sarajevo :D
Ostale informacije si vec dobila od kolega, znaci prijemnog prosle godine nije bilo, ali se rangiralo prema uspjehu u srednjoj skoli i dodatni bodovi su se dobivali iz odredjenih predmeta, u tvom slucaju ce se gledati ocjene iz Engleskog.
selma91

#3224 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selma91 »

Hvala svima...ohrabrili ste me..... :)
vidimo se na ljeto.......hehehhe
Ambrozija

#3225 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

selma91 wrote:Hvala svima...ohrabrili ste me..... :)
vidimo se na ljeto.......hehehhe
Vidimo se i dobro nam dosla :D
Post Reply