Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sherbatsky

#2226 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sherbatsky »

ema_ wrote:
Red Lady wrote:
ema_ wrote:Pa što ne kažeš odmah, samofinansirajućih prime oko hiljadu :D :lol:

Ništa se ne sikiraj :thumbup:

De bona ne zezam se. Fakat me zanima koliko samofinansirajucih prime, a koliko vanrednih na nekom od ona dva odsjeka :D :zoka:

Ama, ozbiljno ti kažem, SF primaju do 60 čak :-) Ma sve je do para... Prošle godine su dali 3 upisna roka i primili, čini mi se, svakoga ko se prijavio... Nije malo 1200 po studentu :wink:

Kad sam ja upisivala engleski, a to je bilo prije tri godine, primali su 30 redovnih, do 20 sf i do 20 vanrednih.
A koliko znam, tako je bilo i prošle godine.
Postoji kriterij i za sf studente, pogotovo na odsjecima za jezike.
Ali ti se ipak raspitaj u studentskoj. Ne želim širiti dezinformacije :)
ema_

#2227 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

Na mom odsjeku nema vanrednog studija, tako da je bilo 30 i nekoliko redovnih, i prošle godine su upisali, po prvi put, 60 SF :wink:
Sherbatsky

#2228 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sherbatsky »

ema_ wrote:Na mom odsjeku nema vanrednog studija, tako da je bilo 30 i nekoliko redovnih, i prošle godine su upisali, po prvi put, 60 SF :wink:

Ah, naravno. Moraju mijenjati to svake godine. Zavisi koliko im para zafali :)
Critty Bo

#2229 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

ZiBastet wrote:
saramica wrote: ne bih ti to preporucila skupa. Ako nemas podlogu iz arapskog lako se moze desiti da obnovis godinu, a onda ti to vuce i engleski. Ako ti je vec zelja, upisi arapski redovno, engleski vanredno i nemas brige.
ahaaa.... a da li bi mi bilo pametnije onda da uzmem arapski pod A a engleski pod B ? jer mi se ne studira vanredno
Nema veze sta ti je pod A, a sta pod B.. ako jedan obnavljas ne mozes ici dalje sa drugim.. to vazi samo za paralelno[/quote]

aha, to ok, nego razmisljam da li mi je pametnije da stavim arapski pod A, mozda imam manje sanse onda da obnavljam :)[/quote]

Nema ti to nikakve veze koji ti je pod A. Polazes iste ispite, radis iste testove, moras zadovoljiti iste kriterije na oba. Jedino na B obicno slusas jedan predmet manje nego na A, i to obicno najlaksi :)
Harisinjo

#2230 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Harisinjo »

Ljudi molim za savjet!!!
Imam 32 godine i doslo mi sto bi rekli stari iz necega u glavu pa bih da ostvarim stari san... a to je studiranje historije.
S obzirom da radim, da sam zasnovao porodicu, koliko je to izvodivo??? I molim, ako ima ko na forumu sa historije da mi da par savjeta (odnosno da me okurazi :lol: )
Da li je kasno za mene upustati se u jednu takvu avanturu??? To je misao koja me muci ovih dana, mjeseci a upisni rok se blizi :-) Sto ciniti???? :!:
ZiBastet

#2231 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

Critty Bo wrote:
ZiBastet wrote:
saramica wrote: ne bih ti to preporucila skupa. Ako nemas podlogu iz arapskog lako se moze desiti da obnovis godinu, a onda ti to vuce i engleski. Ako ti je vec zelja, upisi arapski redovno, engleski vanredno i nemas brige.
ahaaa.... a da li bi mi bilo pametnije onda da uzmem arapski pod A a engleski pod B ? jer mi se ne studira vanredno
Nema veze sta ti je pod A, a sta pod B.. ako jedan obnavljas ne mozes ici dalje sa drugim.. to vazi samo za paralelno
aha, to ok, nego razmisljam da li mi je pametnije da stavim arapski pod A, mozda imam manje sanse onda da obnavljam :)[/quote]

Nema ti to nikakve veze koji ti je pod A. Polazes iste ispite, radis iste testove, moras zadovoljiti iste kriterije na oba. Jedino na B obicno slusas jedan predmet manje nego na A, i to obicno najlaksi :)[/quote]

joooj, sad ne znam sta da radim, imam osjecaj da cu odustati od arapskog, jer bas izgleda da cu se ubiti uceci ako ga upisem sa engleskim..... a bas mi se studira :/
saramica

#2232 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

joooj, sad ne znam sta da radim, imam osjecaj da cu odustati od arapskog, jer bas izgleda da cu se ubiti uceci ako ga upisem sa engleskim..... a bas mi se studira :/[/quote]

Ti najbolje znas svoje sposobnosti, koliko mozes, kao i zelju, cega si sve spremna da se odreknes.. ali obrati paznju da na krjau ne dobijes dvije diplome, nego jednu, a odsjek koji ti je bio pod B dobit ces kao odslusane predmete u dodatku na diplomu.. koliko sam ja upoznata :D
Klodovik

#2233 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

Sherbatsky wrote:
ema_ wrote:Na mom odsjeku nema vanrednog studija, tako da je bilo 30 i nekoliko redovnih, i prošle godine su upisali, po prvi put, 60 SF :wink:

Ah, naravno. Moraju mijenjati to svake godine. Zavisi koliko im para zafali :)
O tim stvarima odlučuju kantonalne vlasti, a ne fakultet.
Critty Bo

#2234 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

saramica wrote:joooj, sad ne znam sta da radim, imam osjecaj da cu odustati od arapskog, jer bas izgleda da cu se ubiti uceci ako ga upisem sa engleskim..... a bas mi se studira :/
Ti najbolje znas svoje sposobnosti, koliko mozes, kao i zelju, cega si sve spremna da se odreknes.. ali obrati paznju da na krjau ne dobijes dvije diplome, nego jednu, a odsjek koji ti je bio pod B dobit ces kao odslusane predmete u dodatku na diplomu.. koliko sam ja upoznata :D[/quote]

Da istina je. Mada, bitnije je znanje i mogucnosti koje ces imati nakon zavrsenog dvopredmetnog. Iako bi dvije diplome predstavljale zgodan detalj.

Ljudi, zna li iko gdje mogu naci pravila studiranja dvopredmetnog studija, nesto me interesuje.

A mozda mi neko moze odgovoriti. Mogu li se nakon zavrsenog dvopredmetnog studija odvojiti diplome uz naknadno izvrsenje obaveza kojih smo bili oslobodjeni na B odsjeku tokom studiranja?
antropolog

#2235 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

Critty Bo wrote:
saramica wrote:joooj, sad ne znam sta da radim, imam osjecaj da cu odustati od arapskog, jer bas izgleda da cu se ubiti uceci ako ga upisem sa engleskim..... a bas mi se studira :/
Ti najbolje znas svoje sposobnosti, koliko mozes, kao i zelju, cega si sve spremna da se odreknes.. ali obrati paznju da na krjau ne dobijes dvije diplome, nego jednu, a odsjek koji ti je bio pod B dobit ces kao odslusane predmete u dodatku na diplomu.. koliko sam ja upoznata :D
Da istina je. Mada, bitnije je znanje i mogucnosti koje ces imati nakon zavrsenog dvopredmetnog. Iako bi dvije diplome predstavljale zgodan detalj.

Ljudi, zna li iko gdje mogu naci pravila studiranja dvopredmetnog studija, nesto me interesuje.

A mozda mi neko moze odgovoriti. Mogu li se nakon zavrsenog dvopredmetnog studija odvojiti diplome uz naknadno izvrsenje obaveza kojih smo bili oslobodjeni na B odsjeku tokom studiranja?[/quote]

moguce je studirati dvopredmetni engleski A1 i arapski A2 oba studija su ravnopravna, naravno da dobijes jednu diplomu gdje ti pise da si npr. baccalaureat anglistike i arabistike, tako da su ta dva studija jednakopravna i to sto studiras dp kasnije ti moze biti samo plus nikako minus. ove informacije su provjerene, pitao ja na studentskoj sluzbi. sto se tice arapskog i engleskog, moja razrednica (bivsa :D ) studirala je tu komb. po starom programu, kaze da je bilo pretesko ali je ona uspjela zavrsiti sve u roku :D :D
Critty Bo

#2236 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

antropolog wrote:
Critty Bo wrote: Da istina je. Mada, bitnije je znanje i mogucnosti koje ces imati nakon zavrsenog dvopredmetnog. Iako bi dvije diplome predstavljale zgodan detalj.

A mozda mi neko moze odgovoriti. Mogu li se nakon zavrsenog dvopredmetnog studija odvojiti diplome uz naknadno izvrsenje obaveza kojih smo bili oslobodjeni na B odsjeku tokom studiranja?

moguce je studirati dvopredmetni engleski A1 i arapski A2 oba studija su ravnopravna, naravno da dobijes jednu diplomu gdje ti pise da si npr. baccalaureat anglistike i arabistike, tako da su ta dva studija jednakopravna i to sto studiras dp kasnije ti moze biti samo plus nikako minus. ove informacije su provjerene, pitao ja na studentskoj sluzbi. sto se tice arapskog i engleskog, moja razrednica (bivsa :D ) studirala je tu komb. po starom programu, kaze da je bilo pretesko ali je ona uspjela zavrsiti sve u roku :D :D
Ma dobro, sve to stoji, i sama sam se uvjerila, samo me zanima mogu li se odvojiti diplome poslije.
antropolog

#2237 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

to ne znam, ali ne vidim razloga zasto bih odvajala diplome :? :? kada ces imati dvije diplome samo na jednom papiru
Critty Bo

#2238 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Mislim da nije tako jednostavno. Zato zelim pravila dvopredmetnog studija, ali ne mogu da ih nadjem na stranici fakulteta.
suncica24

#2239 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Harisinjo wrote:Ljudi molim za savjet!!!
Imam 32 godine i doslo mi sto bi rekli stari iz necega u glavu pa bih da ostvarim stari san... a to je studiranje historije.
S obzirom da radim, da sam zasnovao porodicu, koliko je to izvodivo??? I molim, ako ima ko na forumu sa historije da mi da par savjeta (odnosno da me okurazi :lol: )
Da li je kasno za mene upustati se u jednu takvu avanturu??? To je misao koja me muci ovih dana, mjeseci a upisni rok se blizi :-) Sto ciniti???? :!:
Covjeki bi rekao da ti je ravno 100 :D
Nikad nije kasno, samo treba dovoljno dobre volje. Znam vise osoba koje su uz porodicu, posao i mnogo vise obaveza nego sto ih ima prosjecan student bili medju najboljim u klasi, nadprosjecni. Streberi pravi :D Vjerovatno zato sto tad studiras zato sto zelis, a ne sto te tjeraju na to.
Tako da, pravac na faks (na odsjek za historiju, preporucujem prvo da se raspitas) i predati papire za upis!
Critty Bo

#2240 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

suncica24 wrote:
Covjeki bi rekao da ti je ravno 100 :D
Nikad nije kasno, samo treba dovoljno dobre volje. Znam vise osoba koje su uz porodicu, posao i mnogo vise obaveza nego sto ih ima prosjecan student bili medju najboljim u klasi, nadprosjecni. Streberi pravi :D Vjerovatno zato sto tad studiras zato sto zelis, a ne sto te tjeraju na to.
Tako da, pravac na faks (na odsjek za historiju, preporucujem prvo da se raspitas) i predati papire za upis!
Ne znam zasto te godine uopste opterecuju ako zelis i mislis da mozes. Imam kolegu koji je dosta stariji od tebe i super mu ide, super se slaze sa ostalima i niko ga ne gleda cudno. I da, ima i porodicu :).
lala*

#2241 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

Pitanje za studente Anglistike: Imate li u elektronskoj verziji neke malo teze vjezbe za sva vremena, sa odgovorima? Ili neki link gdje to mogu pronaci. Hvala unaprijed. :)
ZiBastet

#2242 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

sad mi nista nije jasno xD kako sam razumjela, engleski pod A arapski pod B, obavezna sam na svim predavanjima iz oba predmeta... engleski pod A1 arapski pod A2, isto tako... :S u cemu je razlika?
sunshine_AK

#2243 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

ZiBastet wrote:sad mi nista nije jasno xD kako sam razumjela, engleski pod A arapski pod B, obavezna sam na svim predavanjima iz oba predmeta... engleski pod A1 arapski pod A2, isto tako... :S u cemu je razlika?

nema A i B. dvopredmetni studij je paralelni studij. dakle, ima sam A1 i A2. Ovo je Bologna. :)
nisi obavezna biti na svim predavanjima. dvopredmetni studenti imaju pravo izostajati 50 %. logicno je da ako si dvopredmetni student, da ce dolaziti do kolizije. i tada ces ici na one sate koji su ti vazniji.
ZiBastet

#2244 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

sunshine_AK wrote:
ZiBastet wrote:sad mi nista nije jasno xD kako sam razumjela, engleski pod A arapski pod B, obavezna sam na svim predavanjima iz oba predmeta... engleski pod A1 arapski pod A2, isto tako... :S u cemu je razlika?

nema A i B. dvopredmetni studij je paralelni studij. dakle, ima sam A1 i A2. Ovo je Bologna. :)
nisi obavezna biti na svim predavanjima. dvopredmetni studenti imaju pravo izostajati 50 %. logicno je da ako si dvopredmetni student, da ce dolaziti do kolizije. i tada ces ici na one sate koji su ti vazniji.
Eh to sam htjela znati. Hvala
Tinta

#2245 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Tinta »

Pozdrav! (Hitno) potrebna informacija: zanima me, pošto je ukinut prijemni, a li neko drugi može za mene predati papire za upis? I čula sam da se prilikom upisa predaje i ljekarski. Zanima me da li je to istina ili je potreban tek nakon upisa? Hvala :)
Critty Bo

#2246 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Tinta wrote:Pozdrav! (Hitno) potrebna informacija: zanima me, pošto je ukinut prijemni, a li neko drugi može za mene predati papire za upis? I čula sam da se prilikom upisa predaje i ljekarski. Zanima me da li je to istina ili je potreban tek nakon upisa? Hvala :)
Ljekarsko potrebno za upis. Moras doci sama, bar koliko ja znam.
Großmeister

#2247 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Großmeister »

Može li mi neko reći da li se i koliko plaća studij za redovne studente? Mislim da sam negdje čuo da se plaća oko 100 KM, ništa puno, ali pitam čisto informativno jer me interesuje.

Drugo pitanje je da li je moguće upisati dva smjera, Germanistiku i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo i da li ima studenata koji studiraju jedan od ova dva smjera da prenesu iskustvo?
Barcafan

#2248 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Ti si jos i mlad... :) imam kolegu koji ima oko 30, studira covjek normalno...
Ako ti se uci slobodno upisi, ali ces morati i da ucis :)
Barcafan

#2249 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Großmeister wrote:Može li mi neko reći da li se i koliko plaća studij za redovne studente? Mislim da sam negdje čuo da se plaća oko 100 KM, ništa puno, ali pitam čisto informativno jer me interesuje.

Drugo pitanje je da li je moguće upisati dva smjera, Germanistiku i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo i da li ima studenata koji studiraju jedan od ova dva smjera da prenesu iskustvo?
100 KM je skolarina ali dok sredis indeks, i neki ostali upisni materijal izadje to na oko 200 KM
Moguce je upisati bilo koja dva smjera koliko ja znam ukoliko mozes to da izdrzis :) a kasnije je moguce i odustati od jednog od ta dva smjera ako vidis da je pretesko...
Critty Bo

#2250 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Großmeister wrote:Može li mi neko reći da li se i koliko plaća studij za redovne studente? Mislim da sam negdje čuo da se plaća oko 100 KM, ništa puno, ali pitam čisto informativno jer me interesuje.

To se zove dvopredmetni studij ako zelis da ti bude na jednom indeksu i da uslovljava jedno drugo, to jeste, ako ne steknes uslov za prelazak u narednu godinu na jednom odsjeku - obnavljas je i na drugom bez obzira sto si mozda ocistio godinu. Privilegija dvopredmetnih je da moraju pohadjati 50% nastave (minimalno). Druga opcija ti je jedan vanredno, drugi redovno, dva indeksa i tamo gdje si redovan imas pravo na tri minusa iz svakog predmeta. I mislim da je skolarina za vanredne oko 900 KM. Bilo koja kombinacija je moguca, ali spremi se za jako puno ucenja.
Post Reply