Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
never_say_never :)

#2201 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by never_say_never :) »

ljudi, jos jedno pitanje :)
da li je moguce studiranje engleskog i francuskog, ali ja francuski pojma nemam, jednostavno imam nekakvu ludu zelju da ga naucim :)
svaka informacija je dobrodosla :)
lala*

#2202 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

Da li redovni samofinansirajuci imaju isti status u pogledu zdravstva, stipendija i ostalog, kao i redovni? :-)
ema_

#2203 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

lala* wrote:Da li redovni samofinansirajuci imaju isti status u pogledu zdravstva, stipendija i ostalog, kao i redovni? :-)

Aha, koliko ja znam :) A logično je jer potvrde idu za redovne studente, ma koja verzija bili :D
lala*

#2204 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

ema_ wrote:
lala* wrote:Da li redovni samofinansirajuci imaju isti status u pogledu zdravstva, stipendija i ostalog, kao i redovni? :-)

Aha, koliko ja znam :) A logično je jer potvrde idu za redovne studente, ma koja verzija bili :D
Tako sam i mislila. Hvala. :)
ZiBastet

#2205 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

zelim upisati kombinaciju engleski arapski... zanima me da li se moze, da li je prezahtjevno? imam veliku zelju, ali nisam se sa arapskim prije susretala :D
Critty Bo

#2206 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

ZiBastet wrote:zelim upisati kombinaciju engleski arapski... zanima me da li se moze, da li je prezahtjevno? imam veliku zelju, ali nisam se sa arapskim prije susretala :D
ne bih ti to preporucila skupa. Ako nemas podlogu iz arapskog lako se moze desiti da obnovis godinu, a onda ti to vuce i engleski. Ako ti je vec zelja, upisi arapski redovno, engleski vanredno i nemas brige.
ZiBastet

#2207 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

Critty Bo wrote:
ZiBastet wrote:zelim upisati kombinaciju engleski arapski... zanima me da li se moze, da li je prezahtjevno? imam veliku zelju, ali nisam se sa arapskim prije susretala :D
ne bih ti to preporucila skupa. Ako nemas podlogu iz arapskog lako se moze desiti da obnovis godinu, a onda ti to vuce i engleski. Ako ti je vec zelja, upisi arapski redovno, engleski vanredno i nemas brige.
ahaaa.... a da li bi mi bilo pametnije onda da uzmem arapski pod A a engleski pod B ? jer mi se ne studira vanredno
saramica

#2208 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

ZiBastet wrote:
Critty Bo wrote:
ahaaa.... a da li bi mi bilo pametnije onda da uzmem arapski pod A a engleski pod B ? jer mi se ne studira vanredno
Nema veze sta ti je pod A, a sta pod B.. ako jedan obnavljas ne mozes ici dalje sa drugim.. to vazi samo za paralelno
antropolog

#2209 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

mogu li oba dvopredmetna studija biti A npr. studiras engleski A i francuski A ili jedan mora biti B ?
sarajev_o

#2210 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sarajev_o »

Jesu li svim odsjecima uveli ove bodove ?Meni je ovo reterdirano ucis sve polazes sve a moras npr dobiti 8 ili 9 da prodjes.
Cibra

#2211 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

antropolog wrote:mogu li oba dvopredmetna studija biti A npr. studiras engleski A i francuski A ili jedan mora biti B ?
Ne moze. Ukoliko zelis redovno, moras jedan A jedan B. Ukoliko zelis da ti oba budu pod A, da tako kazemo, onda moras jedan redovno a jedan vanredno.
ZiBastet

#2212 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

saramica wrote: ne bih ti to preporucila skupa. Ako nemas podlogu iz arapskog lako se moze desiti da obnovis godinu, a onda ti to vuce i engleski. Ako ti je vec zelja, upisi arapski redovno, engleski vanredno i nemas brige.
ahaaa.... a da li bi mi bilo pametnije onda da uzmem arapski pod A a engleski pod B ? jer mi se ne studira vanredno[/quote]
Nema veze sta ti je pod A, a sta pod B.. ako jedan obnavljas ne mozes ici dalje sa drugim.. to vazi samo za paralelno[/quote]

aha, to ok, nego razmisljam da li mi je pametnije da stavim arapski pod A, mozda imam manje sanse onda da obnavljam :)
anthonymorrow22

#2213 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by anthonymorrow22 »

pozdrav svima

ja sam maturirao prije par dana i sada moram donijeti jednu jako vaznu odluku,sta upisati ?
od odsjeka na filozofskom me interesuje anglistika i historija.
zamolio bi nekoga da mi da informaciju koliko se studenata prima na oba odsjeka,broj redovnih i samofinansirajućih
i kakvi se poslovi mogu raditi sa diplomom iz engleskog jezika,odnosno historije?
i vaše misljenje koji je odsjek bolji i neka vaša lična iskustva

pozz
alica.k

#2214 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ZiBastet wrote:aha, to ok, nego razmisljam da li mi je pametnije da stavim arapski pod A, mozda imam manje sanse onda da obnavljam :)
ponovo
nema ti to veze.

ako padnes i jedan ispit sa ijednog odsjeka koji je uslov za sljedecu godinu, obnovices tu godinu na oba odsjeka jer se gleda kao da si ustvari na jednom ali "kombinovanom" odsjeku.

nema nikakvih povlastica za A odsjek u odnosu na B odsjek i obratno.
shambho

#2215 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by shambho »

sarajev_o wrote:Jesu li svim odsjecima uveli ove bodove ?Meni je ovo reterdirano ucis sve polazes sve a moras npr dobiti 8 ili 9 da prodjes.
O cemu se radi malo vise info??

Je l' zna neko kad otprilike izlazi Konkurs za drugi ciklus studija..?
sunshine_AK

#2216 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

never_say_never :) wrote:ljudi, jos jedno pitanje :)
da li je moguce studiranje engleskog i francuskog, ali ja francuski pojma nemam, jednostavno imam nekakvu ludu zelju da ga naucim :)
evo ja studiram eng i fran, pa ces dobiti odg iz prve ruke. moguce je, ima dosta ljudi na romanistici koji nisu nikad ucili francuski, ali uz malo truda i rada ga zasada savladavaju. cak im je u pocetku bila organizirana kao dopunska nastava gdje su krenuli od abecede, pravila citanja i sl. u biti, na prvoj godini na romanistici, stvari su prilicno staticne, ne radi se nista posebno, nema konverzacije na francuskom, radi se gramatika, dakle pravila koja svako moze nauciti i sl. zato je na drugoj godini vec druga prica (to ne znam detaljno, jer sam tek prva godina), malo je zahtjevnije, a na trecoj se vec ocekuje konverzacija, pisanje eseja na francuskom i sl. ovako ti se moze ciniti kako ces dotad imati vremena da savladas, ali vjeruj mi, godina jaaakooo brzo proleti. ja sam ucila francuski prije, ali opet me strah konverzacije, jer nisam dovoljno u zivotu pricala na francuskom. ne znam kako je onda u tom pogledu tek onima koji nisu nikad ucili.

engleski je vec druga prica, ocekuje se da ljudi znaju pricati, gradivno je obimno, oduzima jako puno vremena zbog neprestanog pripremanja vjezbi (stalno moras citati duge i ugl. dosadne tekstove), a u kombinaciji s francuskim, vremena gotovo i nema (vjerojatno ne vjerujes, ali znam sta pricam, ni ja nisam vjerovala kad sam bila maturant) studirati engleski je prekrasno, kao i u kombinaciji s francuskim, ali zahtjeva strpljenje, rad, trud i volju.

ako imas neku ludu zelju da naucis francuski jezik, ja ti preporucujem da upises kurs. moras shvatiti da studij jezika nije samo da "propricas" i naucis osnove, nego su to dubinska lingvisticka pravila, knjizevnost, povijest, cesto stvari znaju postati dosadne, a i zahtjeva se jedan studiozan i temeljit pristup. mnogo ih odustane. ali ako si spreman/spremna da ucis i radis, ako volis jezike i privlaci te ova kombinacija, onda slobodno. i bit ce dosta stvari u kojim ces uzivati.
ZiBastet

#2217 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ZiBastet »

sunshine_AK wrote:
evo ja studiram eng i fran, pa ces dobiti odg iz prve ruke. moguce je, ima dosta ljudi na romanistici koji nisu nikad ucili francuski, ali uz malo truda i rada ga zasada savladavaju. cak im je u pocetku bila organizirana kao dopunska nastava gdje su krenuli od abecede, pravila citanja i sl. u biti, na prvoj godini na romanistici, stvari su prilicno staticne, ne radi se nista posebno, nema konverzacije na francuskom, radi se gramatika, dakle pravila koja svako moze nauciti i sl. zato je na drugoj godini vec druga prica (to ne znam detaljno, jer sam tek prva godina), malo je zahtjevnije, a na trecoj se vec ocekuje konverzacija, pisanje eseja na francuskom i sl. ovako ti se moze ciniti kako ces dotad imati vremena da savladas, ali vjeruj mi, godina jaaakooo brzo proleti. ja sam ucila francuski prije, ali opet me strah konverzacije, jer nisam dovoljno u zivotu pricala na francuskom. ne znam kako je onda u tom pogledu tek onima koji nisu nikad ucili.

engleski je vec druga prica, ocekuje se da ljudi znaju pricati, gradivno je obimno, oduzima jako puno vremena zbog neprestanog pripremanja vjezbi (stalno moras citati duge i ugl. dosadne tekstove), a u kombinaciji s francuskim, vremena gotovo i nema (vjerojatno ne vjerujes, ali znam sta pricam, ni ja nisam vjerovala kad sam bila maturant) studirati engleski je prekrasno, kao i u kombinaciji s francuskim, ali zahtjeva strpljenje, rad, trud i volju.

ako imas neku ludu zelju da naucis francuski jezik, ja ti preporucujem da upises kurs. moras shvatiti da studij jezika nije samo da "propricas" i naucis osnove, nego su to dubinska lingvisticka pravila, knjizevnost, povijest, cesto stvari znaju postati dosadne, a i zahtjeva se jedan studiozan i temeljit pristup. mnogo ih odustane. ali ako si spreman/spremna da ucis i radis, ako volis jezike i privlaci te ova kombinacija, onda slobodno. i bit ce dosta stvari u kojim ces uzivati.
svidja mi se kako si ovo objasnila, znas li nekoga ko studira engleski sa arapskim, da li je pre prezahtjevno? :sad:
antropolog

#2218 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

sunshine_AK wrote:

ja planiram upisati francuski i ruski ove godine, zanima me kako usklađujes predavanja, sta ako dođe do preklapanja, odnosno kolizija, jesu li profesori susretljivi sto se toga tice?

p.s. bi li mogla reci nesto vise o prefosoricama na franc, moze i na pp, ja sam cuo dosta negativnih prica o profesoricama na francusko i koliko je bitan dobar izgovor u pocetku posebno kod Mari ?
sunshine_AK

#2219 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

ZiBastet wrote:svidja mi se kako si ovo objasnila, znas li nekoga ko studira engleski sa arapskim, da li je pre prezahtjevno? :sad:
znam jednu curu koja je to studirala ali je odustala (prva godina) i prebacila se samo na eng. mislim da je studiranje dva odsjeka slicno u svim slucajevima i kombinacijama. u svakom slucaju zahtijeva vrijeme i volju.
antropolog wrote:ja planiram upisati francuski i ruski ove godine, zanima me kako usklađujes predavanja, sta ako dođe do preklapanja, odnosno kolizija, jesu li profesori susretljivi sto se toga tice?

p.s. bi li mogla reci nesto vise o prefosoricama na franc, moze i na pp, ja sam cuo dosta negativnih prica o profesoricama na francusko i koliko je bitan dobar izgovor u pocetku posebno kod Mari ?
ako dodje do kolizije, a dodje jako cesto, tada jednostavno izaberem koji mi je sat bitniji i odem na taj sat. dvopredmetni studenti imaju pravo da izostaju 50 % (dok jednopredmetni redovni imaju pravo na samo 3 minusa) i jos uz to profesori htjeli ne htjeli moraju izaci u susret. znaju da se ne mozemo uduplati i biti na dva mjesta istovremeno. a vjeruj mi, vrlo brzo vidis koji su ti sati bitni i koji su profesori teski i daju detaljna i bitna predavanja. tako da ja nisam imala problema s tim.

na romanistici i ne predaju profesorice nego uglavnom asistentice i asistenti. :D
ma ok su oni, sada ne mogu ni vidjeti koliko su kvalitetni, kada se radi maltene od pocetka sve, i puno se zadrzavaju na tome da nauce ove koji ne znaju da citaju. izgovor nije toliko bitan, ima ljudi koji izgovaraju stvarno lose, pa nikom nista. Mari Agnes je meni super lektorica, duhovita i pametna zena. Kod nje se jos jedino i moze nesto nauciti. S njom puno i ne pricamo, samo vjezbamo citanje i ona povremeno nesto pita. Ako krenes odgovoriti, ona ti se nece smijati ni ljutiti se ako si nesto krivo izgovorio, nego cete saslusati, objasniti ono sto si pitao dok ne shvatis, reci je li tvoj odg (ako si nesto odgovorio) tacan ili nije i to je to. Istina, ima ljudi koji je ne vole, ali po mom misljenju (uz duzno postovanje prema mojim kolegama) to su uglavnom ljudi koji nisu voljni raditi, koji ne vjezbaju dovoljno, pa je i ne razumiju sta govori i ljudi koji su kivni na nju, jer nisu bili kadri spremiti diktat, pa ih je ona oborila.

a ne znam sta si ti cuo lose o rom. profesorima, ali stvarno nista posebno strogo, testovi su stvarno srednje teski (meni osobno su lagani), objasne sto nije jasno, mozes normalno ici na konzultacije, eto... ne znam sta konkretno si cuo da je lose u vezi njih? nekome su lose, nekome dobre, u biti nista posebno, i ne razmisljam previse o tome, vise mislim na to kako cu spremiti neki ispit, vjeruj mi, to ti nije toliko bitno kad studiras, jedino ako je neko narocito nepravedan, a ja to nisam dosad iskusila.
beatfreak

#2220 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by beatfreak »

Zna li mi iko reci za katedru za italijanski jezik? Moze li se kombinirati sa bilo kojom :? studijskom grupom i kako onda ide to sa A1 i A2? :?
saramica

#2221 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

beatfreak wrote:Zna li mi iko reci za katedru za italijanski jezik? Moze li se kombinirati sa bilo kojom :? studijskom grupom i kako onda ide to sa A1 i A2? :?
Ja mislim da se italijanski cak mora kombinirati, a vjerujem da moze sa bilo kojom.. ide kao i sa jednim, samo ako ne prodjes jedan ne mozes ni drugi.. ne znam jesi li oslobodjen/a prisustva nekim predavanjima.. u biti skoro je sve isto, samo malo vise obaveza
lala*

#2222 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

Da li je iko upoznat s tim da se na našem fax-u može dobiti studentski kredit (2000 KM) ukoliko imamo dobar prosjek, koji se vraća nakon završenog školovanja odnosno na rate kad se zaposlimo, ili da se ne vraća nikako ako zadržimo visok prosjek tokom svih 5 godina? Je li moguće da je to još jedna šuplja priča? :D
ema_

#2223 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by ema_ »

lala* wrote:Da li je iko upoznat s tim da se na našem fax-u može dobiti studentski kredit (2000 KM) ukoliko imamo dobar prosjek, koji se vraća nakon završenog školovanja odnosno na rate kad se zaposlimo, ili da se ne vraća nikako ako zadržimo visok prosjek tokom svih 5 godina? Je li moguće da je to još jedna šuplja priča? :D

Prvi haber, mislim da bi se to pročulo da postoji ;-)
lala*

#2224 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

ema_ wrote:
lala* wrote:Da li je iko upoznat s tim da se na našem fax-u može dobiti studentski kredit (2000 KM) ukoliko imamo dobar prosjek, koji se vraća nakon završenog školovanja odnosno na rate kad se zaposlimo, ili da se ne vraća nikako ako zadržimo visok prosjek tokom svih 5 godina? Je li moguće da je to još jedna šuplja priča? :D

Prvi haber, mislim da bi se to pročulo da postoji ;-)
Na mom odsjeku se pričalo o tome, čak su mi rekli i kod kojeg profesora se to traži. :D
Critty Bo

#2225 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

Na nasem faxu nema nista dzabe.
Post Reply