Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
almina_mima_kunic

#1526 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by almina_mima_kunic »

jeca fleetwoodmac wrote:Sutra zadnji dan?! Bome nije,nego je u petak.
Ima li još netko tko neće uplatiti do petka,,jesam li jedina?

nisi jedina, ni ja necu stici da platim do Petka.A mama mi je trenutno van Bosne, ii nikako ne mogu doci do tih para.. od svega bi mozda samo mogla da uplatim index, slike, i eventualno ovu sicu papirologije, al sta mi to vrijedu :roll: :-? :roll: :-? 1200 KM ne mogu rodit'!! :x :x
Klodovik

#1527 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

moderator wrote:koliko vas, skupite se i idete ranom zorom sutra na studentsku i trazite placanje na rate.ZAJEDNO.
Teško to pije vode na samoj studentskoj. No, meni je malo neobično da se ljudi sami prijave da studiraju vanredno ili uz plaćanje, a onda kažu da nemaju novca. One koji su se prijavili na prijemni kao redovni, a ponuđen im je vanredni ili samofinansirajući studij razumijem kad kažu da nemaju novca.
jeca fleetwoodmac

#1528 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

ali znaš šta je-ja sam se sama prijavila u samofinancirajuće i mislila dići kredit ovih dana eto da mi bude do 8 mjeseca,ali odjednom mi rekoše da je upis od jučer do sutra zaboga-.kužiš..imala bi novce do 8 mjeseca i za dalje.nakon ovog kredita sada..ali ovih početnih 1200 KM...
zikshe

#1529 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

pa ja sam vanredan jer radim ali bez obzira na to nemam platu 1000 km pa da mogu odjednom izvaliti 900 km nego skupljam duze vrijeme jer moram sebi placati i hranu i struju itd. pa malo razmisli o tome. super je ako ti mozes dati tolike pare ali neki od nas nemaju ipak toliko love.
caes

#1530 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

na studentskoj mozes samo da zaprijetis nekim pravnim posljedicama tipa 'krsis zakon, tuzicu te' i od toga postaju manji od makovog zrna; provjereno.
medjutim, mislim da ovdje nema krsenja zakona vec samo zdravog razuma i logike, tako da ne vjerujem da ce to da pije vode ..
Klodovik

#1531 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

jeca fleetwoodmac wrote:ali znaš šta je-ja sam se sama prijavila u samofinancirajuće i mislila dići kredit ovih dana eto da mi bude do 8 mjeseca,ali odjednom mi rekoše da je upis od jučer do sutra zaboga-.kužiš..imala bi novce do 8 mjeseca i za dalje.nakon ovog kredita sada..ali ovih početnih 1200 KM...
Kužim i razumijem. No, vidim i da se situacija promijenila. Ako možeš, posudi neku lovu, pa je vrati za mjesec, dva.
Klodovik

#1532 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

zikshe wrote:pa ja sam vanredan jer radim ali bez obzira na to nemam platu 1000 km pa da mogu odjednom izvaliti 900 km nego skupljam duze vrijeme jer moram sebi placati i hranu i struju itd. pa malo razmisli o tome. super je ako ti mozes dati tolike pare ali neki od nas nemaju ipak toliko love.
Radio sam i studirao. Sve razumijem.
Klodovik

#1533 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

moderator wrote:
Klodovik wrote:
moderator wrote:koliko vas, skupite se i idete ranom zorom sutra na studentsku i trazite placanje na rate.ZAJEDNO.
Teško to pije vode na samoj studentskoj. No, meni je malo neobično da se ljudi sami prijave da studiraju vanredno ili uz plaćanje, a onda kažu da nemaju novca. One koji su se prijavili na prijemni kao redovni, a ponuđen im je vanredni ili samofinansirajući studij razumijem kad kažu da nemaju novca.
Ne kosta ih nista da provjere situaciju, da pitaju da li postoji mogucnost drugog upisnog roka ili odlozenog placanja do sredine osmog mjeseca.
Fakulteti su valjda dali obavjestenje i javno objavili kakva je procedura.
NAzalost, studentska sluzba (sluzba na usluzi studentima) nema APSOLUTNO NISTA sa web stranicom, i informacije na webu kasne, i vi ste djeco draga trebali ocigledno podici satorsko naselje ispred zgrade i cekati informacije koje se obicno pojave samo na oglasnoj ploci okacenoj na stepenicama..
Igra je davanja i uzimanja. Svako se poziva na zakon i propise kad mu odgovaraju. Kad studenti padnu tri puta na ispitu, više nemaju pravo da izlaze na ispit - po zakonu. No, uvijek se traže dodatni rokovi i oni se uvijek i odobre. Nastavnici često rade preko norme i njima puno toga nije pravo. Studenti često imaju više izostanaka nego što je predviđeno i kasne sa obavezama, ali traže potpise i rokove i puno toga im nije pravo itd. itd. Tako je bilo prije, tako je i sada. I svi hoće da su u pravu i da kažu da rade po zakonu.
Klodovik

#1534 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

moderator wrote:kad student padne tri puta na ispitu, onda ide na 4 put komisijski :D
Pismeni ti vazi 3 usmena roka, izasao ti ili ne...itd itd..
Bolje im je da im studentska sluzba zvanicno kaze NE MOZE NA RATE a njih 5 da stoji tu, nego da unaprijed jedna u zepcu druga u mostaru a treca u bihacu sjede kuci i kukaju sta ce kako ce...
Neka se bore.
Taj smiley je tu jer četrvti put u praksi nije komisijski, zar ne? I ne plati se 60 KM? A po zakonu i propisima je da se plati.

Usmeni ispiti i bolonjski sistem baš i ne idu skupa. Kao vanredni studij.

Neka se bore, naravno. Borimo se i ti i ja.
duboka_misao

#1535 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by duboka_misao »

moderator wrote:kad student padne tri puta na ispitu, onda ide na 4 put komisijski :D
Pismeni ti vazi 3 usmena roka, izasao ti ili ne...itd itd..
Bolje im je da im studentska sluzba zvanicno kaze NE MOZE NA RATE a njih 5 da stoji tu, nego da unaprijed jedna u zepcu druga u mostaru a treca u bihacu sjede kuci i kukaju sta ce kako ce...
Neka se bore.
padne tri puta i dalje izlazi na isti ispit kod istog profe (komisijski ne postoji zbog manjka kadra ) s razlikom da ako placa ispit ne uplacuje 100 KM nego 60 KM i ispunjava crvenu prijavu umjesto zelene , a svijet nece propasti ako budu pauzirale godinu dana i zaradile skolarinu pa i konobarisanjem ha ya
caes

#1536 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

dobro de, ne pretjerujte sad ni vi; to 'borite se' mozes okacit macku za rep jer ja jos nisam vidjela da je neko uspio da se izbori protiv mrmota iz studentske (osim prijetnjama sudom, a nekad bogami ni to). a ako se uspije skupiti 10 studenata koji ce imat hrabrosti da se suprotstave doticnim u studentskoj onda .. svaka cast. studenti na visim godinama nemaju ni elana ni zelje ni volje da se okupljaju i zale se, a kamoli ove novajlije koje nece nikom da se zamjere.

medjutim; razumijem te/ove buduce studente; ako se 10g zaredom upisuje u avgustu, naravno da ce racunati da ce i ove godine biti upis u avgustu. i ja kad sam upisivala pitala sam starije kolege, nisam isla na studentsku da provjeravam.
sto se tice para, jeste, ovi sto su se u startu prijavili na samofinansiranje su vjerovatno ranije o tome trebali misliti, ali u svakom slucaju, uvijek se placalo na rate i ne mozes da odlucis danas da je upis za dva dana i da traje dva dana i da vise eto ne mogu rate jer je 'ministarstvo reklo'. koje ministarstvo, to je interna stvar fakulteta kako ce naplacivati i koliko, kakva je to suplja?!
Klodovik

#1537 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

caes wrote:dobro de, ne pretjerujte sad ni vi; to 'borite se' mozes okacit macku za rep jer ja jos nisam vidjela da je neko uspio da se izbori protiv mrmota iz studentske (osim prijetnjama sudom, a nekad bogami ni to). a ako se uspije skupiti 10 studenata koji ce imat hrabrosti da se suprotstave doticnim u studentskoj onda .. svaka cast. studenti na visim godinama nemaju ni elana ni zelje ni volje da se okupljaju i zale se, a kamoli ove novajlije koje nece nikom da se zamjere.

medjutim; razumijem te/ove buduce studente; ako se 10g zaredom upisuje u avgustu, naravno da ce racunati da ce i ove godine biti upis u avgustu. i ja kad sam upisivala pitala sam starije kolege, nisam isla na studentsku da provjeravam.
sto se tice para, jeste, ovi sto su se u startu prijavili na samofinansiranje su vjerovatno ranije o tome trebali misliti, ali u svakom slucaju, uvijek se placalo na rate i ne mozes da odlucis danas da je upis za dva dana i da traje dva dana i da vise eto ne mogu rate jer je 'ministarstvo reklo'. koje ministarstvo, to je interna stvar fakulteta kako ce naplacivati i koliko, kakva je to suplja?!
Starije kolege i praksa od prije deset godina jednostavno nisu mjerodavni. Evo samo jedan dio iz Konkursa za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerziteta u Sarajevu u školskoj 2010/2011. godini:

Prijemni ispiti će se završiti do 03. septembra 2010. godine. Upis primljenih studenata obavit će se u periodu od 06. do 17. septembra 2010. godine, s tim da organizacione jedinice koje popune upisnu kvotu, upis mogu vršiti i prije predviđenog termina, a po okončanju žalbenog roka.

Visina participacije cijena usluga i školarina Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu utvrđena je Odlukom Vlade Kantona Sarajevo broj 02-05-19288-9/09 od 11. 06. 2009. godine. (http://www.unsa.ba poglavlje propisi, cjenovnici).
caes

#1538 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

pa to i govorim; ne mozes se zaliti kad je sve po zakonu tj propisu. oni su sebi ostavili dovoljno mjesta da naprave upis 6 septembra, ali i 16 jula, ali ako postoji neka ustaljena praksa (da je upis sredinom avgusta) onda je logicno da ces se voditi time.

sto se tice cijena studija; to odredjuje svaki fakultet pojedinacno i mislim da to i pise na unsa.ba. a ako nije tako, onda nek mi neko objasni kako je recimo vanredni studij na ff 900km, a na medicini je npr skuplji?

edit: dakle, na unsa.ba pise samo o cijeni indeksa i tih gluposti; skolarina je individualno odredjena na svakom fakultetu, dakle ministarstvo nema nikakve veze s tim.
Klodovik

#1539 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

caes wrote:pa to i govorim; ne mozes se zaliti kad je sve po zakonu tj propisu. oni su sebi ostavili dovoljno mjesta da naprave upis 6 septembra, ali i 16 jula, ali ako postoji neka ustaljena praksa (da je upis sredinom avgusta) onda je logicno da ces se voditi time.

sto se tice cijena studija; to odredjuje svaki fakultet pojedinacno i mislim da to i pise na unsa.ba. a ako nije tako, onda nek mi neko objasni kako je recimo vanredni studij na ff 900km, a na medicini je npr skuplji?

edit: dakle, na unsa.ba pise samo o cijeni indeksa i tih gluposti; skolarina je individualno odredjena na svakom fakultetu, dakle ministarstvo nema nikakve veze s tim.
Pročitaj ovu odluku (ima 10 stranica):

http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/cje ... pacije.pdf
Klodovik

#1540 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

moderator wrote:
moderator wrote:
caes wrote:dobro de, ne pretjerujte sad ni vi; to 'borite se' mozes okacit macku za rep jer ja jos nisam vidjela da je neko uspio da se izbori protiv mrmota iz studentske (osim prijetnjama sudom, a nekad bogami ni to). a ako se uspije skupiti 10 studenata koji ce imat hrabrosti da se suprotstave doticnim u studentskoj onda .. svaka cast. studenti na visim godinama nemaju ni elana ni zelje ni volje da se okupljaju i zale se, a kamoli ove novajlije koje nece nikom da se zamjere.
mlitavo...
Evo da se dopunim, da ne bude kao na temi o besplatnim kartama:
Ako skolarinu i sve ostalo odredjuje DEKANAT/NASTAVNICKO VIJECE/KAKO GOD DA SE ZOVE TIJELO NA FAKULTETU, svi ovi studenti trebaju sa molbama pravac u dekanat kod Behije (mislim da se tako zove gospodja koja je sefica studentske). To je borba caes, nije borba samo Rambo gerila stil.
Pročitaj odluku čiji sam link postavio gore. Pogledaj potpise i vidi ko vrši nadzor nad provedbom odluke. Državni fakulteti su javne ustanove, ne mogu oni tek tako određivati koliko će ko i kada plaćati bez da im to odobri kantonalna vlada/ministarstvo.
1939

#1541 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

Robyn wrote:Maloprije me zove kolega, zvao studentsku sluzbu 033/ 253-135 i rekli su mu da je sutra zadnji dana upisa, e pa ako je od 13-16 jula, valjda bi petak trebao biti zadnji dan upisa??? Rade do 14:00 casova, a amogli su malo p i produziti radno vrijeme zbog svega ovoga, a zna li iko od kada rade?? Ja ih zovem i niko se ne javlja. :-)
joj je studenske sluzbe nikad se niko ne javlja...hoce li biti drugi rok za upis il postoji samo jedan..i sta cemo a ove diplome,svjedocanstva uvjerenje o drzavljanstvu vec nam je sve kod njih to smo predali kad smo se upisivali za prijemni...jel sad treba donjeti samo ovjerene kopije ...ovo ostalo mislim da se sve kupi kod njih... :-?
duboka_misao

#1542 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by duboka_misao »

:sax:
Klodovik

#1543 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

moderator wrote:
Klodovik wrote:
Pročitaj odluku čiji sam link postavio gore. Pogledaj potpise i vidi ko vrši nadzor nad provedbom odluke. Državni fakulteti su javne ustanove, ne mogu oni tek tako određivati koliko će ko i kada plaćati bez da im to odobri kantonalna vlada/ministarstvo.
Kad neko ko se sa tim "mrmotima" izborio prije godina pokusava dati prijateljski savjet, bilo za karte bilo za prijave, i bude docekan sa "okaci ti to macku o rep", tad taj neko kaze sljedece "patite se i kukajte po forumu, sa uzivanjem cemo citati" :D
Zivjeli, uzdravlje i slicno.
Htio sam ti ukazati da školarinu i sve ostalo u konačnici ne određuje DEKANAT/NASTAVNIČKO VIJEĆE/KAKO GOD DA SE ZOVE TIJELO NA FAKULTETU.
caes

#1544 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

Kad neko ko se sa tim "mrmotima" izborio prije godina pokusava dati prijateljski savjet, bilo za karte bilo za prijave, i bude docekan sa "okaci ti to macku o rep", tad taj neko kaze sljedece "patite se i kukajte po forumu, sa uzivanjem cemo citati" :D
Zivjeli, uzdravlje i slicno.
sto si na kraj srca, ti kao moderator bi trebao znati da savjetovanje po forumima rijetko kad upali tj rijetko kad se zaista uzme u obzir. ljudi ovdje dodju da istresu frustracije, sta vam je :)

elem, prosvjetljena sam, zahvaljujem klodoviku, nisam stvarno obratila paznju na ove grupacije, moja greska. medjutim, pitanje je ko odredjuje kako ce se isplatiti taj iznos?

i da razjasnim; dakle, nije problem napisati molbu, problem je sto se 90% studenata nece uopste odazvati na poziv da se napise molba niti ce zarad dobrobiti cijele godine naprimjer rizikovati da se ne upisu ovaj rok i odbiti da plate kako bi se solidarisali sa ostalim studentima.

pa eto, kad se vec pominju te famozne karte; prije nego sto su se organizovali protesti bilo je, koliko toliko, nazovi propagande, tjeranja, vucaranja za rukav, nebil doslo sto vise ljudi taj dan. i opet, doslo ih je malo s obzirom na to koliko nas ima u kantonu i opet; na sljedecem protestu nije bilo vise od 20 ljudi. sta nam to govori o studentima?
zakljucite sami po stoti put.
Robyn

#1545 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Robyn »

1939 wrote:
Robyn wrote:Maloprije me zove kolega, zvao studentsku sluzbu 033/ 253-135 i rekli su mu da je sutra zadnji dana upisa, e pa ako je od 13-16 jula, valjda bi petak trebao biti zadnji dan upisa??? Rade do 14:00 casova, a amogli su malo p i produziti radno vrijeme zbog svega ovoga, a zna li iko od kada rade?? Ja ih zovem i niko se ne javlja. :-)
joj je studenske sluzbe nikad se niko ne javlja...hoce li biti drugi rok za upis il postoji samo jedan..i sta cemo a ove diplome,svjedocanstva uvjerenje o drzavljanstvu vec nam je sve kod njih to smo predali kad smo se upisivali za prijemni...jel sad treba donjeti samo ovjerene kopije ...ovo ostalo mislim da se sve kupi kod njih... :-?
@ 1939

Ako nemas ovjerene kopije svega moras prvo na studentsku pa uzeti originale pa kopirati, ovjeriti sve. Kad uplatis 30 KM i ono ostalo, otidji sa uplatnicom na portirnicu u prizemlju i dobijes index i sav upisni materijal, to sam saznao danas.
Ostalo sta ti treba i svi brojevi ziro racuna i svrha ti je na zv stranici fakulteta: dokumenti potrebni za upis..
Sretno sutra :thumbup:
caes

#1546 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

Zar ti meni na onoj temi ne rece da vas je bilo dvjesta trista :D
pricam o sljedecem protestu :D
jeca fleetwoodmac

#1547 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

trebali smo misliti na sve prije,novac jest,znam da jesmo,ali eto eeeeto mislili smo da će biti kao i do sad,al eto šta ćemo sad jbg.
Ja planiram sutra napisati molbu da platim u dvije rate,,je li mi može neko reći kako da napišem,što da priložim-mogu priložiti papir od tatine plaće-kolika je,mogu priložiti potvrdu o tome da imamo jedan kredit koji otplaćujemo i što još,,imam sestre-potvrdu o njihovom školovanju,tako sam razumila...pomoć ikakva ? molim vas
Hippie Soul

#1548 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Hippie Soul »

e sad kad znamo tko je odgovoran za ovu frku (ministarstvo), možemo i prosvjedovat. u medije s ovim!!!!!! :evil:
jeca fleetwoodmac

#1549 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

text molbe-.-,pa rekoh ako ima netko tko je pisao samo da kaže jel uredu da priložim ovo što sam navela il.... :-) :-)
jeca fleetwoodmac

#1550 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

jeca fleetwoodmac wrote:text molbe-.-,pa rekoh ako ima netko tko je pisao samo da kaže jel uredu da priložim ovo što sam navela il.... :-) :-)

ipak me ne zezate XD,hvala moderatoru puno.
Post Reply