Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
old_drummer

#2101 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by old_drummer »

I za desetak dana najmanje gotovi indexi :(

Nego jel neko citao ono na zurnal.ba? Ne znam kako da link metnem. :-) Uglavnom: :shock: :shock: :shock: :skoljka:

edit: evo naslov - FILOZOFSKI FAKULTET U SARAJEVU: Ko su nasljednici katedri?
u_prolazu

#2102 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by u_prolazu »

u_prolazu wrote:Oci su mi ispale citajuci ovih 86 strana,al slabo nadjoh inf. o vanrednom studiranju (pedagogija) jedino primjetih da ambrozija na pedagogiji :-D
pa bih bila zahvalna svima koji bi mi mogli nesto vise reci o prijemnom,
da li su teski,
sta sve sadrzi taj prijemni ispit(pored placanja)
da li je tesko uskladiti posao i studiranje/predaavanje,
a ono sto me posebno zanima jeste i to da li postoji septembarski rok upisa za vanredne na pedagogiju,
posto vec sad znam da zbog posla necu biti u julu u Sar.(a tad je uglavnom taj prijemni ispit cini mi se)
sto mi je dodatno opterecenje :x ali raditi moram.
Hajde bar necim rasteretite :)
alica.k

#2103 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

znaci, odjednom su odlucili da se semestar ne moze upisati bez svih potpisa iz prethodnog semestra (ne na ocjenama, samo za odslusane predmete).
puno su ljudi vratili sa studentske, ne znam sta se dalje desavalo.
TheGodfather

#2104 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by TheGodfather »

Trebala bi mi informacija vezana za Ruski jezik i književnost. Od čega se sastoji prijemni?
alica.k

#2105 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

mislim da nema prijemni za ruski
Sarajevski_Marlboro

#2106 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sarajevski_Marlboro »

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:34, edited 1 time in total.
aida25

#2107 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by aida25 »

Interesuje me ima li na odsjeku za anglistiku nastavnički smjer, koliko traje(je li dvije godine)? Može li se s tim završenim smjerom raditi kao prevodilac ?
alica.k

#2108 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

zna li neko da li se ponedjeljak na nasem faksu radi il ne radi? neki fakulteti ne rade, a nama niko nista nije rekao.
because_of_you

#2109 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Pošto nije bilo obavijesti, samo je utorak neradan, tako su nama rekli..
rajv0sa

#2110 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by rajv0sa »

Vozdra raja,planiram da upisem historiju na ff,pa me zanima kolike su cijene studija i kakav je prijemni :-D ?
because_of_you

#2111 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

bELMIN_666 wrote:Vozdra raja,planiram da upisem historiju na ff,pa me zanima kolike su cijene studija i kakav je prijemni :-D ?

Redovan studij je oko 150 km, vanredan iznad 1500 (ja mislim).

Prijemni, kao i za svaki drugi odsjek: bosanski jezik (gramatika i pravopis), opće znanje (sve i svašta), predmet određenog odsjeka (obično se priprema po nekoj od knjiga iz srednje škole).
rajv0sa

#2112 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by rajv0sa »

Hvala na info :thumbup: ;sad me zanima jesu li potrebni neki specijalni bodovi i sl. za redovni studij?Jer mi nesto pricaju ovi sto hoce na etf,da moras imat poprilicno bodova za redovni?
because_of_you

#2113 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Inače je prijemni bitniji od ocjena, a ocjene koje se boduju su one povezane za dotični studij.. Tako da oni koji dobro urade prijemni, nema zime :thumbup: (moraju se sva tri dijela prijemnog položiti, da bi se ikako bodovao)
Kljblj

#2114 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Kljblj »

aida25 wrote:Interesuje me ima li na odsjeku za anglistiku nastavnički smjer, koliko traje(je li dvije godine)? Može li se s tim završenim smjerom raditi kao prevodilac ?
Na odsjeku ima regularni dodiplomski studij koji traje 3 godine i dvogodišnji master program (koji između ostalog ima nastavnički smjer) koji traje 2 godine. Za prevodioce postoji prevodilački smjer na masteru.
Barcafan

#2115 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Zna li neko je li tacno da je odobren aprilski rok?
because_of_you

#2116 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Barcafan wrote:Zna li neko je li tacno da je odobren aprilski rok?

Profesori kažu da se unaprijed zna da će ga biti.

No, molbu se ipak treba napisati, te peticiju :D
Barcafan

#2117 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

because_of_you wrote:
Barcafan wrote:Zna li neko je li tacno da je odobren aprilski rok?

Profesori kažu da se unaprijed zna da će ga biti.

No, molbu se ipak treba napisati, te peticiju :D
Pa dobro to je izgleda odavno uradjeno, ja cuh jucer da je sad zvanicno odobren
Sed

#2118 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sed »

Iz koje knjige treba spremati Psihologiju? Je li bilo prije kakvih biografskih pitanja o nekim psiholozima ili je samo stručna materija? Postoji li neka tema na koju bih trebao naročito obratiti pažnju?
Zna li ko kakve su prilike za upis na ovaj odsjek? Koliko bude prijavljenih, ima li štele i sl.?
because_of_you

#2119 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Sed wrote:Iz koje knjige treba spremati Psihologiju? Je li bilo prije kakvih biografskih pitanja o nekim psiholozima ili je samo stručna materija? Postoji li neka tema na koju bih trebao naročito obratiti pažnju?
Zna li ko kakve su prilike za upis na ovaj odsjek? Koliko bude prijavljenih, ima li štele i sl.?

Na prvi rok bude prijavljeno oko 200 studenata (za druge rokove ne znam), primaju ukupno 33 redovna, i 60-ak samofinansirajućih (1200km).

Nema biografskih pitanja, spremi knjigu Jasminke Zećo, sve što bude- bude iz nje.

Spremi bosanski jezik DOBRO.

Opće znanje, ili znaš ili ne. (odakle je prva gitara, koliko sekundi putuje svjetlost do mjeseca....)

ŠTELE NEMA!

Svaki od 3 ispita moraš položiti (više od 50%) da bi se mogao rangirati, plus naravno ocjene iz srednje (posebno psihologija, bosanski i matematika).

SRETNO :D
Sed

#2120 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sed »

because_of_you wrote:
Na prvi rok bude prijavljeno oko 200 studenata (za druge rokove ne znam), primaju ukupno 33 redovna, i 60-ak samofinansirajućih (1200km).

Nema biografskih pitanja, spremi knjigu Jasminke Zećo, sve što bude- bude iz nje.

Spremi bosanski jezik DOBRO.

Opće znanje, ili znaš ili ne. (odakle je prva gitara, koliko sekundi putuje svjetlost do mjeseca....)

ŠTELE NEMA!

Svaki od 3 ispita moraš položiti (više od 50%) da bi se mogao rangirati, plus naravno ocjene iz srednje (posebno psihologija, bosanski i matematika).

SRETNO :D
Hvala na brzom odgovoru!
Ja sam mislio da je mnogo, mnogo, mnooogo veća gužva za psihologiju. Bar po onome što su mi govorili. Džaba me plaše.

Jasminka Zećo? It doesn't ring a bell with me... Ali obećala mi je školska teta psiholog naći knjigu koja god da bude pa se ne brinem previše za to. Problem će biti jedino ako ona ne nađe jer su ovdje u opticaju uglavnom beogradska izdanja. Nadam se da je zalutala pokoja Jasminkina iz Sarajeva.

Počeo sam sa bosanskim. Dobio sam od profesorice neki dan par tekstova u kojima treba ispravljati greške (tačke, zarezi, navodni, veliko/malo slovo itd.) i vjerujem da ću to brzo uvježbati. Esej mi je do sad bio (naj)jača strana pa ne razbijam glavu oko toga.
Opće me nešto ne brine. Istina je, ili znaš ili ne. Ali znam da gledam Dnevnik od četrnaeste pa sam valjda ponešto i upamtio :) Gitara je vjerovatno iz Španije (imam jednu takvu :)). A svjetlost treba računati. Znam da je brzina oko 300000 m/s. Koliko vremena daju za ta pitanja iz opće informiranosti?
Za štelu sam se i brinuo jer kruže priče...
Psihologiju nemam/nisam imao u srednjoj. Šta s tim? Jezici su mi odlični. A matematika... ajoj, matematika. Pa dobro, valjda mi neće pojesti mnogo bodova.

Sreća prati hrabre, jel da? Ako ne budem šta znao ja ću se junačiti i zaokružiti ono što najljepše zvuči :D
because_of_you

#2121 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

E, upravo to što kažeš, zaokruživanje je iz Općeg znanja te Psihologije, pa bude lakše :)

Jasminka Zećo, to je udžbenik za psihologiju od srednje škole... I ja sam ju nabavila tek prije prijemnog.

E ne znam šta ćeš s tim što nisi imao psihologiju u srednjoj... Imat ćeš manje bodova u startu, a još ako je matematika slaba.... Moraš rasturiti na prijemnom da uspiješ kompenzirati :)

Za svaki test imaš 45 minuta, s tim da je iz Psihologije oooogromaaan :-) Bosanski je inače najlakši, a Opće znanje najteži.

A priče.... Meni su glavu razbili pričama o šteli i kako nema šanse upisati bez štele, pogotovo redovan studij.. No... Bilo je drugačije :)
Sarajevski_Marlboro

#2122 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Meni drugarica kaže bilo joj pitanje ko je osvojio oskara ove godine ?
ili nesto tako..
znam da je odgovor bio Sandra Bullock,ona nije znala :-D

To mi malo beze,al' eto :D ,mora čovjek sve pratiti.

Štele ima,ali onima koji znaju ne treba. :D
because_of_you

#2123 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Ja sam ta pitanja o filmovima znala :-) :lol: Bilo je i nešto o onom filmu o onoj kuharici Julie kako se već zvala, i nešto o Michaelu Jacksonu :lol:

Nema štele, nemoj plašiti narod, c c c :D
Sarajevski_Marlboro

#2124 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Ne plašim ja,ja prva zagovaram tezu da se može upasti bilo gdje ako imaš znanja,bez problema.
Ali da štele nema,ima.
Svi su se susretali s osobama za koje samo staneš i kažeš..."Pa kako je upao?" zbog količine neznanja i nepojavljivanja na predavanjima,a onda prolaska na ispitima :D

Normala :D

Nego,uči i samo uči.

Znanje je moć. :mrgreen:

A nekad je i nešto drugo :mrgreen:
because_of_you

#2125 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Aha, pa toga ima na nekim fakultetima, ali na mom odsjeku nema :)

Joj, mene bi bilo sramota nešto preko štele postići :-) Ono, tuka po zanimanju, a vamo diplomu dobila :roll:
Post Reply