Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#2051 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:
demetra22 wrote:Mozes prikupiti potpise kad hoces, i onda predajes index na ovjeru, ali to mora biti PRIJE isteka roka za ovjeru. A vala moze i poslije, obicno su tete dolje nagodne. :D

Edit: I ne znam koji je rok za ovjeru, ako je to tvoje sljedece pitanje! :D
Nama niko nije govorio o tome roku za ovjeru :) ali dobro, to se vec da provjeriti na studentskoj... hvala :)
pa za sve imaju rokovi...pisace ti..rok za upis u drugi semestar je ujedno i rok za ovjeru, to ti je to.
Babsy

#2052 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Babsy »

To bude nakon jan/feb rokova..
I pazi da ne zaboraviš to odraditi (kao neki npr :D ) jer te kasnije čekaju mjeseci i mjeseci administrativnih zavrzlama. :s
Barcafan

#2053 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Babsy wrote:To bude nakon jan/feb rokova..
I pazi da ne zaboraviš to odraditi (kao neki npr :D ) jer te kasnije čekaju mjeseci i mjeseci administrativnih zavrzlama. :s
A je li to bude prije početka semestra ili recimo tokom prve sedmice semestra... ako je recimo u toku prve ili druge sedmice semestra onda nije problem, mogu se prikupiti svi potpisi tada prije predaje na ovjeru
alica.k

#2054 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:
Babsy wrote:To bude nakon jan/feb rokova..
A je li to bude prije početka semestra ili recimo tokom prve sedmice semestra... ako je recimo u toku prve ili druge sedmice semestra onda nije problem, mogu se prikupiti svi potpisi tada prije predaje na ovjeru
ma bude kad ppocne nastava...
Barcafan

#2055 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Moze li neko od starijih da objasni ove price o tome kako se ne može upisati drugi semestar ako se padne u prvom.
Konkretno me zanima orijentalistika. Da li je ovo tačno?
alica.k

#2056 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

pa mozes ti upisat drugi semestar da slusas ali u teoriji ne mozes polagati ispite iz drugog semestra jer nisi rijesio ispite iz prvog. to je to.
medjutim, ja sam na prvoj god engleskog polagala ispite iz drugog semestra iako mi nije prvi bio cist. nije me ona nis ni pitala, samo uzela prijave...neke je pitala i nije htjela primit prijave onda...

btw, rokovi jos ni poceli nisu a ti se vec raspitujes za to?
Barcafan

#2057 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote:pa mozes ti upisat drugi semestar da slusas ali u teoriji ne mozes polagati ispite iz drugog semestra jer nisi rijesio ispite iz prvog. to je to.
medjutim, ja sam na prvoj god engleskog polagala ispite iz drugog semestra iako mi nije prvi bio cist. nije me ona nis ni pitala, samo uzela prijave...neke je pitala i nije htjela primit prijave onda...

btw, rokovi jos ni poceli nisu a ti se vec raspitujes za to?
Pa raspitujem se da znam koje su mi opcije ako bude ono najgore... :)
Cuo sam da je iz Fonetike i fonologije prosle godine bio organizovan i 3. rok pa zato pitam ako bi se, ne daj Bože, palo iz Fonetike ili Savremenog, da li se može nastaviti sa prisustvovanjem nastavi, pa ako u medjuvremenu daju 3. rok onda iskoristiti priliku i poloziti to sto je eventualno zaostalo.

Znači bitno je da ja mogu odslusati tu nastavu bez problema...

Evo kako stoji u planu i programu:
Iako je nastavna materija postavljena stepenasto i međusobno je sadržinski povezana u okviru iste nastavne
oblasti, te se očekuje da je student savladava postepeno, prelaskom iz niže godine studija u višu, svaki predmet
je postavljen autonomno u odnosu na druge predmete, pa se u njihovom ukupnom savladavanju u zbiru svih
predmeta za svaki semestar nalazi i temeljni uvjet za upisivanje narednog, višeg semestra studija.
Ukoliko
student A1 studija ne izvrši sve obaveze iz nekog predmeta, on se upućuje da ga još jednom ponovi u toku
studija. Pri tome, u narednom semestru može upisati ukupno onoliko predmeta koliko je u njemu predviđeno,
ali ne i predmet koji je blisko (uvjetno) povezan sa onim kojeg nije položio (ako predmet iz narednog semestra
ima status naprednog u odnosu na prethodni ili uslovni).
Student može ponoviti pohađanje najviše dva
predmeta iz prethodnog semestra kad se ti predmeti ponovno organiziraju u okviru nastavnog procesa u
narednoj akademskoj godini. Ukoliko nije izvršio obaveze iz više od dva predmeta, smatra se da ne može dalje
pohađati nastavu u tekućoj akademskoj godini, te mu se status studenta nalazi u mirovanju do naredne
akademske godine. Ako i u narednoj akademskoj godini u istom ponovljenom semestru student ne izvrši
obaveze iz tri i više predmeta, gubi pravo na dalje studiranje na Odsjeku za orijentalnu filologiju. Ovo pravilo
važi i za A2 studij.
alica.k

#2058 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:Pa raspitujem se da znam koje su mi opcije ako bude ono najgore... :)
Cuo sam da je iz Fonetike i fonologije prosle godine bio organizovan i 3. rok pa zato pitam ako bi se, ne daj Bože, palo iz Fonetike ili Savremenog, da li se može nastaviti sa prisustvovanjem nastavi, pa ako u medjuvremenu daju 3. rok onda iskoristiti priliku i poloziti to sto je eventualno zaostalo.

Znači bitno je da ja mogu odslusati tu nastavu bez problema...
mislim da su ove godine definitivno zavrsili sa trecim rokom. prosle godine je sve nesto bilo, povuci potegni jedva na vrat na nos dadose taj treci rok u maju za vrijeme drugih parcijala iz drugog semestra da slucajno ne bi nekome palo na pamet da izlazi na parcijale.

a amir je bio brutalan na tom roku, curu je oborio bukvalno na abecedi :S

nauci i rijesi to sad da se ne peglas s tim. znam da je tesko, i ja sam krenula od elifa na arapskom ko i ti, ali prvi semestar se moze rijesiti jos u prvom roku.
iz savremenog ti je samo bitno da prodjes pismeni, a onda ces usmeni sigurno polozit.
iz morfologije samo sve nastrebaj, nemoj slucajno misliti da je nesto nebitno, on na tome i obara. i to ti je to.
Barcafan

#2059 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

ma evo uči se 'mina-ssabaahi-ila-l-masaai' valjda ce bit nesto od toga :)
a kako je kad krenes od nule to niko ne zna osim onih koji krenu od nule... da mi je sad da pocne godina sa ovim nekim vrlo slabim zanjem koje imam, puno bolje i lakse bih prosao a mogu da zamislim kako je tek nekom ko je imao priliku da uči arapski 4 godine u srednjoj školi...
hvala za odgovore :thumbup:
alica.k

#2060 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ma nista, nadam se da ces poloziti. btw, ovaj pismeni iz savremenog ti je lagan skroz, par recenica da prevedes, i cetiri da napises. te recenice s naseg na arapski su sve sto su kod amre radjene, apsulutno iste budu, samo predji to.

i zapamti kako se kaze biciklo :D
Barcafan

#2061 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote: i zapamti kako se kaze biciklo :D
Kako da zaboravim kad sam na prvoj parcijali tu rijec preveo kao "stepenice" hehe

Ako ti nije mrsko da odgovaras jos, pitacu onda i ovo :)
Što se tiče ovog razlomljenog plurala, da li se traži od nas da poznajemo sve one riječi i oblike koje smo zapisali pošto je to najobimnija lekcija, ja mislim, kada je u pitanju broj novih riječi. Nije baš lahko sve naučiti ono napamet, singular, plural pa odvojeno sve one paradigme.
alica.k

#2062 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:
alica.k wrote: i zapamti kako se kaze biciklo :D
Kako da zaboravim kad sam na prvoj parcijali tu rijec preveo kao "stepenice" hehe

Ako ti nije mrsko da odgovaras jos, pitacu onda i ovo :)
Što se tiče ovog razlomljenog plurala, da li se traži od nas da poznajemo sve one riječi i oblike koje smo zapisali pošto je to najobimnija lekcija, ja mislim, kada je u pitanju broj novih riječi. Nije baš lahko sve naučiti ono napamet, singular, plural pa odvojeno sve one paradigme.
pitao je on nas razlomljeni plural na usmenom, obicno da mu znas po primjer-dva, al na pismenom ne sjecam se da je to doslo.
ako ti je to tesko, zamisli kad ti vrste dodju. u vrstama imas blizu 110 paradigmi da znas u po dana u po noci, i na to dodaj jos paradigme za nepravilne glagole, znaci puta 5, jer je lakse uciti po paradigmama nego pretvarati sam u nepravilne. ja sam na kraju skroz bila pukla od toga...mama mi kaze "hajde" a ja mjenjam hyd kroz sve vrste :D.
Barcafan

#2063 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

A kad budu usmeni? Evo gledam one rokove i nigdje ne pise termin usmenih ispita, je li usmeni dolazi tamo u februaru kao jedan rok ili imaju isto dva roka za usmeni? Mogu li na usmeni ako nisam prosao pismeni?

Jesu li te paradigme na drugoj godini?
alica.k

#2064 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:A kad budu usmeni? Evo gledam one rokove i nigdje ne pise termin usmenih ispita, je li usmeni dolazi tamo u februaru kao jedan rok ili imaju isto dva roka za usmeni? Mogu li na usmeni ako nisam prosao pismeni?

vrste su ti u drugom semestru i to ih sve predje amir u dvije-tri (il mozda 4) sedmice.

budu dva roka usmenog, otprilike 7 dana nakon pismenog. ne mozes na usmeni bez pismenog izac. al mozes npr ako polozis samo savremeni izac na usmeni iz savremenog...bez obzira na morfologiju. ja sam mislila da ne moze pa sam fulila prvi rok morfologije jer nisam bila savremeni polozila. onda mi je na drugom amir reko da sam mogla izaci.

na usmenom ti on da pet recenica, da procitas, prevedes, i onda iz njih izvlaci gramaticke zavrzlame da te pita.
Barcafan

#2065 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote:
Barcafan wrote:A kad budu usmeni? Evo gledam one rokove i nigdje ne pise termin usmenih ispita, je li usmeni dolazi tamo u februaru kao jedan rok ili imaju isto dva roka za usmeni? Mogu li na usmeni ako nisam prosao pismeni?

vrste su ti u drugom semestru i to ih sve predje amir u dvije-tri (il mozda 4) sedmice.

budu dva roka usmenog, otprilike 7 dana nakon pismenog. ne mozes na usmeni bez pismenog izac. al mozes npr ako polozis samo savremeni izac na usmeni iz savremenog...bez obzira na morfologiju. ja sam mislila da ne moze pa sam fulila prvi rok morfologije jer nisam bila savremeni polozila. onda mi je na drugom amir reko da sam mogla izaci.

na usmenom ti on da pet recenica, da procitas, prevedes, i onda iz njih izvlaci gramaticke zavrzlame da te pita.
Evo prodjose rokovi prvi, mislim da padam iz oba... :) iako je gradivo bilo vise nego lahko, tj bila su skoro pa identicna pitanja sa prve i sa druge parcijale
Mozes li mi reci sta konkretno bude na usmenom iz Savremenog i je li tacno da ce rezultati ovih ispita biti tek u subotu, tj. na dan kada su zakazani usmeni?

Hvala za odgovore...
alica.k

#2066 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:Evo prodjose rokovi prvi, mislim da padam iz oba... :) iako je gradivo bilo vise nego lahko, tj bila su skoro pa identicna pitanja sa prve i sa druge parcijale
Mozes li mi reci sta konkretno bude na usmenom iz Savremenog i je li tacno da ce rezultati ovih ispita biti tek u subotu, tj. na dan kada su zakazani usmeni?

Hvala za odgovore...
da...ti dodjes bio spreman il ne i vidis jesi polozio. ako jesi odma ides na usmeni. meni to skroz glupo al eto, funkcionise nekako.

evo pisala sam ti gore kako izgleda usmeni iz savremenog vec. izvuces pet recenica i onda ih procitas, prevedes i popricate malo o njima. to ti je usmeni iz savremenog. najgore od svega je sto je amir totalno ravnodusan za vrijeme tog ispita. suada i nekako, pokusava te navesti da kazes pravu stvar i tak...(meni je stalno govorila TI TO ZNAAAAAS TI TO ZNAAAAAAS) al amir. zapali cigaru, ispituje te, i za vrijeme toga svega mu se lice ne mjenja UOPSTE. ne znas jesi tacno reko il nisi. svi izadju ubijedjeni da su polozili a on ih poobara. na prvom roku kod nas je samo 5 polozilo.
ja sam tu imala ludu srecu da izvucem najdebilnije moguce recenice...nesto tipa: mjesec je lijep. selva pise lekciju u svoju svesku. grad kairo je u egiptu. i tako te gluposti.

jedna je cura izvukla pretesku recenicu...nesto o putovanju u italiji i pasosima :S uzas.
Barcafan

#2067 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote:
Barcafan wrote:Evo prodjose rokovi prvi, mislim da padam iz oba... :) iako je gradivo bilo vise nego lahko, tj bila su skoro pa identicna pitanja sa prve i sa druge parcijale

Hvala za odgovore...
da...ti dodjes bio spreman il ne i vidis jesi polozio. ako jesi odma ides na usmeni. meni to skroz glupo al eto, funkcionise nekako.

evo pisala sam ti gore kako izgleda usmeni iz savremenog vec. izvuces pet recenica i onda ih procitas, prevedes i popricate malo o njima. to ti je usmeni iz savremenog. najgore od svega je sto je amir totalno ravnodusan za vrijeme tog ispita. suada i nekako, pokusava te navesti da kazes pravu stvar i tak...(meni je stalno govorila TI TO ZNAAAAAS TI TO ZNAAAAAAS) al amir. zapali cigaru, ispituje te, i za vrijeme toga svega mu se lice ne mjenja UOPSTE. ne znas jesi tacno reko il nisi. svi izadju ubijedjeni da su polozili a on ih poobara. na prvom roku kod nas je samo 5 polozilo.
ja sam tu imala ludu srecu da izvucem najdebilnije moguce recenice...nesto tipa: mjesec je lijep. selva pise lekciju u svoju svesku. grad kairo je u egiptu. i tako te gluposti.

jedna je cura izvukla pretesku recenicu...nesto o putovanju u italiji i pasosima :S uzas.
a ja sad ne kontam sta je na savremenom a sta na fonetici :D
na savremenom (kod suade) ide samo razgovor neki jeli tako? to me zanima je li tu ima nesto konkretno, tj sta ispituje na tom razgovoru

jesi li ti prosla na prvom roku na fonetici?
alica.k

#2068 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:a ja sad ne kontam sta je na savremenom a sta na fonetici :D
na savremenom (kod suade) ide samo razgovor neki jeli tako? to me zanima je li tu ima nesto konkretno, tj sta ispituje na tom razgovoru

jesi li ti prosla na prvom roku na fonetici?
vidi savremeni ti je to, procitas, prevedes, popricas.
onda amir uzme te iste recenice i pita te gramatiku iz njih.

i sve amir ispituje, suada samo sjedi sa strane i bodri te (zavisi ako te voli).

i jesam fonetiku pismeni odma polozila al usmeni nisam ni izasla jer sam mislila da se mora oboje polozit da se izadje na usmeni.
antropolog

#2069 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

kakav bude prijemni za historiju?

hvala
Barcafan

#2070 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote: vidi savremeni ti je to, procitas, prevedes, popricas.
onda amir uzme te iste recenice i pita te gramatiku iz njih.

i sve amir ispituje, suada samo sjedi sa strane i bodri te (zavisi ako te voli).

i jesam fonetiku pismeni odma polozila al usmeni nisam ni izasla jer sam mislila da se mora oboje polozit da se izadje na usmeni.
OK hvala puno... :) valjda ce bit bolje na tom drugom roku
Ogre

#2071 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ogre »

Ima li neko mozda pitanja sa zadnjih nekoliko rokova iz Moderne Britanske knjizevnsoti ?
AldinK

#2072 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by AldinK »

Majski rok za anglistiku? :D Americka historija je mnogo teska...
kokuz000

#2073 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kokuz000 »

Planiram upisati historiju umjetnosti. Što se sve polaže na prijemnom? Koliko košta godina? Strani sam državljanin pa ne znam puno o studiranju u BIH.
Vjerojatno su već bila ovakva pitanja ali da sad ne vrtim stranice unazad.
Molim vas ljudi pomozite!
because_of_you

#2074 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

kokuz000 wrote:Planiram upisati historiju umjetnosti. Što se sve polaže na prijemnom? Koliko košta godina? Strani sam državljanin pa ne znam puno o studiranju u BIH.

Godina redovnog studija košta oko 150 km, a vanrednog oko 1000-1500km.

Za prijemni iz historije umjetnosti, možda se javi neko sa informacijama o prijemnom.
kokuz000

#2075 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by kokuz000 »

because_of_you wrote:
kokuz000 wrote:Planiram upisati historiju umjetnosti. Što se sve polaže na prijemnom? Koliko košta godina? Strani sam državljanin pa ne znam puno o studiranju u BIH.

Godina redovnog studija košta oko 150 km, a vanrednog oko 1000-1500km.

Za prijemni iz historije umjetnosti, možda se javi neko sa informacijama o prijemnom.

Piše: "Studenti sa prostora susjednih država nastalih nakon raspada SFRJ upisivat će i pohađat će studij pod istim financijskim uvjetima kao i studenti BIH". Postoje li posebne kvote pri upisu za strane državljane (ja sam iz Hrvatske)?

Koliko sam shvatio na prijemnom se obavezno polaže bosanski/hrvatski, test opće informiranosti i nekakav esej Historija umjetnosti je isključivo dvopredmetan, ako se ne varam, znači da moram položiti još neki test npr. kombinacija filozofija/historija umjetnosti...
Post Reply